Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Tomaten Passata

Passata, gemaakt van Italiaanse tomaten is een goede basis voor je tomatensaus. Sterker nog, als je het ons vraagt is het de perfecte keuze! ‘Maar wat is passata precies?’ hoor ik je denken. Is passata hetzelfde als tomatenpuree, tomaten in blokjes of gedroogde tomaten? In dit blog vertellen we je precies wat passata is en wat je er mee kunt doen.

Passata, de basis van tomatensaus

Passata

Passata wordt in Italië voor ontzettend verschillende gerechten gebruikt. Zo kun je er een heerlijke pastasaus mee maken of je kunt het gebruiken voor over je homemade pizza. Je kunt het naast pasta en pizza ook gebruiken voor vlees of vis gerechten. Passata is simpel, gezond, heerlijk en gemaakt van rijpe tomaten. Kortom, een alleskunner die niet voor niks zo geliefd is!

Alles over passata

In dit blog gaan we in op de volgende punten:

 • Wat is passata?
 • Hoe gebruik je passata?
 • Passata recepten
 • Passata of tomaten blokjes?
 • Is passata hetzelfde als tomatenpuree?
 • De voedingswaarde van passata
 • Wat is de beste passata?
 • Welke passata moet je kopen?
 • Passata voor op de je pizza
 • Biologische passata
 • Zelf passata maken
 • Passata bewaren

Wat is passata?

Maar wat is passata precies? Passata wordt gemaakt van Italiaanse tomaten. Ontstaan uit pure noodzaak omdat rijpe tomaten niet lang bewaard konden worden. Alle rijpe tomaten die overblijven worden gebruikt om tomaten passata mee te maken.  De tomaten worden gekookt en door een zeef heen geperst. Hierdoor worden de zaadjes en de pulp verwijderd en blijft alleen het ”vlees” van de tomaat over. Zodra de tomaten passata klaar is wordt het verpakt in glazen flessen. De flessen worden vacuüm getrokken waardoor de tomaten passata lang houdbaar is. Hierdoor kun je het hele jaar door genieten van rijpe tomaten, verwerkt in je favoriete tomatensaus!

Passata gebruik je zo

Passata gebruiken is niet zo ingewikkeld. Zodra je een goede fles passata hebt aangeschaft (het lieft een biologische) kun je er eigenlijk van alles mee. Aangezien we gek zijn op pasta focussen we ons voor nu daar maar even op. Passata gebruik je bijvoorbeeld als basis voor je tomatensaus. In plaats van rijpe tomaten, gebruik je passata. Dit heeft een aantal voordelen: het is sneller want je hoeft de tomaten niet te wassen, te snijden en gaar te koken, het is vaak goedkoper en de smaak is consistenter. Ons advies is dus om passata te gebruiken in plaats van verse tomaten. Zo wordt je favoriete pastasaus net zo lekker én snel te bereiden!

Passata recepten

Passata recepten zijn er meer dan genoeg! Eigenlijk kun je wel stellen dat je voor elk pastagerecht waar tomaten gebruikt worden, ook passata kan gebruiken. Je ken ze vast wel. Gerechten zoals spaghetti Bolognese, pasta all’arrabbiata, pasta tomaat/basilicum en de ontelbaar andere pastagerechten met tomatensaus als basis. De passata is de basis van je pastasaus en voor de rest kun je er van maken wat jij het lekkerste vindt. Laat je fantasie vooral de vrije loop en maak er iets lekkers van!

Passata of tomaten blokjes?

Zoals je weet zijn passata gezeefde tomaten zonder pulp en schil. Tomaten blokjes zijn tomaten die in stukjes gesneden zijn. Maar welke kun je het beste gebruiken voor een heerlijke tomatensaus? Het antwoord is simpel, je kunt ze namelijk allebei gebruiken. Het is maar net waar je voorkeur ligt. Wil je een gladde tomatensaus kun je kiezen voor passata. Wil je een ruwere structuur in je saus kun je kiezen voor tomaten blokjes. Welke van de twee je kiest maakt dus niet zo veel uit. Wat we je wel willen adviseren is dat wat je ook koopt, koop kwaliteit! Zowel passata als tomaten blokjes vormen de basis van je saus. Kies voor kwaliteit want anders haal je nooit het beste uit je gerecht.

