Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoeveel macaroni kook je per persoon?

Hoeveel macaroni kook je per persoon? Macaroni is een populaire pastasoort, maar het kan best lastig zijn om de hoeveelheid macaroni per persoon te bepalen. Dit hangt natuurlijk ook af van verschillende factoren. In dit blog vertellen we je meer over de hoeveelheid macaroni per persoon.

Hoeveel macaroni kook je per persoon

Hoeveel macaroni koken per persoon?

125 gram ongekookte macaroni is de hoeveelheid macaroni die je per persoon moet koken. Deze hoeveelheid macaroni is voldoende voor een volwassen persoon en wordt gebruikt bij een hoofdgerecht. De hoeveelheid macaroni per persoon bij een voorgerecht is 100 gram. 

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waarvoor wil ik macaroni gebruiken? Gebruik je het in een voorgerecht of hoofdgerecht? Voor een stevige saus of juist een lichte? Door deze vragen te beantwoorden kom je er al snel achter hoeveel macaroni je moet gebruiken

Hoeveelheid macaroni als voorgerecht

In Nederland is het misschien niet zo gebruikelijk, maar in Italie wordt pasta vaak gegeten als voorgerecht. Kook je meerdere gangen en wil je pasta eten op een Italiaanse manier? Dan kan je ervoor kiezen om macaroni als voorgerecht te serveren.

Zorg ervoor dat je niet te veel macaroni bereid, zodat er nog genoeg ruimte over is voor het hoofdgerecht. Als je macaroni als voorgerecht wil maken, adviseren wij om daarom 80 gram macaroni per persoon aan te houden. We hebben het hier dan over 80 gram ongekookte macaroni.

Hoeveelheid macaroni als hoofdgerecht

De meeste mensen in Nederland kiezen ervoor om macaroni klaar te maken als hoofdgerecht. Gebruik in dat geval wat meer pasta. Om het makkelijk te maken geven we je een richtlijn die wij altijd aanhouden: 125 gram macaroni per persoon.

Door deze hoeveelheid macaroni per persoon aan te houden, weet je zeker dat je genoeg pasta hebt. Maar dit zijn niet de enige factoren die meespelen bij het bepalen hoeveel macaroni je nodig hebt. Heb je bepaald of een voorgerecht of hoofdgerecht wil maken met macaroni? Vergeet dan niet ook de volgende punten mee te nemen.

Het soort pastagerecht

Als pastaliefhebber hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen dat je met pasta echt alle kanten op kan. Laat je fantasie de vrije loop en maak gerecht met vlees, vis, groenten, olijfolie, tomatensaus, noem maar op! Dit geldt ook voor macaroni natuurlijk. We zien dat macaroni vaak gecombineerd wordt met tomatensaus of kaas. Dat vinden wij ook heerlijk. Maar kies eens keer voor wat anders en gebruik macaroni in een minder voor de hand liggend pastagerecht. Doe inspiratie en bekijk alle pastarecepten.

Heb je een stevige, goedgevulde saus uitgekozen voor je hoofdgerecht? Dan raden we aan om wat minder macaroni te gebruiken. Gebruik in dat geval 80 gram macaroni per persoon. Zo zorg je ervoor dat de saus en pasta in de juiste verhouding zijn.

Andersom geldt dit natuurlijk ook. Gebruik je een lichte saus, met bijvoorbeeld olijfolie? Gebruik dan wat meer macaroni: 120 gram macaroni per persoon. De hoeveelheid macaroni die je gebruikt is dus afhankelijk van het gerecht dat je wil gaan maken. 

Grote of kleine eter

Het is voor iedereen persoonlijk hoeveel macaroni je nodig hebt om vol te zitten. De ene zit na het voorgerecht al vol, waar de ander makkelijk drie gangen op kan. Dit laat zien of je een kleine of juist een grote eter bent. Hou hier rekening mee wanneer je de hoeveelheid macaroni per persoon gaat bepalen.

