Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoeveel linguine kook je per persoon?

Hoeveel linguine kook je per persoon? Linguine is een populaire pastasoort, maar het kan best lastig zijn om de hoeveelheid linguine per persoon te bepalen. De hoeveelheid linguine die je koken moet, is afhankelijk van een aantal factoren. In dit blog vertellen we je meer over de hoeveelheid linguine per persoon.

Hoeveel linguine kook je per persoon?

Hoeveel linguine koken per persoon?

125 gram ongekookte linguine is de hoeveelheid linguine die wij per persoon aanraden om te koken. Deze hoeveelheid linguine is voldoende voor een volwassen persoon en wordt gebruikt bij een hoofdgerecht. De hoeveelheid linguine per persoon bij een voorgerecht is 100 gram.

Als eerst moet je jezelf de vraag stellen: waarvoor ga ik de linguine gebruiken?  Gebruik je het in een voorgerecht of hoofdgerecht? Voor een stevige saus of juist een lichte? Door deze vragen te beantwoorden kom je er al snel achter hoeveel linguine je per persoon moet gebruiken.

Hoeveelheid linguine als voorgerecht

In Nederland zie je het amper voorkomen, maar in Italië wordt linguine vaak gegeten als voorgerecht. Kook je meerdere gangen en wil je pasta eten op een echte Italiaanse manier? Dan kun je ervoor kiezen om linguine als voorgerecht te serveren.

Als je dit wil doen moet je er rekening mee houden dat er genoeg ruimte in de buik over blijft voor het hoofdgerecht. Daarom adviseren wij om 80 gram linguine per persoon te gebruiken wanneer je de linguine als voorgerecht serveert. We hebben het hier dan over 80 gram ongekookte linguine.

Hoeveelheid linguine als hoofdgerecht

De meeste mensen in Nederland kiezen ervoor om linguine te serveren als een hoofdgerecht. Gebruik in dit geval wat meer pasta. Om het makkelijk te maken geven we je een richtlijn die we zelf altijd aanhouden: 125 gram linguine per persoon.

Door deze hoeveelheid linguine per persoon aan te houden weet je zeker dat je genoeg pasta hebt. Toch zijn dit niet de enige factoren die meespelen bij het bepalen hoeveel linguine je nodig hebt. Heb je een voorgerecht of hoofdgerecht op het oog dat je wil maken met linguine? Vergeet dan niet ook de volgende punten mee te nemen.

Het pastagerecht

Als pastaliefhebber hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen dat je met pasta echt alle kanten op kunt. Laat je fantasie de vrije loop en maak gerecht met vlees, vis, groenten, olijfolie of tomatensaus. Dit geldt natuurlijk ook voor pastagerechten met linguine.

Linguine is een lange pastasoort die vaak gecombineerd wordt met klassieke gerechten zoals bolognese of carbonara. Een goede keuze als je het ons vraagt. Er zijn een hele hoop gerechten waar linguine een zeer geschikte pastasoort voor is. Doe inspiratie en bekijk alle pastarecepten.

Heb je een stevige, goedgevulde saus uitgekozen voor je hoofdgerecht? Dan raden we aan om wat minder linguine te gebruiken. Gebruik in dat geval 80 gram linguine per persoon. Zo zorg je ervoor dat de saus en pasta in de juiste verhouding zijn en maak je niet te veel.

Andersom geldt dit natuurlijk ook, gebruik je een lichte saus op basis van bijvoorbeeld olijfolie? Gebruik dan wat meer linguine: 120 gram linguine per persoon. De hoeveelheid linguine die je gebruikt is dus afhankelijk van het gerecht en de saus die je wil gaan maken. 

Grote of kleine eter

Het is voor iedereen persoonlijk hoeveel linguine je nodig hebt om vol te zitten. De ene zit na het voorgerecht al vol, waar de ander makkelijk drie gangen op kan. Dit laat zien of je een kleine of juist een grote eter bent. Hou hier rekening mee wanneer je de hoeveelheid linguine per persoon gaat bepalen.

Hoeveelheid linguine voor een kleine eter

Ben je een kleine eter? Dan raden we aan om de hoeveelheid linguine die je kookt hierop aan te passen. Kies bij een doorgaans pastagerecht voor bijvoorbeeld 80 gram linguine per persoon.

