Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Zo maak je een heerlijke Italiaanse pastasaus!

Een heerlijke, Italiaanse pastasaus maken is niet zo moeilijk. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit blog vertellen we je de basic van een goede pasta saus.

Zo maak je een heerlijke Italiaanse pasta saus!

Een heerlijke, Italiaanse pastasaus maken

Er bestaan ontelbare recepten voor pasta saus en op die ontelbare recepten valt weer oneindig te variëren met toegevoegde, weggelaten of vervangen ingrediënten en kruiden. Maar er is wel degelijk een ‘algemeen recept’ voor het maken van een heerlijke pasta saus en dat bestaat uit een paar eenvoudige uitgangspunten:

  • Houd het simpel
  • Kwaliteit gaat voor kwantiteit: kies voor goede, verse, eerlijke ingrediënten
  • Combineer de saus met een even goede basis: een mooie, echte Italiaanse pastasoort

De Italiaanse keuken is, en dit zeggen wij met onze Italiaanse roots met het grootst mogelijke respect, een boerenkeuken. Elke familie en elke regio heeft van oudsher zijn eigen specialiteit, omdat in de saus de producten werden verwerkt die het land, de streek of de zee bracht. Verser en eerlijker dan dat kan niet! Dat heeft de Italiaanse pasta zijn wereldwijde roem gegeven. Wil je een echte Italiaanse pasta saus maken, laat die wetenschap je dan leiden. Laat de kiloknallers, de kant-en-klaar-zakjes en de voorverpakte groentepakketten even voor wat ze zijn. Investeer liever eenmalig iets meer in een geweldige olijfolie, laat de kaasboer een mooi stukje Italiaanse kaas uitzoeken en kies voor verse groenten en kruiden. Pasta saus maken is geen tovenarij; het is de kunst van een simpel recept naar een hoog niveau te brengen door prachtige producten te gebruiken.

Rode pasta saus

We verdelen de pasta sauzen eventjes bruut in twee categorieën: rode en lichte/witte saus. Waarbij de rode saus uiteraard tomaten als voornaamste ingrediënt heeft en de lichtere en witte varianten gebaseerd zijn op olijfolie of room. De tomaten eerst: iedereen, maar dan ook echt iedereen, kan een klassieke, Italiaanse tomatensaus maken. Eén pan, een handjevol simpele ingrediënten, tien tot vijftien minuutjes werk en dan nog een half uur laten pruttelen. Daarmee heb je de basis klaar. Maak een goede pan vol, vries het in en je hebt er nog maanden plezier van. 

Struikelblokje voor deze pasta: rode saus maak je met tomaten en de tomaten in het koudere, nattere noorden zijn lang niet zo lekker als de beroemde Italiaanse pomodoro. Toch? Nee hoor, dat is helemaal geen probleem. Tomatensaus maak je met passata, de saus van gekookte en gezeefde rijpe Italiaanse tomaten. Met echte Italiaanse passata vang je de smaak van Italië in je tomatensaus; daarmee ben je startklaar voor de bereiding van veel bekende pasta recepten.

Witte pasta saus

Dan die andere ‘standaard’ optie, als je niet kiest voor tomatensaus als basis voor je pasta: witte saus. Hiervoor gaven we aan dat deze gebaseerd is op room of olijfolie, maar daarbij vergaten we een mogelijkheid: eieren. Want, voor de populaire pasta carbonara hoor je geen room te gebruiken, maar eieren, gemengd met Parmezaanse kaas.

De uitgangspunten voor de bereiding blijven dezelfde. Gebruik je olijfolie, geef dan wat meer uit aan een fles van goede kwaliteit. Dat betaalt zich dubbel en dwars terug; je doet er lang mee en de smaak is onvergelijkbaar met een doorsnee supermarkt-olie. Gebruik echte Parmezaanse kaas; om precies dezelfde reden. En niet in de laatste plaats: schep de saus over een echte Italiaanse pasta als finishing touch. Dan heb je alle ingrediënten voor een fantastische Italiaanse maaltijd bij elkaar.

Buon appetito!