Hoeveelheid macaroni voor een kleine eter

Ben je een kleine eter? Dan raden we aan om de hoeveelheid macaroni die je kookt hierop aan te passen. Kies bij een doorgaans pastagerecht voor bijvoorbeeld 80 gram macaroni per persoon.

Hoeveelheid macaroni voor een grote eter

Zie jij jezelf als een grote eter? Kies dan juist voor wat meer macaroni. Bij een gemiddeld pastagerecht raden we aan om dan 120 gram macaroni per persoon te kiezen. Mocht je pasta over hebben is dat ook niet erg. Pasta is de volgende namelijk ook nog heerlijk!

Hoeveelheid macaroni voor kinderen

Macaroni staat erom bekend dat het erg geliefd is bij kinderen. De kleine pastafans eten wat minder en hebben daarom ook minder macaroni nodig. Pas hier afhankelijk van de leeftijd ook het aantal gram op aan. Wij hanteren bij kinderen altijd een richtlijn van 80 gram pasta per persoon.

Mocht je meer willen weten over de hoeveelheid pasta die je per persoon nodig hebt? Neem dan een kijkje op ons blog: hoeveel pasta per persoon.

Hoeveelheden op een rijtje

In dit overzicht zie je in één oogopslag hoeveel gram macaroni je per persoon nodig hebt. Wel zo handig volgens ons! Het is natuurlijk een richtlijn, die per persoon verschillend is. Maar volgens ons erg handig om erbij te houden in de keuken.

Macaroni als voorgerecht: 80 gram
Macaroni als hoofdgerecht: 125 gram
Macaroni voor kleine eters/ kinderen: 80 gram
Macaroni voor grote eters: 125 gram

Hou de volgende keer tijdens het koken van macaroni deze hoeveelheden aan. Is het aantal gram niet helemaal passend voor jou? Schrijf dit dan op zodat je zeker weet dat je de volgende keer de juiste hoeveelheid gebruikt.

Hoe weeg je macaroni af?

Nu je weet hoeveel macaroni je nodig hebt voor jouw pastagerecht kun je aan de slag. Het enige wat je nog hoeft te doen is de macaroni af te wegen. Niks vervelender dan erachter komen dat je te weinig macaroni in de pan hebt gedaan.

Voorkom teleurgestelde gezichten en zorg ervoor dat je zeker de juiste hoeveelheid gebruikt. Wij raden aan om altijd een voedingsweegschaal te gebruiken. Op deze manier kan je precies zien hoeveel gram macaroni je in de pan doet.

Een groot voordeel aan een voedingsweegschaal is dat je niet alleen macaroni, maar ook allerlei andere voedingsmiddelen kunt afwegen. Wanneer je hem hebt aangeschaft wil je niet meer anders. Van een goede voedingsweegschaal heb je jaren lang plezier!

Neem een hier een kijkje voor goede voedingsweegschalen:

Hoe lang kook je macaroni?

Naast de hoeveel macaroni is de kooktijd van macaroni een belangrijke factor die invloed heeft op je kookproces. We snappen dat het best lastig kan zijn om de juiste kooktijd van macaroni te bepalen. Daarom vertellen we je er graag meer over.

Je kookt macaroni gemiddeld in 9 minuten gaar. Wij raden aan om altijd goed op de verpakking te kijken voor de precieze kooktijd. Je zult zien dat je de macaroni goed gaar kookt als je deze kooktijd aanhoudt.

Om macaroni echt op de perfecte manier klaar te maken hebben we een aantal tips en tricks op papier gezet. Je leest alles over de kooktijd van macaroni in ons blog: de kooktijd van macaroni.

Hoe kook je macaroni?

Nu Je weet hoeveel macaroni je per persoon gebruiken moet, kun je écht aan de slag gaan met het koken van de macaroni. Maar hoe doe je dit het beste? Macaroni koken lijkt misschien simpel, maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden.

Omdat de manier van macaroni koken een grote impact heeft op je uiteindelijke gerecht, is er in dit blog te weinig ruimte om alle te vertellen. Daarom hebben we er een blog over geschreven waarin je alles leest over macaroni koken. Aan de hand van 6 handige kooktips maak je macaroni klaar als een echte chef. Lees het in ons blog: Zo kook je macaroni!