Hoeveelheid linguine voor een grote eter

Zie jij jezelf als een grote eter? Kies dan juist voor wat meer macaroni. Bij een gemiddeld pastagerecht raden we aan om dan 120 gram linguine per persoon te kiezen. Mocht je pasta over hebben is dat ook niet erg. Pasta is de volgende dag namelijk ook nog heerlijk! Lees alles over hoe je pasta bewaard in ons blog: ‘Pasta bewaren, hoe doe je dat?’.

Hoeveelheid linguine voor kinderen

Linguine is ook populair bij kinderen. De kleine pastafans eten wat minder en hebben daarom ook minder pasta nodig. Pas (afhankelijk van de leeftijd) ook het aantal gram op aan. Zelf hanteren we bij kinderen altijd een richtlijn van 80 gram pasta per persoon. Het is voor kinderen fijn als je de linguine van te voren even snijdt. Hierdoor is de linguine net wat makkelijker te eten. Daarnaast scheelt het een hoop geklieder!

Mocht je meer willen weten over de hoeveelheid pasta (andere soorten dan linguine) die je per persoon nodig hebt? Neem dan een kijkje op ons blog: hoeveel pasta per persoon.

Hoeveelheden op een rijtje

In dit overzicht zie je in één oogopslag hoeveel gram linguine je per persoon nodig hebt. Wel zo handig volgens ons. Het is natuurlijk een richtlijn dus je hoeft jezelf er niet aan te houden. Maar volgens ons erg handig om erbij te houden in de keuken.

Linguine als voorgerecht: 80 gram
Linguine als hoofdgerecht: 125 gram
Linguine voor kleine eters/ kinderen: 80 gram
Linguine voor grote eters: 125 gram

Blijft de volgende keer dat je linguine kookt deze hoeveelheden aanhouden. Is het aantal gram niet helemaal passend voor jou? Schrijf dit dan op zodat je zeker weet dat je de volgende keer de juiste hoeveelheid linguine gebruikt.

Hoe weeg je linguine af?

Nu je weet hoeveel linguine je nodig hebt voor je pastagerecht, kun je echt aan de slag. Het enige wat je nog hoeft te doen is de linguine afwegen. Niks is vervelender dan er achter komen dat je te weinig linguine in de pan hebt gedaan.

Voorkom teleurgestelde gezichten en zorg ervoor dat je zeker de juiste hoeveelheid gebruikt. Wij raden aan om altijd een voedingsweegschaal te gebruiken. Op deze manier kun je precies zien hoeveel gram linguine je daadwerkelijk in de pan doet.

Een groot voordeel van een voedingsweegschaal is dat je niet alleen linguine, maar ook allerlei andere voedingsmiddelen kunt afwegen. Wanneer je hem hebt aangeschaft wil je niet meer anders. Van een goede voedingsweegschaal heb je jaren lang keukenplezier!

Neem een hier een kijkje voor goede voedingsweegschalen:

Hoe lang kook je linguine?

Naast de hoeveel linguine per persoon, is de kooktijd van linguine een belangrijke factor die invloed heeft op je kookproces. We snappen dat het best lastig kan zijn om de juiste kooktijd van linguine te bepalen. Daarom vertellen we je er meer over.

Je kookt linguine gemiddeld in 9 minuten gaar. Wij raden aan om altijd goed op de verpakking te kijken voor de precieze kooktijd. Je zult zien dat je de linguine goed gaar kookt als je deze kooktijd aanhoudt.

Om linguine echt op de perfecte manier klaar te maken zul je ze al dente moeten gaarkoken. Hierover hebben we een aantal tips en tricks op papier gezet. Je leest alles over de perfecte kooktijd van linguine in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo

Hoe kook je linguine?

Je weet nu hoeveel linguine je per persoon gebruiken moet, kun je écht aan de slag gaan met het koken van de linguine. Maar hoe doe je dit het beste? Linguine koken lijkt misschien simpel maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden.

Omdat de manier van linguine koken een grote impact heeft op je uiteindelijke pastagerecht, is er in dit blog te weinig ruimte om alles te vertellen.

