Pasta koken
Pasta koken staat aan de basis van elke goed pasta gerecht. Vaak wordt alle aandacht besteed aan de pastasaus en wordt het koken van pasta vaak als lastig en saai ervaren. Zonde, want met een aantal kleine aanpassingen kook je de pasta zonder moeite èn veel beter. Wat je pasta gerecht alleen maar ten goede komt natuurlijk! Belangrijk dus wanneer je bijvoorbeeld spaghetti wil koken of tagliatelle wil koken. Na het beantwoorden van een paar simpele vragen ga je voortaan keer op keer voor het beste resultaat. Een paar vragen waar je rekening mee moet houden als je pasta gaat koken:
-
- Wat is de beste pan om pasta in te koken?
- Hoeveel water doe je in de pan?
- Welk type pasta kun je het beste gebruiken?
- Wel of geen zout toevoegen tijdens het pasta koken?
- Hoe lang moet je de pasta koken voordat deze gaar is?
- Hoe zorg je ervoor dat de pasta niet gaat plakken?
- Hoeveel pasta kook je per persoon?
- Pasta koken met of zonder deksel?
Pasta koken doe je met een grote pan
Pasta koken begint natuurlijk bij het uitzoeken van de juiste pan. Er zijn ontzettend veel soorten pannen. Kies vooral de grootste! Pasta heeft namelijk de ruimte nodig om te groeien in de pan. Gebruik daarom altijd een grote pan waar veel water in past.
Pasta koken wordt in Italië bijna altijd met een pastapan gedaan. Dit omdat het simpelweg makkelijker is en omdat dit de beste resultaten geeft. Heb je geen pastapan in huis? Voor een paar tientjes heb je een al een goede pastapan. Pasta koken kan natuurlijk ook gewoon prima met een normale pan. Zolang er maar veel water in past!
Om je op weg te helpen hebben we onze top 3 favoriete pastapannen op een rijtje gezet. Bekijk hier welke pastapan onze favoriet is:
Pasta koken met de juiste hoeveelheid water
Zoals eerder gezegd, heeft pasta veel water nodig. Simpel gezegd: gebruik minimaal 1 liter voor elke 100 gram pasta. Pasta neemt water op tijdens het gaar worden. Tijdens het pasta koken kan pasta twee keer z’n eigen gewicht aan water opzuigen. Dit is eigenlijk de belangrijkste reden om veel water te gebruiken.
Daarnaast moet je de pasta goed in beweging houden. Pasta heeft de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Dit kun je makkelijk voorkomen door af en toe goed door de pasta te roeren. ”De pasta moet dansen in de pan” wordt in Italië ook vaak gezegd. Door de pasta in beweging te houden tijdens het koken voorkom je plakkende pasta.
Als je precies wilt weten hoeveel water je bij het koken van pasta moet gebruiken, lees je er hier meer over:
Het juiste type pasta om pasta te koken
Om gemakkelijk pasta te koken en het beste resultaat te krijgen, heb je een bepaald type pasta nodig. In Italië wordt eigenlijk alleen gebruik gemaakt van pasta van harde tarwe soorten. De meest gebruikte pasta soort is daarom pasta van durum tarwe.
Het voordeel van de harde tarwe soorten is dat de pasta niet uit elkaar valt gedurende het koken. Tijdens het koken van harde tarwe pasta blijft het water nagenoeg helder. Zodra je gebruik maakt van de ”goedkopere” pasta soorten zul je zien dat het water troebel en melkachtig wordt.
Daarnaast zorgen pasta van harde tarwe soorten ervoor dat de pasta makkelijk kookt en dat de binnenkant van de pasta net zo gaar is als de buitenkant. Kies voor kwaliteit, dus voor een pasta gemaakt van harde tarwe. In onze pastahop vind je pasta’s van topkwaliteit die gemaakt zijn van harde tarwe soorten.
Wel of geen zout toevoegen tijdens het pasta koken?
Pasta koken kan met en zonder zout. Dit heeft allemaal te maken met wat jij lekker vindt. Meestal wordt er gedurende het koken van de pasta een klein beetje zout aan het water toegevoegd. Als je zout tijdens het pasta koken wil toevoegen, voeg het dan toe zodra het water kookt. Gebruik ongeveer 10 gram zout per 3 liter water.
Door het toevoegen van zout aan het pasta water krijgt de pasta net wat meer smaak. Hierdoor word je pasta gerecht natuurlijk nog lekkerder! Meer over pasta koken en zout gebruiken lees je op ons blog: ‘Wel of geen zout gebruiken tijdens het koken van pasta?’
Hoe lang moet je pasta koken?
Pasta koken begint natuurlijk met het toevoegen van de pasta aan het water in de pan. Voeg de pasta pas toe als het water in de pan kookt. Je zult zien dat zodra je de pasta hebt toegevoegd, het water even stopt met koken. Houd het gas hoog zodat het water weer begint met koken.
Zodra je de pasta in de pan hebt gedaan, begint het echte werk pas. Houd de pasta goed in beweging zodat de pasta niet aan elkaar gaat kleven. Dat is vooral belangrijk bij het koken van een pasta als spaghetti of tagliatelle. Kijk tussendoor even op de verpakking hoe lang je de pasta moet koken voordat deze gaar is. Neem het aantal minuten als richtlijn en niet als absolute waarheid. Het komt namelijk neer op wat jij lekker vindt. In het midden en zuiden van Italië wordt pasta vaak ”al dente” gegeten. Dit houdt simpel gezegd in dat de binnenkant van de pasta na het koken nog een beetje hard is.
