Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoe moet je verse pasta koken? (6 handige kooktips)

Verse pasta koken is niet moeilijk maar hoe kook je dit op de juiste manier? We vertellen je precies hoe verse pasta op de beste manier kunt koken. Met onze 6 handige kooktips geniet je optimaal van je bordje met verse pasta.

Hoe moet je verse pasta koken? 6 handige tips

Hoe moet je verse pasta koken? 

Je kookt verse pasta in kokend water. Vul een grote pan met water en breng dit vervolgens aan de kook. Voeg daarna de verse pasta aan het kokende water toe. Laat de verse pasta hierin gaar koken. De precieze kooktijd vind je op de verpakking van de verse pasta. Als de pasta gaar is kun je het afgieten en bij de pastasaus voegen. 

In dit stukje hebben we kort uitgelegd hoe je verse pasta moet koken. Maar dit is natuurlijk niet alles. Er is nog veel meer te vertellen over het koken van verse pasta. Daarom geven we je 6 handige kooktips waarmee je verse pasta nog beter koken kunt! 

Verse pasta kooktip #1: Kook verse pasta in een grote pan

Verse pasta kook je natuurlijk in een pan. Het uitkiezen van een pan om de verse pasta in te koken is belangrijker dan je denkt. We raden aan om een grote pan te gebruiken. In een grote pan kan de pasta namelijk het beste bewegen terwijl het gaar kookt. Op deze manier voorkom je het tegen elkaar plakken van de pasta. Langwerpige pasta heeft sneller de neiging om aan elkaar te plakken. Let hier dus extra goed op.

Een grote pan kan je helpen om verse pasta op de juiste manier gaar te koken. Maar er is volgens ons een nog betere manier: verse pasta koken met een pastapan.

Dit type pan is namelijk speciaal ontworpen om pasta in te koken. Ideaal dus! De grootste voordelen van een pastapan zijn dat pasta koken een stuk gemakkelijker wordt. Daarnaast is het een stuk veiliger dan een normale pan. Het voorkomt namelijk dat het kokende water gaat spetteren. Wil je meer weten over een pastapan en welke onze favoriet is? Neem dan even een kijkje op ons blog: ‘Wat is een goede pastapan

Vul de pan voor ongeveer 75% met water. Je kunt het beste warm water gebruiken en op deze manier wat tijd besparen. Onze tip is om een waterkoker te gebruiken zodat het water al kookt voordat je het in de pan doet. Zet daarna de pan op het vuur en laat het water koken. 

Verse pasta kooktip #2: Doe wat zout in het water

Zout in het water doen is een stap die vaak wordt onderschat of vergeten. Zonde volgens ons! Zout geef de pasta namelijk enorm veel meer smaak. Alle smaken in het pastagerecht komen door het zout extra naar voren. Het maakt je gerecht daarom nog veel lekkerder. 

Toevoegen van zout aan het pasta water is dus erg belangrijk. We willen je wel één ding meegeven: gebruik niet te veel zout. Te veel zout kan je pastagerecht verpesten en dat wil je natuurlijk niet. 

Gebruik deze richtlijn zodat je zeker weet dat je niet te veel of te weinig zout gebruikt. Voeg ongeveer 10 gram zout toe per 3 liter water. Dit is volgens ons de ideale hoeveelheid om verse pasta in te koken. 

We hebben je hier boven kort verteld over het effect van zout in je pastagerecht. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan ons blog ‘Pasta koken met of zonder zout?’ en lees meer over dit onderwerp.

Verse pasta kooktip #3: Gebruik geen deksel tijdens het koken 

Tijdens het koken van verse pasta kan het water gaan schuimen. Erg vervelend als je het ons vraagt!  Dit gebeurt wanneer je een deksel op de pan gebruikt. Ons advies is daarom om de deksel gewoon achterwege te laten. 

