Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Is pasta een voorgerecht en wanneer eet je het?

Is pasta een voorgerecht en wanneer wordt het gegeten in Italië? Op de Italiaanse menu kaart vind je namelijk antipasti, primi piatti, secondi piatti, contorni en dolci. Waar valt pasta onder en wanneer eet je het volgens de Italiaanse normen?

Is pasta een voorgerecht in Italië

Is pasta een voorgerecht?

Pasta is volgens de Italiaanse eetgewoonten een voorgerecht. Pasta valt namelijk onder de ‘primi piatti’ wat letterlijk vertaald ‘de eerste borden’ betekent. De pasta wordt dus vóór het hoofdgerecht gegeten. De hoofdgerechten vallen onder secondi piatti. Oftewel, ‘de tweede borden’. Omdat pasta als voorgerecht wordt gegeten, krijg je in Italië vaak een kleinere portie pasta. De portie is meestal tussen de 80 en 100 gram groot. In de thuissituatie wordt pasta ook wel eens als hoofdgerecht gegeten. Zeker als er weinig tijd is om meerdere gangen te koken.

Omdat pasta meestal als voorgerecht gegeten wordt, maar in de thuissituatie toch ook vaak als hoofdgerecht, kan het best wel verwarrend zijn. Is pasta nou een voorgerecht of hoofdgerecht? We leggen je eerst de Italiaanse eetgewoonten uit. Hierna wordt alles een stuk duidelijker…

De Italiaanse eetgewoonten vs de Nederlandse eetgewoonten

De Italiaanse eetgewoonten is net iets anders dan dat we in Nederland gewend zijn. In Italië hebben ze namelijk niet 3, maar vaak 5 gangen op de menukaart staan.

Tuurlijk maakt het ook in Italië een verschil of je uit eten gaat of thuis eet. Thuis wordt er vaak gekozen voor een snelle hap, dus bestaat de avondmaaltijd vaak uit een ‘piatto unico’. Piatto unico betekent letterlijk vertaald ‘een enkel bord’. Vaak is dit een bord pasta, risotto of een stukje vlees/vis etc.

Maar zodra er in het restaurant gegeten wordt, kiezen de meeste Italianen voor een anti pasto, een primo piatto, een secondo piatto, contorni en natuurlijk een dolce. In het restaurant valt pasta bijna altijd onder de primi piatti. Oftewel, de voorgerechten.

De Italiaanse menukaart uitgelegd:

Anti pasti:

De anti pasti is in het restaurant altijd de eerste gang van de maaltijd. Anti pasti betekent letterlijk vertaald: ‘voor de pasta’. Dit is meestal iets van bruschetta, een kleine salade, salami en andere vleeswaren. Kleine hapjes en trekmakers die je voorbereiden op de volgende gangen.

Primi Piatti:

Oftwel: ‘de eerste borden’. Het blijft de meeste Nederlanders toch raar klinken als je het hebt over de eerste borden, die toch niet helemaal de eerste borden zijn. Toch worden de primi piatti echt gezien als voorgerechten. Pasta valt hier namelijk onder, want pasta is in de regel een voorgerecht.

De porties pasta die gegeten worden als voorgerecht zijn een stukje kleiner dan die je thuis eet. Er moet wel ruimte overblijven voor het hoofdgerecht natuurlijk. Een portie pasta is hier meestal tussen de 80 en 100 gram. Meer dan voldoende om een lekker voorgerecht te maken maar toch niet voldoende om echt vol te zitten.

Secondi Piatti:

De secondi piatti, je voelt hem al aan komen, zijn natuurlijk de ‘tweede borden’. Oftewel, de hoofdgerechten. Hier vallen de grotere gerechten onder. Denk hier bij aan vis en vlees gerechten. Wat ook handig is om te weten, is dat een hoofdgerecht in Italië vaak zonder bijgerechten geserveerd wordt. Deze kun je vaak als contorni los bijbestellen.

Contorni:

De bijgerechten vallen onder de contorni. Bij een bijgerecht kun je denken aan aardappeltjes uit de oven, lokale bonen, gegrilde groenten of gewoon een salade met wat olijfolie. In het noorden van Italië kun je hier vaak ook polenta bestellen. Erg lekker trouwens!

Dolci:

De dolci, vaak de favoriete afdeling van de kids! En de zoetekauwen onder ons natuurlijk. Welbekende Italiaanse toetjes als bijvoorbeeld tiramisu vallen hier dus onder.

Pasta kan ook als hoofdgerecht gegeten worden

Pasta is zoals gezegd dus een voorgerecht. Dit betekent natuurlijk niet dat pasta nooit als hoofdgerecht gegeten wordt. Ook in Italië wordt pasta als hoofdgerecht gegeten. Dit gebeurd vaak thuis. En ook wanneer er weinig tijd is om uitgebreid te koken (ja, ook dit komt voor in Italië), is pasta een ideale maaltijd. Het is namelijk makkelijk om te maken, kost weinig tijd om te koken, en iedereen lust het wel. Daarnaast kun je er eindeloos mee experimenteren en zijn er online talloze pasta recepten te vinden.

