Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

De voedingswaarde van volkoren pasta (per 100 gram)

Wat is de voedingswaarde van volkoren pasta? Om echt antwoord te geven op deze vraag hebben we vijf verschillende soorten volkoren pasta naast elkaar gelegd en hebben we bekeken wat de gemiddelde voedingswaarde is…

Wat is de voedingswaarde van volkoren pasta

Wat is de voedingswaarde van volkoren pasta?

De voedingswaarde van volkoren pasta kan per pasta producent verschillend zijn. Gemiddeld genomen is de voedingswaarde van 100 gram gedroogde volkoren pasta als volgt:

  • Energie: 354,4 Kcal
  • Vet: 1,23 gram
  • Koolhydraten: 69,2 gram
  • Suikers: 3,2 gram
  • Vezels: 5,44 gram
  • Eiwitten: 12,7 gram
  • Zout: 0,01 gram 

Volkoren pasta kun je van verschillende soorten tarwe maken. Daarom is de voedingswaarde die op het etiket vermeld staat vaak verschillend per pasta producent of per pasta soort. Daarom hebben we vijf verschillende volkoren pasta’s naast elkaar gelegd om tot een gemiddelde voedingswaarde te komen.

Wat is volkoren pasta?

Om misverstanden te voorkomen met betrekking tot wat volkoren pasta is, leggen we je eerst uit hoe je deze pasta kunt herkennen en waar het van gemaakt wordt..

Volkoren pasta is net als bij brood duidelijk te herkennen aan de donkere kleur van de pasta. Als je in de supermarkt voor het schap met pasta staat herken je het meteen. De donkere kleur van volkoren pasta steek goed af bij de lichte kleur van de ‘normale’ pasta.

Vaak is volkoren pasta te krijgen in verschillende vormen en is er redelijk wat keuze. Zo is er in de meeste supermarkten wel volkoren spaghetti, volkoren penne of volkoren fettuccine te vinden.

Volkoren pasta wordt over het algemeen gemaakt van volkoren durum tarwe. Normale pasta wordt ook van durum tarwe gemaakt maar er is echter een groot verschil tussen normale en volkoren pasta.

Bij volkoren pasta wordt het vliesje van de tarwekorrel ook gebruikt om pasta te maken. Door het vliesje niet weg te zeven tijdens het malen van de tarwe korrel ontstaat er een pasta met een bruine kleur.

Niet alleen op gebied van kleur maar ook op gebied van voedingswaarde verschilt volkoren pasta van normale pasta. Dit komt allemaal doordat het vliesje van de tarwe korrel ook gebruikt wordt.

Volkoren pasta van verschillende tarwe soorten

Veruit de meeste volkoren pasta soorten worden gemaakt van volkoren durum tarwe. Maar dat betekent niet dat er geen volkoren pasta gemaakt wordt van andere soorten tarwe.

Volkoren betekent in de wereld van pasta eigenlijk simpel gezegd: het gebruiken van het vliesje van de tarwekorrel bij het maken van pasta.

Zo heb je dus volkoren pasta van de volgende tarwe soorten:

  • Volkoren durum tarwe
  • Volkoren spelt tarwe
  • Volkoren senatore cappelli tarwe
  • Volkoren Marco Aurelio tarwe

Maar zoals we eerder al gezegd hebben, wordt het merendeel van alle volkoren pasta van volkoren durum tarwe gemaakt.

De grond heeft invloed op de voedingswaarde

Om de voedingswaarde van volkoren pasta duidelijk te krijgen hebben we er voor gekozen om ons te focussen op de meest voorkomende volkoren pasta. De volkoren pasta gemaakt van volkoren durum tarwe dus.

Omdat durum tarwe in verschillende gebieden van Italië gecultiveerd wordt is er een verschil in voedingswaarde terug te zien op de verpakking.

De grond in al die regio’s waar de durum tarwe verbouwd wordt is verschillend. Zo zit er in sommige regio’s meer mineralen in de grond of is de grond wat zouter omdat het vlak bij de zee ligt.

