Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Alles wat je moet weten over macaroni

Alles wat je moet weten over macaroni vertellen we je in dit blog. Macaroni is namelijk een klassieker wereldwijd. Gechargeerd kun je er in Italië nog over twisten, omdat de variatie in pastasoorten en pastagerechten van oudsher daar zeer groot is. Maar verder is macaroni, samen met spaghetti, wereldwijd zonder twijfel een van dé iconen van de zo geliefde Italiaanse keuken.

Alles wat je moet weten over macaroni

Macaroni

Het is nog niet zo lang geleden dat macaroni haast de enige keuzemogelijkheid was als je je in Nederland zelf aan een internationaal gerecht wilde wagen. Aan de andere kant van de oceaan is ‘mac and cheese’ een van de meest geliefde ‘comfort foods’ voor jong en oud. Het zal vast lekker zijn, maar voor de ware adept van Italiaanse pasta behoort die Amerikaanse variant natuurlijk niet tot de favoriete recepten.

Macaroni of maccheroni?

Maar… misschien doen we de Amerikanen wel iets te kort met die laatste opmerking. Er zijn vele verhalen over de herkomst van macaroni en van pasta in het algemeen, maar een plausibel relaas over de vorm van macaroni is dat deze is bedacht door Italiaanse immigranten in de Verenigde Staten. Dan zou het een afgeleide zijn van de Italiaanse maccheroni, een overkoepelend begrip voor alle buisvormige pastasoorten. Maccheroni zijn niet de elleboogjes die wij (of de Amerikanen) zo vaak gegeten hebben, maar langere rechte buisjes die in Italië meer worden gegeten zoals wij vermicelli eten. In de soep dus.

Overigens kan de naamgeving per Italiaanse regio nog wat verder verschillen. Je kunt zomaar worden verrast met een totaal andere pastavorm als je in een restaurant een maccheroni gerecht bestelt.

Italiaanse maccheroni

Hoe dan ook: ga je op zoek naar de echte, ambachtelijke, Italiaanse pasta bij de beste pastafici van het land, dan kom je macaroni niet tegen. Maccheroni wel. Maar laten we om verwarring te voorkomen, en om dit verhaal gewoon Nederlands georiënteerd te houden, voor nu deze pasta macaroni blijven noemen.

Het is ook niet zo heel belangrijk of de elleboogjes gebogen zijn of gestrekt, toch? En of de pastavormen iets langer of wijder zijn, dat is ook om het even. Wat de ware ‘Italiaanse macaroni’ onderscheidt is de smaak die geperfectioneerd is door eeuwenoud vakmanschap, trots en pure liefde voor de eigen keuken. Ben je op zoek naar zo’n echte Italiaanse macaroni, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor casarecce, tortiglioni, rigatoni, torchiette, cannelli of mezze penne. Dit zijn allemaal, bekende en minder bekende, buisvormige pastasoorten die dus aan ‘onze’ macaroni verwant zijn.

Gerechten met macaroni

Het is natuurlijk leuk om eens een nieuwe pasta te proberen, zoals de hierboven genoemde macaroni varianten. Maar je pasta kiezen doe je uiteraard met beleid, met de bijkomende saus in gedachten. Een macaronigerecht is bij voorkeur een pasta met een saus die als het ware opgezogen wordt door de buisjes. Rijke sauzen met stukjes vlees, vis en/of groenten dus; laat de macaroni die na het koken nog even rustig opnemen in de pan door het een poosje goed door te roeren. Of laat macaroni en saus samenkomen met een ovenrecept. Want dát hadden de Amerikanen met hun mac and cheese dan weer wel goed gezien.