Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Snel pasta koken doe je zo! (8 handige tips)

Pasta koken duurt in het algemeen niet lang. Maar mocht je weinig tijd hebben kan het handig zijn om snel pasta klaar te kunnen hebben. We geven je 8 handige tips waardoor je voortaan sneller pasta kookt!

Snel pasta koken doe je zo ( 5 handige tips)

Snel pasta doe je zo

Snel pasta koken doe je door gebruik te maken van deze kooktips:

 • Tip #1: Kies de juiste soort pasta
 • Tip #2: Gebruik de juiste hoeveelheid water
 • Tip #3: Doe warm water in de pan in plaats van koud water
 • Tip #4: Gebruik een pasta pan 
 • Tip #5: Zorg dat de pasta niet aan elkaar plakt
 • Tip #6: Kook de pasta al dente
 • Tip #7: Gebruik een kookwekker
 • Tip #8: Zorg er voor dat de pastasaus klaarstaat

Met deze kooktips kun je sneller pasta maken en de kooktijd van pasta heel wat minuten korter maken. 

Maar achter elke tip schuilt natuurlijk een uitleg! Daarom gaan we in dit blog dieper in op elke kooktip en vertellen we je precies waarom de tip ervoor zorgt dat je pasta een stuk sneller kookt.

Waarom snel pasta koken?

Pasta koken kost niet veel tijd. Het is een simpele procedure waar je de tijd voor neemt. Zeker als je kijkt hoe ze in Italië pasta koken. Haast hebben ze daar zelden. En zeker als het op pasta koken aan komt!

Maar jammer genoeg zitten we niet in Italië. We leven in een maatschappij waar we meer dingen te doen hebben, en minder tijd over hebben voor het eten. Daarom is het natuurlijk handig om sneller pasta te kunnen koken. We hebben allemaal wel eens een agenda die veel te vol zit en daardoor kan het handig zijn om een flink aantal minuten op het pasta koken te kunnen besparen.

We hebben na heel wat keren pasta koken ontdekt, dat we tot soms meer dan 10 minuten sneller zijn, als we de pasta op een bepaalde manier koken. We gaan je niet wijsmaken dat je pasta binnen 1 minuut kan koken. Maar dat het flink wat minuten kan schelen is een feit.

Snel pasta koken dankzij deze 8 kooktips

Om je sneller pasta te laten koken hebben we 8 handige tips op een rijtje gezet. Het lijken misschien tips die voor de hand liggen, maar geloof ons, deze tips zorgen er voor dat je een stuk sneller bent.

Omdat we over optimalisaties van het kookproces praten is het misschien handig dat je eerst precies weet hoe je pasta moet koken. Neem een kijkje op ons blog ‘pasta koken doe je zo‘ en kom er achter hoe je gemakkelijk pasta op z’n Italiaans kookt. Als je eenmaal weet hoe je pasta kookt, is het tijd om naar de kooktijd besparende tips te kijken zodat je sneller wordt in het koken van pasta.

Tip #1: Kies de juiste pasta (15 minuten sneller)

Kies de juist pasta. Daarmee bedoelen we natuurlijk de juiste pasta vorm. Wist je dat er ongeveer 700 verschillende soorten pasta’s zijn? En elke soort pasta heeft zijn eigen kooktijd en gebruik. Daarom is tip #1 ook meteen de belangrijkste.

De kooktijd van de verschillende soorten pasta verschillen enorm. Sommige pasta soorten zijn klaar binnen 30 seconden (maccheroncini) en sommige hebben op z’n minst 16 minuten (paccheri) nodig om gaar te koken. En tussen deze twee uiterste zitten al die andere soorten pasta.

We hoeven je niet uit te leggen dat als je weinig tijd hebt, je het beste kunt kiezen voor een soort pasta die niet lang nodig heeft om gaar te koken. Door de juiste soort pasta te kiezen kun je tijd besparen en simpel gezegd al 15 minuten sneller pasta koken.

Het is daarom erg handig als je weet wat de kooktijd van elke soort pasta is. Dit helpt je namelijk bij de keuze welke pasta je het beste kunt maken als je weinig tijd hebt. Daarom hebben we de kooktijden van 100 verschillende pasta soorten op een rij gezet. Neem een kijkje op ons blog: ‘De kooktijd van alle soorten pasta op een rij‘ en kies de juiste pasta uit. Scheelt een hoop tijd!

