Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Is volkoren pasta echt gezonder?

Volkoren pasta…er wordt de laatste tijd veel over gesproken. In de supermarkt zie je volkoren producten steeds vaker terugkomen. En dat is niet voor niks! Toch denken veel mensen dat de smaak van volkoren pasta minder lekker is. Onze volkoren pasta’s hebben een volle smaak, zijn voedzaam en gezond. Maar wat is volkoren pasta en is het nou echt zo veel gezonder?

Volkoren Pasta

Wat is volkoren pasta?

Pasta komt uit Italië en wanneer je het in Italië eet, is deze meestal gemaakt van durum tarwe. Daarentegen wordt de pasta in Nederland vaak gemaakt van witmeel. Bij witmeel worden de vliesjes van de tarwe gehaald. Bij volkoren pasta wordt juist de hele graankorrel gebruikt. Het vliesje, de kiem en de meelkern, het wordt allemaal gebruikt. Hierdoor is de kleur van volkoren pasta vaak donkerder dan normale pasta. Volkoren pasta heb je in allerlei soorten en vormen. In onze pastashop vindt je de meest gebruikte volkoren pasta zoals volkoren spaghetti en volkoren penne. Gebruik voor je favoriete pasta recept dus gewoon een keer volkoren pasta!

Wat zijn de voordelen van volkoren pasta?

De gehele graankorrel, inclusief het vliesje, wordt dus gebruikt. Tijdens het productieproces wordt de korrel niet fijngemalen, waardoor vitaminen en mineralen intact blijven. Het vliesje bevat daarnaast belangrijke voedingsstoffen en is dus gezonder. Dat is dan ook meteen één van de belangrijkste voordelen van volkoren pasta. Verder heeft volkoren pasta complexe koolhydraten. Dat klinkt niet positief, maar dat is het juist wel. Complexe koolhydraten zijn door het lichaam moeilijk af te breken. Het lichaam moet harder werken, waardoor er steeds een beetje energie vrijkomt. Je krijgt dus niet in één keer een energieboost. Je hebt daardoor sneller een verzadigd gevoel en je hongergevoel blijft langer weg. Tot slot bevat volkoren pasta veel meer vezels dan normale pasta.

Het bereiden van volkoren pasta

Reken ongeveer 100 tot 125 gram droge volkoren pasta per persoon. Pak een grote pan met water en zet hem op het vuur. Pasta heeft de ruimte nodig dus gebruik genoeg water. Ongeveer 1 liter water per 100 gram volkoren pasta. Met een pastapan kook je de pasta zonder problemen en nog makkelijker. Nog geen pastapan? Hier vindt je betaalbare pastapannen. Zodra het water kookt kun je er wat zout aan toevoegen. Breng het water opnieuw aan de kook en voeg de volkoren pasta toe. Hou de pasta tijdens het gaar worden goed in beweging. Elke pasta heeft een andere kooktijd dus check altijd even op de verpakking wat de kooktijd is. Zodra de pasta gaar is kun je de volkoren pasta afgieten!

De voedingswaarde van volkoren pasta

Het is interessant om eens te kijken naar de verschillen in voedingstoffen van witte vs. volkoren pasta per 100 gram.

  • – Calcium: 21 vs. 40 milligram
  • – Ijzer: 1,3 vs. 3,6 milligram
  • – Vitamine B6: 0,14 vs. 0,22 milligram
  • – Magnesium: 53 vs. 143 milligram
  • – Foliumzuur: 18 vs. 57 microgram
  • – Suikers: 37 vs. 25 milligram
  • – Energie: 359 vs. 352 kilocalorieën
  • – Koolhydraten: 67 vs. 65 gram

Je ziet direct een groot verschil. De volkoren pasta heeft betere voedingswaarden. Zo bevat het onder andere veel meer calcium, ijzer en magnesium. Het grote voordeel daarnaast is dat het minder suiker bevat.

Hoe bewaar je volkoren pasta

Volkoren pasta is lang houdbaar wanneer het droog, koel en donker bewaart. Mocht je pasta over hebben, bewaar het dan in een goed sluitende voorraadbus. Volkoren pasta is iets ”vetter” dan gewone pasta waardoor het iets gevoeliger is.

Volkoren pasta en gluten

In alle tarwe soorten zitten gluten. Ook in volkoren pasta dus! De meeste pasta soorten zijn daarom niet geschikt voor mensen met de aandoening coeliakie. Maar er bestaan zeker pasta soorten die glutenvrij zijn! In onze pastashop vindt je glutenvrije pasta die gemaakt wordt van rijst en mais. Onze glutenvrije pasta’s bevatten geen gluten. Ze kunnen dus prima gegeten worden door mensen met een gluten allergie.

Onze Italiaanse volkoren pasta

Ben jij benieuwd naar ons assortiment van volkoren pasta? Bekijk dan direct ons veelzijdige aanbod in onze pastashop. Ga bijvoorbeeld voor de volkoren pennevolkoren spaghetti of wat dacht je van de volkoren fusilli? Voor je het weet zit je te smullen van een overheerlijke pasta gerecht, de volkoren variant dan natuurlijk!