Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

De voedingswaarde van pasta

Wat is de voedingswaarde van pasta en in hoeverre passen pastagerechten in een gezond dieet? Pasta wordt als geen ander gerecht geassocieerd met topsport en dus met een extreem fitte en gezonde levensstijl. Aan de andere kant noemen mensen pasta soms een dikmaker. Waar ligt nu de waarheid? Daarvoor moeten we de voedingswaarde van pasta bekijken.

De voedingswaarde van pasta

Pasta voedingswaarde

Wat is de voedingswaarde van pasta? Wat is voedingswaarde in het algemeen eigenlijk? Van alle etenswaren staat (dus ook van pasta) de voedingswaarde op het etiket vermeld. Dat is verplicht, om de consument te informeren over wat hij of zij eet. Met de voedingswaarde worden alle belangrijke voedingsstoffen bedoeld die in ons eten zit.

Het is het standaard lijstje dat je misschien niet zomaar op zou dreunen, maar dat ongetwijfeld bekend voorkomt als je het ziet:

  • Vetten (waarvan verzadigd, onverzadigd en meervoudig onverzadigd)
  • Koolhydraten (waarvan suikers)
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels
  • Zout

Daarnaast worden ook vitaminen en mineralen meegeteld bij het opstellen van de voedingswaarde. Het lijstje hierboven geeft je energie, de vitaminen en mineralen helpen je lichaam groeien, herstellen en functioneren.

Overzicht pasta voedingswaarde

En hoe ziet die voedingswaardetabel van pasta er dan uit? De energiewaarde meten we in kilojoules en in calorieën in pasta. Per verpakking verschillen deze waarden altijd wel iets, maar in 100 gram spaghetti kom je ongeveer uit op 1570 kj en op 360 kcal. Verder zien we:

  • Vetten 0,9 gram, waarvan 0,1 gram verzadigd vet
  • Koolhydraten 60-70 gram (waarvan 3-4 gram suikers)
  • Vezels 1,0 tot 4,0 gram
  • Zout 0,002 gram

Bij eiwitten in pasta staat 12 tot 15 gram vermeld op verschillende merken Italiaanse spaghetti. Eiwitten zijn belangrijk voor sterke spieren, gezonde botten en een gezond zenuwstelsel.

Maar hoe interpreteer je die cijfers nu? ‘Calorieën pasta’, ‘kcal pasta’, ‘eiwitten pasta’; is het nu gezond of niet? Er zitten relatief veel koolhydraten in en met name volkoren pasta bevat veel gezonde vezels. Dat is dus goed. Daarentegen zit er nauwelijks zout in en weinig (ongezonde) verzadigde vetten. Ook dat is positief. Onverzadigde vetten zijn overigens wél goed voor je. Die verkleinen onder andere het risico op hart- en vaatziekten.

Pasta gezond

De conclusie: pasta is gezond. Met name volkoren pasta bevat volop gezonde ingrediënten voor het lichaam. Het is zo geliefd onder topsporters (zeker onder duursporters) omdat je veel energie van pasta krijgt. Dat komt vooral door de zogenaamde meervoudige suikers (uit de koolhydraten in pasta) die niet zo snel in het bloed opgenomen worden en dus langer energie blijven geven. Dit geldt overigens voor alle pastasoorten. De volkoren soorten geven daarbij als bonus nog de gezonde vezels.

Met pasta in je dieet is dus niets mis. Net als met aardappels, rijst of brood; ook producten die door sommigen gemeden worden. Los van eventuele allergieën (wijk dan bijvoorbeeld uit naar glutenvrije pasta) past pasta prima in de dagelijkse maaltijd, mits je er gevarieerd en gezond bij eet. Niet te veel vlees, verse groenten, varieer met vis en zeker geen enorme hoeveelheden kaas. Laat het je smaken!