Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Gomiti, kleine buisvormige pasta

De vorm van gomiti komt je waarschijnlijk erg bekend voor. Dat is niet gek! Het lijkt namelijk erg veel op de favoriete pasta van velen: macaroni. Net als macaroni bestaat de vorm van gomiti uit kleine buisjes. We vertellen je graag meer over deze pastavorm.

Foto gomiti

Wat is gomiti?

Gomiti is het Italiaanse woord voor ‘elleboog’. Deze naam heeft de vorm gekregen door de bolling in het vormpje. Je kunt gomiti glad kopen of met ribbels. Als je gomiti met ribbels koopt heeft de pasta: gomiti rigate. Wanneer je voor de ‘gomiti rigatte’ kiest blijft de saus, door de ribbels, beter aan de pasta plakken. 

Gomiti van Riscossa

Gomiti kopen

Gomiti is een pasta die erg veelzijdig is. Je kunt hem namelijk voor de meeste pastagerechten gebruiken. Probeer hem zelf en bestel hem gemakkelijk online

Gomiti bekijken

Hoe wordt gomiti gemaakt?

Net als veel andere pasta’s bestaat gomiti uit twee ingrediënten: water en durum tarwe. Deze twee ingrediënten worden samengevoegd waarna er een pastadeeg ontstaat. Dit pastadeeg wordt door een bronzen mal heen geperst waardoor de vorm van gomiti ontstaat.

Na het maken van de pasta kan het droogproces beginnen. De pasta wordt ter drogen gelegd. De laatste stap van het productieproces is het inpakken van de gomiti.

Recepten voor gomiti

Door de vorm van de gomiti gaat de saus in de holte kruipen. Hier staan alle buisvormige pasta soorten bekend om. De saus en de pasta vormen hierdoor een nog lekkerder geheel.

Dit is ook precies de reden waarom we je adviseren om te kiezen voor een dikkere saus met bijvoorbeeld veel vlees.

Bij de traditionele recepten met gomiti zien we dat het vaak gecombineerd wordt met kaas, worst en groenten. Kies vooral een recept dat je zelf lekker vindt! 

Voor inspiratie kun je altijd een kijkje nemen op bij onze pastarecepten natuurlijk!

Hoe moet je gomiti koken?

 1. Gebruik een grote pan om de gomiti in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De gomiti moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de gomiti aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water. Door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water.
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van gomiti. Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de gomiti goed in beweging
  Net als elke pasta heeft gomiti de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spatel in de pan. Op deze manier hou je de gomiti voldoende in beweging.
 5. Proef de gomiti voor het afgieten
  Wil je weten of de gomiti goed is, dan is het verstandig om de gomiti te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de gomiti gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de gomiti  aan elkaar gaat plakken. Een goede tip die we je nog graag meegeven!

Hoe lang moet je gomiti koken?

De kooktijd van gomiti is ongeveer 8 minuten. Kijk voor de precieze kooktijd altijd goed op de verpakking.

Wanneer je houdt van een wat stevigere pasta raden wij aan om de pasta ‘al dente’ te koken. In dit geval kook je pasta een minuutje korter. Hoe je een pasta al dente moet koken lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’ 

Hoeveel gomiti moet je per persoon koken?

Dit bepaal je afhankelijk van het recept dat je wilt maken. Over het algemeen adviseren we om voor de meeste pasta recepten 100 gram pasta te gebruiken. Heb je een stevig, goed gevuld recept? Gebruik dan wat minder pasta. Kies er dan voor om bijvoorbeeld 80 gram pasta te gebruiken.

Vind je het verwarrend om de juiste hoeveelheid pasta te kiezen? We hebben er een uitgebreid blog over geschreven. Je leest er alles over in ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon’.

Italiaanse gomiti kopen

Wil je gomiti na het lezen van dit blog zelf uitproberen? Maak er een heerlijk bordje pasta of soep mee. Bij ons ben je aan het juist adres want gomiti en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop. We importeren de pasta zelf uit Italië zodat je gegarandeerd bent van de beste kwaliteit. Neem een kijk je in onze webshop.