Het schuimen van het pasta water ontstaat door een simpele reden. Pasta bevat namelijk zetmeel en eiwit. Deze bestanddelen lossen (deels) op tijdens het koken van de pasta en zo ontstaat het schuim.

Doordat verse pasta vaak eieren bevat, en daardoor ook meer eiwit, heeft het water nog meer de neiging om te schuimen. Zorg er daarom voor dat je de deksel achterwege laat tijdens het koken van verse pasta.

Verse pasta kooktip #4: hou de verse pasta in beweging

Verse pasta heeft de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Dit kun je op een simpele manier voorkomen door de pasta in beweging houden. Doe dit door elke minuut door de pan te roeren. Pas deze tip toe en je zult zien dat de pasta niet aan elkaar plakt. 

Heb je net als ons ook zo’n hekel aan plakkende pasta? We hebben alle tips hoe je dit kan voorkomen voor je opgeschreven. Lees het in ons blog: ‘Zo voorkom je plakkende pasta‘. 

Door te roeren in de pan hou je pasta dus in beweging en gaat het niet aan elkaar plakken. Dit kan je het beste doen met een spaghetti lepel. De lepel is ideaal want je kan het voor alle pasta soorten gebruiken. 

Daarnaast kun je met een spaghetti lepel makkelijk elke soort pasta op scheppen. Een spaghettilepel kan niet ontbreken in het keukenkastje van een pasta liefhebber. We vertellen je graag meer over hoe je een spaghetti lepel gebruikt.

Verse pasta kooktip #5: Proef de pasta voor het afgieten 

Proeven is misschien wel het belangrijkste onderdeel van koken. Dit geldt ook voor het koken van verse pasta. Kook de pasta zoals omschreven en proef of je de pasta gaar genoeg vindt. Dit doe je ongeveer door 1 minuut voor het afgieten.

Het proeven van verse pasta heeft twee grote voordelen

  1. Je proeft of je voldoende zout hebt toegevoegd. Na het proeven weet je meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Voeg eventueel nog wat water toe als je merkt dat het water te weinig zout bevat. Als de pasta al gaar genoeg is kan je het gewoon afgieten. Voeg in dat geval wat meer zout toe aan de pastasaus om het te compenseren.
  2. Je proeft of de pasta gaar genoeg is. Door de pasta te proeven merk je of je pasta gaar genoeg vindt. Dit is per persoon verschillend. De ene houdt van doorgekookte pasta, terwijl de ander houdt van pasta die wat steviger is.

Dit zijn twee redenen waarom het altijd belangrijk is om de verse pasta te proeven voor het afgieten. Kook de verse pasta vooral naar je eigen smaak. Een te gare pasta of te harde pasta is niet lekker. Daarom is ons advies: altijd proeven!

Verse pasta kooktip #6: voeg de verse pasta gelijk bij de pastasaus

In Italie voegen ze gekookte pasta gelijk bij de pastasaus. En dat is niet zonder reden. We leggen het graag aan je uit.

De eerste reden is dat de pasta minder kans heeft om aan elkaar te plakken. Door het bij de pastasaus te voegen hecht de saus namelijk aan de pasta. Dit is waarom ze in Italie nooit last hebben van plakkende pasta. Door de pasta gelijk bij de saus te voegen wordt het gerecht een geheel. Extra lekker volgens ons!

Probeer het vooral zelf uit en je zult zien dat je geen last hebt van plakkende pasta.

Hoe lang moet je verse pasta koken?

Verse pasta heeft een aanzienlijk kortere kooktijd dan gedroogde pasta. Dit komt omdat verse pasta een stuk meer vocht bevat. Hou hier rekening mee tijdens het koken van de pasta.

Om de precieze kooktijd te weten raden wij aan om altijd goed op de verpakking te kijken. Als je dit aanhoudt zal je zien dat je de pasta precies goed gaar kookt. Natuurlijk heeft het ook te maken met de pastasoort die je gebruikt. Proef altijd even voor het afgieten, zoals we bij de tips genoemd hebben.

