Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Alles wat je moet weten over penne

Er zijn vele buisvormige pastasoorten. Macaroni en rigatoni zijn bekende voorbeelden. In het ‘Thuis van de Pasta’, Italië, is de populairste buis echter penne. Hoewel… Italianen eten ook al de genoemde, maar in Nederland wat minder bekende, rigatoni zeer graag. Maar penne is het bekendst. Penne zuigt de smaak van het pastagerecht op als geen ander. Dat zal de populariteit verklaren.

Alles wat je moet weten over penne

De pastavorm penne

Letterlijk vertaald betekent penne ‘veren’ of ‘pennen’. De buisjes zijn ‘medium lang’ (of kort; dat hangt ervan af wat je vergelijkingsmateriaal is) en zijn schuin afgesneden. Dat typeert van deze pastasoort de vorm. Variaties zijn er te vinden in de soort tarwe waarmee hij is gemaakt: spelt penne, volkoren penne, penne pasta met ei; ze zijn allemaal verkrijgbaar. Een bekender onderscheid bij penne is dat tussen penne rigate en penne lisce. De rigate heeft een geribbelde buitenkant, de lisce is glad.

Penne maken

Over pasta in het algemeen gaan de wildste (vaak onjuiste) verhalen rond over de herkomst, maar penne heeft wél een officiële geboortedatum: 11 maart 1865, zo vertelt de Italiaanse website welovepasta.nl. Toen kreeg een pastaficio (pastamaker) uit de omgeving van Genua het patent op een pastamachine waarmee hij de buisjespasta diagonaal kon afsnijden. Er werd dus al wel penne gemaakt voor die tijd, maar deze Giovanni Capurro geldt dus als de uitvinder.

Koken met penne

We zeiden het al: door zijn vorm neemt penne de smaak van saus volledig in zich op. Zeker als je de penne na het koken meteen bij de saus doet en deze samen nog een poosje laat pruttelen vult de pasta zich volledig met de saus. Het is daarom dat penne zo goed combineert met dikke, rijke vlees-, tomaten- en groentesauzen. En net als andere ‘bredere buizen’ komt ook de smaak van een kaassaus uit de oven optimaal tot zijn recht in combinatie met penne.

Penne is, zo kunnen we wel zeggen, een behoorlijke allemansvriend. Zelf gebruiken we penne graag in een pasta pesto, ook al zo’n klassiek recept. En als we nog een hele andere tip mogen geven: trakteer jezelf behalve op een fantastisch penne gerecht ook eens op tien minuten hard lachen met pasta. Zoek daarvoor de beroemde sketch op van Eddie Izzard over penne all’arrabbiata, over hoe zelfs de grootste filmschurk aller tijden vele hindernissen moet zien te overwinnen voordat hij een bordje penne bestellen kan.

De kooktijd van penne

De kooktijd van penne is ongeveer 8 min. Kijk altijd goed op de verpakking wat de kooktijd is zodat je zeker weet dat je de penne lang genoeg kookt. De kooktijd van normale penne kan verschillend zijn als de kooktijd van volkoren of spelt penne.

Hoeveel penne per persoon?

Hoeveel penne je per persoon moet koken is moeilijk te zeggen. Het ligt volledig aan de situatie. Kook je voor grote eters, als voorgerecht of als hoofdgerecht, heb je veel saus of juist weinig saus? Elke situatie vraag om een andere hoeveelheid penne. In de regel kun je zeggen dat 100 gram penne per persoon genoeg is. Maar een beetje meer kan geen kwaad toch? Wil je meer weten over hoeveel pasta je persoon kookt? Neem een kijkje op ons blog hierover.

Italiaanse penne kopen

Het maakt niet uit of je de penne met pesto eet, of je hem zachtjes door een volle vleessaus roert of een koude penne pastasalade (daar is deze handzame pastavorm ook zeer geschikt voor!). Als je maar, en dat kan niet genoeg benadrukt worden, een goede pasta gebruikt. Het is de basis van het hele gerecht dus zorg ervoor dat die op orde is. Een echte Italiaanse penne, door de meester-pastafici gemaakt, maakt een enorm verschil. Je zult het proeven: kies voor de beste penne die je kunt krijgen en verras je familie, je vrienden en jezelf met een fantastisch eindresultaat!