Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Wat is een goede pastapan?

De pastapan… Gemak dient de mens en gemak wordt je geschonken door goed gereedschap. Of in dit geval: een goede pastapan. De spullen waarmee je werkt in de keuken gebruik je jaren en jaren dus die zijn best een investering waard. Investeer slim en gericht en je hebt er een leven lang plezier van. Een speciale pastapan is daarvan een perfect voorbeeld. In dit blog gaan we dieper in op de Italiaanse pastapan en alle voordelen daarvan…

Pastapan

De pastapan of spaghettipan

Een van de belangrijkste keukenspullen uit een italiaans huishouden is natuurlijk de pastapan. Het klinkt voor de hand liggend, maar de pastapan heeft zich de afgelopen decennia bewezen tot een waardevolle toevoeging aan de keukentools die er in een Italiaanse keuken te vinden zijn. Daarom vertellen we je de volgende dingen over deze onmisbare pan:

 • Waarom een pastapan gebruiken?
 •  Voordelen van een pastapan
 • Een pastapan kopen? 
 • Onze top 3 pastapannen
 • Soorten pastapan
 • Een pastapan gebruiken
 • Een pastapan met vergiet of zeef
 • Hoe duur is een pastapan?
 • Hoe lang gaat een pastapan mee?
 • Afmetingen van een pastapan
 • Camping pastapan

Waarom een pastapan gebruiken?

Waarom zou je een pastapan kopen? Tja, dat is helemaal geen rare vraag. Je kunt best water, en dus ook pasta, koken in een normale pan. En doe je dat altijd voor jezelf of voor hooguit twee personen, dan werkt dat waarschijnlijk prima. Maar wordt het huishouden groter of mag je graag een pastamaaltijd koken voor vrienden of familie, dan wordt het al snel een ander verhaal.

Voor een man of vijf, zes moet je ruim 600 gram pasta rekenen (en je maakt natuurlijk nooit te weinig) en dat moet koken in zes liter water of meer. Dat moet maar passen, zonder dat het water tien minuten lang staat over te koken als de pasta is toegevoegd (zoals de regel is: eerst ruim water koken, dan pas de pasta erin!). Met zulke hoeveelheden valt het vervolgens ook niet mee om de pasta af te gieten; laat staan om een beetje kookvocht te bewaren, zoals altijd wordt aangeraden om de saus op de juiste dikte te krijgen.

Overkokend water, gehannes met een loodzware pan vol kokend water en het vergiet in de gootsteen, spijt van weggegooid warm water waarin je een extra portie pasta had kunnen koken. Met een goede pastapan zijn die ergernissen voortaan verdwenen uit de keuken.

Voordelen van een pastapan

Zoals we al stelden: gemak dient de mens. Een pastapan is eigenlijk een hele eenvoudige oplossing voor alle ongemakken die je tegenkomt als je pasta in grote hoeveelheden kookt. Het is een grote en vooral hoge pan waarin je een ‘vergiet’ met een hoge bovenrand kunt zetten. Zo maak je er één geheel van. Je vult de pastapan met water en als dat kookt zet je het vergiet met de pasta erin. Door de hoge extra rand aan de bovenkant kan het water niet overkoken. 

Het grote gemak begint echter pas als de pasta gaar is. Afgieten in een los vergiet in de gootsteen is niet meer nodig. Je trekt het vergiet uit de pastapan simpelweg omhoog en schept de pasta eruit; op het bord of, liever nog, in de saus. Eventueel met een scheutje kookvocht erbij dat gewoon in de pastapan is achtergebleven. En heb je voor de grote eten later nog meer pasta nodig? In het nog warme water heb je snel bijgemaakt.

Een pastapan kopen?

Volgens ons is daar geen twijfel meer over mogelijk! Een pasta pan kopen is meer dan de moeite waard. Als jij er hetzelfde over denkt hoef je alleen nog maar op zoek te gaan naar een pastapan die bij jouw specifieke behoefte past. Een pastapan die van goede kwaliteit is, doet waarvoor hij bedoeld is en je zult een leven lang genieten van de pastapan. Geloof ons maar! (of beter gezegd, mijn Italiaanse oma van 91 jaar). Om je op weg te helpen bij het kopen van een pastapan hebben we hieronder onze top 3 pastapannen gemaakt. Wel zo makkelijk natuurlijk!

Onze top 3 beste pastapannen

Pastapannen zijn er in ontzettend veel soorten en maten. En dat kan bij het uitkiezen best wel eens overweldigend worden. Daarom is een top 3 lijstje met de beste pastapannen wel zo gemakkelijk. Kies uit een van deze 3 pannen en je weet zeker dat je goed zit!

beste pastapan kopen

Pastapan #1: haute cuisine 8L

Onze beste pastapan is de haute cuisine geworden. De pastapan is gemaakt van RVS en heeft een extra dikke bodem. Geschikt voor alle traditionele warmtebronnen inclusief inductie. Na het koken kan zowel de pan als het glazen deksel zonder zorgen de wasmachine in. Het deksel is van glas wat extra handig is. Met een inhoud van 8 liter weet je zeker dat je altijd genoeg pasta kunt koken. Een mooie pan voor een scherpe prijs.

Pastapan bekijken
Beste pastapan kopen

Pastapan #2: Judge 5.2L

Op twee staat deze Judge pastapan. Een kleinere pan maar zeker niet minder als het op pasta koken aankomt. Met 5,2 L is de Judge geschikt voor maximaal 500 gram pasta. Voor een gezin met 4 personen is dit meer dan voldoende. Hij is vaatwasserbestendig, gemaakt van rvs en heeft een glazen deksel. Geschikt voor elektrisch, keramisch, gas, halogeen en inductie. Een leuke pastapan die erg mooi gemaakt is!

Pastapan bekijken
Pastapan GWs treviso

Pastapan #3 GWV treviso 7L

De derde pastapan die we je aanbevelen is de pastapan Treviso. Een mooie pastapan die je voor alle soorten pasta gebruiken kunt. Met 7 Liter inhoud is de Treviso geschikt voor maximaal 700 gram pasta. Voor een gezin met 4 personen is dit meer dan voldoende. Hij is vaatwasserbestendig, bestaat uit 3 delen, is gemaakt van rvs en heeft een glazen deksel. Geschikt voor elektrisch, keramisch, gas, halogeen en inductie. Een leuke pastapan die ook nog eens een Italiaanse naam heeft!

Pastapan bekijken

Soorten pastapannen

Er zijn een aantal verschillende soorten pastapannen maar elke pastapan heeft hetzelfde doel. Namelijk pasta koken. De verschillen zitten voornamelijk in de afmetingen van de pastapan. De meeste pastapannen hebben de hoogte en diameter van een normale pan. Er zijn ook pastapannen die een kleinere diameter hebben.

Wil je een pastapan kopen, denk dan vooral goed na over de hoeveelheid pasta die je erin verwacht klaar te maken. Aan 4 liter inhoud heb je niet voldoende als je voor zes mensen kookt. Als je de pastapan ook gebruiken wilt om bijvoorbeeld rijst of bami in te koken of om groente te stomen, daar zijn vaak extra (kleinere of met kleinere gaatjes) vergieten voor te krijgen. 

Ten slotte: goedkoop is duurkoop. Een pastapan gaat, mits goed verzorgd, een leven lang mee, dus kies liever voor kwaliteit dan voor twee tientjes voordeel. Het lezen van vergelijkingssites en reviews van andere gebruikers kan je helpen je keuze te vergemakkelijken.