Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Calorieën in pasta

Hoeveel calorieën zitten er in pasta? En wat zijn calorieën eigenlijk? Calorieën is een ander woord voor de hoeveelheid energie die je binnen krijgt. In dit blog vertellen je alles over hoeveel calorieën er in pasta zitten en hoeveel energie je binnen krijgt bij het eten van pasta.

Pasta kopen

Hoeveel calorieën zitten er in pasta?

In 100 gram gedroogde pasta zitten ongeveer 370 kilocalorieën. De hoeveelheid calorieën kan per pastasoort verschillen, maar in normale pasta, gemaakt van harde tarwe, is de gemiddelde hoeveelheid calorieën ongeveer 370 kilocalorieën per 100 gram. Dit staat gelijk aan 1570 kilojoules.

De hoeveelheid calorieën in pasta kan nog flink variëren. Het is daarom moeilijk om gelijk een duidelijk antwoord te geven op de vraag: ‘hoeveel calorieën zitten er in pasta?’ omdat er zo veel verschillende soorten pasta zijn. Daarom hebben we grondig onderzoek verricht, en vertellen we je alles over calorieën in pasta…

Wat zijn calorieën precies?

Om te begrijpen hoeveel calorieën er in pasta zitten, is het handig om eerst goed te begrijpen wat calorieën zijn, en wat ze voor je lichaam betekenen.

Als we over calorieën praten, bedoelen we eigenlijk niks anders dan de de hoeveelheid energie die je binnen krijgt. Een calorie is dus een maat voor de hoeveelheid energie. De hoeveelheid energie wordt berekend in kilocalorieën. Kilocalorieën wordt vaak afgekort naar kcal. 1 kcal is 1000 calorieën.

In gedroogde pasta zitten ongeveer 370 kcal. Dit zou uitgeschreven dus 370.000 calorieën zijn. Omdat dit nogal grote getallen zijn en de verpakkingen vaak klein zijn, wordt de voedingswaarde bijna altijd in kcal te aangegeven.

Daarnaast ziet het er ook wat minder schrikwekkend uit. Het gevoel is toch anders als je 370 kcal in plaats van 370.000 calorieën op de verpakking ziet staan!

Waar dienen calorieën voor?

Je lichaam heeft energie nodig voor alle lichamelijke processen en dagelijkse inspanningen. Het klinkt logisch dat je veel energie nodig hebt tijdens het sporten. Maar wist je dat je ook tijdens je slaap energie nodig hebt? Om alleen al te blijven ademen verbruik je een hoeveelheid energie. Ook heb je energie nodig om bijvoorbeeld de spijsvertering op gang te houden, je hart te laten kloppen en al die andere lichamelijke functies draaiende te houden.

Je kunt dus simpelweg zeggen dat je energie of calorieën nodig hebt om in leven te blijven. Als je daarnaast erg actief voor je werk bent, of als je vaak in de sportschool te vinden bent, heb je alleen maar meer energie nodig.

Het is dus belangrijk om elke dag weer voldoende calorieën binnen te krijgen zodat je lichaam meer dan genoeg energie heeft om goed te kunnen functioneren.

Hoeveel calorieën zitten er in pasta?

Pasta is een populair product en dat is natuurlijk niet voor niks! Pasta is voedzaam en zit vol met goede voedingstoffen. Omdat we in dit blog de focus hebben op calorieën, richten we ons daar nu op.

De hoeveelheid calorieën wordt altijd op de achterkant van de verpakking vermeld. Dit is namelijk bij wet verplicht, en dus zou het op elke verpakking horen te staan. De hoeveelheid calorieën wordt per 100 gram gedroogde pasta omschreven.

Als je op de achterkant van de zak pasta dus ziet staan dat er 370 kcal in 100 gram pasta zit, weet je precies waar je aan toe bent.

Omdat er ontzettend veel soorten pasta zijn is het moeilijk op één bepaalde hoeveelheid calorieën te geven. De meeste pasta vormpjes die je in de supermarkt tegen komt worden allemaal van harde tarwe gemaakt. Er zit geen verschil in de calorieën tussen de verschillende pasta vormen. Daarom zeggen we dus dat er gemiddeld 370 kcal in 100 gram gedroogde pasta zit.

