Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Is spelt pasta glutenvrij?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen glutenvrij eten. De grootste reden is coeliakie, een auto-immuunziekte waardoor het lichaam overgevoelig is voor gluten. Ongeveer 1% van de Nederlanders heeft deze aandoening en krijgt een heftige reactie na het eten van gluten. Maar bevat spelt pasta eigenlijk ook gluten?

Is spelt pasta glutenvrij?

Is spelt pasta glutenvrij?

Spelt pasta is niet glutenvrij. In spelt pasta zitten minder gluten als bij normale pasta, maar is niet glutenvrij. Glutenvrije pasta is vaak gemaakt van mais of rijst, niet van spelt. 

Omdat het beste verwarren kan zijn of spelt pats glutenvrij is, vertellen we je er wat meer over.

Wat is spelt? 

Om antwoord te geven op de vraag moeten we eerst na gaan wat spelt eigenlijk is. Je hoort er de laatste tijd veel over, dus we zullen je uitleggen wat deze graansoort inhoudt.

Spelt is verwant aan tarwe, maar is geen tarwe soort. Spelt is minder bewerkt dan tarwe, waardoor veel mensen het bestempelen als pure voeding.

Je kunt spelt herkennen aan het kaf. Dit zijn meerdere omhulsels die om de graankorrel zitten. Door het kaf is de graankorrel minder vatbaar voor ziektes. Spelt heeft een andere gluten structuur dan bijvoorbeeld durum tarwe, waardoor het voor meerdere mensen licht verteerbaar is.

Het klinkt misschien als een ingewikkeld verhaal, dus we zullen het voor je samenvatten. Door de gluten structuur is spelt vaak beter te verdragen voor mensen met gevoelige darmen. Door de voedingswaarde zorgt het er ook voor dat je wat langer verzadigd bent.

Deze voedingstoffen zijn eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren. Spelt is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Al deze voedingswaarde zijn in spelt meer aanwezig dan in tarwe.

Spelt is jaren geleden vervangen voor tarwe, vanwege de grotere economische opbrengsten. Tarwe is in de jaren erg doorontwikkeld waardoor de eigenschappen zijn veranderd. Dit heeft als gevolg dat sommige mensen hier gevoelig op reageren. 

Spelt pasta heeft genoeg voordelen. Maar let op: ondanks dat spelt lichter verteerbaar is, is het niet geschikt voor mensen met een tarwe- of glutenallergie. Kies in dat gevoel liever voor een glutenvrije pasta.

Wat zijn gluten?

Nu je weet wat spelt is, beantwoord we de volgende vraag: wat zijn gluten? Het kan een wat ingewikkeld verhaal zijn, maar we hebben geprobeerd om het zo simpel mogelijk uit te leggen.

In sommige granen zitten gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in graansoorten. Veel producten zijn van granen gemaakt en bevatten daardoor ook gluten. Voedingswaren die van nature glutenvrij zijn worden tijdens de verwerking soms besmet met gluten. 

Gluten bestaan uit gliadine en glutendine. Deze twee bepalen de eigenschappen van het uiteindelijke deeg. Als je alleen gliadine gebruikt ontstaat een stugge structuur die zwak deeg oplevert. Glutendine is elastisch en maakt het deeg sterk. Door het kneden van deze twee eiwitten ontstaat het gluten netwerkt.

Spelt deeg wordt langzaam gekneed en is kwetsbaarder dan tarwe deeg. Tarwe deeg is minder gevoelig voor overkneden. Er is een duidelijk verschil tussen deze twee glutonnetwerken. Er is een sterk vermoeden dat dit verschil zorgt voor een verschillende reacties van het lichaam. Dit is waarschijnlijk de reden dat sommige mensen niet tegen tarwe brood kunnen maar wel tegen spelt.

Wetenschappen zal dit nader onderzoeken en moeten uitwijzen of dit verschil echt deze reactie veroorzaakt. Wanneer je coeliakie hebt moet je gluten natuurijk helemaal verwijderen. Mocht je af en toe last hebben van je buik of darmen, probeer dan eens spelt om te kijken of je verschil merkt. 

Gluten zitten in allerlei producten zal brood, gebakjes, koekjes, crackers en beschuit. Het is misschien logisch dat het in deze producten zit, omdat deze producten granen bevatten. Maar gluten zijn vaak ook aanwezig in andere producten, doordat het bindmiddel zit.

Is spelt gluten vrij? 

Omdat spelt ook een graan is, bevat het ook gluten.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen glutenvrij eten. De grootste reden is coeliakie, een auto-immuunziekte waardoor het lichaam overgevoelig is voor gluten. Ongeveer 1% van de Nederlanders krijgt een heftige reactie na het eten van gluten.

Niet alleen mensen met een coeliakie eten weinig gluten. Er zijn ook mensen die glutensensitiviteit hebben. Ook zij krijgen kunnen klachten krijgen na het eten van gluten. Er wordt nog onderzoek gedaan naar hoe gluten deze klachten kunnen veroorzaken. Het is ook niet bekend hoeveel gluten deze mensen kunnen eten voordat ze klachten ervaren. 

Een glutenvrij dieet is een van de moeilijkste diëten om je aan te houden. Dit komt doordat gluten in heel veel producten verwerkt zitten. Spelt pasta is dus helaas niet glutenvrij. Gelukkig hebben we allerlei soorten glutenvrije alternatieven in onze webshop.

Voedingshype

Het vermijden van gluten is een voedingshype die voornamelijk is ontstaan door media. Door verschillende mensen op social media etc. verteld dat glutenvrij eten gezonder is. Hier hebben voedselproducten slim op ingespeeld door glutenvrije producten op de markt te brengen.

Let altijd goed op de verpakking en kijk of bijvoorbeeld veel suiker aan toe is gevoegd. Dit maakt het product minder gezond.

Al onze glutenvrije pasta’s zijn gemaakt van pure ingrediënten. Je zal hier geen toevoegde suiker en andere schadelijke ingrediënten tegenkomen. De glutenvrije pasta’s passen in een gevarieerd gezond eetpatroon. Neem zelf een kijkje! 

Het juiste gerecht voor spelt pasta

Spelt heeft een herkenbare smaak. Je proeft het verschil tussen spelt en bijvoorbeeld tarwe erg goed. Pasta met spelt is iets nootachtige en aardser van smaak. Als je hier van houdt is het super lekker om pasta met spelt te verwerken in een pasta gerecht.

Wij raden aan om spelt pasta te combineren met een bijpassende saus. Zoals de pasta alla noci of pasta funghi. Je kan het natuurlijk ook combineren met onze andere recepten! Doe inspiratie op via onze recepten pagina.

Het juiste gerecht voor glutenvrije pasta

Wanneer je glutenvrij eet is het natuurlijk de bedoeling dat je geen gluten binnen krijgt. De eerste stap is het uitzoeken van een glutenvrije pasta. Daarna is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de overige ingrediënten geen gluten bevatten. 

Alternatieven voor glutenvrije pasta

Als je een glutenallergie hebt of liever geen gluten wil eten, kun je dus het beste spelt pasta laten staan. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei glutenvrije pasta alternatieven. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt van mais of rode linzen.

Hier door kan iedereen, met of zonder allergie, genieten van een heerlijk bordje pasta! 

Bekijk onze glutenvrije pasta’s