Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Wat is de houdbaarheid van ongekookte pasta?

Wat is de houdbaarheid van ongekookte pasta precies? Dat pasta lang houdbaar is, zal je niks verbazen. Maar hoe lang is pasta daadwerkelijk houdbaar en hoe weet je dit zeker? We vertellen je precies waar je op moet letten en geven je een paar handige tips.

Wat is de houdbaarheid van ongekookte pasta?

Wat is de houdbaarheid van ongekookte pasta?

Ongekookte pasta of spaghetti is ongeveer 2 jaar houdbaar. Omdat ongekookte pasta een gedroogd product is, kun je het lang bewaren en heeft het een lange houdbaarheidsdatum. Bekijk de houdbaarheidsdatum op de verpakking om de houdbaarheid te controleren.

Pasta is er in vele soorten en maten maar betekend dit dan ook dat elke pasta een andere houdbaarheid heeft? Hoe kun je pasta het beste bewaren voor een lange houdbaarheid? Zomaar een paar vragen die je te binnen kunnen schieten. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar wat de gemiddelde houdbaarheid van pasta is en hoe je pasta het beste kunt bewaren

De houdbaarheid van de meest voorkomende ongekookte pasta’s:

In onze pastashop hebben we meer dan 100 verschillende soorten gedroogde en ongekookte pasta’s. Voor dit blog zijn we door ons hele magazijn heen gegaan en hebben de gemiddelde houdbaarheid van de meest gegeten pasta soorten op een rijtje gezet. Wel zo makkelijk voor je!

De gemiddelde houdbaarheid van:

  • Spaghetti: 24 maanden
  • Penne: 24 maanden
  • Fusilli:  24 maanden
  • Tagliatelle: 24 maanden
  • Macaroni: 24 maanden
  • Volkoren spaghetti: 24 maanden
  • Volkoren penne: 24 maanden
  • Spelt spaghetti: 24 maanden
  • Spelt penne: 24 maanden

Je kunt dus simpel stellen dat de meest gegeten pasta’s 24 maanden houdbaar zijn na de productie datum. Er zitten een aantal pasta’s tussen die tot zelf 36 maanden houdbaar zijn, maar gemiddeld genomen is de houdbaarheid van ongekookte pasta 2 jaar of 24 maanden.

Wat is ongekookte pasta?

Om de houdbaarheid van ongekookte pasta te kunnen inschatten is het belangrijk dat we eerst even duidelijk zijn over wat we precies met gedroogde en ongekookte pasta bedoelen. Er zit namelijk een groot verschil in houdbaarheid tussen gedroogde en verse of gekookte pasta.

In dit blog hebben we het over de houdbaarheid van ongekookte en dus gedroogde pasta. Pasta die niet in kokend water heeft gelegen en ook niet onder de verse pasta soorten valt.

Je kent het wel, spaghetti in een plastic zak of in een kartonnen doos in het schap van de supermarkt. Dus niet in het koelvak, maar in het gewone schap. Over dit type pasta hebben we het als we praten over gedroogde pasta.

Waarom is ongekookte pasta lang houdbaar?

Gedroogde en ongekookte pasta is gemiddeld genomen ongeveer 2 jaar, of 24 maanden houdbaar. Het kan zelfs voorkomen dat pasta 3 jaar houdbaar is. Als pasta 2 jaar houdbaar is, tellen we dat natuurlijk vanaf het moment dat de pasta geproduceerd en verpakt is.

Gedroogde en ongekookte pasta is lang houdbaar omdat, het woord zegt het al, er geen vocht in de pasta zit. Vocht zorgt er voor dat er bacteriën en schimmels kunnen ontstaan en daardoor is gekookte of verse pasta een stuk minder lang houdbaar.

Gedroogde pasta heeft geen last van dit ‘verrottingsproces’ omdat de pasta na de productie gelijk te drogen wordt gelegd of gehangen. Het vocht verdampt uit de pasta en hierdoor is dit type pasta zo ontzettend lang houdbaar.

Is ongekookte pasta ook lang houdbaar als de verpakking geopend is?

Je kent het wel, je hebt een zak gedroogde spaghetti van 500 gram gekocht, en hebt maar 250 gram nodig voor je pasta gerecht. Je blijft dus zitten met 250 gram ongekookte spaghetti en een verpakking die geopend is. Is dit een probleem voor de houdbaarheid?

Ongekookte of gedroogde pasta is ook gewoon lang houdbaar als je de verpakking geopend hebt. Het product is namelijk nog steeds hetzelfde gebleven. Het is nog steeds gedroogde pasta die vrij is van water. Als er geen water in pasta zit, gaat het niet verrotten en blijft het dus lang houdbaar.

Het enige vervelende is dat je met een geopende verpakking blijft zitten. Dit is niet zo praktisch want als je even niet oplet, ligt de hele vloer onder de spaghetti slierten. Heel vervelend, maar over de houdbaarheid van de pasta hoef je je geen zorgen te maken!