Tip #2 Gebruik de juiste hoeveelheid water (4 minuten sneller)

Om sneller pasta te koken is het belangrijk om net zo veel water te gebruiken als je daadwerkelijk nodig hebt. Elke liter water die je meer in de pan doet kost tijd. En veel ook!

Elke liter water kan een minuut aan kooktijd toevoegen. Natuurlijk adviseren we je altijd om voldoende water te gebruiken bij het koken van pasta. Hoe meer hoe beter. Behalve als je weinig tijd hebt! Gebruik dan precies zoveel water als je nodig hebt zodat je niet extra hoeft te wachten totdat het water kookt.

Om je een idee te geven hoeveel water je minimaal nodig hebt om pasta te koken kun je de volgende vuistregel aanhouden: Gebruik voor elke 100 gram pasta 1 liter water. Kook je dus pasta voor 4 personen (500 gram ongekookte pasta) gebruik dan 5 liter water.

Als dit blog niet over het sneller koken van pasta zou gaan, zouden we je adviseren om meer water te gebruiken. Aan meer water gebruiken zitten namelijk een aantal grote voordelen. Eén van de voordelen is dat de pasta minder snel gaat plakken. Maar omdat we je nu adviseren over hoe je sneller pasta kookt, zeggen we dat je aan 5 liter water voldoende hebt.

Door precies de juiste hoeveelheid water te gebruiken kun je weer een aantal minuten besparen op de kooktijd van pasta. Elke minuut telt namelijk!

Tip #3: Gebruik warm water (5 minuten sneller)

Pasta koken doe je in warm water. Als je op dit punt tijd wil besparen adviseren we je om ook daadwerkelijk warm water te gebruiken. Vul de pan dus met warm water in plaats van koud kraanwater. Ook deze stap kan er voor zorgen dat je weer een aantal minuten sneller bent!

Je kunt er voor kiezen om warm water uit de kraan te gebruiken zodat het water een stuk sneller kookt dan koud water. Ook kun je er voor kiezen om, met bijvoorbeeld een waterkoker, kokend water in de pan te doen. Dit is eigenlijk de beste optie omdat het water hierdoor al kookt of tegen het kookpunt aan zit. Op deze manier bespaar je de meeste tijd en kookt het water het snelste.

Je staat er niet altijd bij stil, maar het zijn vaak dit soort kleine handelingen die er voor zorgen dat je de kooktijd van pasta een heel stuk naar beneden kunt krijgen. Gebruik dus altijd kokend of warm water en bespaar flink wat tijd!

Tip #4: gebruik een pastapan (2 minuten sneller)

‘Hoe kan een pastapan nu voor 2 minuten tijdwinst zorgen?’ hoor ik je denken. En dat is ook een terechte vraag om te stellen. Het grote voordeel van een pastapan ten opzichte van een normale pan zit hem in het afgieten van de pasta.

Een pastapan is bijzonder omdat het vergiet al in de pan zit. Verder lijkt een pastapan op een normale pan en zijn er geen verschillen. Maar dit ene punt zorgt er wel voor dat je ook hier weer 2 minuten tijd kunt winnen. Zodra de pasta gaar gekookt is, hoef je de inzet (vergiet) alleen maar op te tillen en klaar is kees. Het kookwater stroomt namelijk door de gaatjes van het vergiet terug de pan in.

Daarom adviseren we je om pasta altijd te koken met een pastapan. Of je nu haast hebt of niet, het scheelt je niet alleen 2 minuten tijd, maar het is ook een stuk gemakkelijker dan met een normale pan. Als je meer wilt weten over de werking van een pastapan kun je een kijkje nemen op ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan

We hebben ook onze 3 favorieten pasta pannen op een rijtje gezet. Mocht je dus op zoek zijn naar een goede en betaalbare pastapan, neem dan een kijkje bij onze top 3 pastapannen.

Tip #5: Zorg ervoor dat de pasta niet gaat plakken (1 minuut sneller)

Naast dat plakkende pasta erg vervelend is en heel je pastagerecht kan verpesten, is het ook zonde van de tijd. Het is niet zo dat er een groot tijdverschil zit tussen het koken van plakkende pasta en niet kokende pasta, maar het scheelt je een hoop irritatie.

