Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

De 5 meest gemaakte fouten bij het koken van pasta

Pasta koken zonder het maken van fouten of het mislukken van pasta klinkt als een makkelijke opdracht. Maar wist je dat veel mensen toch nog moeite hebben met het koken van pasta? Daarom geven we je in dit blog de 5 meest gemaakt fouten bij het koken van pasta.

De 5 meest gemaakte fouten tijdens het koken van pasta

Pasta koken zonder fouten of blunders

Pasta is een van de meest populaire gerechten ter wereld. Het is makkelijk te bereiden, smaakvol en veelzijdig. Maar om een ​​perfecte pasta te krijgen, is het belangrijk om de juiste technieken te kennen en te vermijden dat je veelvoorkomende fouten maakt. Moeilijk is pasta koken echt niet. Maar je moet net even weten wat je wel, en vooral niet moet doen.

In dit artikel geven we je de vijf meest voorkomende fouten bij het koken van pasta en vertellen we hoe je deze kunt vermijden om de perfecte pasta te krijgen.

Top 5 fouten tijden het koken van pasta:

Veel van de meest gemaakt fouten zul je misschien wel eens eerder gelezen hebben. Toch zetten we ze nog eens duidelijk op een rijtje

Geen zout toevoegen aan het kookwater

Een veelvoorkomende fout bij het koken van pasta is het vergeten om zout toe te voegen aan het kookwater. Zout toevoegen aan het kookwater is belangrijk omdat het de smaak van de pasta verbetert. Bovendien helpt het zout ook om de pasta gelijkmatig te koken en voorkomt het dat de pasta aan elkaar blijft plakken. Zorg ervoor dat je ongeveer één eetlepel zout per liter water gebruikt.

Te weinig water gebruiken

Een andere veelvoorkomende fout bij het koken van pasta is te weinig water gebruiken. Als je te weinig water gebruikt, kan de pasta aan elkaar plakken en niet gelijkmatig koken. Het is het beste om ongeveer vier liter water te gebruiken voor elke 500 gram pasta die je kookt. Gebruik een grote pot om voldoende water te kunnen gebruiken en laat het water goed koken voordat je de pasta toevoegt.

Pasta te vroeg uit het water halen

Een andere veelvoorkomende fout bij het koken van pasta is het te vroeg uit het water halen van de pasta. Het is belangrijk om de pasta tot het al dente is te koken.

Als je de pasta te vroeg uit het water haalt, is het niet gaar en als je het te lang kookt, kan het papperig worden. Kijk op de verpakking voor de juiste kooktijd en proef de pasta voordat je het afgiet om ervoor te zorgen dat het de juiste textuur heeft. Omdat pasta al dente koken makkelijker klinkt dan het is, hebben we alles over pasta al dente koken in een ander blog geschreven. Meer over al dente koken lees je op ons blog: Pasta al dente koken doe je zo

Pasta afspoelen na het koken

Soms lees je ergens dat het afspoelen van gaar gekookte pasta met koud water een goed idee is. Doe maar niet als je het aan een Italiaan vraagt. Tenzij je de pasta gaat gebruiken in een koude pastasalade, moet je de pasta niet afspoelen. Het afspoelen van de pasta kan de smaak en textuur verminderen en de saus hecht zich niet zo goed aan de pasta. Als je de pasta niet meteen gaat serveren, voeg dan een beetje olijfolie toe om te voorkomen dat het aan elkaar plakt.

De pasta niet goed uitlekken

Het niet goed laten uitlekken is ook een ding dat de meeste mensen regelmatig vergeten. Als je de pasta niet goed laat uitlekken, kan het overtollige water de saus verdunnen en de pasta te nat maken.

Laat de pasta ongeveer één minuut uitlekken voordat je het serveert. Zorg ervoor dat je het water goed uit de pasta schudt of gebruik een vergiet om het overtollige water af te gieten. Voeg vervolgens de saus toe en serveer de pasta meteen. Als je de pasta nog even moet laten staan voordat je het gaat serveren, bedek het dan met een deksel om te voorkomen dat het afkoelen.

Fabels over het koken van pasta

Naast veelvoorkomende fouten bij het koken van pasta, zijn er ook een aantal fabels die de ronde doen. Er zijn meer online veel meer fabels over het koken van pasta te vinden maar hieronder geven we je de 3 meest voorkomende:

Spoel pasta af om te voorkomen dat het aan elkaar plakt

Het is een veelvoorkomende misvatting dat je pasta moet afspoelen om te voorkomen dat het aan elkaar blijft plakken. Maar het tegenovergestelde is eigenlijk waar.

Het afspoelen van de pasta zorgt er juist voor dat de zetmeelachtige laag van de pasta wordt verwijderd, wat kan leiden tot een verlies van smaak en textuur. Het is beter om de pasta te laten uitlekken en te mengen met een beetje olijfolie om te voorkomen dat het aan elkaar blijft plakken.

Wat nog beter is om te doen dan het mengen met olijfolie, is om de pasta na het afgieten meteen bij de pastasaus te doen. Hierdoor hecht de pastasaus aan de pasta en voorkom je plakkende pasta.

We hebben nog een aantal handige tips over het voorkomen van plakkende pasta. Alles over het voorkomen daarvan lees je op ons blog: Zo voorkom je plakkende pasta

Gooi pasta tegen de muur om te zien of het gaar is

Een andere fabel is dat je pasta tegen de muur moet gooien om te zien of het gaar is. Maar dit is niet nodig en zelfs niet aanbevolen. In plaats daarvan kun je beter de aanbevolen kooktijd op de verpakking volgen en de pasta proeven voordat je het afgiet om te controleren of het al dente is. Dit scheelt een hoop rommel die je later weer moet opruimen.

Olijfolie toevoegen aan het kookwater

Sommige mensen voegen olijfolie toe aan het kookwater om te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft plakken. Maar dit is niet nodig en kan zelfs averechts werken.

De olijfolie kan de saus afstoten, waardoor deze niet goed aan de pasta blijft plakken. Het is beter om voldoende water te gebruiken en de pasta regelmatig te roeren om te voorkomen dat het aan elkaar blijft plakken.

Alles over olijfolie en het wel of niet toevoegen aan pasta lees je op ons blog: Pasta met of zonder olijfolie koken.

Pasta koken zoals ze dat in Italië doen

Het koken van pasta is een eenvoudig en heerlijk gerecht, maar er zijn veelvoorkomende fouten en fabels die je moet vermijden om de perfecte pasta te krijgen.

Vermijd de fouten zoals te weinig water gebruiken, pasta te vroeg uit het water halen en pasta afspoelen na het koken. Ook de fabels zoals het afspoelen van de pasta om te voorkomen dat het aan elkaar blijft plakken, pasta tegen de muur gooien en olijfolie toevoegen aan het kookwater kunnen beter vermeden worden.

Hopelijk is het voorkomen van deze veel gemaakte fouten tijden het koken van pasta een stukje makkelijker geworden na het lezen van deze tips.

Maar wil je pasta koken zonder fouten en het op de Italiaanse manier doen? Lees dan alles over het koken van pasta op ons blog: Pasta koken doe je zo.