Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Is pasta gezond?

Ja. Punt. Het zou de kortste blog ooit kunnen zijn. Stel de wedervraag maar eens: is pasta ongezond? En probeer dat maar eens te beargumenteren. Je kunt er kort en lang over twisten, maar in de basis is pasta gezond. Er zit niets in wat daar afbreuk aan kan doen.

Is pasta gezond?

De kwestie: pasta gezond of ongezond?

Er zijn mensen die pasta bewust uit hun dieet laten omdat het niet gezond (een dikmaker?) zou zijn. Maar het is moeilijk om de redenatie daarachter te vinden. Pasta is een product van twee ingrediënten: meel en water. De enige extra optie is om nog eieren toe te voegen aan het deeg. Daar kun je moeilijk de mist mee in gaan.

Al eerder schreven we hier een blog over de voedingswaarde van pasta. Zet je die cijfers op een rijtje, dan zie je dat pasta veel energie bevat, maar weinig zout en verzadigde vetten. Dat is dus allemaal positief. Kies je daarbij voor volkoren producten, dan heb je een extra gezonde pasta in handen, want deze pasta’s zitten vol gezonde vezels die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Het is niet anders dan met brood (of rijst), waarvan de volkoren variant ook de voorkeur verdient.

Is pasta carbonara gezond?

Met een vraag als deze komen we bij de kern. Pasta is gezond, maar het is aan jezelf om met de pasta als basis een compleet én gezond gerecht te bereiden. Een pastagerecht is zo gezond als je het zelf maakt. Met een pasta carbonara is niets mis, zeker als je er een mooie salade naast eet. Carbonara eet je liefst met ei als saus, met goede pancetta en pecorino. Gebruik je room en ben je erg scheutig met de kaas, dan neemt het aantal calorieën natuurlijk wel toe. Zeker als er een glas wijn naast komt en een toetje na. De uitgangspunten voor gezond eten zijn eigenlijk altijd dezelfde: genieten mag (moet zelfs, als je het ons vraagt), maar matig een beetje met je ‘guilty pleasures’.

Welke pasta is gezond/gezonde pasta recepten

In de basis is geen enkele pasta ongezond. De volkoren pasta’s zijn dus wel iets gezonder dan de andere door de genoemde vezels die erin zitten, maar eigenlijk kun je nooit mis grijpen. Moet je glutenvrij eten of kies je liefst een vegan pasta uit? Ook daarvoor is tegenwoordig een ruim assortiment beschikbaar, met evenveel vakmanschap bereid als alle andere pastasoorten.

Je kunt jezelf volop laten inspireren door een kwalitatief mooie pasta. Gezonde recepten zijn overal te vinden. Met paddenstoelen, groenten of vis als alternatieven voor de meest bekende pastagerechten met vlees. Ook die zijn echter gezond, mits je ook daar weet te matigen. De beroemde Italiaanse ragù is een saus waarin overdadig vlees gaat. Maar eet je met groot gezelschap of pas je het recept een beetje aan, dan kun je daar ook heerlijk van genieten.

Pastasalade gezond

Ten slotte: je kunt ook voor de koude pasta variant gaan: een gezonde pastasalade! Een pastasalade met paprika en rucola bijvoorbeeld, maar je kunt hierin variëren zo veel als je wilt. Heerlijk!