Wat voor macaroni kies je?

Er zijn veel verschillende soorten macaroni verkrijgbaar. Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof er weinig verschil in de soorten macaroni zit. Maar niks is minder waar!

Er zijn een aantal dingen waardoor je kunt zien of je een macaroni van goede kwaliteit of van mindere kwaliteit hebt. We zullen de factoren hieronder die dit bepalen hieronder opsommen. Gebruik deze criteria om de macaroni uit te kiezen en je zult het verschil merken!

De ingrediënten

Pasta bestaat meestal uit durum tarwe en water en dit is bij macaroni ook het geval. Maar daar houdt het bij niet op. Er zit namelijk een groot verschil tussen harde durum tarwe en zachte harde tarwe.

Zachte tarwe is een stuk goedkoper en wordt daarom vaak gebruikt. Je ziet dit vooral in pasta’s uit de supermarkt.

Harde tarwe moet uit Italie geimporteerd worden. Door harde tarwe is de pasta een stuk steviger en valt het minder snel uit elkaar. Het bevat namelijk meer eiwitten van betere kwaliteit en dat proef je!

In onze pastashop vind je uitsluitend pasta’s gemaakt van harde tarwe. Ook onze macaroni bevat dit ingrediënt en is daarom een uitstekende keuze.

Het productieproces

De meeste pasta wordt gemaakt in grote hoeveelheden. Hier gaat het pastadeeg door een teflon mal heen waardoor de pasta glad wordt. Het voordeel van een teflon mal is dat er veel pasta mee gemaakt kan worden in een korte tijd. Veel producenten kiezen dan ook voor deze manier van pasta maken. Je kunt pasta gemaakt met een teflon mal herkennen aan de gladde buitenkant.

Pasta kan ook gemaakt worden met behulp van een bronzen mal. Dit kost meer tijd maar heeft wel grote voordelen. Door de bronzen mal is de pasta ruwer van textuur en blijft de saus een stuk beter hechten.

Naast dat onze pasta’s van harde durum tarwe wordt gemaakt, zijn ze ook alleen geproduceerd met een bronzen mal. Dit is de Italiaanse manier van pasta maken waardoor kwaliteit gewaarborgd wordt.

Let de volgende keer tijdens het aanschaffen van pasta op de textuur. Is de pasta glad? Grote kans dat het met een teflon mal gemaakt is en dat de saus er makkelijk vanaf glijdt. Onze voorkeur ligt altijd bij pasta die door een bronzenmal is gegaan.

Het droogproces

Als het pastadeeg door een mal is gegaan, hoeft het alleen nog maar te drogen. Simpel toch? Er komt meer bij kijken dan je denkt. De manier waarop de pasta droogt speelt namelijk een grote rol in de kwaliteit.

Om tijd en geld te besparen wordt pasta vaak op hoge temperaturen gedroogd. Dit heeft invloed op de textuur van de pasta. De buitenkant wordt gladder en de pasta minder stevig.

Door pasta langzaam te drogen ontstaan er minuscule inkepingen in de pastavorm. Dit zorgt er naast de ruwe textuur voor dat de saus goed aan de pasta hecht. 

Soms staat er op een pasta verpakking vermeld of de pasta snel of langzaam is gedroogd. Je kunt het ook herkennen aan de kooktijd van de pasta. Pasta die op hoge temperatuur gedroogd is hoef je over het algemeen korter te koken. 

In onze pastashop verkopen we uitsluitend pasta die langzaam gedroogd is. De pasta voldoet aan deze drie criteria en daarom durven we met zekerheid te zeggen dat het van de beste kwaliteit is. Dit geldt ook voor onze macaroni. Probeer het vooral zelf uit en je merkt het verschil vanzelf!

Italiaanse macaroni kopen 

Heb je na het lezen van deze tekst zin gekregen in een heerlijk bord macaroni? Neem dan een kijkje in onze pastashop. Hier vind je Italiaanse macaroni van de beste kwaliteit.