Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoeveel soorten pasta bestaan er?

Pasta bestaat in ontzettend veel soorten en maten. Maar hoeveel pastasoorten zijn er eigenlijk? Dit zijn er ontzettend veel en daarom proberen we in dit blog een idee te geven van hoeveel soorten pasta er bestaan.

Hoeveel soorten pasta bestaan er?

Hoeveel soorten pasta bestaan er?

Geschat wordt dat er wereldwijd meer dan 700 verschillende soorten pasta bestaan. De 700 soorten pasta zijn onderverdeeld in gedroogde pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en nog veel meer categorieën. Er bestaan dus ontzettend veel soorten pasta. 

Er bestaan meer dan 700 verschillende soorten pasta

Er bestaan wereldwijd dus meer dan 700 verschillende soorten pasta. Dit zijn er ontzettend veel en het is bijna onmogelijk om alle soorten pasta een keer te proberen. Maar hé, er zal vast wel iemand bezig zijn om de eerste persoon te worden die ze allemaal gegeten heeft!

Er zijn natuurlijk soorten pasta die je kent. Denk aan de welbekende spaghetti, penne, fusilli, tagliatelle, fettuccine en lasagna. Misschien ken je er nog wel een paar maar dit zijn toch de meest bekende pastasoorten die er zijn. En dat is eigenlijk ook niet zo verrassend. Deze soorten pasta passen namelijk bij de meeste pastagerechten. Ze zijn ontzettend divers en veelzijdig en daarom ook zo populair.

Maar dit zijn maar 6 soorten pasta. Wat voor soorten pasta zijn die andere 694 dan? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst alle categorieën pasta omschrijven. Al deze 700 pastasoorten vallen namelijk in verschillende categorieën. In de volgende alinea vertellen we je wat voor verschillende categorieën pasta er zijn.

Pasta verdeeld per categorie

Omdat die 700 verschillende soorten pasta in allerlei verschillende categorieën vallen, hebben we ons best gedaan om enigszins een beeld te geven van welke categorieën er bestaan.

Het belangrijkste onderscheid dat we in de pastawereld maken is die tussen gedroogde en verse pasta. Gedroogde pasta is simpel gezegd, pasta die na de producten gedroogd wordt. Verse pasta is pasta die niet gedroogd wordt voordat het verpakt wordt. Dit is eigenlijk het grootste verschil tussen deze twee categorieën. Daarom beginnen we met deze twee.

Maar er zijn natuurlijk veel meer categorieën die zowel onder gedroogde pasta als verse pasta vallen. Denk aan spaghetti bijvoorbeeld. Je kunt gedroogde spaghetti kopen maar ook verse spaghetti. We praten hier dus over 1 pasta soort, die toch onder twee categorieën valt.

Hetzelfde kan gelden voor spaghetti en volkoren spaghetti. Ook in dit geval is de soort pasta ‘spaghetti’ maar de ene is normaal en de andere is volkoren. Om deze reden zijn er ook zo ontzettend veel verschillende soorten pasta in de wereld.

Om het niet te ingewikkeld te maken hebben we hieronder een lijstje gemaakt met alle categorieën die er in de pastawereld bestaan. Zowel de verse als gedroogde pasta soorten.

Categorieën pasta:

 • Lange pasta
 • Korte pasta
 • Gevulde pasta
 • Pasta met eieren
 • Volkoren pasta
 • Spelt pasta
 • Gekleurde pasta
 • Glutenvrije pasta
 • Gearomatiseerde pasta

Al die 700 verschillende soorten pasta vallen dus (in grote lijnen) binnen deze bovenstaande categorieën. Binnen deze categorieën heb je dus allerlei verschillende soorten vormen. Denk aan spaghetti, penne, fusilli en tagliatelle. Deze vormen pasta kunnen in meerdere categorieën vallen waardoor er ontzettende veel soorten pasta zijn.

De bekendste soorten pasta

Uit al die 700 soorten pasta die er wereldwijd bestaan, zijn er een aantal die veruit het meest gegeten worden. Ik weet zeker dat je een aantal van de pastasoorten herkent. Misschien kun je de vorm niet helemaal plaatsen, maar de naam zul je vast en zeker wel een keer langs hebben zien komen.

De meest bekende soorten lange pasta zijn:

 • Spaghetti
 • Tagliatelle
 • Pappadelle
 • Fettuccine
 • Linguine

De meest bekende soorten korte pasta zijn:

 • Penne
 • Fusilli
 • Farfalle
 • Macaroni
 • Casarecce

Een van deze namen zal je vast en zeker bekend voorkomen. Sterker nog, je zult hem waarschijnlijk wel eens op hebben. Naast deze bekende soorten pasta zijn er ontzettend veel soorten waar je nog nooit van gehoord zult hebben. We kunnen niet alle 700 soorten pasta in een lijst verwerken want neem van ons aan, je zou er duizelig van worden.

