Veilig betalen
via o.a. iDEAL

Vandaag besteld,
binnen 2 werkdagen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoeveel soorten pasta bestaan er?

Pasta bestaat in ontzettend veel soorten en maten. Maar hoeveel pastasoorten zijn er eigenlijk? Dit zijn er ontzettend veel en daarom proberen we in dit blog een idee te geven van hoeveel soorten pasta er bestaan.

Hoeveel soorten pasta bestaan er?

Hoeveel soorten pasta bestaan er?

Geschat wordt dat er wereldwijd meer dan 700 verschillende soorten pasta bestaan. De 700 soorten pasta zijn onderverdeeld in gedroogde pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en nog veel meer categorieën. Er bestaan dus ontzettend veel soorten pasta. 

Er bestaan meer dan 700 verschillende soorten pasta

Er bestaan wereldwijd dus meer dan 700 verschillende soorten pasta. Dit zijn er ontzettend veel en het is bijna onmogelijk om alle soorten pasta een keer te proberen. Maar hé, er zal vast wel iemand bezig zijn om de eerste persoon te worden die ze allemaal gegeten heeft!

Er zijn natuurlijk soorten pasta die je kent. Denk aan de welbekende spaghetti, penne, fusilli, tagliatelle, fettuccine en lasagna. Misschien ken je er nog wel een paar maar dit zijn toch de meest bekende pastasoorten die er zijn. En dat is eigenlijk ook niet zo verrassend. Deze soorten pasta passen namelijk bij de meeste pastagerechten. Ze zijn ontzettend divers en veelzijdig en daarom ook zo populair.

Maar dit zijn maar 6 soorten pasta. Wat voor soorten pasta zijn die andere 694 dan? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst alle categorieën pasta omschrijven. Al deze 700 pastasoorten vallen namelijk in verschillende categorieën. In de volgende alinea vertellen we je wat voor verschillende categorieën pasta er zijn.

Pasta verdeeld per categorie

Omdat die 700 verschillende soorten pasta in allerlei verschillende categorieën vallen, hebben we ons best gedaan om enigszins een beeld te geven van welke categorieën er bestaan.

Het belangrijkste onderscheid dat we in de pastawereld maken is die tussen gedroogde en verse pasta. Gedroogde pasta is simpel gezegd, pasta die na de producten gedroogd wordt. Verse pasta is pasta die niet gedroogd wordt voordat het verpakt wordt. Dit is eigenlijk het grootste verschil tussen deze twee categorieën. Daarom beginnen we met deze twee.

Maar er zijn natuurlijk veel meer categorieën die zowel onder gedroogde pasta als verse pasta vallen. Denk aan spaghetti bijvoorbeeld. Je kunt gedroogde spaghetti kopen maar ook verse spaghetti. We praten hier dus over 1 pasta soort, die toch onder twee categorieën valt.

Hetzelfde kan gelden voor spaghetti en volkoren spaghetti. Ook in dit geval is de soort pasta ‘spaghetti’ maar de ene is normaal en de andere is volkoren. Om deze reden zijn er ook zo ontzettend veel verschillende soorten pasta in de wereld.

Om het niet te ingewikkeld te maken hebben we hieronder een lijstje gemaakt met alle categorieën die er in de pastawereld bestaan. Zowel de verse als gedroogde pasta soorten.

Categorieën pasta:

 • Lange pasta
 • Korte pasta
 • Gevulde pasta
 • Pasta met eieren
 • Volkoren pasta
 • Spelt pasta
 • Gekleurde pasta
 • Glutenvrije pasta
 • Gearomatiseerde pasta

Al die 700 verschillende soorten pasta vallen dus (in grote lijnen) binnen deze bovenstaande categorieën. Binnen deze categorieën heb je dus allerlei verschillende soorten vormen. Denk aan spaghetti, penne, fusilli en tagliatelle. Deze vormen pasta kunnen in meerdere categorieën vallen waardoor er ontzettende veel soorten pasta zijn.

De bekendste soorten pasta

Uit al die 700 soorten pasta die er wereldwijd bestaan, zijn er een aantal die veruit het meest gegeten worden. Ik weet zeker dat je een aantal van de pastasoorten herkent. Misschien kun je de vorm niet helemaal plaatsen, maar de naam zul je vast en zeker wel een keer langs hebben zien komen.

De meest bekende soorten lange pasta zijn:

 • Spaghetti
 • Tagliatelle
 • Pappadelle
 • Fettuccine
 • Linguine

De meest bekende soorten korte pasta zijn:

 • Penne
 • Fusilli
 • Farfalle
 • Macaroni
 • Casarecce

Een van deze namen zal je vast en zeker bekend voorkomen. Sterker nog, je zult hem waarschijnlijk wel eens op hebben. Naast deze bekende soorten pasta zijn er ontzettend veel soorten waar je nog nooit van gehoord zult hebben. We kunnen niet alle 700 soorten pasta in een lijst verwerken want neem van ons aan, je zou er duizelig van worden.

De beste manier om een indruk te krijgen van hoeveel soorten pasta er te krijgen zijn is om een kijkje te nemen in onze pastashop. Hier vindt je meer dan 150 soorten pasta. Het voordeel hiervan is dat je ook gelijk een foto ziet waardoor je precies weet hoe de pastasoort er uit ziet.

In onze pastashop zie je veruit de meest gegeten soorten pasta. De overige soorten pasta die niet in onze pastashop aanwezig zijn, zijn veelal lokale Italiaanse soorten pasta. Elke regio in italie heeft namelijk zijn eigen soorten pasta die lokaal heel bekend zijn, maar internationaal totaal niet. Simpel gezegd, in onze pastashop zie je dus alleen de meeste bekende soorten pasta!

Alle pastasoorten op een rijtje

Omdat er zo ontzettend veel soorten pasta zijn, hebben we de meest bekende soorten op een rijtje gezet. We hebben niet alleen de meest bekende pastasoorten benoemd, maar ook omschreven hoe ze er uit zien en voor wat voor pastagerecht je ze zou kunnen combineren.

Neem dus zeker een kijkje op ons blog: ‘Alle vormen en soorten op een rij‘ en maak kennis met de meest bekende soorten pasta!