De kooktijd van pasta gaat over de tijd dat de pasta in het kokende water ligt. Vanaf het moment dat de pasta in het kokende water ligt, gaat de kooktijd in. Zet vanaf dat moment een timer zodat je weet wanneer de pasta gaar is.

Wanneer je de pasta aan het kokende water toevoegt zul je zien dat het water minder gaat bubbelen. Je wil ervoor zorgen dat het water zo snel mogelijk weer gaat koken. Dit doe je door het vuur zo hoog mogelijk te zetten.

Hoe veel verse pasta heb je per persoon nodig?

Het bepalen van het aantal gram pasta per persoon kan best lastig zijn. De hoeveelheid die gebruik is afhankelijk van verschillende factoren. We leggen je hieronder uit hoe je de hoeveelheid verse pasta kan bepalen.

Zoals eerder vermeld bevat verse pasta vaak eieren. In dit geval is de pasta voedzamer, waardoor je misschien sneller vol zit. Het zou daarom goed kunnen dat je sneller vol zit en dat daardoor de hoeveelheid die je normaal gebruikt, bij pasta zonder ei, nu ineens te veel is.

In dat geval adviseren we om wat minder pasta te gebruiken. Waar we normaal de vuistregel van 100 gram pasta per persoon aanhouden, is ons advies voor verse pasta 80 gram per persoon. Ben jij een grote of juist kleine eter? Dan raden we aan om het aantal gram aan te passen.

Natuurlijk zijn er nog meer factoren die meespelen bij het bepaalde van de hoeveelheid verse pasta. Wil je precies weten hoeveel verse pasta je nodig hebt? Neem dan een kijk bij ons blog: hoeveel pasta per persoon. Hier gaan we dieper in op dit onderwerp.

Hoeveel water gebruik je voor het koken van verse pasta?

Gebruik altijd voldoende water om je pasta in te koken. Hierdoor kan de pasta in de pan dansen en plakt het niet aan elkaar. De pasta zuigt het water op waardoor het gaar kookt. Het zorgt er ook voor dat de hoeveelheid water in de pan minder wordt.

Maar hoeveel water moet je nou precies gebruiken? Om je hiermee te helpen hebben we een makkelijk sommetje. Hiermee reken je uit hoeveel water je nodig hebt om je verse pasta in te koken.

Gebruik ongeveer 1 liter water per 100 gram ongekookte pasta. Door deze hoeveelheid aan te houden kan de volkoren pasta dansen in de pan en genoeg water opzuigen.

We zullen het sommetje verduidelijken met een voorbeeld. Wil je pasta koken voor vier personen? Dan ziet de formule er als volgt uit: 100 gram volkoren pasta x 4 personen = 400 gram volkoren pasta. Per 100 gram gebruiken we 1 liter water, dus 1 liter x 4 = 4 liter water. Makkelijk toch? 

Deze som laat zien hoeveel water je minimaal nodig hebt. Het is niet erg als je meer water gebruikt, dit heeft namelijk geen verdere invloed op het kookproces. Zorg er wel voor dat je niet te weinig gebruikt.

Het gebruiken van meer water heeft een klein nadeel: het heeft langer nodig om te koken. Mocht je genoeg tijd hebben maakt dit natuurlijk niks uit. Als je wat minder tijd hebt raden we aan om wel de minimale hoeveelheid aan te houden.

Makkelijke verse pasta koken met een pastapan

Het koken van verse pasta is een stuk makkelijker geworden sinds we gebruik maken van een pastapan. Daarom vinden we het belangrijk om deze tip nog even te benoemen. We zullen de voordelen van een pastapan met je doornemen.

Een pastapan lijkt in eerste instantie veel op een normale pan. Het grootste verschil is dat een pastapan uit twee delen bestaat. De pan zelf en een soort vergiet die in de pan zit. Door het vergiet kan je de verse pasta makkelijk afgieten.