Hoeveel calorieën zitten er in volkoren pasta?

De hoeveelheid calorieën in volkoren pasta verschilt met de hoeveelheid calorieën in ‘normale’ pasta. Het is allebei pasta, maar de hoeveelheid calorieën is verschillend. Bij volkoren pasta zijn de vliesjes van de tarwe korrel tijdens het malen van de tarwe niet verwijderd. Hierdoor is de pasta donkerder van kleur en bevat het bijvoorbeeld meer vezels.

In volkoren pasta zit gemiddeld zo’n 350 kcal per 100 gram pasta. Er zit dus wel een verschil in calorieën tussen normale pasta en volkoren pasta.

Het maakt niet uit welke vorm volkoren pasta je kiest. Als de pasta vorm gemaakt is van dezelfde volkoren tarwe is de hoeveelheid calorieën nagenoeg gelijk. Je kunt dus gewoon kiezen voor volkoren spaghetti, volkoren penne of volkoren fettuccine, de hoeveelheid calorieën is hetzelfde.

Hoeveel calorieën zitten er in spelt pasta?

De hoeveelheid calorieën in spelt pasta is ook weer anders dan volkoren of normale pasta. Spelt pasta wordt namelijk gemaakt van een andere tarwe soort. Spelt pasta wordt gemaakt van, je raadt het al… spelt tarwe!

In spelt pasta zitten 357 kcal per 100 gram pasta.

Het maakt ook bij spelt pasta niet uit voor welke vorm je kiest. Of je nu kiest voor spelt spaghetti, spelt penne of spelt fettuccine, als het gemaakt is van dezelfde spelt tarwe is de hoeveelheid calorieën nagenoeg hetzelfde.

Hoeveel calorieën per bord pasta

De hoeveelheid calorieën in een bord pasta hangt van een aantal factoren af. Om te beginnen met de grote van de portie pasta. Oftewel, de hoeveelheid pasta per persoon die je afweegt voordat je het gaat koken.

De ideale hoeveelheid pasta per persoon is 100 gram. We hebben het hier natuurlijk over 100 gram gedoogde pasta. In deze 100 gram gedoogde pasta zitten ongeveer 370 kcal.

De hierboven genoemde cijfers zeggen alleen niet zo veel als je wil weten hoeveel calorieën je binnenkrijgt met een pastagerecht. Dat hangt immers veel meer af van de saus die je klaarmaakt bij de pasta. Niemand eet tenslotte alleen maar pasta. En zeker geen ongekookte pasta… Kortom, met de ongeveer 370 kilocalorieën uit ongekookte pasta ken je de basis, maar dat zegt niets over de calorieën uit een bord pasta.

Elk ingrediënt dat je aan je uiteindelijke pastagerecht toevoegt, zorgt voor een grotere hoeveelheid calorieën. Als je dus precies wilt weten hoeveel calorieën er in een bord pasta zitten, zou je van elk ingrediënt de hoeveelheid moeten afwegen. Vervolgens moet je berekenen hoeveel kcal per gram in elk ingrediënt aanwezig zijn. Zo kun je uiteindelijk dus precies berekenen wat de hoeveelheid energie is die je binnen krijgt.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is voor ons dus ook onmogelijk ook aan te geven hoeveel calorieën er in een bord pasta aanwezig zijn. Wat we je wel kunnen melden is dat er 370 kcal in 100 gram gedroogde pasta zitten.

Hoeveelheid calorieën in gekookte of ongekookte pasta.

Omdat er altijd gesproken wordt van de hoeveelheid calorieën in gedroogde pasta, kan het best verwarrend zijn hoeveel calorieën er dan in gekookte pasta zitten.

In gedroogde pasta zitten ongeveer 370 kcal per 100 gram. Dit hebben we al een aantal keren duidelijk gemaakt. Maar zit er nu verschil in het aantal calorieën als je die zelfde hoeveelheid pasta uit het kokende water haalt?