Is passata hetzelfde als tomaten puree?

Het antwoord is kort maar duidelijk: nee! Passata zijn gekookte tomaten die, zonder vel, gezeefd zijn. Tomaten puree is een geconcentreerde bewerking van de tomaat. De tomaten puree vind je vaak in de kleine blikjes of kleine tubes. De prijs is vaak goedkoop en het woord ”puree” staat vaak duidelijk aangegeven op de verpakking. Passata gebruik je als de basis voor je pastasaus, de puree om de smaak van de saus te versterken. Je hebt namelijk maar een klein beetje tomaten puree nodig om veel smaak toe te voegen. Passata is dus niet hetzelfde als tomaten puree.

Voedingswaarden passata

Van de voedingswaarde van passata zal je niet snel schrikken. Passata is namelijk een natuurproduct en gemaakt van pure tomaten. Een goede basis voor je pastasaus dus. De voedingswaarde hieronder zijn per 100 gram en zijn bedoeld als een indicatie. Passata heeft de volgende voedingswaarde:

 • Energie: 51 Kcal
 • Water: 88,2 gram
 • Eiwit: 1,4 gram
 • Vet: 1,9 gram
 • Koolhydraten: 6,9 gram
 • Voedingsvezels: 0,6 gram

Naast de bovenstaande voedingswaarde heeft passata veel vitamine en mineralen in zich en vormt dus een gezond bron van voedingstoffen.

Beste passata

Kies voor de beste passata als je de lekkerste tomatensaus wilt maken. Het is nou eenmaal een gouden regel: ”garbage in, garbage out”Oftewel, als je slechtere passata gebruikt, haal je nooit het beste uit je saus of gerecht. Maar wat is dan de beste passata? Let tijdens het kopen op de volgende punten om er achter te komen wat de beste passata is:

 • Waar komen de tomaten in de passata vandaan? Het liefst uit Italië natuurlijk.
 • Is het een biologische passata? Zo ja, mooi!
 • Is het een Nederland merk of is het een Italiaans merk. Italiaanse tomaten dus bij voorkeur ook een Italiaans merk.
 • Wat is de prijs? De hoogste prijs is niet altijd de hoogste kwaliteit, maar vaak geeft het wel een goede indicatie.
 • Waar bestaat de verpakking uit? Is hij van glas, van karton, van plastic of van blik. Onze voorkeur gaat uit naar een stevige glazen fles.

Als je deze punten meeneemt tijden het zoeken naar de tomaten passata zul je vaak met de beste passata thuiskomen. Wat je pastagerecht alleen maar lekkerder maakt!

Passata kopen

Passata kopen kun je natuurlijk in de supermarkt doen. Hier vind je vaak een breed assortiment met verschillende producten. Je vindt er passata, tomaten in blik, tomaten puree en tomaten in blokjes. Ook vind je natuurlijk verschillende tomatensauzen die kant en klaar zijn om te gebruiken. Nadeel hieraan is natuurlijk het naar huis slepen van al die zware flessen en blikjes. Geen zorgen! Neem eens een kijkje in onze webshop en laat je tomaten passata gewoon door ons thuis bezorgen. Al onze passata en sauzen komen uit Italië en zijn gemaakt van de beste Italiaanse tomaten.

Passata voor pizza

Passata kun je zonder twijfel ook voor je pizza gebruiken! Het is een simpel product dat de ideale basis saus voor je pizza is. Om de saus nog lekkerder te maken dan hij al is kun je de passata op smaak brengen door wat verse kruiden aan toe te voegen. Zo kun je fijngesneden knoflook, oregano en natuurlijk wat peper en zout toevoegen. Zo maak je de passata smaakvol en klaar om op de pizza te doen.