Zo gebruik je een pasta pan:

  1. Vul de pastapan met water.
  2. Zet de gevulde pastapan op hoog vuur
  3. Wacht tot het water in de pan kookt
  4. Voeg de verse pasta toe aan het kokende water.
  5. Kook de verse pasta volgens de kooktijd op de verpakking gaar.
  6. Zodra de verse pasta gaar is, til je het vergiet van de pastapan omhoog. Dit zorgt ervoor dat het water door de gaatjes terug de pan in stroomt.
  7. Laat de verse pasta uitdruppelen boven de pan en voeg de verse pasta toe aan de pastasaus.

Zoals je hierboven leest is het gebruik van een pastapan veel makkelijker dan een grote pan. Daarnaast is het door het vergiet een stuk veiliger. Voorkom ongelukjes in de keuken en schaf een pastapan aan.

Er zijn veel verschillende pastapannen verkrijgbaar, zorg ervoor dat je een goede uitkiest. Welke pasta pan wij adviseren lees je in ons blog: ‘Wat is een goede pastapan’.

Mocht je meer willen weten over het gebruik van een pastapan? Neem dan een kijkje in ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan’. In dit blog vertellen we alles over het gebruik van een pastapan.

Verse pasta koken zonder dat het gaat plakken

Net als veel andere pasta liefhebbers hebben wij een grote hekel aan plakkende pasta. Door dit ongenoegen zijn er veel verhalen in omloop. Zo zou olijfolie toevoegen aan het pastawater een oplossing zijn. Er wordt ook beweerd dat je pasta na het afgieten moet afspoelen met koud water.

Beide verhalen zijn niet kloppend. Laat deze tips dus achterwege en voorkom hiermee een hoop ellende. We gaan je vertellen op welke manier je echt plakkende pasta tegengaat.

Om te beginnen gaat het erom dat je de juiste verse pasta uitzoekt. Dit geldt zowel voor verse als voor droge pasta. In onze pastashop vind je alleen droge pasta. Deze pasta is gemaakt van harde durum tarwe en daarmee erg stevig. Dit voorkomt dat de pasta aan elkaar gaan plakken.

Daarnaast moet je de pasta goed in beweging houden tijdens het koken. Doe dit door elke minuut in de pan te roeren. Op deze manier krijgt de verse pasta niet de kans om tegen elkaar te plakken.

Na het afgieten heeft pasta de neiging om alsnog aan elkaar te gaan plakken. Voorkom dat dit op het laatste moment nog gebeurt. Het is erg simpel: voeg de verse pasta gelijk toe aan de pastasaus. Daardoor hecht de pastasaus aan de pasta en krijgt het niet de kans om aan elkaar te plakken.

Zoals je leest is het voorkomen van plakkende pasta veel makkelijker dan je misschien dacht. Het enige wat je moet doen is: kwalitatieve pasta kopen, deze in beweging houden en het gelijk toevoegen aan de pastasaus. Die trucjes kan je vanaf nu dus achterwege laten!

Het juiste gerecht voor verse pasta

Verse pasta is ideaal om in allerlei pastagerechten te verwerken. Doordat er vaak ei aan het deeg is toevoegt is de pasta extra smaakvol en voedzaam. Wil je inspiratie opdoen? Bekijk onze pasta recepten. 

Italiaanse pasta kopen

Verse pasta is heerlijk, maar verschilt niet zoveel van droge pasta. Het voordeel aan gedroogde pasta is dat het langer houdbaar is. Je kunt het vaak maanden in je voorraadkast bewaren waardoor de kans op verspilling klein is.

Onze italiaanse pasta’s importeren we uit Italie en zijn langzaam gedroogd. Dit zorgt voor goede kwaliteit en dat de pasta zijn textuur behoudt waardoor het makkelijk aan de pastasaus hecht. Bekijk ons ruime assortiment in onze pastashop.