Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

De voedingswaarde van pasta met ei

Pasta met ei is heerlijk! De voordelen van pasta waar ei aan toe is gevoegd zijn groot. Zo bevat de pasta meer voedingsstoffen, vitamines en eiwitten. Daarnaast wordt het gerecht romiger en voedzamer. Maar wat zijn eigenlijk de voedingswaarde van pasta met ei? Lees verder want we vertellen je alles over de voedingswaarde van pasta met ei. 

De voedingswaarde van pasta met ei

Wat is de voedingswaarde van pasta met ei?

Elke producent maakt pasta op een andere manier. Dit heeft als gevolg dat de voedingswaarde van pasta met ei verschillend kunnen zijn. Gemiddeld genomen is de voedingswaarde van 100 gram pasta met ei als volgt:

Energie: 374.3 Kcal
Vet: 4.04 gram

Verzadigd vet: 3.61 g gram
Koolhydraten: 68.98 gram
Eiwitten: 14.09 gram
Zout: 0.09 gram

Wat is pasta met ei?

Voordat we je meer vertellen over de voedingswaarde van pasta met ei, is het misschien makkelijk om te weten wat pasta met ei is.

Vaak zijn er maar twee ingrediënten nodig om pasta te maken: durum tarwe en water. Door deze twee ingrediënten samen te voegen ontstaat een pastadeeg. Bij pasta met ei is dit anders. Hier wordt namelijk ook ei toegevoegd aan het deeg. 

Dit maakt de pasta iets smeuïger en romiger. De eieren zorgen er ook voor dat je sneller vol zit vergeleken met pasta zonder ei. Daarnaast bevat het meer voedingsstoffen, vitamines en eiwitten. Dit zorgt ervoor dat de pasta extra voedzaam is. 

Bij sommige pasta soorten is het gebruikelijk dat er ei aan wordt toegevoegd, bij andere zie je dit minder vaak. Kijk altijd goed op de verpakking om te zien of het een pasta met ei. 

Verschillende soorten durum tarwe 

Durum tarwe is misschien wel het belangrijkste ingrediënt van alle pasta soorten. Het zorgt ervoor dat pasta zijn vorm en stevigheid behoudt. Toch is niet elke pasta gemaakte van de zelfde durum tarwe. Het grote verschil zit hem in harde en zachte durum tarwe.

Harde durum tarwe is over het algemeen wat duurder (omdat het in niet in Nederland wordt verbouwd), maar heeft wel veel voordelen. Het zorgt ervoor dat de pasta stevig blijft en zijn structuur behoudt. Door deze structuur kan pastasaus zich makkelijk hechten aan de pasta. 

Wanneer pasta van zachte durum tarwe is gemaakt verliest het makkelijker stevigheid en heeft de pasta over het algemeen een gladdere structuur. De pastasaus hecht zich niet aan de pasta maar glijdt er als het ware vanaf. 

Wij adviseren om goed te kijken naar de soort durum tarwe die gebruikt is in de pasta. Kies altijd voor een pasta die gemaakt is van harde durum tarwe.

Alle pasta soorten die wij aanbieden in onze webshop zijn gemaakt van harde durum tarwe, ook de pasta’s met ei. Hierdoor wordt de kwaliteit gewaarborgd. Je vind ze allemaal in onze webshop. 

Hoe de grond invloed heeft op de voedingswaarde

Dit is misschien een factor waarvan je niet zou verwachten dat het veel effect zou hebben. Toch is het zo dat de grond waar de durum tarwe geproduceerd wordt veel effect heeft op de uiteindelijke voedingswaarden van de pasta.

Dit is afhankelijk van de regio waar de durum tarwe verbouwd wordt. In sommige regio’s zitten bijvoorbeeld meer mineralen in de grond of de grond is zouter doordat de regio vlakbij de zee ligt.

Dit is één van de redenen waarom elke pastaproducent andere voedingswaarde op het etiket heeft staan. Dit heeft allemaal te maken met de samenstelling van de grond waarop de durum tarwe gecultiveerd wordt.

De gemiddelde voedingswaarde van pasta met ei 

Om je zo’n duidelijk mogelijk overzicht te geven van de voedingswaarde van pasta met ei hebben we drie verschillende pasta’s met ei naast elkaar gelegd.

Deze drie pasta’s met ei hebben allemaal een verschillende vorm en zijn gemaakt door verschillende producten.

Het gaat om deze drie pasta’s:
1. Maccheroncini van Leonardo Carassai
2. Tagliatelle van Riscossa
3. Riccioli van Rustichella

Door de drie pasta’s met ei naast elkaar te leggen ontstaat er een duidelijk beeld van de gemiddelde voedingswaarde van pasta per ei. De tabel hieronder geeft een mooi beeld van de verschillen per pastaproducent

Waarom voedingswaarde per 100 gram 

De producten hebben met elkaar afgesproken om de voedingswaarde per 100 gram op de achterkant van de verpakking te vermelden. Op deze manier kan iedereen makkelijk in één oog opslag zien wat de voedingswaarden van de pasta zijn.

Het is op deze manier ook erg makkelijk om verschillende pasta’s met elkaar te vergelijken. 

Dit kan je zelf ook toepassen door in de supermarkt verschillende pasta’s of andere producten naast elkaar te leggen. Je zult zien dat de voedingswaarde hetzelfde product toch verschillend kunnen zijn.

Verschil tussen gekookte en ongekookte pasta

Gekookte en ongekookte pasta zijn twee hele verschillende producten. Vaak zien we dat hier verwarring in ontstaat. Ook hebben mensen hier veel vragen over betreft het verschil in voedingswaarde. 

Zit er eigenlijk verschil in de voedingswaarde van gekookte pasta met ei en ongekookte pasta met ei? Het antwoord is: nee! Er zit geen verschil tussen de voedingswaarde van gekookte pasta met ei en ongekookte pasta met ei. 

Het enige verschil is dat de ongekookte pasta tijdens het koken wat op neemt om gaar te worden. Hierdoor is de gekookte pasta dus zwaarder, omdat het gewicht toe neemt. 

Tijdens het koken van pasta met ei adviseren wij om altijd wat zout aan het pasta water toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat alle smaken wat meer naar voren komen en je pastagerecht nog lekkerder wordt. Wil je alles weten over pasta in combinatie met zout? Lees dan verder op ons blog ‘Pasta koken met of zonder zout’. 

Voedingswaarde van verschillende vormen pasta 

Pasta komt in allerlei verschillende vormen en maten. Het kan nog weleens onduidelijk zijn of hierdoor de voedingswaarde ook verschillend is. 

De meestvoorkomende vormen van pasta met ei zijn fettuccine, tagliatelle en pappardelle. Toch zijn er ook allerlei andere pastasoorten met ei zoals maccheroncini, lasagne en riccioli. 

Alle soorten zijn met dezelfde soort tarwe gemaakt. Het maakt daarom niet uit wat voor vorm pasta met ei je kiest. Als het dezelfde producent is zal je zien dat er geen verschil zit in de voedingswaarde van de pasta.

Italiaanse pasta met ei kopen 

Na het lezen van deze tekst zin gekregen in Italiaanse pasta gemaakt met ei? Deze en andere heerlijke Italiaanse pasta’s vind je in onze pastashop.