Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoeveel vezels zitten er in volkoren pasta?

Dat vezels gezond voor je zijn wist je waarschijnlijk wel. Maar hoeveel vezels zitten er in volkoren pasta? Om die vraag te beantwoorden hebben we 5 verschillende volkoren pasta’s naast elkaar gelegd. Zo weten we precies hoeveel vezels er gemiddeld in volkoren pasta zit.

Hoeveel vezels zitten er in volkoren pasta

Hoeveel vezels in volkoren pasta?

Gemiddeld zitten er 5,44 gram vezels in volkoren pasta. Deze hoeveelheid vezels is per 100 gram ongekookte volkoren pasta en is een gemiddelde van vijf verschillende volkoren pasta’s. De laagst gemeten hoeveelheid vezels in volkoren pasta is 4,2 gram per 100 gram. De hoogste hoeveelheid vezels is 6 gram per 100 gram volkoren pasta. 

De hoeveelheid vezels in volkoren pasta kan per pasta producent verschillend zijn. Omdat we je een zo precies mogelijke hoeveelheid willen meegeven hebben we 5 verschillende volkoren pasta’s naast elkaar gelegd en met elkaar vergeleken.

Gemiddelde hoeveelheid vezels in volkoren pasta

Volkoren pasta wordt door veel verschillende pasta producenten gemaakt die allemaal gebruik maken van andere tarwe soorten. Daarom is de hoeveelheid vezels in volkoren pasta ook vaak verschillend per producent of pasta merk.

De meest gebruikte tarwe soort om volkoren pasta mee te maken is durum tarwe. Ook wel harde tarwe genoemd. Naast harde tarwe kan volkoren pasta ook gemaakt zijn van spelt tarwe of een andere tarwe soort.

Omdat er zo veel verschillende soorten volkoren pasta zijn hebben we gekozen om uit te gaan van de meest gebruikte volkoren pasta. Namelijk volkoren pasta gemaakt van harde tarwe. Om aan een gemiddelde hoeveelheid vezels te komen hebben we vijf verschillend pasta soorten uit onze schappen gepakt en naast elkaar gelegd.

Alle pasta soorten in de tabel hieronder zijn verschillend van vorm en zijn gemaakt door verschillende producenten

Een tabel met de hoeveelheid vezels in volkoren pasta

Zoals in de tabel te zien is komen we op een gemiddelde van 5,44 gram vezels per 100 gram gedroogde volkoren pasta uit. De hoogste hoeveelheid vezels komt op 6 gram per 100 gram volkoren pasta. De laagste hoeveelheid komt op 4,2 gram per 100 gram uit.

Zoals je kunt zien zit er dus wel degelijk een groot verschil in het vezelgehalte per volkoren pasta soort. Het is dus te kort door de bocht om te zeggen dat elke volkoren pasta dezelfde hoeveelheid vezels heeft. Kijk dus altijd goed op de achterkant van de pasta verpakking om er zeker van te zijn hoeveel vezels er in de pasta zitten.

Het aantal vezels per 100 gram

Het zal niks nieuws voor je zijn, maar we willen toch nog even duidelijk maken dat de hoeveelheid vezels per 100 gram volkoren pasta is. Ook in de wereld van de pasta is dit de gebruikelijke manier om de voedingswaarde van een product te noteren.

Doordat elke pasta producent zich aan deze internationale afspraak houdt is het makkelijk om verschillende volkoren pasta’s naast elkaar te leggen en de voedingswaarde waarde te vergelijken.

Mocht je in de supermarkt staan, leg dan ook zeker eens een paar verschillende volkoren pasta’s naast elkaar. Je zult zien dat de voedingswaarde nog wel eens verschillend kan zijn.

Vezels in verschillende vormen volkoren pasta

Volkoren pasta wordt gemaakt van pastadeeg. Net als bij normale pasta wordt er eerst een bal pastadeeg gekneed om deze vervolgens door een mal heen te persen. Hierdoor krijgt de pasta z’n uiteindelijke vorm.

Alle pasta vormen die je ooit gezien hebt worden op deze manier gemaakt. De geldt voor de welbekende spaghetti, maar ook voor de wat onbekende vormen.

Doordat alle vormen volkoren pasta gemaakt worden uit dezelfde bal pastadeeg, zit er geen verschil in de hoeveelheid vezels per vorm. Alle vormen die gemaakt worden uit dezelfde bal pastadeeg hebben dus dezelfde hoeveelheid vezels.

Simpel gezegd, maakt het dus niet uit of je kiest voor een volkoren spaghetti of voor een volkoren penne. De hoeveelheid vezels blijft hetzelfde!

Wat zijn vezels en waar zijn ze goed voor?

Nu je weet hoeveel vezels er gemiddeld in volkoren pasta zitten, is het handig om nog even stil te staan bij waarom ze zo belangrijk zijn. Vezels zijn namelijk goed voor je. Een volkoren pasta eten die een hoog vezelgehalte heeft draagt dus bij aan je gezondheid.

Natuurlijk is het belangrijk om niet overmatig veel pasta te eten. Maar als je je aan de aanbevolen hoeveelheid pasta per persoon houdt, is pasta met veel vezels erg gezond voor je.

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor je spijsvertering. Vezels zorgen ook voor het verzadigde gevoel na de maaltijd. Volgens het voedingscentrum dragen ze ook bij aan het verminderen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Naast deze voorbeelden, zitten er nog een heleboel andere voordelen aan vezelrijk eten. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van vezels? Neem dan een kijkje op de website van het voedingscentrum en lees er alles over.

Vezelrijke volkoren pasta’s

Zoals eerder vertelt, hebben we meerdere volkoren pasta’s naast elkaar gelegd om tot een gemiddelde hoeveelheid vezels te komen. Daarom hebben we alle volkoren pasta’s die we gebruikt hebben nog eens op een rijtje gezet:

Volkoren spaghetti van Sgambaro

Volkoren spaghetti van Sgambaro

Een mooie volkoren spaghetti van de producent Sgambaro.  De pasta is gemaakt van harde tarwe en bevat 6 gram vezels per 100 gram pasta.

Volkoren spaghetti bekijken
Volkoren penne van Sgambaro

Volkoren penne van Sgambaro

Volkoren penne van de producent Sgambaro. De pasta is gemaakt van harde tarwe en bevat 6 gram vezels per 100 gram pasta.

Volkoren penne bekijken
Volkoren fusilli van Rustichella d'Abruzzo

Volkoren fusilli van Rustichella

Mooie volkoren fusilli gemaakt door Rustichella d’Abruzzo. Een pasta met 4,2 gram vezels per 100 gram pasta.

Volkoren fusilli bekijken

De voedingswaarde van volkoren pasta

Naast de vezels zit volkoren pasta boordevol met andere gezonde voedingstoffen. Het zijn er te veel om op te noemen en daarom hebben we een heel blog geschreven over de voedingswaarde van volkoren pasta.

Neem een kijkje op het blog en kom alles te weten over de voedingswaarde van volkoren pasta.