De beste manier om een indruk te krijgen van hoeveel soorten pasta er te krijgen zijn is om een kijkje te nemen in onze pastashop. Hier vindt je meer dan 150 soorten pasta. Het voordeel hiervan is dat je ook gelijk een foto ziet waardoor je precies weet hoe de pastasoort er uit ziet.

In onze pastashop zie je veruit de meest gegeten soorten pasta. De overige soorten pasta die niet in onze pastashop aanwezig zijn, zijn veelal lokale Italiaanse soorten pasta. Elke regio in italie heeft namelijk zijn eigen soorten pasta die lokaal heel bekend zijn, maar internationaal totaal niet. Simpel gezegd, in onze pastashop zie je dus alleen de meeste bekende soorten pasta!

Alle pastasoorten op een rijtje

Omdat er zo ontzettend veel soorten pasta zijn, hebben we de meest bekende soorten op een rijtje gezet. We hebben niet alleen de meest bekende pastasoorten benoemd, maar ook omschreven hoe ze er uit zien en voor wat voor pastagerecht je ze zou kunnen combineren.

Omdat de lijst met soorten pasta best lang is, hebben we de lijst op alfabetische volgorde gezet. Wel zo makkelijk!

Pasta soorten en de omschrijving:

Anellini:

Anellini zijn kleine pastaringetjes die meestal worden gebruikt in soepen en stoofschotels. Ze hebben een kooktijd van ongeveer 7-9 minuten.

Bavette:

Bavette is een lange, platte pastasoort die lijkt op tagliatelle. Het is een veelzijdige pasta die goed past bij verschillende sauzen, zoals tomatensaus of pesto. Bavette heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Bigoli:

Bigoli is een dikke, holle pastasoort uit de Venetiaanse keuken. Het wordt traditioneel geserveerd met een saus van ansjovis en ui. Bigoli heeft een kooktijd van ongeveer 12-14 minuten.

Bucatini:

Bucatini is een dikke, holle pastasoort die lijkt op spaghetti. Het wordt vaak geserveerd met een romige saus of een saus met spek en tomaten. Bucatini heeft een kooktijd van ongeveer 9-11 minuten.

Cannelloni:

Cannelloni zijn grote, holle pastabuizen die vaak worden gevuld met kaas, vlees of groenten en vervolgens gebakken worden in de oven. Cannelloni heeft een kooktijd van ongeveer 12-15 minuten.

Cannolicchi:

Cannolicchi is een kleine pastasoort die lijkt op een kleine, geribbelde buis. Het wordt vaak geserveerd met vis of schelpdieren. Cannolicchi heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Capellini:

Capellini is een zeer dunne pastasoort, ook wel “engelenhaar” genoemd. Het is een delicate pasta die vaak wordt geserveerd met lichte sauzen, zoals olijfolie en knoflook. Capellini heeft een kooktijd van slechts 2-3 minuten.

Casarecce:

Casarecce is een gedraaide pastasoort die lijkt op een klein strookje papier. Het is een veelzijdige pasta die goed past bij verschillende sauzen. Casarecce heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Cellentani:

Cellentani is een gedraaide pastasoort die lijkt op een kurkentrekker. Het is een stevige pasta die goed past bij romige sauzen. Cellentani heeft een kooktijd van ongeveer 11-13 minuten.

Cestini:

Cestini zijn kleine pastanestjes die meestal worden gebruikt in soepen en stoofschotels. Ze zijn zeer geschikt voor het vasthouden van kleine stukjes groenten en vlees. Cestini heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Chitarra:

Chitarra is een langwerpige pastavorm die lijkt op spaghetti, maar dan met een vierkante doorsnede. Het wordt traditioneel gemaakt door de pasta door snaren te trekken die lijken op de snaren van een gitaar. Chitarra heeft een kooktijd van ongeveer 9-11 minuten.

Conchiglioni:

Conchiglioni zijn grote pastaschelpen die vaak worden gevuld met kaas, vlees of groenten en vervolgens gebakken worden in de oven. Conchiglioni heeft een kooktijd van ongeveer 12-15 minuten.

Conchiglioni Tris:

Conchiglioni Tris zijn pastaschelpen die ideaal zijn voor kleine hapjes of voorgerechten. Deze pastasoort bestaat uit 3 verschillende keuren. Ze kunnen worden gevuld met verschillende soorten vullingen, zoals kaas en spinazie. Conchiglioni Tris heeft een kooktijd van ongeveer 9-11 minuten.

