Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

De kooktijd van alle soorten pasta op een rij (100 pasta soorten)

De kooktijd van elke pastasoort kan anders zijn. Daarom is het moeilijk in te schatten wat de kooktijd van je favoriete pasta is. Om het je makkelijk te maken hebben we alle pasta’s en de kooktijd daarvan op een rij gezet!

De kooktijden van alle soorten pasta op een rij

Wat is de kooktijd van pasta?

Met de kooktijd van pasta bedoelen we de tijd die de pasta in het kokende water moet liggen om goed gaar te worden. Oftewel, het aantal minuten dat de pasta nodig heeft om zacht en eetbaar te worden. Dit wordt ook wel ‘al dente‘ genoemd.

De meeste pasta’s hebben allemaal een andere vorm. Daarom kan de kooktijd ook verschillend zijn. De vorm is een belangrijke factor in de hoeveelheid minuten die de pasta nodig heeft om gaar te koken. Hoe dunner of kleine de soort pasta, hoe korter de kooktijd van de soort pasta zal zijn. Een spaghetti is in de meeste gevallen sneller gaar dan een dikke papperdelle.

De kooktijd wordt uiteraard in minuten geteld. In grote lijn is de kooktijd van de meeste pastasoorten tussen de 1 minuut en 15 minuten. Er zijn soorten die langer nodig hebben om gaar te koken maar deze zie je zelden langskomen.

Zo kom je achter de kooktijd van pasta

Om de kooktijd van al die verschillende soorten pasta te achterhalen hoef je niet ver te zoeken. Op nagenoeg elke verpakking staat vermeld wat de kooktijd is. Vaak staat het op de voorkant van de verpakking. Staat het niet op de voorkant, dan zal het waarschijnlijk op de achterkant vermeld staan. Even zoeken en je hebt de kooktijd zo gevonden!

Wanneer begint de kooktijd te lopen?

Om geen misverstanden te krijgen wanneer de kooktijd begint, kun je simpel gezegd stellen dat de tijd begint te lopen zodra de pasta in een pan met kokend water gegooid wordt. Zodra de pasta het water raakt, begint de kooktijd dus te lopen.

Bijvoorbeeld:

Je wil spaghetti koken met een kooktijd van 9 minuten. Zorg er voor dat je een grote pan met water kokend water op het gas hebt staan. Voeg de spaghetti er aan toe en start een timer op je telefoon of time de minuten met een ander apparaat. Zodra de 9 minuten voorbij zijn zal de pasta voldoende tijd hebben gehad om gaar te koken.

Het is belangrijk dat het water kookt zodra de pasta er aan wordt toegevoegd. Anders zul je zien dat de pasta nog hard en oneetbaar is als de kooktijd verstreken is. Dit is natuurlijk niet de bedoeling! Meer over pasta koken lees je in ons blog ‘Pasta koken doe je zo

De kooktijd van de meest gegeten pastasoorten

Omdat we de kooktijd van 100 verschillende soorten pasta hebben opgesomd, en je waarschijnlijk op zoek bent naar de kooktijd van bijvoorbeeld spaghetti of penne, hebben we hieronder de kooktijd van de meest gegeten pastasoorten op een rijtje gezet. Dit scheelt je een hoop zoekwerk en tijd!

Spaghetti

Spaghetti heeft een kooktijd van 9 minuten. Zodra de spaghetti in het kokende water ligt duurt het 9 minuten om de spaghetti ‘al dente’ gaar te koken. Giet de spaghetti na 9 minuten koken af en de spaghetti is klaar om gegeten te worden.

Penne

De kooktijd van penne is 10 minuten. Zodra de penne in het kokende water ligt duurt het 10 minuten om de penne ‘al dente’ gaar te koken. Giet de penne na 10 minuten koken af en de penne zijn klaar om gegeten te worden.

Fusilli

De kooktijd van fusilli is 11 minuten. Zodra de fusilli in het kokende water ligt duurt het 11 minuten om de fusilli ‘al dente’ gaar te koken. Giet de fusilli na 11 minuten koken af en de penne zijn klaar om gegeten te worden.

Tagliatelle

De kooktijd van tagliatelle is 6 minuten. Zodra de tagliatelle in het kokende water ligt duurt het 6 minuten om de tagliatelle ‘al dente’ gaar te koken. Giet de tagliatelle na 6 minuten koken af en de tagliatelle zijn klaar om gegeten te worden.

Macaroni

De kooktijd van macaroni is 8 minuten. Zodra de macaroni in het kokende water ligt duurt het 8 minuten om de macaroni ‘al dente’ gaar te koken. Giet de macaroni na 8 minuten koken af en de macaroni zijn klaar om gegeten te worden.

De kooktijd van alle pastasoorten op een rij

Hieronder hebben we de kooktijd van 100 verschillende pastasoorten op een rijtje gezet. Om tot deze lijst met kooktijden te komen hebben we alle 100 pastasoorten bekeken en de kooktijd die op de verpakking vermeld staat getest.

En dat was een flinke klus! We hebben in de afgelopen weken dus 100 verschillende soorten pasta gekookt om te kijken of de kooktijd op de verpakking ook daadwerkelijk klopt. In de meeste gevallen klopt de kooktijd op de verpakking met de ‘echte’ kooktijd. Met de echte kooktijd verstaan we dat de pasta ‘al dente’ is en gaar genoeg op gegeten te worden.

Nu ken je het gezegde ‘smaken verschillen’ waarschijnlijk wel. En dit is ook op de kooktijd van pasta van toepassing. De ene persoon vindt z’n pasta wat lekkerder als die nog een bite heeft en de ander wil zijn pasta iets beter gaar gekookt hebben. Daarom adviseren we je om de pasta, voor het afgieten, even te proeven. Zo weet je zeker dat de pasta naar jouw smaak is gaargekookt.

Kooktijd normale pasta’s

We hebben de lijst met kooktijden op alfabetische volgorde gezet. Klik op de naam van de pasta om de pasta te zien.

Kooktijd van volkoren pasta’s

Kooktijd van pasta met ei

Kooktijd van spelt pasta’s

Kooktijd van glutenvrije pasta’s

Pasta koken zoals in Italië

Nu je precies weet hoe lang je favoriete pasta moet koken, is het handig om jezelf een keer goed te verdiepen in hoe je pasta kookt.

Pasta koken is echt niet moeilijk maar je moet gewoon even weten in welke stappen je het moet doen. Daarom hebben we een blog geschreven dat gaat over pasta koken, zodat je precies te weten komt hoe je dit het beste kunt doen. Eén keer lezen, de rest van je leven kook plezier! Lees meer over pasta koken op ons blog: ‘Pasta koken doe je zo‘.

Pasta al dente koken

Naast het feit dat je moet weten in welke stappen je pasta kookt, is het ook goed om te weten hoe lang je pasta moet koken zodat deze ‘al dente’ is.

Al dente is een Italiaanse term die gebruikt word om de juiste gaarheid tijdens het koken van pasta aan te geven. Als je pasta na het koken gaar genoeg is, maar toch nog een kleine ‘bite’ heeft, is de pasta al dente. Lees alles over pasta al dente koken op ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo‘.