Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Calamarata, alles over deze unieke pastasoort

Calamarata is een bijzondere pasta die afkomstig is uit het midden van Italië. De pastasoort is erg populair, en wij snappen waarom! Het is een vorm die je pastagerecht wat extra uitstraling geeft en smaakt ook nog eens heerlijk. Daarom vertellen we je graag meer over de pastasoort Calamarata.  

Calamarata van Sibillini

Wat is calamarata?

Calamarata is een bepaalde pastasoort die buisvormig is. De doorsnede van deze buisachtige pastasoort is ongeveer 1 centimeter. Het buisje is daarnaast ook ongeveer 1 centimeter lang. De calamarata is dus net als de welbekende penne een bruinachtige pastasoort, maar de veel breder en korter.

De naam calamarata doet je misschien denken aan calamari, inktvisringen. De pasta heeft niet alleen bijna dezelfde naam, maar ook een gelijksoortige vorm. Deze lekkernijen worden vaak gecombineerd in een pastagerecht. Dit kan geen toeval zijn!

Hoe wordt calamarata gemaakt?

Net als de meeste pasta’s zijn de ingrediënten van de calamarata simpel. De calamarata wordt namelijk gemaakt van durum tarwe en water. That’s it!

Deze twee ingrediënten worden samengevoegd en door elkaar heen gekneed. Hierdoor ontstaat er pastadeeg. Het deeg gaat vervolgens door een bronzen mal heen en wordt tot een bepaalde pastavorm geperst. Zo ontstaat dus ook de vorm van de calamarata. Hierna hoeft de pasta alleen nog maar te drogen en ingepakt te worden.

Natuurlijk is het maken van pasta een stuk uitgebreider en komt er veel meer bij kijken dan wat we nu beschreven hebben. Om dit blog niet te lang te maken hebben we een heel blog geschreven over het maken van pasta. Alles daarover lees je in het blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?

In ons assortiment vind je calamarata van Siblini. Speciaal aan deze pasta is dat de tarwe waar de pasta van gemaakt wordt, op ongeveer 900 meter hoogte gecultiveerd wordt. Door de hoogte heeft de tarwe kunnen schone lucht en bergwater. Dit zorgt voor een extra goede kwaliteit van de pasta. Dus neem zeker een kijkje bij de calamarata van Sibillini want deze pasta zal je zeker verrassen qua smaak en structuur!

Recepten voor calamarata

Zoals eerder genoemd wordt calamarata vaak gecombineerd met calamari (de inktvisringen). Dit gerecht heet ‘La Calamarata’. Het gerecht is volgens de traditie perfect wanneer de calamari ringen dezelfde vorm en grootte hebben als de pasta.

Aan dit gerecht worden vaak nog andere zeevruchten en vis toevoegt. Soms wordt er een mix gebruikt van normale calamarata en zwarte calamarata. De laatste soort pasta heeft zijn kleur te danken aan inktvisinkt. Lees alles over de smaak van zwarte pasta in ons blog: ‘De smaak van inktvisinkt en zwarte pasta’. Wist je trouwens dat je zwarte pasta ook zelf kunt maken? Hoe, lees je in ons blog: ‘Zelf zwarte pasta maken doe je zo’

Een lang verhaal kort, De calamarata is een pastasoort die goed te combineren is met vis. Maar naast vis is de calamarata ook goed te combineren met groente en kaassauzen. Calamarata met vleessauzen zie je weinig voorbij komen. Maar dit betekend natuurlijk niet dat je het nooit geprobeerd moet hebben. Wees vooral creatief!

Hoe moet je calamarata koken?

Calamarata koken is niet moeilijk en Maar deze pastasoort heeft zeker 13 minuten nodig om gaar te koken. Deze pastasoort kun je gebruiken als je alle tijd van de wereld hebt. Maar mocht je in tijdsgebrek zitten, kies dan zeker een andere pastasoort om te gebruiken.

Natuurlijk zijn er een aantal handige tips and tricks waarmee je de calamarata sneller gaar gekookt krijgt. Deze tips lees je in ons blog: ‘Snel pasta koken doe je zo

Maar zoals eerder gezegd, de calamarata koken is niet moeilijk om te doen. De calamarata koken doe je in een aantal simpele stappen. Als je je aan deze stappen houdt, zul je zien dat de pasta altijd precies goed is.

Calamarata kook je in de volgende 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan om de calamarata in te koken
    Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De calamarata moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de calamarata aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
  2. Doe wat zout in het water
    Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van calamarata
    Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
  4. Hou de calamarata goed in beweging
    Net als elke pasta heeft calamarata de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de calamarata voldoende in beweging.
  5. Proef de calamarata voor het afgieten
    Wil je weten of de calamarata goed is, dan is het verstandig om de calamarata te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
  6. Voeg de calamarata gelijk bij de pastasaus
    In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de calamarata aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Hoe lang moet je de calamarata koken?

De kooktijd van calamarata ligt tussen de 11 en 13 minuten. Maar dit is verschillend per pasta producten dus kijk voor de exacte kooktijd altijd goed op de verpakking van de pasta. Dit staat vaak in de buurt de ingrediënten vermeld.

Als je houdt van een hardere, ‘al dente’ calamarata is het verstandig om de pasta wat korter koken. Dit doe je door de pasta ongeveer 1 minuut korter te koken dan op de verpakking staat. En vooral veel proeven tijdens het koken. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’. 

Hoeveel calamarata moet je per persoon koken?

Wij houden altijd een richtlijn aan van ongeveer 100 gram pasta per persoon. Maar dit is grotendeels afhankelijk van het gerecht dat je ermee wil maken.

Wil je bijvoorbeeld een goed gevulde pasta maken? Hiermee bedoelen we een pastasaus met veel groente, vlees of vis. Dan adviseren we om wat minder pasta te gebruiken. Ga dan voor ongeveer 80 gram per persoon.

De juiste hoeveelheid pasta per persoon bepalen kan best nog wel een lastig zijn. Als jij het ook lastig vindt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, lees dan meer over de hoeveelheden pasta per persoon op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’.

Waar komt calamarata vandaan?

Deze pastasoort komt uit Napels, een plaats in het midden van Italië. Het wordt ook veel gegeten in andere zuidelijke plaatsen, zoals Sicilië. Dit verklaart waarom we de pasta vaak gecombineerd zien worden met vis.

Italiaanse calamarata kopen

Heb je na het lezen van al deze informatie over calamarata zin gekregen in een heerlijk bordje pasta gemaakt met deze pastasoort? Neem dan snel een kijkje in onze webshop vind je deze en andere bijzondere pasta’s.