Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

De calorieën in spelt pasta

Spelt pasta, je ziet het steeds vaker voorbij komen. Spelt heeft allerlei gezondheidsvoordelen en is ook nog eens hartstikke lekker. Maar hoeveel calorieën bevat spelt pasta eigenlijk? In dit blog geven we antwoord op deze vraag.

Hoeveel calorieën zitten er in spelt pasta?

Hoeveel calorieën zitten er in spelt pasta?

Gemiddeld zitten er 358 kcal in spelt pasta. Deze hoeveelheid calorieën is van 100 gram ongekookte spelt pasta. 

Er zijn veel verschillende soorten spelt pasta. Om precies te weten hoeveel calorieën er in spelt pasta zitten, hebben we 5 verschillende soorten spelt pasta naast elkaar gelegd. We vertellen je er meer over

Wat is spelt?

Spelt is een oergraan, het behoort tot één van de alleroudste granen. Het is verwant aan tarwe, maar is geen tarwe soort. Spelt is minder bewerkt dan tarwe, waardoor veel mensen het bestempelen als pure voeding.

Je kan spelt herkennen aan het kaf, dit zijn meerdere omhulsels die om de graankorrel zit. Door het kaf is de graankorrel minder vatbaar voor ziektes. Spelt heeft een andere gluten structuur dan bijvoorbeeld tarwe, waardoor het voor meerdere mensen licht verteerbaar is.

Het klinkt misschien als een ingewikkeld verhaal, dus we zullen het voor je samenvatten. Door de gluten structuur is spelt vaak beter te verdragen voor mensen met gevoelige darmen. Door de voedingswaarde zorgt het er ook voor dat je wat langer verzadigd bent.

Deze voedingstoffen zijn eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren. Spelt is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Al deze voedingswaarde zijn in spelt meer aanwezig dan in tarwe.

Spelt is jaren geleden vervangen voor tarwe, vanwege de grotere economische opbrengsten. Tarwe is in de jaren erg doorontwikkeld waardoor de eigenschappen zijn veranderd. Dit heeft als gevolg dat sommige mensen hier gevoelig op reageren. 

Spelt pasta heeft genoeg voordelen. Maar let op: ondanks dat spelt lichter verteerbaar is, is het niet geschikt voor mensen met een tarwe- of glutenallergie. Kies in dat gevoel liever voor een glutenvrije pasta.

Wat is een calorie? 

Wat is een calorie en wat doet het voor je lichaam? Voordat we ingaan op  de hoeveelheid calorieën in spelt pasta willen we je eerst duidelijk maken wat een calorie is.

Als we over calorieën praten, bedoelen we eigenlijk niks anders dan de de hoeveelheid energie die je binnen krijgt. Een calorie is dus een maat voor de hoeveelheid energie. De hoeveelheid energie wordt berekend in kilocalorieën. Kilocalorie wordt vaak afgekort naar kcal. 1 kcal is 1000 calorieën.

Om een voorbeeld te noemen: In gedroogde pasta zitten ongeveer 380 kcal. Dit zou uitgeschreven dus 380.000 calorieën zijn. Dit zijn nogal indrukwekkende hoeveelheden om op de achterkant van de verpakking te vermelden. Aangezien de voedingswaardetabel vaak erg klein is, en die grote getallen nogal afschrikkend over kunnen komen, wordt de hoeveelheid calorieën altijd vermeld in kcal.

En laten we eerlijk zijn, het gevoel is toch anders als je 380 kcal in plaats van 380.000 calorieën op de verpakking ziet staan!

De calorieën per 100 gram droge spelt pasta

Nu we je wat meer hebben verteld over calorieren is het tijd om te kijken naar de calorieën in spelt pasta.

Tegenwoordig komt spelt pasta in allerlei vormen en maten. Daarom hebben we vijf van onze spelt pasta’s naast elkaar gelegd. Deze hebben we vergeleken en uiteindelijk een gemiddelde uitgerekend.

Dit zijn de spelt pasta’s die we gebruiken om de gemiddelde aantal calorieën uit te rekenen:

Alle pasta soorten bevatten dezelfde ingrediënten, namelijk biologische spelt. Dit heeft als gevolg dat het aantal calorieën per pasta overeenkomt. Toch zien we kleine verschillen in het aantal calorieën.

Na het vergelijken van de spelt pasta zijn we tot de volgende conclusie gekomen: in spelt pasta zit gemiddeld 358 calorieën. In het tabel hieronder kun je precies zien hoeveel calorieën in elke pastasoort zitten. 

De calorieën per 100 gram spelt pasta 

De calorieën die we hebben benoemd gaan over 100 gram droge spelt pasta. Dit betekent dat de pasta nog niet is bereid en dus nog niet gekookt is. We hebben gekozen voor 100 gram omdat dit de algemene hoeveelheid is die gehanteerd wordt om de voedingswaarde aan te geven.

Het gemiddelde aantal calorieën (358) gaat dus over het product onbereid.

Qua calorieën zitten er geen verschil tussen droge en gekookte pasta. Het grote verschil is dat gekookte pasta een stuk zwaarder is dan droge pasta. Dit komt doordat het tijdens het koken veel water opzuigt. Daardoor dit er in gekookte pasta veel meer water dan in droge pasta. Dit is de reden dat het belangrijk is om aan altijd uit te gaan van 100 gram ongekookte of droge pasta.

De calorieën per portie pasta

We hebben je uitgelegd hoeveel calorieën er in 100 gram ongekookte spelt pasta zitten. Maar het is natuurljk ook erg fijn om te eten hoeveel calorieën er gemiddeld in een portie spelt pasta zitten. 

Hoeveel gram pasta in een portie zit, verschilt per persoon. De één kan namelijk een stuk meer eten dan de ander. Wij hanteren 125 gram pasta per persoon. Dit is volgens ons hoeveel pasta een gemiddelde volwassen ongeveer eet als hoofdgerecht.

Als je de spelt pasta wil gebruiken voor een voorgerecht, gebruik dan wat minder pasta. 80 gram pasta is dan een mooi uitgangspunt. Wil je precies weten welke hoeveelheid pasta je moet gebruiken per gelegenheid? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Hoeveel pasta kook je per persoon‘ zodat je precies weet welke hoeveelheid pasta je in elke situatie kan gebruiken.

We rekenen de hoeveelheid calorieën per portie spelt pasta uit met de volgende formule:
358 calorieën x 1,25 = 447,5

Een portie spelt pasta zonder saus bevat dus 447,5 calorieën. Wil je meer weten over de calorieën in andere pasta soorten? Lees het in ons blog ‘Calorieën in pasta’. 

Italiaanse spelt pasta

Heb je na het lezen van dit blog zin gekregen in onze spelt pasta? Neem een kijkje in onze pastashop en vind al onze spelt pasta’s!