Elke pastaproducent die volkoren pasta van volkoren durum tarwe maakt heeft dus een andere voedingswaarde op het etiket staan. Dit heeft allemaal te maken met de samenstelling van de grond waarop de durum tarwe gecultiveerd wordt.

De gemiddelde voedingswaarde van volkoren pasta

Omdat we je een zo duidelijk mogelijk overzicht van de voedingswaarde van volkoren pasta willen geven hebben we vijf verschillende volkoren pasta’s naast elkaar gelegd.

Al deze vijf volkoren pasta’s zijn verschillend qua vorm en zijn gemaak door verschillende pasta producenten.

De pasta’s die we naast elkaar gelegd hebben zijn:

  1. Volkoren spaghetti van Sgambaro
  2. Volkoren spaghetti van Sibillini
  3. Volkoren penne van Sgambaro
  4. Volkoren penne van Sibillini
  5. Volkoren fusilli van Rustichella

Door de vijf volkoren pasta’s naast elkaar te leggen ontstaat er een duidelijk beeld van de gemiddelde voedingswaarde van volkoren pasta. De tabel hieronder geeft een mooi beeld van de verschillen per pastaproducent:

Tabel met een overzicht van de voedingswaarde van volkoren pasta

In de tabel is duidelijk te zien dat er een verschil zit in de voedingswaarde van de volkoren pasta van de verschillende pasta producenten. Ook al is het verschil niet ontzettend groot, het is toch wel de moeite waard om te vermelden.

De voedingswaarde per 100 gram

Het zal je misschien niet verbazen maar ook in de wereld van volkoren pasta wordt de voedingswaarde per 100 gram ongekookte pasta beschreven.

Doordat elke pasta producent zich aan deze internationale afspraak houdt is het makkelijk om verschillende volkoren pasta’s naast elkaar te leggen en de voedingswaarde waarde te vergelijken.

Mocht je in de supermarkt staan, leg dan ook zeker eens een paar verschillende volkoren pasta’s naast elkaar. Je zult zien dat de voedingswaarde nog wel eens verschillend kan zijn.

Voedingswaarde van gekookt of ongekookte pasta

Een vraag die we vaak krijgen is of er een verschil zit in de voedingswaarde van ongekookte volkoren pasta of gekookte volkoren pasta.

Nee is het antwoord. Er zit geen verschil in voedingswaarde tussen ongekookte en gekookte volkoren pasta.

Natuurlijk neemt de volkoren pasta water op tijdens het koken maar dit verandert weinig aan de voedingswaarde van de pasta. Hierdoor neemt alleen het gewicht toe.

Gebruik je zout tijdens het koken van volkoren pasta? Dan kan het zout gehaalte van de volkoren pasta na het koken wel verschillend zijn van ongekookte volkoren pasta. Wil je precies weten hoe het met pasta en zout zit? Lees dan even verder op ons blog: Pasta koken met of zonder zout

Voedingswaarde van verschillende vormen pasta

Met al die verschillende vormen waar volkoren pasta in te verkrijgen is kan het nog wel eens onduidelijk zijn of hierdoor ook de voedingswaarde verschillend is.

De meest voorkomende vormen volkoren pasta zijn natuurlijk de volkoren spaghetti en de volkoren penne. Daarnaast heb je ook volkoren fusilli, fettuccine en cellentani.

Allemaal vormen pasta die van dezelfde soort tarwe gemaakt zijn. Omdat al deze verschillende vormen gemaakt zijn van dezelfde tarwe soort is de voedingswaarde per 100 gram niet verschillend.

Het maakt dus niet uit of je een volkoren spaghetti of een volkoren penne uit kiest. Zolang de pasta producent en de tarwe soort maar hetzelfde is, zit er geen verschil in de voedingswaarde van de pasta.

Italiaanse volkoren pasta kopen

De voedingswaarde van de volkoren pasta’s waar wij het over gehad hebben zijn natuurlijk van echte Italiaanse pasta producenten.

De pasta van deze producenten is van een hoge kwaliteit en smaakt zoals de pasta in Italië smaakt. Dus ben je op zoek naar goede volkoren pasta’s, neem dan even een kijkje bij de volkoren pasta’s in onze pastashop.