Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoeveel glutenvrije pasta per persoon?

Hoeveel glutenvrije pasta moet je per persoon koken? Een vraag die je meteen te binnen schiet zodra het water begint te koken. Daarom vertellen we je precies hoeveel glutenvrije pasta je per persoon moet koken. Zo weet je zeker dat je altijd voldoende pasta hebt…

Hoeveel glutenvrije pasta per persoon

Hoeveel glutenvrije pasta per persoon?

Het is gebruikelijk om ongeveer 125 gram ongekookte glutenvrije pasta per persoon te koken. Deze hoeveelheid is voldoende voor een hoofdgerecht. Voor de hoeveelheid pasta maakt het niet uit welke vorm de glutenvrije pasta heeft. Houd dus voor elke glutenvrije pasta soort 125 gram pasta per persoon aan. 

125 gram ongekookte glutenvrije pasta is in de regel voldoende voor een volwassen persoon. Maar er zijn veel factoren die bepalen of de 125 gram ook wel echt voldoende is. Denk aan grote eters en kleine eters, pasta voor een hoofdgerecht of als voorgerecht, gebruik je veel of weinig pastasaus? Allemaal factoren die de aanbevolen hoeveelheid pasta per persoon beïnvloeden.

Glutenvrije pasta als voorgerecht

In Italië is pasta in veel gevallen het voorgerecht. Als je van plan bent om je pasta, net als in Italië, als voorgerecht te gaan serveren, maak je het jezelf een stukje makkelijker. Je hoeft na je voorgerecht ook niet vol te zitten waardoor de hoeveelheid pasta niet zo nauw komt. Bij een voorgerecht is het de bedoeling om een wat kleinere portie pasta te serveren.

Als je pasta voor een voorgerecht gaat afwegen kun je ongeveer 80 gram aanhouden. Hiermee bedoelen we natuurlijk 80 gram ongekookte pasta. Dit is echt voldoende pasta per volwassen persoon. Het hoofdgerecht moet er namelijk ook nog wel in passen!

Glutenvrije pasta als hoofdgerecht

Als je de pasta gaat gebruiken voor een hoofdgerecht is de hoeveelheid pasta meer van belang. Het is namelijk het enige gerecht dat wordt gegeten dus is het belangrijk dat er voldoende pasta in de pan zit. En uiteindelijk in je buik natuurlijk.

Wij adviseren altijd om 125 gram ongekookte glutenvrije pasta per volwassen persoon te gebruiken. De pasta zuigt tijdens het koken veel water op en zal na het koken een stuk zwaarder zijn. Daarom moet je de pasta voor het koken afwegen.

Veel of weinig pastasaus

Naast de vraag of je glutenvrije pasta kookt als voor- of hoofdgerecht, moet je rekening houden met de hoeveelheid pastasaus die je voor je pasta gerecht gebruikt. Elke pastagerecht heeft een andere saus met andere ingrediënten.

Veel pastasaus

Als je een pastagerecht maakt waar veel pastasaus bij zit kun je er beter voor kiezen om voor 100 gram ongekookte glutenvrije pasta te gaan. Doordat er veel pastasaus bij de pasta komt is dit meer dan voldoende.

Weinig pastasaus

Maak je gebruik van weinig pastasaus of alleen een beetje olijfolie? Dan is het handig om gewoon 125 gram ongekookte glutenvrije pasta te gebruiken. Doordat er weinig saus in het gerecht verwerkt zit heb je simpelweg meer pasta nodig om je buik te vullen.

De hoeveelheid pasta per pastavormpje

Tegenwoordig zijn er ook ontzetten veel verschillende vormpjes glutenvrije pasta te krijgen. Of je nu kiest voor glutenvrije spaghetti of de glutenvrije tortiglioni, veel invloed op de hoeveelheid pasta die je moet koken heeft het niet. Het is namelijk niet belangrijk wat voor vorm de pasta heeft, het gaat om het totale gewicht dat je in de pan doet.

Buisvormige pasta soorten bevatten veel lucht omdat ze hol zijn, andere pasta soortenhelemaal niet. Lucht weegt niets, dus maakt het voor de hoeveelheid glutenvrije pasta ook niet veel uit.

Hoeveelheid pasta afwegen met een voedingsweegschaal

Nu je weet hoeveel glutenvrije pasta je moet koken hoef je de pasta alleen nog maar af te wegen en klaar is kees. Zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid pasta kookt. Dit kun je het beste doen door gebruik te maken van een voedingsweegschaal. Een voedingsweegschaal is natuurlijk niet alleen om pasta af te wegen. Dus eenmaal aangeschaft heb je hier nog jaren plezier van!

Hoe kook je de perfecte pasta?

Naast de hoeveelheid glutenvrije pasta die je moet koken voor je gezelschap, is de manier waarop je de pasta kookt van groot belang. Vaak lijkt pasta koken makkelijker dan het is en lukt het niet altijd om het beste resultaat te krijgen. Daarom hebben we een leuk blog over pasta koken geschreven. Met de handige tip uit ons blog ”pasta koken doe je zo” wordt pasta koken een stuk makkelijker!