Corallini:

Corallini zijn kleine pastarondjes die lijken op kleine kralen. Ze worden vaak gebruikt in soepen en stoofschotels. Corallini heeft een kooktijd van ongeveer 7-9 minuten.

Corallini Rigati:

Corallini Rigati zijn kleine pastarondjes die lijken op kleine kralen, maar met een geribbelde textuur. Ze worden vaak gebruikt in soepen en stoofschotels. Corallini Rigati heeft een kooktijd van ongeveer 7-9 minuten.

Creste di Gallo:

Creste di Gallo is een pastasoort met een gebogen vorm, die lijkt op de kam van een haan. Het is een veelzijdige pasta die goed past bij verschillende sauzen, zoals tomatensaus of pesto. Creste di Gallo heeft een kooktijd van ongeveer 12-14 minuten.

Cuccioli:

Cuccioli zijn kleine pastavormpjes die lijken op huisdieren. Ze zijn perfect voor kinderen en kunnen worden gebruikt in verschillende soorten gerechten, zoals pastasalades of in soepen. Cuccioli heeft een kooktijd van ongeveer 6-8 minuten.

Cocciole:

Cocciole is een kleine pastasoort die lijkt op schepjes. Deze pasta is schelpvormig en is zeer geschikt voor pastasalades of stoofschotels. Cocciole heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Ditali:

Ditali zijn kleine pastabuisjes die vaak worden gebruikt in soepen en stoofschotels. Ze zijn perfect voor het vasthouden van kleine stukjes groenten en vlees. Ditali heeft een kooktijd van ongeveer 6-8 minuten.

Farfalle:

Farfalle is een pastasoort met een vlinderachtige vorm. Het wordt vaak geserveerd met lichte sauzen, zoals olijfolie en knoflook. Farfalle heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten

Farfaloni:

Farfaloni is een grotere versie van de farfalle-pasta, met een vergelijkbare vlinderachtige vorm. Het is een veelzijdige pasta die goed past bij verschillende sauzen, zoals tomatensaus of pesto. Farfaloni heeft een kooktijd van ongeveer 12-14 minuten.

Fettuccine:

Fettuccine is een brede pastasoort die lijkt op tagliatelle. Het wordt vaak geserveerd met romige sauzen, zoals alfredo of carbonara. Fettuccine heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Filini:

Filini is een dunne pastasoort die lijkt op vermicelli. Het is een delicate pasta die vaak wordt geserveerd in soepen. Filini heeft een kooktijd van slechts 2-3 minuten.

Fregola non tostata:

Fregola non tostata is een pastasoort uit Sardinië die lijkt op parelcouscous. Het wordt traditioneel geserveerd met schelpdieren en vis. Fregola non tostata heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Fusilli:

Fusilli is een spiraalvormige pastasoort die goed past bij verschillende sauzen en ingrediënten. Het kan worden gebruikt in pastasalades, stoofschotels en pasta bakes. Fusilli heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Fusilloni Giganti:

Fusilloni Giganti is een grotere versie van de fusilli-pasta, met een vergelijkbare spiraalvormige vorm. Het is een veelzijdige pasta die goed past bij verschillende sauzen en ingrediënten. Fusilloni Giganti heeft een kooktijd van ongeveer 12-14 minuten.

Garibaldini:

Garibaldini is een pastasoort met een gebogen vorm, die lijkt op een hoefijzer. Het is een veelzijdige pasta die goed past bij verschillende sauzen, zoals tomatensaus of pesto. Garibaldini heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Gnocchi:

Gnocchi is een pastasoort gemaakt van aardappelen en bloem. Het heeft een zachte textuur en kan worden geserveerd met verschillende soorten sauzen, zoals tomatensaus of pesto. Gnocchi heeft een kooktijd van ongeveer 2-3 minuten.

Gnocchetti Sardi:

Gnocchetti Sardi is een pastasoort uit Sardinië die lijkt op kleine, geribbelde schelpen. Het wordt vaak geserveerd met tomatensaus en worstjes. Gnocchetti Sardi heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Gramigna:

Gramigna is een pastasoort uit Emilia-Romagna die lijkt op kleine, gekrulde stukjes touw. Het wordt traditioneel geserveerd met ragù of worstjes. Gramigna heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Linguine:

Linguine is een lange, platte pastasoort die lijkt op fettuccine, maar dan dunner. Het wordt vaak geserveerd met vis of schelpdieren. Linguine heeft een kooktijd van ongeveer 9-11 minuten.

