Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Pasta koken doe je zo! (handige kooktips en informatie)

Pasta koken is niet zo moeilijk, toch gaat het vaak niet helemaal zoals je wilt. We krijgen vaak de vraag hoe je nou het beste een pasta zoals spaghetti of fusilli kunt koken. Met deze handige tips gaat het koken van pasta voortaan zonder. Pasta koken zoals ze dat in Italië doen…

Pasta koken doe je zo

Pasta koken

Pasta koken staat aan de basis van elke goed pasta gerecht. Vaak wordt alle aandacht besteed aan de pastasaus en wordt het koken van pasta vaak als lastig en saai ervaren. Zonde, want met een aantal kleine aanpassingen kook je de pasta zonder moeite èn veel beter. Wat je pasta gerecht alleen maar ten goede komt natuurlijk. Het juist koken van de pasta is dus van cruciaal belang voor het slagen van je pastagerecht.

In deze blog blog zullen we dieper ingaan op het proces van pasta koken en geven we waardevolle tips en inzichten om ervoor te zorgen dat je elke keer weer perfect gekookte pasta op tafel kunt zetten. Een paar vragen waar je rekening mee moet houden als je pasta gaat koken:

  • Wat is de beste pan om pasta in te koken?
  • Hoeveel water doe je in de pan?
  • Welk type pasta kun je het beste gebruiken?
  • Wel of geen zout toevoegen tijdens het pasta koken?
  • Hoe lang moet je de pasta koken voordat deze gaar is?
  • Hoe zorg je ervoor dat de pasta niet gaat plakken?
  • Hoeveel pasta kook je per persoon?
  • Pasta koken met of zonder deksel?

Pasta koken is een kunst op zich

Het koken van pasta lijkt misschien een eenvoudige taak, maar er schuilt een ware kunst achter. Denk alleen maar aan het ‘al dente‘ koken van de pasta. Ongeacht welke soort pasta je kookt.

Al dente is een Italiaanse term die ‘beetgaar’ betekent. Het is in de Italiaanse keuken de gewenste textuur van goed gekookte pasta. Het is de perfecte balans tussen stevigheid en zachtheid. Het vereist precisie in kooktijd en techniek. Maar laat je vooral niet afschrikken, het is zo moeilijk niet om pasta al dente te koken. We vertellen je meer over het ‘al dente’ koken van pasta in het blog: ‘pasta al dente koken doe je zo

De juiste pasta kiezen om te koken

Een van de eerste stappen bij het koken van pasta is het kiezen van de juiste pastasoort. Er zijn talloze pastasoorten beschikbaar namelijk. Van de klassieke spaghetti tot de sierlijke farfalle (strikjespasta).

Elke pastasoort heeft zijn eigen kenmerken, vormen en kooktijden. Het is belangrijk om te weten hoe lang elke pastasoort moet koken om de gewenste ‘al dente’ textuur te bereiken. Overkoken kan leiden tot plakkerige en smakeloze pasta, terwijl onderkoken resulteert in harde en onverteerbare pasta.

Kies vooral een Italiaanse pastasoort om te koken. Deze zijn (in de regel) altijd gemaakt van harde durum tarwe. Hierdoor houdt de pasta tijdens het koken een mooie structuur en blijft de gekookte pasta een lichte bite houden. Precies zoals je de pasta moet koken en vooral hoe hij moet smaken!

Wil je niet verder zoeken maar meteen Italiaanse pasta’s van harde durum tarwe uitkiezen? Neem dan een kijkje in onze pastashop en bestel vandaag nog echte Italiaanse pastasoorten:

Pasta koken doe je met een grote pan

Pasta koken begint (na het uitzoeken van de juiste pasta) bij het uitzoeken van de juiste pan. Er zijn ontzettend veel soorten pannen. Kies vooral de grootste want pasta heeft namelijk de ruimte nodig om te groeien in de pan. Gebruik daarom altijd een grote pan waar veel water in past.

