Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Zo kook je glutenvrije pasta (6 handige tips)

Een heerlijk bord glutenvrije pasta begint natuurlijk met het koken van de glutenvrije pasta. Omdat het koken van glutenvrije pasta belangrijk is voor de smaak van je gerecht, leggen we je in dit blog precies uit hoe je glutenvrije pasta moet koken.

Glutenvrije pasta koken doe je zo

Hoe moet je glutenvrije pasta koken?

Glutenvrije pasta kook je in een grote pan met kokend water. Vul de pan met heet water en breng het water aan de kook. Doe er een beetje zout bij om de glutenvrije pasta wat extra smaak te geven. Zodra het water kookt, kun je de glutenvrije pasta in het water doen. Kijk op de verpakking voor de kooktijd. Laat de glutenvrije pasta koken tot hij gaar is en giet de pasta af. Doe de glutenvrije pasta bij de saus en serveer je glutenvrije pastagerecht in warme borden.

Maar zo simpel is het antwoord op het koken van glutenvrije pasta niet. Natuurlijk willen we je er veel meer over vertellen. Na heel wat jaren pasta gekookt te hebben kunnen we je een paar hele handige tips meegeven…

Glutenvrije pasta kooktip #1: Kook de glutenvrije pasta in een grote pan

De eerste stap in het koken van glutenvrije pasta is het uitkiezen van de juiste pan. Ongeachte de soort pasta die je wilt gaan koken, kook de pasta altijd in een grote pan. Dit is misschien wel meteen de meest belangrijke tip die we je kunnen geven.

Hoe groter de pan, hoe meer ruimte de glutenvrije pasta heeft om te bewegen. De pasta plakt hierdoor minder aan elkaar want het heeft alle ruimte om te bewegen terwijl het gaar kookt.

Pak een grote pan en vul deze met water. Het liefste heet water natuurlijk! Je kunt bijvoorbeeld een theekoker gebruiken om alvast wat water voor te koken. Dit scheelt je namelijk een hoop tijd. Vulde de pan voor ongeveer 75% met water en zet hem op hoog vuur.

Glutenvrije pasta kooktip#2: Doe zout in het kookwater

Zout stimuleert de smaakpapillen en geeft je glutenvrije pastagerecht zo veel meer smaak. Tip nummer 2 is dus vooral belangrijk voor het eindresultaat en niet zozeer voor het koken van de pasta.

Zodra het water aan de kook is gebracht, kun je er een beetje zout aan toevoegen. Voeg het zout aan het water toe voordat je de glutenvrije pasta in het water doet. Het is ook erg belangrijk om het zout pas aan het water toe te voegen zodra het water kookt.

Om duidelijk te maken hoeveel zout je bij het koken van glutenvrije pasta nodig hebt, is het handig om de volgende maat aan te houden: voeg ongeveer 10 gram zout per 3 liter water toe. Dit is naar onze smaak de ideale hoeveelheid zout voor een heerlijk bord pasta.

Wil je alles weten over het koken van pasta en het gebruik van zout? Neem dan een kijkje in ons blog dat je alles vertelt over ‘pasta koken met of zonder zout

Glutenvrije pasta kooktip #3: gebruik geen deksel tijdens het koken

Een deksel heb je tijdens het koken van glutenvrije pasta echt niet nodig. Het scheelt je namelijk een hoop geklieder. Doordat je geen deksel gebruikt tijdens het koken, zorg je er voor dat het water niet gaat schuimen.

Op de een of andere manier gaat het kookwater altijd schuimen zodra je een deksel op de pan zet. Erg vervelend en dus is tip nummer 3 kort maar krachtig: gebruik geen deksel op de pan tijdens het koken van glutenvrije pasta.

Glutenvrije pasta kooktip #4: Hou de pasta in beweging

Deze tip scheelt je een hoop frustratie achteraf. Pasta en glutenvrije pasta heeft namelijk de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Wat natuurlijk erg vervelend kan zijn.