In het noorden van Italië wordt de pasta vaak wat zachter gegeten. Nogmaals, het komt allemaal neer op smaak. Hoe weet je nou wanneer de pasta gaar is zoals jij dat lekker vindt? Simpel: proeven! Zodra het aantal minuten dat op de verpakking wordt aangeven is versteken kun je een pasta sliert uit de pan pakken en proeven. Proef of er genoeg zout aan het water is toegevoegd en proef of de pasta qua ”bite” is zoals jij hem lekker vindt. Is dit het geval? Giet de pasta dan af.
De kooktijd van pasta soorten
Er zijn ontzettend veel soorten pasta en die hebben bijna allemaal een andere kooktijd. Daarom hebben we hieronder een overzicht gemaakt hoe lang elke pasta soort moet koken. Alle tijden zijn indicatief natuurlijk. Kijk altijd goed op de verpakking zodat je zeker weet hoelang de pasta moet koken:
Spaghetti: | 9 min. |
Penne: | 10 min. |
Linguine: | 9 min. |
Fusilli: | 9 min. |
Fettuccine: | 5 min. |
Tagliatelle: | 5 min. |
Farfalle: | 11 min. |
Conchiglie: | 12 min. |
Pappardelle: | 6 min. |
Macaroni: | 8 min. |
Verse pasta: | 4 min. |
Omdat we meer dan 100 verschillende soorten pasta in onze pastashop hebben zitten, hebben we een blog geschreven met de kooktijd van meer dan 100 verschillende soorten pasta. Bekijk alle kooktijden op ons blog: ‘De kooktijd van alle pastasoorten‘
Spaghetti koken
We krijgen vaak de vraag of spaghetti koken anders gaat dan een korte pastasoort zoals penne. We kunnen het antwoord simpel houden: nee, spaghetti kook je op dezelfde manier als elke andere pastasoort. Het enige waar je rekening mee moet houden is de kooktijd van spaghetti. Die is gemiddeld rond de 9 minuten. Kijk altijd goed op de verpakking zodat je zeker weet hoe lang de spaghetti koken moet.
Pasta koken zonder dat deze gaat plakken
Een veelgestelde vraag is hoe je ervoor kunt zorgen dat pasta niet gaat plakken zodra je deze gekookt hebt. Het antwoord is simpel: gooi de pasta gelijk bij de pastasaus! Zo simpel kan het zijn. In Italië wordt de pasta gelijk in de pan met saus gedaan. Hierdoor heeft de pasta geen tijd om aan elkaar te gaan plakken.
Vaak hoor je tips over olijfolie toevoegen aan het kookwater. Dit werkt vaak niet goed. Ten eerste omdat olie op water blijft drijven. De pasta komt nauwelijks in aanraking met de olie tijdens het koken. Ten tweede, zodra de olie de pasta aanraakt, vormt dit een gladde laag om de pasta heen. Hierdoor plakt de pasta inderdaad niet aan elkaar maar dit zorgt er namelijk ook voor dat de pastasaus niet aan de pasta hecht. En wat is nou vervelender als pasta die niet met de pastasaus wilt mengen. Houd het dus simpel en doe de pasta na het afgieten gelijk bij de pastasaus!
Meer tips over plakkende pasta voorkomen lees je in ons blog: ‘Plakkende pasta voorkomen doe je zo‘
Hoeveel pasta koken per persoon?
Hoeveel pasta je moet koken per persoon, hangt af van welk pasta gerecht je maakt en hoeveel pastasaus daarbij zit. In de regel kun je 100 gram pasta per volwassen persoon aanhouden. Voor de grotere eters onder ons is 125 gram een betere hoeveelheid. Heb je pasta met eieren door het deeg heen? Houd er dan rekening mee dat dit een voedzamere pasta is. Hou in dit geval gewoon 100 gram per persoon aan.
Omdat er zo veel factoren zijn die bepalen hoeveel pasta je moet koken hebben we een blog geschreven met alle informatie over de hoeveelheid pasta per persoon. Lees er meer over op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’
Wel of geen deksel gebruiken tijdens het pasta koken?
Tijdens het pasta koken kun je het beste geen deksel op de pan doen. Het deksel zorgt er vaak voor dat het water gaat schuimen en dat er water over de rand van de pan heen loopt. Ook heb je net kunnen lezen dat je de pasta goed in beweging moet houden, zonder deksel gaat dit natuurlijk ook een stuk makkelijker!
Verse pasta koken
Verse pasta kook je eigenlijk net zoals je gedroogde pasta kookt. Houd er wel rekening mee dat verse pasta een stukje korter gekookt kan worden voordat deze gaar is. In verse pasta zit namelijk veel water. Hierdoor hoeft de verse pasta minder lang gekookt te worden.
De beste pasta voor je favoriete pasta gerecht
Ben je op zoek naar een goede pasta voor je favoriete pasta? Bekijk dan onze pastashop voor meer dan 100 pastasoorten Ga bijvoorbeeld voor de spaghetti, penne, of wat dacht je van de volkoren fusilli? Voor je het weet zit je te smullen van een overheerlijk pasta gerecht, op de juiste manier gekookt natuurlijk!