Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Is macaroni glutenvrij?

Glutenvrij eten is iets wat veel mensen bewust doen. De meest voorkomende reden is dat mensen die glutenvrij eten coeliakie hebben. Maar kun je macaroni eten als je een glutenallergie hebt? We vertellen je meer over macaroni en of macaroni glutenvrij is.

Is macaroni glutenvrij?

Is macaroni glutenvrij?

Macaroni is gemaakt van tarwe. Tarwe bevatten gluten en daardoor is macaroni niet glutenvrij. Er bestaat glutenvrije macaroni die wordt gemaakt van mais en rijst. Er bestaat dus wel glutenvrije macaroni, maar de normale macaroni is niet glutenvrij.  

Wat is macaroni?

Macaroni is één van de vele soorten pasta die wereldwijd gegeten wordt. De vorm van macaroni lijkt op die van kleine elleboogjes.

Macaroni is een echte comfort food waardoor deze pasta erg populair is. We zien de macaroni over de hele wereld gegeten worden. Macaroni met kaas (mac and cheese) staat bekend als een typisch Amerikaans gerecht. Macaroni is een bepaalde pastasoort die we ook veel terug zien komen in Nederland.

Waar wordt macaroni van gemaakt?

Macaroni is een pastasoort die net als bijna alle pasta’s gemaakt wordt van water en tarwe. Met deze twee simpele ingrediënten wordt deze pasta gemaakt. Meer is er niet voor nodig.

Omdat macaroni van tarwe gemaakt wordt, zitten er dus ook gluten in. Dit is onvermijdelijk. Zo zijn de meeste pasta’s dus niet te eten als je last hebt van coeliakie.

Er zijn wel glutenvrije macaroni en pasta soorten maar die worden niet gemaakt van tarwe en water. Deze worden meestal gemaakt van mais en rijst. Ben je op zoek naar een goede glutenvrije pasta? Neem dan een kijkje bij onze glutenvrije pasta’s in de pastashop.

Wat zijn gluten?

We hebben je wat meer uitgelegd over macaroni. Nu is het tijd om meer te weten te komen over gluten. Hiermee beantwoorden we de belangrijke vraag: wat zijn gluten eigenlijk? Om hier een zo goed mogelijk antwoord op te geven proberen we het simpel uit te leggen.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende granen. Deze granen worden verwerkt in allerlei producten waardoor het daardoor ook gluten bevat. Dit zijn ook producten waarvan je het niet misschien niet gelijk van zal verwacht. Ook voedingsproducten die oorspronkelijk glutenvrij zijn worden ze tijdens de verwerking regelmatig besmet met gluten.

Gluten bestaan uit gliadine en glutendine. Deze twee bepalen de eigenschappen van het uiteindelijke deeg. Als je alleen gliadine gebruikt ontstaat een stugge structuur die zwak deeg oplevert. Glutendine is elastisch en maakt het deeg sterk. Door het kneden van deze twee eiwitten ontstaat het gluten netwerk.

Met de ziekte coeliakie is het belangrijk dat je gluten helemaal uit je dieet vermijd. Als je dit niet doet kan je namelijk erg veel last krijgen van je buik. Mocht je coelaikie hebben kies dan voor een glutenvrije pasta.

Gluten zitten in allerlei producten zal brood, gebakjes, koekjes, crackers en beschuit. Het is misschien logisch dat het in deze producten zit, omdat deze producten granen bevatten. Maar gluten zijn vaak ook aanwezig in andere producten, doordat het bindmiddel zit.

Glutenvrije pasta steeds populairder

Niet alleen mensen een coeliakie vermijden gluten. Er zijn allerlei redenen waarom mensen ervoor kiezen om glutenvrij te eten. De laatste jaren heerst er een voedingshype waarbij mensen gluten zoveel mogelijk vermijden. Door verschillende mensen op social media etc. wordt verteld dat glutenvrij eten gezonder is. Hier hebben voedselproducten slim op ingespeeld door glutenvrije producten op de markt te brengen.

Let altijd goed op de verpakking en kijk of bijvoorbeeld veel suiker aan toe is gevoegd. Dit maakt het product minder gezond.

Al onze glutenvrije pasta’s zijn gemaakt van pure ingrediënten. Je zal hier geen toevoegde suiker en andere schadelijke ingrediënten tegenkomen. De glutenvrije pasta’s passen in een gevarieerd gezond eetpatroon. Neem zelf een kijkje!

Het type gerecht

Wanneer je glutenvrij eet kijk je natuurlijk naar alle ingrediënten in het gerecht. Wanneer er in een voedingsmiddel gluten zijn verwerkt, of het sporen bevat, zul je dit altijd terugvinden op het etiket. Kijk daarom altijd goed op de verpakking voordat je besluit om producten te gebruiken.

Producten die niet bewerkt zijn bevatten vaak van nature geen gluten. Denk aan allerlei soorten groenten, vlees, vis en verse kazen. Gebruik een glutenvrije pasta en je kunt het met genoeg producten combineren! 

Let wel op met sausjes uit pakjes. Hier zitten namelijk vaak gluten in door bijvoorbeeld het bindmiddel dat gebruikt wordt. 

Het belangrijkste is dat je zorgeloos van een heerlijk bordje pasta kan genieten. Wil je meer weten  over glutenvrije pasta? Je leest het in ons blog ‘’Wat is glutenvrije pasta en wat kun je ermee?’’. 

Doe inspiratie op via onze receptenpagina. Je vindt hier de heerlijkste italiaanse pastagerechten. Zoals eerder gezegd moet je altijd even goed checken of de producten gluten bevatten. 

Glutenvrije pasta

In ons assortiment zitten geen glutenvrije macaroni, maar wel andere heerlijke glutenvrije pasta’s. Deze pasta’s zijn gemaakt van mais, boekweitmeel en rijst meel, bruine rijst, mais en quinoa. Hier mee kan iedereen, met of zonder allergie, genieten van een heerlijk bordje pasta! Neem een kijkje bij onze verschillende soorten glutenvrije pasta’s.