Het antwoord is simpel: Nee, er zit geen verschil in calorieën tussen ongekookte of gekookte pasta. Je gooit namelijk 100 gram ongekookte pasta in kokend water en laat de pasta gaar koken. Water bevat 0 calorieën dus het kokende water voeg niks toe aan de pasta. Zodra je de pasta afgiet, is de pasta wel zwaarder geworden door het opzuigen van water, maar heeft niet meer calorieën gekregen.

Het verwarrende element zit hem in het de gewichtsaanduiding. Als we spreken over 100 gram ongekookte pasta praten we misschien wel over 50 spaghetti slierten. Als we praten over 100 gram gekookte pasta, zijn dat er een stuk minder. Misschien wel 25 in plaats van 50. Tijdens het koken zuigen de slierten spaghetti namelijk veel water op. Hierdoor wordt elke sliert een stuk zwaarder. Er zit dus een groot verschil in de hoeveelheid slierten per 100 gram voor en na het koken.

Omdat water geen calorieën bevat en een spaghetti sliert wel, spreek het voor zich dat hoe meer spaghetti slierten je kookt, hoe meer calorieën je uiteindelijk op je bord hebt liggen.

Daarom spreken we altijd van 100 gram ongekookte pasta. Zo blijft het te begrijpen en spreek iedereen dezelfde taal. Wel zo makkelijk!

Hoeveel calorieën per dag?

Obsessief met calorieën bezig zijn zoals soms gebeurt is onzin. Ieder mens heeft calorieën nodig omdat ieder mens simpelweg energie nodig hebt. Je lichaam heeft niet alleen energie nodig om tekeer te gaan in de sportschool; je hebt energie (en dus calorieën) nodig voor alles wat je doet. Om adem te halen, om te groeien, om te genezen. Voor iedere inspanning dus, hoe vanzelfsprekend die ook lijkt. Waar je voor moet waken is dat je niet veel meer energie binnen krijgt dan nodig is, want die slaat het lichaam op in plaats van het te verbranden.

Van het Voedingscentrum leren we dat een man gemiddeld 2.500 kilocalorieën nodig heeft op een dag en een vrouw 2.000 kilocalorieën. Daar zitten nog leeftijdsfactoren aan en bij topsporters en zwangere vrouwen bijvoorbeeld is de ‘caloriebehoefte’ anders. Maar gemiddeld zijn dat de waarden waarmee je niet dikker wordt en niet afvalt.

Een bord pasta draagt dus bij aan een gezonde leefstijl en dit is dan ook de grootste reden dat pasta zo ontzettend geliefd is. Natuurlijk geldt, net als bij veel andere dingen, eet het in de juiste hoeveelheid.

Als je 100 gram pasta per persoon aanhoudt, zorg je er voor dat je nooit teveel pasta eet, en dus ook niet te veel calorieën binnen krijgt.

Calorieën in pasta vs. calorieën in aardappelen of rijst

Op gebied van calorieën staat pasta gelijk aan aardappelen of rijst als onderdeel van de dagelijkse maaltijd. Hoe vet of mager je deze verder maakt, dat vul je in met de andere bestanddelen van je warme (of koude, met een pastasalade bijvoorbeeld) lunch of diner. Wil je het aantal calorieën in je menu binnen de perken houden om af te vallen, dan hoef je de pasta dus niet te laten staan gelukkig. Er zijn meer dan voldoende gezonde pasta recepten mee te bereiden!

Gebruik goede pasta voor je gerecht

Het gebruik van de juiste pasta is belangrijk om de smaken van je gerecht naar boven te halen. Je staat er misschien niet bij stil, maar pasta is het grootste deel van je gerecht. Daarom adviseren we je om altijd pasta van goede kwaliteit te kiezen. Investeer een euro extra in een goede pasta, want je proeft het verschil zonder twijfel.

De pasta’s in onze pastashop halen we zelf uit Italië en zijn van de hoogste kwaliteit. Neem een kijkje in de pastashop en kies een heerlijke pasta uit. Je gerecht én je tafelgasten zullen er blij mee zijn!