Tijdens het koken van de glutenvrije pasta is het dus erg belangrijk dat je de pasta goed in bewegen houdt. Doordat je de pasta blijft bewegen heeft het geen kans om aan elkaar te gaan plakken terwijl het kookt. Nu hoef je niet heel de tijd met je lepel door de pan heen te gaan maar elke minuut een keertje roeren is volgens ons het beste.

Je kunt het beste gebruik maken van een spaghetti lepel om door de pasta te roeren. Deze soort lepel is speciaal ontwikkeld om pasta en spaghetti op te scheppen en om in de pan te kunnen roeren. Dit is één van die keukentools die bij elke pasta liefhebber in de keuken hoort te liggen.

Investeer in een goede spaghetti lepel en ik garandeer je dat je nooit meer anders wil. Hier lees je alles over een spaghetti lepel gebruiken.

Glutenvrije pasta kooktip #5: Proef je pasta voor het afgieten.

Zodra de pasta gaar is en je wilt de pasta gaan afgieten, proef dan eerst even of de pasta ook wel echt gaar is. Er is niks vervelender dan pasta te vroeg af te gieten en vervolgens met een te harde pasta te blijven zitten. Harde pasta is echt niet lekker en het kan je hele pastagerecht verpesten.

Natuurlijk wil je de pasta al dente gekookt hebben, want dit is zoals ze het in Italië doen. Maar al dente betekend ‘met een bite’ en niet oneetbaar.

Haal met een spaghettilepel dus eerst een sliert of stukje pasta uit de pan en proef of hij gaar genoeg is. Naast het feit dat je meteen proeft of de pasta gaar is, is er nog een groot voordeel aan het proeven van de pasta. Je proeft namelijk meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd.

Mocht je te weinig zout aan het water hebben toegevoegd is dit natuurlijk geen probleem. Voeg later gewoon wat extra zout toe aan je pastasaus en het probleem is opgelost!

Glutenvrije pasta kooktip #6: Doe de glutenvrije pasta gelijk bij de saus

Na het afgieten van de glutenvrije pasta is het handig om de pasta meteen bij de pastasaus te doen. We hebben het er al eerder over gehad dat pasta de nijging heeft om aan elkaar te gaan plakken.

Doordat je de pasta gelijk bij de pastasaus doet heeft het geen kans om aan elkaar te gaan plakken.

In Italië is het trouwens heel normaal om de glutenvrije meteen in de pastasaus te doen. Je zult nooit zien dat er in Italië losse pasta en losse pastasaus geserveerd wordt. Dit is een van de redenen waardoor ze in Italië ook nooit last van plakkende pasta hebben!

Kooktijd van glutenvrije pasta

Naast deze 6 handige tips is de kooktijd van glutenvrije pasta ook een punt dat erg belangrijk is.

Als we het praten over de kooktijd van glutenvrije pasta, dan bedoelende we de tijd dat de pasta in het kokende water ligt.

De gemiddelde kooktijd van een glutenvrije spaghetti is ongeveer 9 minuten. Maar elke glutenvrije pasta heeft een andere kooktijd. Kijk daarom altijd goed op de verpakking want als het goed is staat de kooktijd er altijd op vermeld. Zie de kooktijd op de verpakking als een indicatie. Doordat je de pasta voor het afgieten proeft, kun je zelf bepalen wat de ideale kooktijd van de glutenvrije pasta is.

Italiaanse glutenvrije pasta

Ben je op zoek naar een glutenvrije pasta voor je favoriete pasta? Bekijk dan onze pastashop voor meer dan 100 pastasoorten. Ga bijvoorbeeld voor de glutenvrije spaghetti of penne of wat dacht je van de glutenvrije fusilli? Voor je het weet zit je te smullen van een overheerlijk glutenvrije pasta gerecht, op de juiste manier gekookt natuurlijk!