Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Pasta al dente koken doe je zo!

Pasta al dente koken is best makkelijk. In Italië doen ze niet anders en is elke pasta of spaghetti al dente gekookt. De pasta is net gaar genoeg maar heeft toch nog een lekkere bite. Met deze simpele tips kook jij je pasta voortaan al dente zonder moeite!

pasta al dente koken doe je zo

Wat is al dente?

Simpel gezegd is pasta al dente, pasta die beetgaar gekookt is. De pasta is lang genoeg gekookt om zacht en eetbaar te zijn maar heeft toch nog een lichte bite. Kook de pasta net wat korter dan op de verpakking aangegeven staat zodat de pasta al dente is. Staat er bijvoorbeeld 9 minuten kooktijd op de verpakking, kook de pasta dan 8 minuten. Pasta die beetgaar gekookt is wordt dus pasta al dente genoemd.

Wat betekend al dente?

Al dente is een Italiaanse uitdrukking die voornamelijk bij het koken van pasta gebruikt wordt. Je zult als pasta liefhebber vast en zeker wel eens gehoord hebben dat je pasta al dente moet koken. Tenminste, zo wordt dat in Italië gedaan. Maar wat betekend al dente precies? Het betekend letterlijk vertaald, beetgaar. De pasta is dus beetgaar gekookt. Lang genoeg om te kunnen eten maar de pasta heeft toch een lekkere bite. Dit wordt al dente genoemd.

Hoe kook je pasta al dente?

Pasta kook je al dente door deze net voor de aangegeven kooktijd (op de verpakking aangegeven) af te gieten. Voor elke pasta soort heb je een andere kooktijd dus het kan nogal ingewikkeld lijken. Daarom hebben we een lijstje met kooktijden gemaakt zodat je gemakkelijk elke pasta al dente kookt. Hieronder een overzicht van de kooktijden in minuten:

Pasta al dente kooktijd in minuten:

  • Al dente Spaghetti: 8 minuten
  • Al dente Penne: 7 minuten
  • Al dente Farfalle: 8 minuten
  • Al dente Fusilli: 8 minuten
  • Al dente Fettuccine: 4 minuten
  • Al dente Tagliatelle: 4 minuten
  • Al dente Pappardelle: 5 minuten

De kooktijd van al dente pasta is simpel gezegd, de op de verpakking aangegeven kooktijd min 1 minuut. Check dus altijd de aangegeven kooktijd op de verpakking. Dit kan namelijk per pasta merk verschillen.

Pasta koken als een Italiaan

Pasta koken zoals ze dat in Italië doen is natuurlijk de doelstelling. Al dente, met een snufje zout en zonder olijfolie. Omdat we je alles willen vertellen over pasta koken hebben we er een heel blog over geschreven. Vol met handige tips en weetjes. Lees alles over pasta koken in ons blog: Pasta koken doe je zo.

Wat ook erg handig is bij het koken van al dente pasta is natuurlijk een pastapan. Lees alles over deze handige keuken tool in ons blog over: Wat is een goede pastapan?