Daarom hebben we er een blog over geschreven waarin je alles leest over linguine koken. Aan de hand van 6 handige kooktips maak je linguine klaar als een echte chef. Lees het in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo

Welke linguine kies je?

Er zijn veel verschillende soorten linguine te verkrijgen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof er weinig verschil in de soorten linguine zit. Maar niks is minder waar.

Er zijn een aantal dingen waardoor je kunt zien of je een linguine van goede kwaliteit of van mindere kwaliteit in de hand hebt. We zullen de factoren die de kwaliteit bepalen hieronder opsommen. Gebruik deze criteria om de linguine uit te kiezen en je zult echt het verschil merken.

De ingrediënten

Pasta bestaat meestal uit durum tarwe en water. Dit is bij linguine ook het geval. Maar daar blijft het niet bij. Er zit namelijk een groot verschil tussen harde durum tarwe en zachte harde tarwe.

Zachte tarwe is een stuk goedkoper en wordt daarom vaak gebruikt. Je ziet dit vooral in pasta’s uit de supermarkt.

Harde tarwe moet uit Italie geimporteerd worden. Door harde tarwe is de pasta een stuk steviger en valt het minder snel uit elkaar. Het bevat namelijk meer eiwitten van betere kwaliteit en dat is te proeven.

In onze pastashop vind je uitsluitend pasta’s gemaakt van harde tarwe. Ook onze linguine is gemaakt van dit ingrediënt en is daarom een uitstekende keuze.

Het productieproces

De meeste pasta wordt gemaakt in grote hoeveelheden. Meestal gaat het pastadeeg door een teflon mal heen waardoor de pasta zijn vorm krijgt. Het nadeel van een teflon mal is dat de pasta een gladde structuur krijgt. Dit is iets wat je bij de betere pasta’s niet terug ziet komen. Hoe ruwer de structuur, hoe beter de pasta.

Het voordeel van een teflon mal is dat er veel pasta mee gemaakt kan worden in een korte tijd. Veel producenten kiezen dan ook voor deze manier van pasta maken. Je kunt pasta gemaakt met een teflon mal herkennen aan de gladde buitenkant.

Pasta kan ook gemaakt worden met behulp van een bronzen mal. Dit kost meer tijd maar heeft wel grote voordelen. Door de bronzen mal is de pasta ruwer van textuur en blijft de saus een stuk beter hechten.

Naast dat onze pasta’s van harde durum tarwe wordt gemaakt, zijn ze ook alleen geproduceerd met een bronzen mal. Dit is de Italiaanse manier van pasta maken waardoor kwaliteit gewaarborgd wordt.

Let de volgende keer tijdens het aanschaffen van pasta op de textuur. Is de pasta glad? Grote kans dat het met een teflon mal gemaakt is en dat de saus er makkelijk vanaf glijdt. Onze voorkeur ligt altijd bij pasta die door een bronzenmal is gegaan.

Het droogproces

Als het pastadeeg door een mal is gegaan geperst hoeft het alleen nog maar te drogen. Simpel toch? Er komt meer bij kijken dan je denkt. De manier waarop de pasta droogt speelt namelijk een grote rol in de kwaliteit.

Om tijd en geld te besparen wordt pasta vaak op hoge temperaturen gedroogd. Dit heeft invloed op de textuur van de pasta. De buitenkant wordt gladder en de pasta minder stevig.

Door pasta langzaam te drogen ontstaan er minuscule inkepingen in de pasta. Dit zorgt er naast de ruwe textuur voor dat de saus goed aan de pasta hecht.

Soms staat er op een pasta verpakking vermeld of de pasta snel of langzaam is gedroogd. Je kunt het ook herkennen aan de kooktijd van de pasta. Pasta die op hoge temperatuur gedroogd is hoef je over het algemeen korter te koken.

In onze pastashop verkopen we uitsluitend pasta die langzaam gedroogd is. De pasta voldoet aan deze drie criteria en daarom durven we met zekerheid te zeggen dat het van de beste kwaliteit is. Dit geldt ook voor onze linguine. Probeer het vooral zelf uit en je proef het verschil zelf!

Italiaanse linguine kopen 

Heb je na het lezen van deze tekst zin gekregen in een heerlijk bord linguine? Neem dan een kijkje in onze pastashop. Hier vind je Italiaanse linguine van de beste kwaliteit.