Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoeveel pasta kook je per persoon?

”Hoeveel pasta moet ik koken?!” is de vraag die je meteen te binnen schiet zodra je water aan de kook brengt. Is het pastagerecht bedoeld als voorgerecht, hoofdgerecht of kook je voor een grote groep? Allemaal factoren die je misschien aan het twijfelen brengen. In dit blog vertellen we je precies hoeveel pasta je per persoon moet gebruiken.

Hoeveel pasta moet je gebruiken

Hoeveel pasta kook je per persoon?

Per persoon moet je 125 gram pasta koken. We hebben het hier over 125 gram ongekookte pasta. Dit is de hoeveelheid pasta die je voor een volwassen persoon moet koken. De hoeveelheid pasta voor een voorgerecht is 80 gram pasta. Als er eieren in de pasta verwerkt zitten, kun je 100 gram pasta per persoon aanhouden.

Om te bepalen wat de juiste hoeveelheid pasta is die je moet koken, moet je eerste een aantal factoren in overweging nemen. We vertellen je meer over deze specifieke factoren die bepalen hoeveel pasta je per persoon koken moet.

Hoeveel pasta je moet koken hangt van veel factoren af

Hoeveel pasta je moet koken om uiteindelijk voldoende te hebben voor je pastagerecht hangt van een aantal factoren af. Is de pasta die je kookt voor een voorgerecht, bedoeld als hoofdgerecht, voor kleine eters of juist voor groter eters, maak je het voor één dag of voor meerdere dagen? Daarnaast spelen factoren als: droge pasta, verse pasta, of pasta met eieren door het deeg ook nog een rol als je moet kiezen hoeveel pasta je gebruikt voor je gerecht.

Pasta als voorgerecht

In Italië wordt pasta vaak voor het hoofdgerecht gegeten. Ben je van plan om thuis groots uit te pakken en wil je de pasta, net als in Italië, ook als voorgerecht serveren, wordt het een stukje makkelijker om te beslissen hoeveel pasta je moet koken. Jij en je gasten hoeven namelijk niet helemaal vol te zitten na het bord pasta. Je eet de pasta als voorgerecht dus is het de bedoeling om ruimte voor het hoofdgerecht over te houden. Lekker makkelijk, want zo hoef je nooit bang te zijn dat je te weinig pasta gekookt hebt. In de regel wordt 80 gram gedroogde pasta aangehouden per persoon. Dit gewicht wordt gewogen voordat de pasta het kokende water ingaat.

Pasta als hoofdgerecht

Buitenshuis kiezen Italianen pasta vaak als voorgerecht. Thuis wordt vaak wel gekozen voor een lekker bord pasta als avond maaltijd. Snel, simpel en lekker. Wanneer je kiest voor pasta als hoofdgerecht moet je er zeker van zijn dat je voldoende pasta kookt. Je wilt natuurlijk lekker vol zitten na je bord pasta. Als je pasta kookt voor je hoofdgerecht, kies er dan voor om 125 gram pasta te gebruiken.

Veel of weinig pastasaus?

Naast de vraag of je pasta kookt als voor- of hoofdgerecht, moet je rekening houden met de hoeveelheid pastasaus die je voor je pasta gerecht gebruikt. Maak je een pasta gerecht waarbij je veel pastasaus gebruikt, kun je er voor kiezen om 100 gram pasta i.p.v. 125 gram te gebruiken. Maak je een gerecht waarbij je bijvoorbeeld alleen olijfolie of een beetje room gebruikt, kies dan wel voor 125 gram pasta.

Verschillende soorten en vormen pasta

”Maar wat moet ik aan met al die verschillende soorten pasta?!” hoor ik je denken. Of je nu kiest voor een lange pastasoort zoals spaghetti, of voor een korte vorm als penne, veel invloed op de hoeveelheid pasta die je moet koken heeft het niet. Het gaat namelijk niet om de vorm van de pasta, maar om het totale gewicht dat je uiteindelijk in de pan doet. In sommige pasta vormen zit veel lucht en bij andere vormen helemaal niet. Lucht weegt niets, dus maakt het voor het gewicht ook niets uit!

