Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Is macaroni gezond?

Is macaroni gezond? Dit is een vraag waar de meningen over verschillen. Maar waarom eigenlijk? Om het antwoord te vinden stellen we de wedervraag: is macaroni ongezond? Probeer dat dan te beargumenteren. Het is natuurlijk allemaal afhankelijk van de andere ingrediënten die je gebruikt in macaroni gerecht. In de basis is macaroni een gezond product, daar kunnen we niet over twisten.

Is macaroni gezond?

Macaroni is gezond. Het bevat meestal namelijk maar twee onderdelen: durum tarwe en water. Dit zijn twee ingrediënten die in de basis gezond zijn. Daarmee kunnen we stellen dat macaroni gezond is. Behalve als je bijvoorbeeld geen gluten kunt verdragen zoals bij coeliakie. Maar dit is een heel ander verhaal natuurlijk. 

Gezond of niet?

Macaroni wordt soms bewust uit een dieet gelaten omdat het een dikmaker zou zijn. Vaak zien we dit in een koolhydraat arm of keto dieet. Niet alleen macaroni maar ook andere soorten pasta en voedingsmiddel met veel koolhydraten worden dan gemeden.

Als we kijken naar de ingrediënten van macaroni zijn we snel klaar: durum tarwe en water. Soms worden hier nog eieren aan toegevoegd. Dit zijn op zichzelf staand allemaal gezonde ingrediënten.

Natuurlijk geld ook bij macaroni dat je er van moet genieten met mate. Als je elke avond een bordje mac&cheese naar binnen werkt, is dit natuurlijk weer teveel van het goede.

De voedingswaarde van macaroni

Als we kijken naar de voedingswaarde van macaroni komt dit erg overeen met die van andere pasta soorten. Dit komt omdat het dezelfde ingrediënten bevat. We hebben hier een blog over geschreven genaamd ‘De voedingswaarde van pasta’.

Uit dit overzicht komt duidelijk naar voren dat pasta veel energie bevat, maar weinig zout en verzadigde vetten. Het heeft geen invloed op je cholesterolgehalte omdat pasta geen cholesterol bevat. Dit zijn allemaal indicaties die wijzen op een gezond voedselproduct.

Als je dus enkel kijkt naar de voedingswaarde van macaroni durven we dus te zeggen dat macaroni gezond is.

Volkoren macaroni

Er zijn ook allerlei soorten volkoren macaroni en soortgelijke varianten verkrijgbaar. Deze verschillen qua voedingswaarde met de ‘normale’ macaroni. Doordat de hele graankorrel wordt verwerkt in de pasta bevat het namelijk meer vezels. Hierdoor zit je langer vol en krijg je meer calcium, ijzer en magnesium binnen.

Volkoren pasta vind je ook terug in de Schijf van Vijf. Hiermee geeft het Voedingscentrum aan dat ze het vinden passen in een gezond eetpatroon. Alles over de voedingswaarde van volkoren pasta vind je in ons blog ‘De voedingswaarde van volkoren pasta (per 100 gram)’.

Hoe de grond invloed heeft op de voedingswaarde

Als je altijd goed kijkt naar de voedingswaarde van macaroni valt je misschien iets ding op: de voedingswaarde verschilt per producent. Bij pasta komt dit waarschijnlijk door de grond waar de durum tarwe geproduceerd wordt.

De voedingswaarde is mede afhankelijk van de regio waar de durum tarwe verbouwd wordt. Zo zie je dat in sommige regio’s onder andere meer mineralen in de grond zitten. Ook kan het zijn dat de macaroni wat meer zout bevat doordat de durum tarwe is verbouwd in een regio vlakbij de zee.

Verschil tussen gekookte en ongekookte macaroni

Gekookte en ongekookte macaroni zijn twee hele andere producten. Als we kijken naar het gewicht tenminste. We zien vaak dat hier vaak verwarring ontstaat.

Tussen gekookte en ongekookte macaroni zit geen verschil qua voedingswaarde. Het enige verschil is dat gekookte macaroni zwaarder is. Dit komt doordat het water aantrekt tijdens het koken om gaar te worden.

Verder zit er helemaal geen verschil in de voedingswaarde van gekookte en ongekookte macaroni. Het enige waar je eventueel op kunt letten is het gewicht.

Tijdens het koken van macaroni adviseren wij om altijd wat zout aan het kook water toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat alle smaken wat meer naar voren komen en je pastagerecht nog lekkerder wordt. Wil je alles weten over pasta in combinatie met zout? Lees dan verder op ons blog ‘Pasta koken met of zonder zout’.

Het type gerecht

Natuurlijk is niet alleen de macaroni belangrijk in het gerecht. Je moet namelijk ook kijken naar de voedingswaarde van de andere ingrediënten om te bepalen of iets een gezond gerecht is. Combineer je de macaroni met veel groenten en vis dan is het gezonder dan de bekende ‘macaroni and cheese’.

Met dit type gerecht is natuurlijk ook niks mis, want genieten is belangrijk (het moet zelfs, als je het ons vraagt)! Als je het maar in balans houdt en de basis gezond is.

Wat kies je?

In de basis bestaat er geen ongezonde macaroni. Volkoren macaroni bevatten wat meer voedingsstoffen en kunnen daarom als gezonder worden gezien. Tegenwoordig bestaan er ook allerlei glutenvrije en vegan pasta soorten. Deze worden met evenveel vakmanschap bereid als alle andere pastasoorten.

Kwalitatieve pasta en gezonde recepten zijn overal te vinden. Laat je inspireren door mooie gerecht met paddestoelen, groenten of vis. Ook als er een andere pastasoort gebruikt wordt kan je het gewoon vervangen voor macaroni.

Pastasalade met macaroni

Met macaroni kan je echt alle kanten op. Gebruik het bijvoorbeeld in een gezonde pastasalade.

Door verschillende groenten toe te voegen tover je binnen mum van tijd een heerlijke salade in elkaar. Ook deze recepten vind je op onze recepten pagina.

Italiaanse macaroni kopen

Na deze informatie kunnen we met een gerust hart stellen dat macaroni gezond is. En we kunnen ons heel goed voorstellen dat je trek hebt gekregen in een gezond bordje macaroni.

De macaroni van onze producenten is van een hoge kwaliteit en smaakt zoals de macaroni in Italië smaakt. Dus ben je op zoek naar goede macaroni, neem dan even een kijkje bij de macaroni in onze pastashop.