Lumache:

Lumache is een pastasoort met een spiraalvormige, slakachtige vorm. Het wordt vaak geserveerd met vleessauzen, zoals bolognese. Lumache heeft een kooktijd van ongeveer 12-14 minuten.

Lumachine Rigate:

Lumachine Rigate is een kleine versie van de lumache-pasta, met een vergelijkbare spiraalvormige, slakachtige vorm. Het wordt vaak geserveerd met tomatensaus en basilicum. Lumachine Rigate heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Lumaconi:

Lumaconi is een grote pastasoort met een holle, slakachtige vorm. Het wordt vaak gevuld met kaas, vlees of groenten en vervolgens gebakken in de oven. Lumaconi heeft een kooktijd van ongeveer 12-15 minuten.

Macaroni:

Macaroni is een buisvormige pastasoort die vaak wordt gebruikt in gerechten zoals macaroni en kaas. Het heeft een korte, gebogen vorm en kan worden gebruikt in verschillende soorten gerechten. Macaroni heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Maccheroncini:

Maccheroncini is een dunne, sliertvormige pasta. Het wordt vaak geserveerd met een lichte saus van olijfolie en knoflook. Maccheroncini heeft een kooktijd van ongeveer 3-4 minuten.

Mezze Maniche:

Mezze Maniche is een korte, buisvormige pastasoort die lijkt op rigatoni, maar dan korter. Het wordt vaak geserveerd met sauzen op basis van vlees. Mezze Maniche heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Mezze Paccheri:

Mezze Paccheri is een grote, buisvormige pastasoort die lijkt op paccheri, maar dan korter. Het wordt vaak gevuld met kaas, vlees of groenten en vervolgens gebakken in de oven. Mezze Paccheri heeft een kooktijd van ongeveer 12-15 minuten.

Mezze Penne:

Mezze Penne is een korte, buisvormige pastasoort die lijkt op penne, maar dan korter. Het wordt vaak geserveerd met tomatensaus en basilicum. Mezze Penne heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Mezze Penne Rigate:

Mezze Penne Rigate is een korte, geribbelde versie van de mezze penne-pasta, met een vergelijkbare buisvormige vorm. Het wordt vaak geserveerd met vleessauzen, zoals bolognese. Mezze Penne Rigate heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Mezze Gomiti:

Mezze Gomiti is een korte, elleboogvormige pastasoort die lijkt op macaroni, maar dan korter en gebogen. Het wordt vaak geserveerd met kaassauzen, zoals macaroni en kaas. Mezze Gomiti heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Mille Righe:

Mille Righe is een pastasoort met een geribbelde, buisvormige vorm. Het wordt vaak gebruikt in stoofschotels en pastasalades. Mille Righe heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Moccolotti:

Moccolotti is een kleine pastasoort met een licht gebogen vorm. Het wordt vaak geserveerd met tomatensaus en worstjes. Moccolotti heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Noccioline:

Noccioline is een pastasoort met een vorm die lijkt op kleine hazelnootjes. Het wordt vaak geserveerd in soepen en stoofschotels. Noccioline heeft een kooktijd van ongeveer 6-8 minuten.

Orecchiette:

Orecchiette is een pastasoort met een kleine, schelpvormige vorm. Het wordt vaak geserveerd met broccoli en ansjovis. Orecchiette heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Orecchiette Piccole:

Orecchiette Piccole is een kleinere versie van de orecchiette-pasta, met een vergelijkbare schelpvormige vorm. Het wordt vaak geserveerd met tomatensaus en gehakt. Orecchiette Piccole heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Paccheri:

Paccheri is een grote, buisvormige pastasoort die vaak wordt gevuld met kaas en vlees en vervolgens gebakken in de oven. Paccheri heeft een kooktijd van ongeveer 12-15 minuten.

Pappardelle:

Pappardelle is een brede pastasoort die vaak wordt geserveerd met vleessauzen, zoals wildragù. Pappardelle heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Penne:

Penne is een buisvormige pastasoort die vaak wordt geserveerd met tomatensaus en basilicum. Het heeft een schuine snede aan de uiteinden en kan worden gebruikt in verschillende soorten gerechten. Penne heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Penne Medie Rigate:

Penne Medie Rigate is een pastasoort met een vergelijkbare buisvormige vorm als penne, maar dan korter en geribbeld. Het wordt vaak geserveerd met vleessauzen, zoals bolognese. Penne Medie Rigate heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Penne Piccole Rigate:

Penne Piccole Rigate is een kleinere versie van de penne-pasta, met een vergelijkbare buisvormige vorm en geribbelde textuur. Het wordt vaak gebruikt in pastasalades en stoofschotels. Penne Piccole Rigate heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Penne Zitoni:

Penne Zitoni is een grote, buisvormige pastasoort die lijkt op penne, maar dan groter. Het wordt vaak geserveerd met tomatensaus en gehaktballen. Penne Zitoni heeft een kooktijd van ongeveer 12-14 minuten.