Mocht je toch precies willen wat de hoeveelheid pasta is die je moet koken als je kiest voor een specifieke pastasoort, hebben we hieronder een lijstje gemaakt met de hoeveelheden per pastasoort:

Hoeveel spaghetti kook je per persoon

De hoeveelheid spaghetti die je per persoon moet koken is 125 gram. Als we het hebben over 125 gram, bedoelen we het gewicht van de pasta voordat deze gekookt is. Weeg dus voordat je gaat koken 125 gram spaghetti af en doe deze vervolgens in het water. Als voorgerecht kun je 80 gram ongekookte spaghetti per persoon aanhouden.

Wil je meer weten over hoe je spaghetti kookt? Neem dan een kijkje op ons blog: ‘Hoe moet je spaghetti koken

Hoeveel macaroni kook je per persoon

De hoeveelheid macaroni die je per persoon moet koken is 125 gram. Als we het hebben over 125 gram, bedoelen we het gewicht van de pasta voordat deze gekookt is. Weeg dus voordat je gaat koken 125 gram macaroni af en doe deze vervolgens in het water. Als voorgerecht kun je 80 gram ongekookte macaroni per persoon aanhouden.

Wil je meer weten over hoe je macaroni kookt? Neem dan een kijkje op ons blog: ‘Zo kook je macaroni

Hoeveel fusilli kook je per persoon

De hoeveelheid fusilli die je per persoon moet koken is 125 gram. Als we het hebben over 125 gram, bedoelen we het gewicht van de pasta voordat deze gekookt is. Weeg dus voordat je gaat koken 125 gram fusilli af en doe deze vervolgens in het water. Als voorgerecht kun je 80 gram ongekookte fusilli per persoon aanhouden.

Wil je meer weten over hoe je fusilli kookt? Neem dan een kijkje op ons blog: ‘Zo kook je fusilli

Hoeveel penne kook je per persoon

De hoeveelheid penne die je per persoon moet koken is 125 gram. Als we het hebben over 125 gram, bedoelen we het gewicht van de pasta voordat deze gekookt is. Weeg dus voordat je gaat koken 125 gram penne af en doe deze vervolgens in het water. Als voorgerecht kun je 80 gram ongekookte penne per persoon aanhouden.

Wil je meer weten over hoe je fusilli kookt? Neem dan een kijkje op ons blog: ‘Zo kook je penne

Hoeveel tagliatelle kook je per persoon

De hoeveelheid tagliatelle die je per persoon moet koken is 125 gram. Als we het hebben over 125 gram, bedoelen we het gewicht van de pasta voordat deze gekookt is. Weeg dus voordat je gaat koken 125 gram tagliatelle af en doe deze vervolgens in het water. Als voorgerecht kun je 80 gram ongekookte tagliatelle per persoon aanhouden.

Het kan zijn dat je tagliatelle in huis gehaald hebt waar eieren in verwerkt zitten. Dit betekend dat de tagliatelle extra voedzaam is. Dit komt natuurlijk door de eieren. Mocht je willen weten hoeveel tagliatelle je moet koken als er eieren doorheen zitten, adviseren we je om 100 gram ongekookte tagliatelle aan te houden.

Wil je meer weten over hoe je tagliatelle kookt? Neem dan een kijkje op ons blog: ‘Zo kook je tagliatelle

Hoeveel pasta koken voor een grote groep?

Nu je weet hoeveel pasta je per persoon moet koken, is het handig om door te kunnen rekenen naar hoeveel pasta je nodig hebt voor een grote groep mensen. Als we uitgaan dat je de pasta voor een hoofdgerecht gaat koken, is het dus handig om 125 gram pasta per persoon aan te houden.

Het is natuurlijk niet zo ingewikkeld om door te reken naar de hoeveelheid pasta die je voor een groep van 8 personen nodig zou hebben. Maar om het je makkelijk te maken hebben we hieronder de hoeveelheid pasta per persoon opgeteld.