Maar mocht het echt verkeerd zijn gegaan en je hebt een grote bal plakkende spaghetti na het koken overgehouden, kan het best voorkomen dat je opnieuw moet beginnen. En dit kost natuurlijk veel tijd. Vooral onnodige tijd.

Daarom is het handig om te snappen waarom pasta aan elkaar gaat plakken en hoe je het kunt voorkomen. Plakkende pasta kun je namelijk met een paar simpele handelingen voorkomen. Lees er meer over op ons blog: ‘Zo voorkom je plakkende pasta

Tip #6: Kook de pasta al dente (2 minuten sneller)

Pasta al dente koken is de manier waarop ze het in Italië doen. Maar los van het feit dat dit de Italiaanse manier van pasta koken is, kan het ook een aantal minuten schelen.

Pasta al dente koken is de zo pasta koken dat deze net gaar is, maar dat er toch nog een kleine ‘bite’ in de pasta zit. Als je pasta al dente kookt, kook je de pasta precies lang genoeg. Hierdoor laat je de pasta niet overbodig lang gaarkoken waardoor het alleen maar meer tijd kost.

Ook deze tip kan je een aantal minuten schelen. Pasta al dente koken kun je bijvoorbeeld doen door op de pasta verpakking te kijken en goed op de kooktijd te letten. Staat er op een pak spaghetti een kooktijd van 9 minuten, kook de spaghetti dan maximaal 9 minuten. Het liefste 8 minuten zodat je zeker weet dat de spaghetti ‘al dente’ is!

Meer over pasta al dente koken lees je op ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo

Tip #7: gebruik een kookwekker of timer

Deze tip is eigenlijk een bonus tip om pasta sneller te koken. Het is niet zo dat je dankzij een timer of kookwekker ontzettend veel tijd bespaart maar het zorgt er wel voor dat je de kooktijd van pasta beter in de gaten kunt houden.

Bij tip #6 gaven we aan hoe je pasta al dente kunt koken. Met een timer of kookwekker kun je dit een stuk nauwkeuriger doen. That’s it!

Tip #8: Zorg dat de pastasaus klaar staat

De laatste tip om pasta sneller te koken is eigenlijk een stap die niks met het koken van pasta te maken heeft. Deze tip heeft meer te maken met het klaar maken van het pastagerecht.

Een belangrijke stap want ook het klaar maken van het gerecht kost tijd. Ook hier kun je tijd op besparen door te zorgen dat de saus klaar is zodra de pasta gaar gekookt is. Maak de saus klaar tijdens het koken van de pasta of zorg er voor dat de saus al een andere dag is gemaakt.

Je kunt pastasaus namelijk erg goed in de vriezer bewaren. Zo kun je dus een grote pan pastasaus maken als je tijd voldoende hebt. Daardoor kun je tijd besparen als je weinig tijd hebt door het simpelweg uit de vriezer te halen en in een pan op te warmen. Ook dit kan je een hoop tijd schelen. Hoeveel tijd durven we niet te zeggen maar dat het tijd scheelt is een feit!

De tijdwinst van alle 8 tips bij elkaar

Tot slot sommen we het aantal minuten op die je kunt besparen door deze tijdbesparende kooktips toe te passen op tijdens het koken van pasta. Elke tip bespaart je een aantal minuten, maar al die minuten bij elkaar opgeteld ben je een stuk sneller met het koken van pasta.

Om je een duidelijk beeld te geven met hoeveel minuten je in totaal kunt besparen hebben we hieronder alle bespaarde minuten op een rijtje gezet:

 • Tip #1:  15 minuten sneller
 • Tip #2:  4 minuten sneller
 • Tip #3:  5 minuten sneller
 • Tip #4:  2 minuten sneller
 • Tip #5:  1 minuut sneller
 • Tip #6:  2 minuten sneller
 • Tip #7:  0 minuten sneller
 • Tip#8: 0 minuten sneller
 • Totaal: 29 minuten

Je ziet dat je met een paar kleine tips tot wel 29 minuten kunt besparen op het koken van pasta. Mocht je dus niet veel tijd hebben en toch een lekker bordje pasta op tafel willen zetten, gebruik deze tips in je voordeel en kook je pasta op de snelst mogelijke manier!