Pipe Rigate:

Pipe Rigate is een pastasoort met een buisvormige vorm en geribbelde textuur. Het wordt vaak geserveerd met vleessauzen, zoals bolognese. Pipe Rigate heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Reginette:

Reginette is een pastasoort met een lintvormige, geribbelde vorm. Het wordt vaak geserveerd met vleessauzen, zoals wildragù. Reginette heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Rigatoni:

Rigatoni is een grote, buisvormige pastasoort met een geribbelde textuur. Het wordt vaak geserveerd met vleessauzen, zoals bolognese. Rigatoni heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Risone:

Risone is een pastasoort met een rijstkorrelachtige vorm. Het wordt vaak geserveerd in soepen en stoofschotels. Risone heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Rotelle:

Rotelle is een pastasoort met een wielvormige vorm. Het wordt vaak gebruikt in stoofschotels en pastasalades. Rotelle heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Sedani Rigati:

Sedani Rigati is een pastasoort met een buisvormige vorm en geribbelde textuur. Het wordt vaak geserveerd met kaassauzen, zoals macaroni en kaas. Sedani Rigati heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Sedanini Rigati:

Sedanini Rigati is een kleinere versie van de Sedani Rigati-pasta, met een vergelijkbare buisvormige vorm en geribbelde textuur. Het wordt vaak geserveerd met vleessauzen, zoals bolognese. Sedanini Rigati heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Spirali:

Spirali is een spiraalvormige pastasoort die goed past bij verschillende sauzen en ingrediënten. Het kan worden gebruikt in pastasalades, stoofschotels en pasta bakes. Spirali heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Spaghettini:

Spaghettini is een dunne versie van spaghetti, met een vergelijkbare lange, ronde vorm. Het wordt vaak geserveerd met lichte sauzen, zoals olijfolie en knoflook. Spaghettini heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Spaghetti:

Spaghetti is een van de bekendste pastasoorten ter wereld en heeft een lange, ronde vorm. Het wordt vaak geserveerd met tomatensaus en gehaktballen, maar kan ook worden gebruikt in andere gerechten, zoals carbonara. Spaghetti heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Stelline:

Stelline is een pastasoort met een kleine, stervormige vorm. Het wordt vaak gebruikt in soepen en stoofschotels. Stelline heeft een kooktijd van ongeveer 6-8 minuten.

Stringhette:

Stringhette is een pastasoort met een vierkante, lintvormige vorm. Het wordt vaak geserveerd met lichte sauzen, zoals pesto. Stringhette heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Taccozzette:

Taccozzette is een pastasoort in de vorm van een ruit.  Het wordt vaak geserveerd met vleessauzen, zoals ragù. Taccozzette heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Tagliatelle:

Tagliatelle is een lintvormige pastasoort, vergelijkbaar met fettuccine, maar dikker. Het wordt vaak geserveerd met romige sauzen, zoals Alfredo. Tagliatelle heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Tempestina:

Tempestina is een pastasoort met een spiraalvormige, schelpachtige vorm. Het wordt vaak geserveerd met vleessauzen, zoals ragù. Tempestina heeft een kooktijd van ongeveer 10-12 minuten.

Tonnarelli:

Tonnarelli is een lintvormige pastasoort, vergelijkbaar met fettuccine, maar dikker. Het wordt vaak geserveerd met rijke sauzen, zoals carbonara. Tonnarelli heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Tonnarelli al nero di sepia:

Tonnarelli al nero di sepia is een zwarte pastasoort, gemaakt met inktvisinkt. Het heeft een lintvormige vorm en wordt vaak geserveerd met zeevruchten. Tonnarelli al nero di sepia heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Tonnarelli peperoncino:

Tonnarelli peperoncino is een pastasoort op smaak gebracht met chilipepers. Het heeft een lintvormige vorm en wordt vaak geserveerd met tomatensaus en gehaktballen. Tonnarelli peperoncino heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.

Tonnarelli spinazie:

Tonnarelli spinazie is een pastasoort op smaak gebracht met spinazie. Het heeft een lintvormige vorm en wordt vaak geserveerd met romige sauzen, zoals Alfredo. Tonnarelli spinazie heeft een kooktijd van ongeveer 8-10 minuten.