De hoeveelheid pasta per persoon voor een grote groep:

 • Hoeveelheid pasta voor 1 persoon: 125 gram
 • Hoeveelheid pasta voor 2 personen: 250 gram
 • Hoeveelheid pasta voor 3 personen: 375 gram
 • Hoeveelheid pasta voor 4 personen: 500 gram
 • Hoeveelheid pasta voor 5 personen: 625 gram
 • Hoeveelheid pasta voor 6 personen: 750 gram
 • Hoeveelheid pasta voor 7 personen: 875 gram
 • Hoeveelheid pasta voor 8 personen: 1000 gram
 • Hoeveelheid pasta voor 9 personen: 1125 gram
 • Hoeveelheid pasta voor 10 personen: 1250 gram

We zouden dit rijtje natuurlijk tot het oneindige door kunnen laten gaan, maar er zijn weinig situatie waarbij je voor meer dan 10 personen pasta koken moet.

Een ding wat ik je nog wel wil meegeven is het feit dat pasta vaak per 500 gram verpakt zit. Hou hier rekening mee als je pasta gaat kopen. Mocht je voor bijvoorbeeld 7 personen pasta moeten koken, kook dan pasta voor 8 personen (2 x 500 gram verpakking). Dit kom in verband met de verpakking beter uit. En hé, zo heb je ook nog wat pasta voor de volgende dag over!

Pasta met of zonder eieren

Als je kiest voor pasta waar eieren door het deeg verwerkt zitten moet je rekening houden met het feit dat de eieren erg voedzaam en verzadigend zijn. Je kunt dus gerust kiezen voor 80 gram pasta als er eieren door het deeg heen zitten.

Grote of kleine eters

Het laatste punt waar je rekening mee kunt houden als je je afvraagt hoeveel pasta je moet koken zijn je gasten. Voor hoeveel mensen kook je, zijn het volwassenen, kinderen of een grote groep. Als je voor gasten kookt die veel kunnen eten, ga dan gewoon voor 125 gram pasta per persoon. Liever teveel dan te weinig. Mocht je pasta overhouden kun je dit natuurlijk ook altijd de dag erna op eten!

De hoeveelheid pasta per persoon op een rijtje

Om het niet te ingewikkeld te maken hebben we hieronder alles nog even voor je opgesomd. Deze hoeveelheid pasta is een grove richtlijn, maar kan je op weg helpen met de hoeveelheid pasta die je klaarmaakt.

 • Pasta als voorgerecht: 80/100 gram pasta
 • Pasta als hoofdgerecht: 125 gram pasta
 • Pasta voor kleine eters: 80/100 gram pasta
 • Pasta voor grote eters: 125 gram pasta
 • Pasta met eieren door het deeg: 100 gram pasta

Hoeveelheid pasta afwegen met een voedingsweegschaal

Nu je weet hoeveel pasta je moet koken hoef je de pasta alleen nog maar af te wegen en klaar is kees. Zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid pasta kookt. Dit kun je het beste doen door gebruik te maken van een voedingsweegschaal. Een voedingsweegschaal is natuurlijk niet alleen om pasta af te wegen. Dus eenmaal aangeschaft heb je hier nog jaren plezier van!

Hoeveelheid pasta doseren met een spaghetti meter

Een super handige manier op je spaghetti af te meten is door gebruik te maken van een spaghetti meter. Dit klinkt ingewikkeld maar dat is het zeker niet! Het is een handig hulpje waardoor je geen gebruik hoeft te maken van een voedingsweegschaal of andere hulpmiddelen. Een spaghetti meter is meestal gemaakt van plastic, hout of aluminium. Je kunt de spaghetti door de spaghetti meter heen steken en zie je meteen voor hoeveel personen de spaghetti is. Met een spaghetti meter zie je dus super snel dat je de juiste hoeveelheid pasta gaat koken!

Hoe kook je de perfecte pasta?

Naast de hoeveelheid pasta die je moet koken voor je gezelschap, is de manier waarop je de pasta kookt van groot belang. Vaak lijkt pasta koken makkelijker dan het is en lukt het niet altijd om het beste resultaat te krijgen. Daarom hebben we een leuk blog over pasta koken geschreven. Met de handige tip uit ons blog ”pasta koken doe je zo” wordt pasta koken een stuk makkelijker!