In het restaurant kun je ook kiezen voor pasta als hoofdgerecht. Dit wordt ook wel een ‘piatto unico’ genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit ‘een enkel bord’. Het kan natuurlijk voorkomen dat je laat geluncht hebt, en dat je echt geen ruimte hebt voor 5 gangen. Mocht je in Italië zijn en een piatto unico willen, kies dan uit de primi of secondi en geef duidelijk aan dat je maar voor één gang gaat. Het is natuurlijk geen probleem of schande om voor een piatto unico te gaan. Sterker nog, het komt best wel vaak voor. Geef het gewoon extra duidelijk aan zodat er geen misverstanden ontstaan tijdens het bestellen.

Hoeveel pasta bij een voorgerecht of hoofdgerecht?

Als je van plan bent om echt een keer uit te gaan pakken, lekker Italiaans gaat koken, en een aantal gangen gaat bereiden, is het natuurlijk belangrijk om niet te veel pasta te gebruiken. Het zou zonde zijn als je tafelgasten na het pasta voorgerecht als vol zouden zitten. Daarom moet je vooraf bedenken of je pasta als voorgerecht of als hoofdgerecht gaat serveren.

Hoeveelheid pasta als voorgerecht:

Als je pasta als voorgerecht gaat serveren is het handig om tussen de 80 gram en 100 gram pasta per persoon te gebruiken. We hebben het hier over ongekookte pasta. Weeg de pasta dus voor het koken af, zodat je zeker weet dat je niet teveel pasta serveert.

Hoeveelheid pasta als hoofdgerecht:

Gebruik voor een hoofdgerecht ongeveer 125 gram pasta. Het speelt natuurlijk mee of je grote eters aan tafel hebt zitten, maar in de regel is 125 gram pasta meer dan voldoende. Ook de soort pastasaus is natuurlijk van belang. Heb je een pastasaus gemaakt die boordevol met vlees, vis of groente zit, kun je ook kiezen om 100 gram pasta te gebruiken.

Daarnaast is ook belangrijk om te kijken naar wat voor soort pasta je gaat gebruiken. Let vooral op de pasta waar eieren door het deeg heen verwerkt zitten. Oftewel, pasta met eieren genoemd. Deze soort pasta is een stuk voedzamer dan de ‘normale pasta‘ die gemaakt is van alleen water en durum tarwe. Als je pasta met eieren wilt gebruiken, weeg dan ongeveer 80 gram ongekookte pasta per persoon af. Dit is namelijk meer dan voldoende!

Omdat het best nog ingewikkeld is om precies te weten hoeveel pasta je per persoon nodig hebt, hebben we er een heel blog aan toegewijd. In ons blog ‘hoeveel pasta kook je per persoon‘ vertellen je alles over hoeveel pasta je nodig hebt.

Pasta recepten als voorgerecht

Er zijn tal van pasta recepten te vinden die je als voorgerecht kunt gebruiken. In de regel kun je elk pasta recept als voorgerecht gebruiken. Je kunt dus eindeloos blijven rond zoeken naar het beste pasta recept als voorgerecht. Zonde van de tijd als je het ons vraagt. Kies een pasta gerecht dat goed aansluit op je hoofdgerecht. Heb je een heerlijk stukje vlees of vis als hoofdgerecht, is het handig om daar rekening mee te houden. Hierdoor wordt je dinner nog lekkerder namelijk.

Als je vis serveert tijdens het hoofdgerecht, kies er dan voor om een pasta gerecht te gebruiken waar ook vis in zit. Je voorgerecht ondersteunt dan het hoofdgerecht. Dit betekent natuurlijk niet dat je precies dezelfde soort vis moet gebruiken. Maar blijf bij vis. Dit is in onze beleving wel de lekkerste optie. Heb je een hoofdgerecht waar vlees in zit, kies dan voor een pasta als voorgerecht waar ook vlees in zit.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een vegan pasta recept. Deze pasta gaat namelijk goed bij zowel vis als vlees gerechten. Zo zit je altijd goed. Een vegan pasta recept als voorgerecht klinkt misschien wel spannend, maar het is vaak niet ingewikkelder dan een pasta met tomatensaus en een beetje basilicum. Ook kun je een heerlijk bord pasta all’ arrabbiata maken bijvoorbeeld.

Gebruik goede pasta voor je voorgerecht

Het gebruik van de juiste pasta is belangrijk om de smaken van je gerecht naar boven te halen. Je staat er misschien niet bij stil, maar pasta is het grootste deel van je gerecht. Daarom adviseren we je om altijd pasta van goede kwaliteit te kiezen. Investeer een euro extra in een goede pasta, want je proeft het verschil zonder twijfel.

De pasta’s in onze pastashop halen we zelf uit Italië en zijn van de hoogste kwaliteit. Neem een kijkje in de pastashop en kies een heerlijke pasta uit. Je gerecht én je tafelgasten zullen er blij mee zijn!