Veilig betalen
via o.a. iDEAL

Vandaag besteld,
binnen 2 werkdagen in huis

Vanaf €29,-
gratis verzending, anders €3,-

Calorieën in pasta

Calorieën worden nog wel eens beschouwd als de maat van alles wanneer het gaat om gezonde of ongezonde voeding, maar dat is niet helemaal juist. Calorieën zeggen in principe namelijk alleen iets over de energie die je van je eten krijgt. In dit verhaal bespreken we hoeveel calorieën in pasta zitten en of die calorieën goed of slecht voor je zijn.

Pasta kopen

Hoeveel calorieën zitten er in pasta?

Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Als we een willekeurige verpakking uit een schap pakken – een echte Italiaanse spaghetti, 100 gram – dan staat daarop 370 kilocalorieën (wat gelijk staat aan 1570 kilojoules, die andere veelgebruikte eenheid voor energie in het eten) vermeld. Maar dat is 100 gram ongekookte spaghetti en de calorieën in ongekookte pasta zijn er niet evenveel als in gekookte pasta. Er zitten immers ongeveer 100 kilocalorieën in gekookte pasta.

Calorieën pasta gekookt, calorieën pasta ongekookt… Hoe kan dat verschil zo groot zijn? Wel, bij het koken van pasta wordt water opgenomen en water is precies het enige ‘ingrediënt’ dat nul calorieën bevat.

Calorieën bord pasta

De hierboven genoemde cijfers zeggen alleen niet zo veel als je wil weten hoeveel calorieën je binnenkrijgt met een pastagerecht. Dat hangt immers veel meer af van de saus die je klaarmaakt bij de pasta. Niemand eet tenslotte alleen maar pasta. En zeker geen ongekookte pasta… Kortom, met de ongeveer 370 kilocalorieën uit ongekookte pasta en 100 kilocalorieën uit gekookte pasta ken je de basis, maar dat zegt niets over de calorieën uit een bord pasta.

Calorieën volkoren pasta

Het aantal calorieën in volkoren pasta verschilt niet veel van wat er in andere pasta zit. De grote winst in gezondheid van volkorenpasta zit hem in de goede vezels die daarin zitten en die onder andere de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Minder calorieën eten?

Obsessief met calorieën bezig zijn zoals soms gebeurt is onzin. Ieder mens heeft calorieën nodig, omdat ieder mens simpelweg energie nodig hebt. Je lichaam heeft niet alleen energie nodig om tekeer te gaan in de sportschool; je hebt energie (en dus calorieën) nodig voor alles wat je doet. Om adem te halen, om te groeien, om te genezen, voor iedere inspanning dus, hoe vanzelfsprekend die ook lijkt. Waar je voor moet waken is dat je veel meer energie binnen krijgt dan nodig, want die slaat het lichaam op in plaats van het te verbranden.

Van het Voedingscentrum leren we dat een man gemiddeld 2500 kilocalorieën nodig heeft op een dag en een vrouw 2000 kilocalorieën. Daar zitten nog leeftijdsfactoren aan en bij topsporters en zwangere vrouwen bijvoorbeeld is de ‘caloriebehoefte’ anders. Maar gemiddeld zijn dat de waarden waarmee je niet dikker wordt en niet afvalt.

Calorieën pasta

Qua calorieën staat pasta gelijk aan aardappelen of rijst als onderdeel van de dagelijkse maaltijd. Hoe vet of mager je deze verder maakt, dat vul je in met de andere bestanddelen van je warme (of koude, met een pastasalade bijvoorbeeld) lunch of diner. Wil je het aantal calorieën in je menu binnen de perken houden om af te vallen, dan hoef je de pasta dus niet te laten staan gelukkig. Er zijn meer dan voldoende gezonde pasta recepten mee te bereiden!