Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Is volkoren pasta glutenvrij?

Volkoren pasta wordt over het algemeen gezien als de gezondste soort pasta. Maar is volkoren pasta ook glutenvrij en past het in een glutenvrij dieet? We vertellen je er meer over…

Is volkoren pasta glutenvrij

Is volkoren pasta glutenvrij?

Volkoren pasta is niet glutenvrij en past daarom niet in een glutenvrij dieet. Volkoren pasta wordt gemaakt van volkoren tarwe. In de tarwe waar de volkoren pasta van gemaakt wordt zitten gluten. Hierdoor is volkoren pasta dus niet glutenvrij en pasta het niet in een glutenvrij dieet. Glutenvrije pasta wordt gemaakt van rijst en mais. 

Waarom is volkoren pasta niet glutenvrij?

Ondanks dat volkoren pasta gezond voor je is en meer voedingstoffen bevat dan normale pasta, is het niet glutenvrij. De reden waarom er gluten in zitten is eigenlijk vrij simpel. Het heeft namelijk alles te maken met de grondstof waar volkoren pasta van gemaakt wordt.

Volkoren pasta wordt gemaakt van volkoren durum tarwe. Durum tarwe zijn trouwens de meest gebruikte tarwe soort om pasta van te maken. Zowel de normale pasta als volkoren pasta wordt van deze soort tarwe gemaakt.

Maar het probleem zit hem nou net in deze grondstof. In de durum tarwe, ook wel harde tarwe genoemd, zitten gluten. Doordat er dus gluten in de tarwe zitten waar de pasta mee gemaakt wordt, kan het niet anders dan dat er ook gluten in de volkoren pasta zitten. Daarom durven we gerust te stellen dat alle pasta’s die van tarwe gemaakt worden, absoluut niet glutenvrij zijn. Zo ook volkoren pasta niet.

Zijn er volkoren pasta soorten die wel gluten vrij zijn?

Het antwoord op deze vraag is simpel. Er zijn geen soorten volkoren pasta die glutenvrij zijn.

Er zijn veel verschillende vormen volkoren pasta te krijgen. Denk aan de welbekende volkoren spaghetti of volkoren penne. Naast deze twee populaire volkoren pasta soorten zijn er nog natuurlijk een heleboel andere vormen die je misschien nog nooit gezien hebt. Maar welke soort volkoren pasta je ook uitkiest, alle soorten volkoren pasta zijn niet glutenvrij.

Alle soorten volkoren pasta worden namelijk van dezelfde bal pastadeeg gemaakt. Nadat de volkoren tarwe en water tot een mooi pastadeeg gekneed is, wordt het deeg door een mal heen gepest waardoor de volkoren pasta z’n uiteindelijke vorm krijgt. Omdat alle pasta vormen in de basis van dezelfde bal deeg gemaakt worden, is geen van allen glutenvrij.

Het maakt dus niet uit welke vorm volkoren pasta je uitkiest, volkoren pasta is nooit glutenvrij!

Deze soort pasta is wel glutenvrij

Omdat volkoren pasta niet glutenvrij is, betekend dit natuurlijk niet dat er helemaal geen glutenvrije pasta bestaat. Sterker nog, tegenwoordig zijn er steeds meer kwalitatief goede glutenvrije pasta’s te krijgen.

Glutenvrije pasta’s worden niet gemaakt van tarwe maar van een andere grondstof.  Daardoor is deze soort pasta wél glutenvrij. De meeste glutenvrije pasta’s worden gemaakt van rijst, mais of een combinatie van deze twee ingrediënten. Wil je meer weten over glutenvrije pasta’s en wat je er meer kunt? Neem dan een kijkje op ons blog: Wat is glutenvrije pasta en wat kun je er mee?