Pasta koken wordt in Italië bijna altijd met een pastapan gedaan. Dit omdat het simpelweg makkelijker is en omdat dit de beste resultaten geeft.

Een pastapan is een speciale pan die is ontworpen om pasta te koken. Deze pannen hebben unieke kenmerken die het koken van pasta makkelijker en efficiënter maken. Maar ook een stukje veiliger dan een gewone pan. Hier zijn een aantal dingen die je moet weten over pastapannen:

 1. Inzetmandje of zeef: Een van de meest opvallende kenmerken van een pastapan is het inzetmandje of de zeef. Dit is een geperforeerde mand die je in de pan zit. Hierin leg je de pasta tijdens het koken. Wanneer de pasta gaar is til je het mandje op en laat je het water weglopen. Hierdoor is het afgieten veel gemakkelijker. Het zorgt er ook voor dat de pasta niet aan de bodem van de pan blijft kleven.
 2. Grote capaciteit: Pastapannen zijn over het algemeen groter dan standaard kookpannen. Dit is handig wanneer je pasta voor een groter gezelschap wilt bereiden. De extra ruimte zorgt ervoor dat de pasta vrij kan bewegen in het kokende water, wat resulteert in gelijkmatig gekookte pasta.
 3. Speciale deksel: Sommige pastapannen worden geleverd met een deksel dat is voorzien van kleine gaatjes. Dit deksel kan worden gebruikt om het kookproces te controleren zonder de pan te openen. Hierdoor kun je de pasta in de gaten houden en bepalen wanneer deze al dente is.
 4. Duurzaamheid: Pastapannen zijn meestal gemaakt van duurzame materialen zoals roestvrij staal of aluminium. Dit betekent dat ze bestand zijn tegen de hoge temperaturen en vaak gebruikt kunnen worden. Hierdoor heb je lang plezier van de pastapan.
 5. Multifunctionaliteit: Hoewel pastapannen specifiek zijn ontworpen voor het koken van pasta, kun je ze ook gebruiken voor het bereiden van groenten, dumplings en andere voedingsmiddelen die je wilt koken. Een extra pluspunt aan de pastapan.

Als je dus vaak pasta kookt en op zoek bent naar een handige en efficiënte manier om dit te doen, is de pastapan een waardevolle aanvulling in de keuken. Het maakt het koken van pasta gemakkelijker en zorgt ervoor dat je telkens weer perfect gekookte pasta op tafel kunt zetten.

Heb je geen pastapan in huis? Voor een paar tientjes heb je een al een goede pastapan. Pasta koken kan natuurlijk ook gewoon prima met een normale pan. Zolang er maar veel water in past. Om je op weg te helpen hebben we onze top 3 favoriete pastapannen op een rijtje gezet. Bekijk hier welke pastapannen onze favoriete pastapannen zijn.

Pasta koken met de juiste hoeveelheid water

Zoals eerder gezegd, heeft pasta veel water nodig. Simpel gezegd: gebruik minimaal 1 liter voor elke 100 gram pasta. Pasta neemt water op tijdens het gaar worden. Tijdens het pasta koken kan pasta twee keer z’n eigen gewicht aan water opzuigen. Dit is eigenlijk de belangrijkste reden om veel water te gebruiken.

Daarnaast moet je de pasta goed in beweging houden. Pasta heeft de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Dit kun je makkelijk voorkomen door af en toe goed door de pasta te roeren. ”De pasta moet dansen in de pan” wordt in Italië ook vaak gezegd. Door de pasta in beweging te houden tijdens het koken voorkom je plakkende pasta.

Als je precies wilt weten hoeveel water je bij het koken van pasta moet gebruiken, lees je er hier meer over:

Het juiste type pasta om pasta te koken

Om gemakkelijk pasta te koken en het beste resultaat te krijgen, heb je een bepaald type pasta nodig. In Italië wordt eigenlijk alleen gebruik gemaakt van pasta van harde tarwe soorten. De meest gebruikte pasta soort is daarom pasta van durum tarwe.

