Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Pasta met of zonder olijfolie koken?

Of je pasta met of zonder olijfolie moet koken is een vraag waar veel mensen mee zitten. Wel? Niet? Er zijn online allerlei antwoorden te vinden. Maar of je er iets mee kunt is een tweede. Om je vraag duidelijk te beantwoorden geven we je hieronder onze mening. Zo kun je zelf bepalen of je voortaan je pasta met of zonder olijfolie kookt…

Pasta met of zonder olijfolie koken?

Pasta met of zonder olijfolie koken?

Een kort en bondig antwoord op deze vraag: nee, kook je pasta zonder olijfolie! ‘Waarom niet?’ Is wat ik je hoor denken. Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we je eerst een paar dingen duidelijk uitleggen. Het is namelijk geen ramp als je wel olijfolie gebuikt. Het is alleen beter om het niet te doen. Pasta zonder olijfolie koken heeft namelijk meerdere voordelen.

Nadelen van pasta koken met olijfolie

Eerst maar eens de nadelen van pasta koken met olijfolie omschrijven. Er zitten namelijk ook wat nadelen aan. Deze staan aan de basis van ons advies om geen olijfolie te gebruiken:

Het is zonde van de olijfolie

Pasta koken met olijfolie is gewoon zonde van de olijfolie. Zeker als je echte Italiaanse olijfolie gebruikt. Deze is te lekker en meestal ook best geprijsd. Als je deze gebruikt om in het pastawater te doen tijden het koken van de pasta, gooi je in principe een heerlijke olijfolie weg. Na het koken van de pasta giet je namelijk de pasta af. De olijfolie drijft op het water en dit spoel je weg. Zonde!

Olijfolie vormt een glad laagje om de pasta

Is dit niet precies wat je wilt bereiken zodra je olijfolie gebruikt tijdens het koken van pasta? Ja en nee. Ja want de pasta plakt na het afgieten niet echt meer aan elkaar. En nee, want aan de andere kant vormt de olijfolie een glibberig laagje om de pasta. Een groot nadeel hiervan (een heel groot nadeel in onze ogen) is dat je pastasaus niet meer aan de pasta hecht. Een regelrechte ramp! Je hebt je best gedaan om een heerlijke pastasaus te maken en vervolgens hecht de saus niet aan de pasta. Zo blijf je zitten met een zielig hoopje pasta dat drijft op je heerlijke zelfgemaakte pastasaus.

Voordelen van pasta koken zonder olijfolie

Pasta koken zonder olijfolie heeft veel voordelen. Daarom zeggen we ook dat het beter is om geen olijfolie te gebruiken tijdens het koken van pasta.

 Je bespaart olijfolie, en geld

Zoals bij de nadelen omschreven, je gooit geen lekkere en prijzige Italiaanse olijfolie weg tijdens het afgieten van de pasta. Zonde, en het bespaart je een hoop geld!

Gebruik veel water

Pasta gaat tijdens het koken aan elkaar plakken omdat de pasta meestal gekookt wordt met te weinig water. De pasta heeft ruimte nodig om in de pan te kunnen dansen. Gebruik daarom genoeg water zodat de pasta alle ruimte heeft om dit ook te kunnen doen. Om het simpel te houden adviseren we voor elke 100 gram pasta, 1 liter water te gebruiken. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg water gebruikt voor het koken van je pasta. Je zult zien dat zodra je genoeg water gebruikt, de pasta minder aan elkaar plakt. Hierdoor hoef je helemaal geen olijfolie te gebruiken!

Roer de pasta regelmatig

Naast het gebruiken van veel water, kan het ook erg helpen om de pasta regelmatig door elkaar te roeren. Roer de pasta elke 1 á 2 minuten door elkaar heen zodat het geen kans heeft om aan elkaar te gaan plakken. Pasta koken gaat niet vanzelf!

Pasta direct in de pastasaus doen

Nadat je de pasta gekookt hebt zoals het hoort, giet je de pasta met behulp van een vergiet af. In Italië gooien ze de pasta na het afgieten direct bij de pastasaus. De pasta wordt dus nooit gescheiden van de pastasaus geserveerd. Dit is misschien wel de belangrijkste tip om het plakken van pasta te voorkomen. Gooi de pasta dus na het afgieten gelijk bij de pastasaus en meng alles goed door elkaar heen. De pasta heeft hierdoor geen tijd om aan elkaar te gaan plakken en daardoor hoef je geen ook helemaal geen olijfolie te gebruiken.

Pasta koken doe je zonder olijfolie!

Pasta koken doe je naar onze menig dus zonder olijfolie. Olijfolie toevoegen aan het pasta water is namelijk helemaal niet nodig als je je simpel gezegd aan de volgende punten houd:

  1. Gebruik veel water tijdens het koken.
  2. Roer de pasta tijdens het koken regelmatig door elkaar heen.
  3. Doe de pasta direct na het koken in de pastasaus.

Als je deze 3 simpele dingen doet, is het onmogelijk dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Hierdoor hoef je dus geen olijfolie te gebruiken tijdens het koken van de pasta!

Over pasta en olijfolie gesproken…

Nu we het over pasta en olijfolie hebben, heb je al bij onze Italiaanse pasta’s en olijfolie gekeken? Al onze producten halen we zelf uit Italië zodat we zeker weten dat het van de beste kwaliteit is. Neem eens een kijkje in onze pastashop voor de beste Italiaanse pasta en olijfolie!