Heb jij geen zin in een vloer vol met spaghetti slierten? Dan hebben we een hele mooie oplossing voor je die we je echt aanbevelen. De overgebleven spaghetti kun je namelijk het beste bewaren in een spaghettibus. Maar deze bus heeft een speciaal deksel waar je meteen de juiste hoeveelheid spaghetti mee kunt afmeten. Hoe handig is dat! Zo kun je spaghetti bewaren en tegelijkertijd afmeten…

Let op de houdbaarheid tijdens het kopen van pasta

Net als bij veel andere producten is het belangrijk om ook bij pasta op de houdbaarheidsdatum te letten. De 2 jaar houdbaarheid begint namelijk te lopen vanaf het moment dat de pasta verpakt is.

Op de verpakking hoort altijd een t.h.t. of een datum te staan vermeld. T.h.t staat voor: ten minste houdbaar tot. Dit is een wettelijke gesteld eis aan pasta producenten dus kun je er van uit gaan dat dit ook op de verpakking van de gedroogde pasta staat.

Sommige pasta soorten liggen in het schap en zijn nog maar een paar maanden geldig. Is dit dan ook meteen een reden op dat pakketje te laten liggen? Nee, hoe groot is de kans dat je maanden geen pasta eet? In mijn wereld is die kans erg klein! En laten we eerlijk zijn, in die van jou waarschijnlijk ook. Dus pak dat pasta pakketje gewoon mee en zorg voor zo min mogelijk verspilling van voedsel.

De houdbaarheid van volkoren pasta

Je hebt normale pasta en je hebt volkoren pasta. Volkoren pasta is de laatste jaren erg populair omdat het een aantal voordelen heeft. Maar is deze pasta soort ook langer houdbaar dan de normale variant?

Het antwoord is simpel gezegd: nee. Volkoren pasta is bijna altijd 2 jaar houdbaar. Volkoren pasta is dus net zo lang houdbaar als normale pasta. Ook in volkoren pasta zit geen vocht en het is een gedroogd product. Daarom is volkoren pasta dus ook gewoon 2 jaar houdbaar.

Het grote verschil tussen volkoren pasta en normale pasta is dat, tijdens het malen van de tarwe, het vliesje wordt meegemalen. Volkoren pasta is hierdoor dus voedzamer en heeft een aantal andere voordelen. In ons blog: ‘volkoren pasta echt gezonder?‘ lees je meer over de voordelen van volkoren pasta.

De houdbaarheid van spelt pasta

Spelt pasta heeft dezelfde houdbaarheid als normale en volkoren pasta. Oftewel, spelt pasta is gemiddeld genomen 2 jaar houdbaar.

Voorwaarde voor de lange houdbaarheid is natuurlijk wel dat de pasta gedroogd is en dat deze ongekookt is. Maar dit geldt ook voor de normale pasta’s en volkoren pasta’s.

Tips om pasta houdbaar te houden

Pasta is van zichzelf al lang houdbaar, maar toch zijn er dingen die je zelf kunt doen om de pasta ook houdbaar te houden. Zeker na dat je de verpakking geopend hebt is het handig om de overgebleven pasta op de juiste manier te bewaren. Daarom geven ik je een paar handige tips mee:

Bewaar pasta altijd in het donker:

Pasta kun je het beste in een donker kast bewaren. Dit geldt trouwens voor de meeste gedroogde producten en dus ook voor pasta.

Bewaar de pasta op een droge plek:

Pasta is gedroogd en daarom is het zo lang houdbaar. Zorg er dus voor dat er geen vocht bij komt zodat de houdbaarheid goed blijft. Vocht kan voor schimmelwerking gaan zorgen en daardoor kan de pasta stuk gaan. Naast een donkere plek is dus een droge opslagplaats erg belangrijk.

Bewaar de pasta in een pasta voorraadbus:

Het hoeft natuurlijk niet, maar het is wel aan te raden. Bewaar je overgebleven pasta in een weckpot of een pasta voorraadbus. Zo sluit je de pasta van de buitenlucht af en weet je zeker dat er geen vocht bij kan komen. Ze de weckpot of voorraadbus op een donkere plek en je weet zeker dat je pasta lang houdbaar blijft!

Conclusie

Onze conclusie over de houdbaarheid van ongekookte en gedroogde pasta is, is dat het overgrote deel ongeveer 2 jaar houdbaar is. Pasta is dus echt een product dat je groot kunt inkopen en in de voorraden kast kunt neerleggen, zonder je zorgen te hoeven maken over de houdbaarheid.

Over het inslaan van pasta gesproken, heb je wel eens in onze pastashop gekeken? Hier hebben we alleen maar Italiaanse pasta’s die we zelf vanuit Italië importeren.

Neem een kijkje en koop echte Italiaanse pasta soorten zodat je volgende bordje pasta nog lekkerder smaakt!