Het voordeel van de harde tarwe soorten is dat de pasta niet uit elkaar valt gedurende het koken. Tijdens het koken van harde tarwe pasta blijft het water nagenoeg helder. Zodra je gebruik maakt van de ”goedkopere” pasta soorten zul je zien dat het water troebel en melkachtig wordt.

Daarnaast zorgen pasta van harde tarwe soorten ervoor dat de pasta makkelijk kookt en dat de binnenkant van de pasta net zo gaar is als de buitenkant. Kies voor kwaliteit, dus voor een pasta gemaakt van harde tarwe. In onze pastahop vind je pasta’s van topkwaliteit die gemaakt zijn van harde tarwe soorten.

Wel of geen zout toevoegen tijdens het pasta koken?

Pasta koken kan met en zonder zout. Dit heeft allemaal te maken met wat jij lekker vindt. Meestal wordt er gedurende het koken van de pasta een klein beetje zout aan het water toegevoegd. Als je zout tijdens het pasta koken wil toevoegen, voeg het dan toe zodra het water kookt. Gebruik ongeveer 10 gram zout per 3 liter water.

Door het toevoegen van zout aan het pasta water krijgt de pasta net wat meer smaak. Hierdoor word je pasta gerecht natuurlijk nog lekkerder! Meer over pasta koken en zout gebruiken lees je op ons blog: ‘Wel of geen zout gebruiken tijdens het koken van pasta?’

Hoe lang moet je pasta koken?

Pasta koken begint natuurlijk met het toevoegen van de pasta aan het water in de pan. Voeg de pasta pas toe als het water in de pan kookt. Je zult zien dat zodra je de pasta hebt toegevoegd, het water even stopt met koken. Houd het gas hoog zodat het water weer begint met koken.

Zodra je de pasta in de pan hebt gedaan, begint het echte werk pas. Houd de pasta goed in beweging zodat de pasta niet aan elkaar gaat kleven. Dat is vooral belangrijk bij het koken van een pasta als spaghetti of tagliatelle. Kijk tussendoor even op de verpakking hoe lang je de pasta moet koken voordat deze gaar is. Neem het aantal minuten als richtlijn en niet als absolute waarheid. Het komt namelijk neer op wat jij lekker vindt. In het midden en zuiden van Italië wordt pasta vaak ”al dente” gegeten. Dit houdt simpel gezegd in dat de binnenkant van de pasta na het koken nog een beetje hard is.

In het noorden van Italië wordt de pasta vaak wat zachter gegeten. Nogmaals, het komt allemaal neer op smaak. Hoe weet je nou wanneer de pasta gaar is zoals jij dat lekker vindt? Simpel: proeven! Zodra het aantal minuten dat op de verpakking wordt aangeven is versteken kun je een pasta sliert uit de pan pakken en proeven. Proef of er genoeg zout aan het water is toegevoegd en proef of de pasta qua ”bite” is zoals jij hem lekker vindt. Is dit het geval? Giet de pasta dan af.

De kooktijd van pasta soorten

Er zijn ontzettend veel soorten pasta en die hebben bijna allemaal een andere kooktijd. Daarom hebben we hieronder een overzicht gemaakt hoe lang elke pasta soort moet koken. Alle tijden zijn indicatief natuurlijk. Kijk altijd goed op de verpakking zodat je zeker weet hoelang de pasta moet koken:

Spaghetti: 9 min.
Penne: 10 min.
Linguine: 9 min.
Fusilli: 9 min.
Fettuccine: 5 min.
Tagliatelle: 5 min.
Farfalle: 11 min.
Conchiglie: 12 min.
Pappardelle: 6 min.
Macaroni: 8 min.
Verse pasta: 4 min.

