Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Kun je pasta invriezen?

Pastasaus maken doen we het liefst in grote porties. Té grote porties zelfs. Omdat we ruim willen opscheppen natuurlijk, maar ook omdat we van een goede saus graag nog wat willen bewaren om later nog eens van te genieten. En dat kan. Pasta invriezen is prima mogelijk, hoewel er best een paar puntjes van aandacht zijn.

Pasta invriezen

Kun je pasta invriezen?

Een beetje flauw gezegd: je kunt al je eten invriezen. Dus ja: pasta in de diepvries bewaren kan ook. Maar laten we wel duidelijk het onderscheid maken tussen pasta als deegsoort en de pastasaus. Te beginnen met de saus: die is zeer geschikt om in de vriezer te bewaren en later nog eens lekker op te warmen. Tomatensaus, een romige saus als carbonara, pesto; het kan allemaal. Pastasaus invriezen geeft je de makkelijkste en lekkerste kant-en-klaar-maaltijden – zelf gemaakt en gezond – die er maar zijn. Je kunt ingevroren pastasaus ongeveer drie maanden bewaren (een beetje afhankelijk van de ingrediënten) en het is zo weer opgewarmd.

Gekookte pasta invriezen

Pasta koken stelt niet veel voor. Daar hoef je geen held in de keuken voor te zijn. Ruim water, een beetje zout erbij en af en toe proeven, veel meer wordt er niet voor gevraagd (wil je toch een iets ruimere handleiding, kijk dan even naar ons blog pasta koken doe je zo). Dus het is eigenlijk net zo snel om alleen pastasaus in de vriezer te bewaren en de pasta vers te bereiden. Maar wil je toch je macaroni invriezen of je al gekookte spaghetti invriezen, dan kan dat wel.

Houd er voor het invriezen van gekookte pasta rekening mee dat je de pasta niet te lang kookt. Haal de pasta liefst voor het al dente-moment uit het hete water. Dan is hij beetgaar als je hem later opwarmt. Kook je hem te zacht, dan wordt het een plakkerige massa. Laat de gekookte pasta rustig afkoelen op kamertemperatuur (zodat hij ook goed droogt) en vries hem dan in. Tip: doe dat in aparte porties, zodat je later makkelijk voor één of twee personen kunt opwarmen.

En nog een tip na het laten ontdooien van de ingevroren pasta: warm het uiteindelijk samen met de saus op. Maar dat geldt voor pastabereiding in het algemeen. Zo kan de pasta de saus immers volledig opnemen.

Verse pasta invriezen

Verse, zelfgemaakte pasta invriezen kan ook. De houdbaarheidstermijn ervan is wel wat korter, zeker als je het ‘rauwe’ deeg wil invriezen. In de koelkast kun je verse pasta twee, drie dagen bewaren, in de diepvries ongeveer een maand. Het is aan te bevelen om de verse pasta te koken voordat je hem invriest; dan blijft hij lekkerder en beter hanteerbaar.

Pastasalade invriezen

Kun je pastasalade invriezen? Dat is een laatste vraag die overblijft, maar die niet zo makkelijk te beantwoorden is. Dat ligt er eigenlijk helemaal aan wat er allemaal in zit. In algemene zin zouden we zeggen: bewaar de pastasalade in de koelkast en eet hem de dag erna als lunch of diner. Lekker en gezond! Groenten en dressings vormen na te lang bewaren een klef geheel. Een pastasalade uit de vriezer vinden wij geen aanrader.