Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Cocciole, alles over deze schelpvormige pasta soort

Cocciole is een pastasoort waar je misschien weleens van gehoord hebt. Het is een pastasoort die lijkt op kleine schelpjes. Een pasta die je echt een keer geprobeerd moet hebben. Maak kennis met de pastasoort cocciole en lees er alles over in dit blog.

Cocciole, alles over deze schelpvormige pasta soort

Wat is cocciole

Cocciole is een pastasoort die de vorm heeft van kleine schelpjes. De Cocciole pasta ziet er niet alleen heel leuk uit, maar is ook erg lekker en de perfecte pasta voor een heerlijke pastasaus. De schelpvorm heeft namelijk een erg nuttige functie. Door de vorm kruipt de saus namelijk in de pasta, wat het gerecht extra lekker maakt! 

Hoe wordt cocciole gemaakt?

De twee ingrediënten basis ingrediënten die je nodig hebt om cocciole te maken zijn durum tarwe en water. Dit is de basis van de meeste pasta vormen en ook de cocciole wordt hiervan gemaakt. Na het samenvoegen en kneden van deze twee ingrediënten ontstaat het welbekende pastadeeg. Hierna wordt het pastadeeg door een bronzen mal geperst, waardoor de vorm van de pasta ontstaat.

De laatste stap in het productieproces is het drogen van de cocciole. Na het drogen wordt de cocciole verpakt en is de pasta klaar om gegeten te worden. 

Natuurlijk is het maken van pasta een stuk uitgebreider en komt er veel meer bij kijken dan wat we nu beschreven hebben. Om dit blog niet te lang te maken hebben we een heel blog geschreven over het maken van pasta. Alles daarover lees je in het blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?

Recepten voor cocciole

Cocciole wordt vaak gebruikt in pastarecepten met een dikke pastasaus. Je kent ze wel, die lekker gevulde pastasauzen met veel vlees of groenten. En dit is niet zomaar het geval.

De reden hiervan is eigenlijk heel simpel. De saus kruipt in de schelpvormige pasta waardoor het gerecht een mooi geheel vormt. Hierdoor wordt het pastagerecht nog lekkerder natuurlijk.  Daarnaast heeft cocciole een ideale vorm voor pastasalades. Je kunt er dan voor kiezen om de cocciole ‘al dente’ te koken. Hierdoor heeft de cocciole een extra bite wat erg lekker is bij een pastasalade.  Hoe je pasta het beste al dente kunt koken lees je in ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo!’.

Hoe moet je cocciole koken?

Cocciole koken is niet moeilijk en deze pastasoort redelijk snel gaar. Vaak is de pasta binnen 7 minuten gaar. Dus wil je redelijk snel pasta koken? Dan is dit de juiste pastasoort om te gebruiken.

Pasta koken doe je in een aantal simpele stappen. Als je je aan deze stappen houdt, zul je zien dat de pasta altijd precies goed is.

Cocciole kook je in de volgende 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan 
    De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De cocciole moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de cocciole. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wanneer je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
  2. Doe wat zout in het water
    Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van cocciole
    Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het veel makkelijker om de pasta in beweging te houden, hier lees je meer over bij onze volgende tip.
  4. Hou de cocciole goed in beweging
    Cocciole heeft net als elke pasta nog weleens de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dat doe je door de pasta in beweging te houden. Zorg ervoor dat je elke minuut door de pan roert om de cocciole in beweging te houden. Dit doe je simpel door met een lepel door de pan te roeren.
  5. Proef de cocciole voor het afgieten
    Om erachter te komen of de cocciole goed gaar is kan je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kan je nog meer zout naar smaak toevoegen.
  6. Voeg de cocciole gelijk bij de pastasaus
    De kans dat cocciole aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je het gelijk aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta!

Hoe lang moet je cocciole koken?

Om de cocciole gaar te koken heb je niet veel tijd nodig. De kooktijd voor cocciole is namelijk 7 minuten. Dit betekent dat de pasta na 7 minuten koken al gaar is en klaar is om gegeten te worden.

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om de pasta langer of korter te koken. Wanneer je de pasta korter kookt is de cocciole steviger en meer ‘al dente’. Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en hoe jij je pasta lekker vindt. Kijk voor de precieze kooktijd altijd goed op de verpakking. De kooktijd staat namelijk altijd op de verpakking omschreven. 

Hoe veel cocciole moet je per persoon koken?

Afhankelijk van het recept dat je kiest, bepaal je hoeveel cocciole je per persoon nodig hebt. Wij houden de regel aan van 100 gram per persoon. Als je voor een goed gevuld recept kiest adviseren we om wat minder pasta te gebruiken. Je kan er dan voor kiezen om 80 gram per persoon aan te houden.

Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid pasta te kiezen? Wij hebben er een uitgebreid blog over geschreven, alles lees je ‘Hoeveel pasta kook je per persoon’.

Italiaanse cocciole kopen

Ben je benieuwd geworden naar deze pastasoort of heb je zin in een heerlijk bordje pasta? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Cocciole en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop. We importeren de pasta zelf uit Italie, waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!