 

Omdat we meer dan 100 verschillende soorten pasta in onze pastashop hebben zitten, hebben we een blog geschreven met de kooktijd van meer dan 100 verschillende soorten pasta. Bekijk alle kooktijden op ons blog: ‘De kooktijd van alle pastasoorten

Spaghetti koken

We krijgen vaak de vraag of spaghetti koken anders gaat dan een korte pastasoort zoals penne. We kunnen het antwoord simpel houden: nee, spaghetti kook je op dezelfde manier als elke andere pastasoort. Het enige waar je rekening mee moet houden is de kooktijd van spaghetti. Die is gemiddeld rond de 9 minuten. Kijk altijd goed op de verpakking zodat je zeker weet hoe lang de spaghetti koken moet.

Pasta koken zonder dat deze gaat plakken

Een veelgestelde vraag is hoe je ervoor kunt zorgen dat pasta niet gaat plakken zodra je deze gekookt hebt. Het antwoord is simpel: gooi de pasta gelijk bij de pastasaus! Zo simpel kan het zijn. In Italië wordt de pasta gelijk in de pan met saus gedaan. Hierdoor heeft de pasta geen tijd om aan elkaar te gaan plakken.

Vaak hoor je tips over olijfolie toevoegen aan het kookwater. Dit werkt vaak niet goed. Ten eerste omdat olie op water blijft drijven. De pasta komt nauwelijks in aanraking met de olie tijdens het koken. Ten tweede, zodra de olie de pasta aanraakt, vormt dit een gladde laag om de pasta heen. Hierdoor plakt de pasta inderdaad niet aan elkaar maar dit zorgt er namelijk ook voor dat de pastasaus niet aan de pasta hecht. En wat is nou vervelender als pasta die niet met de pastasaus wilt mengen. Houd het dus simpel en doe de pasta na het afgieten gelijk bij de pastasaus!

Meer tips over plakkende pasta voorkomen lees je in ons blog: ‘Plakkende pasta voorkomen doe je zo

Hoeveel pasta koken per persoon?

Hoeveel pasta je moet koken per persoon, hangt af van welk pasta gerecht je maakt en hoeveel pastasaus daarbij zit. In de regel kun je 100 gram pasta per volwassen persoon aanhouden. Voor de grotere eters onder ons is 125 gram een betere hoeveelheid. Heb je pasta met eieren door het deeg heen? Houd er dan rekening mee dat dit een voedzamere pasta is. Hou in dit geval gewoon 100 gram per persoon aan.

Omdat er zo veel factoren zijn die bepalen hoeveel pasta je moet koken hebben we een blog geschreven met alle informatie over de hoeveelheid pasta per persoon. Lees er meer over op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’

Wel of geen deksel gebruiken tijdens het pasta koken?

Tijdens het pasta koken kun je het beste geen deksel op de pan doen. Het deksel zorgt er vaak voor dat het water gaat schuimen en dat er water over de rand van de pan heen loopt. Ook heb je net kunnen lezen dat je de pasta goed in beweging moet houden, zonder deksel gaat dit natuurlijk ook een stuk makkelijker!

Verse pasta koken

Verse pasta kook je eigenlijk net zoals je gedroogde pasta kookt. Houd er wel rekening mee dat verse pasta een stukje korter gekookt kan worden voordat deze gaar is. In verse pasta zit namelijk veel water. Hierdoor hoeft de verse pasta minder lang gekookt te worden.

De beste pasta voor je favoriete pasta gerecht

Ben je op zoek naar een goede pasta voor je favoriete pasta? Bekijk dan onze pastashop voor meer dan 100 pastasoorten Ga bijvoorbeeld voor de spaghettipenne, of wat dacht je van de volkoren fusilli? Voor je het weet zit je te smullen van een overheerlijk pasta gerecht, op de juiste manier gekookt  natuurlijk!