Biologische passata

Biologische voeding is hot! En dat is natuurlijk niet voor niks. Zo is biologische voeding over het algemeen een stuk gezonder voor je. Zo ook de biologische passata die je wilt gebruiken voor je pastasaus. Biologisch houdt bijvoorbeeld in dat er geen kunstmest gebruikt wordt en dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden. Naast deze twee punten zijn er nog heel wat punten waar passata aan moet voldoen om als biologisch aangemerkt te worden. Belangrijk is dat je op de verpakking een duidelijk Europees biologisch keurmerk ziet staan. Als je dit keurmerk ziet staan kun je er van uit gaan dat de passata biologisch is. Meer informatie over biologische voeding kun je overal op het internet vinden.

Zelf passata maken

Zelf passata maken is ontzettend leuk om te doen en het resultaat zal zonder twijfel heerlijk zijn. Er zit helaas wel een nadeel aan: zelf passata maken is best wel tijdrovend. Als tijd geen probleem is raden we je zeker aan om zelf eens passata te gaan maken. We helpen je op weg en vertellen hoe je dit het beste kunt doen. Wat heb je nodig om zelf passata te maken: ongeveer 2 kilo rijpe tomaten. Dit is goed voor ongeveer 2 flessen passata van 800 gram.

Hoe kun je zelf passata maken:

 • Was de tomaten onder de kraan zodat ze goed schoon zijn.
 • Snij eventueel de beurse stukken van de tomaten af, die gebruik je namelijk niet meer, en snij de rest van de tomaat in grove stukken.
 • Doe de gesneden tomaten in een grote pan en voeg daar een klein beetje water aan toe. Ongeveer 50 ml is voldoende.
 • Zet de pan op hoog vuur.
 • Doe een deksel op de pan en breng de tomaten aan de kook.
 • Roer de tomaten regelmatig goed door elkaar heen.
 • Als de tomaten eenmaal koken zet je ze op laag vuur.
 • Wacht tot de tomaten gaan barsten en haal dan het deksel van de pan. Zet het vuur iets hoger.
 • De bedoeling van het koken is zoveel mogelijk vocht uit de tomaten te halen.
 • Dit proces kan makkelijk een uurtje duren en zorg ervoor dat de tomaten niet aanbranden door af en toe een klein beetje vocht toe te voegen.

Nu de tomaten klaar zijn kun je er tomaten passata van gaan maken. Dit doe je door gebruik te maken van een roerzeef.

Roerzeef om zelf tomaten passata te maken

Wat is een roerzeef?

Een roerzeef is de ideale keukenhulp om zelf passata mee te maken. Als je van plan bent om vaker passata te gaan maken is het zeker de investering waard. Neem een kijkje en vind een goed betaalbare roerzeef zodat passata maken een eitje wordt!

Roerzeef bekijken

Doe de gekookte tomaten in de roerzeef en draai door totdat je alleen de pulp, en een bakje vol gezeefde tomaten passata overhoudt. Gooi de pulp weg en blijf dit proces herhalen totdat alle gekookte tomaten op zijn. Als het goed is houd je een mooie zelfgemaakte passata over. Mocht je de passata toch nog te dun of waterig vinden, zet hem nog even op het vuur en kook hem verder in zodat er nog wat vocht vervliegt.

Passata bewaren

Nu je zelf een heerlijke passata gemaakt hebt kun je er voor kiezen om hem gelijk te verwerken in een heerlijke pastasaus. Maar de tomaten passata bewaren kan natuurlijk ook. Dit kun je het beste doen in schone flessen van ongeveer 800ml. Zorg er wel voor dat de flessen goed schoon zijn door ze in de vaatwasser mee te laten draaien. Dit is belangrijk om er voor te zorgen dat je tomaten passata niet gaat verrotten tijdens het bewaren.

Vul de flessen met de zelfgemaakte passata voor ongeveer 80% zodat er nog wat ruimte over blijft. Draai vervolgens het deksel strak dicht en zet de flessen om z’n kop neer. Laat ze voor ongeveer 5 min staan en zet ze weer normaal neer zodat ze rustig kunnen afkoelen. Als de flessen helemaal zijn afgekoeld kun je ze het beste op een donkere  en koele plaats bewaren. De tomaten passata kun je op deze manier enkele maanden bewaren. Iets wat je waarschijnlijk niet gaat lukken want ze zullen vast en zeker voor die tijd wel leeg zijn!