Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Casarecce, een pasta uit het zuiden van Italië

Casarecce is een gangbare pasta die lekker is bij veel pastasauzen. Niet voor niets dat deze pasta erg populair is in Italië. In Nederland kennen de meeste mensen deze pasta nog niet. Vandaar dat we je er graag wat meer over willen vertellen.

Casarecce

Wat is casarecce?

De casarecce is een korte pastasoort en de pasta lijkt op een velletje dat opgerold is. Casarecce is een van de 700 verschillende soorten pasta die er in Italië zijn. De casarecce komt uit oorspronkelijk uit het zuiden van Italië. En dan met name uit Sicilië.

De casarecce is een pasta die erg goed bij de meeste pastagerechten en sauzen past. Door de speciale vorm kruipt de saus in de pasta. Op deze manier vormt de pasta en de saus een mooi geheel waardoor het pastagerecht lekkerder wordt.

Letterlijk vertaald vanuit het Italiaans betekend casarecce  ‘huisgemaakt’. Dit woord zegt alles en geeft de ambacht en liefde die er in de pasta gestoken wordt weer. 

Casarecce van Rustichella d'Abruzzo

Casarecce kopen

Casarecce is een bijzondere pasta die je niet vaak tegen zult komen. Bekijk hem in onze pastashop en bestel hem gemakkelijk online.

Casarecce bekijken

Hoe wordt de casarecce gemaakt? 

Net als de meeste soorten pasta heb je maar twee ingrediënten nodig om casarecce te maken. Deze ingrediënten zijn: durum tarwe en water. Dit is alles wat je nodig hebt om een heerlijke pasta mee te maken.

Met deze twee ingrediënten wordt het pastadeeg gemaakt. Vervolgens wordt het pastadeeg door een bronzen mal heen geperst waardoor de vorm van de casarecce ontstaat.

De laatste stap in het productieproces van de casarecce is het drogen van de pasta. Na het drogen wordt de pasta verpakt.

Recepten voor casarecce 

Casarecce is door de vorm een zeer geschikte pasta voor bijna elke pastasaus! Meestal wordt casarecce gecombineerd met typische mediterraanse ingrediënten zoals tomaten, aubergine en basilicum.

Maar zoals we eerder al gezegd hebben, de casarecce is een echte alleskunner. Hierdoor kun je er bijna elk pastagerecht mee maken dat je zelfs maar lekkere vindt.

Wij hebben twee favoriete recepten waarmee we casarecce graag combineren. Dit is in de pasta peperonata (met tomaat en paprika) en pasta met pompoencrème en Italiaanse worstjes.

Hoe moet je casarecce koken?

Casarecce is een pasta die je makkelijk klaar kookt. De pasta heeft een kooktijd van gemiddeld 9 minuten. Het kost dus niet zoveel tijd om deze pasta gaar te koken. Mocht je toch in tijdsgebrek komen, kies dan zeker een andere pastasoort om te gebruiken.

Met wat handige tips and tricks kook je de casarecce sneller gaar. Deze tips lees je in ons blog: ‘Snel pasta koken doen je zo’.

We geven je hier alvast een paar stappen waarmee je de casarecce precies goed gaar kookt. Je zal zien hoe simpel het is!

Casarecce  kook je in de volgende stappen

1. Gebruik een grote pan 
De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De casarecce moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de casarecce. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wanneer je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!

2. Doe wat zout in het water
Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?

3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van casarecce
Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het veel makkelijker om de pasta in beweging te houden, hier lees je meer over bij onze volgende tip.

4. Hou de cassarece goed in beweging
Casarecce heeft net als elke pasta nog weleens de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dat doe je door de pasta in beweging te houden. Zorg ervoor dat je elke minuut door de pan roert om de cassarecce in beweging te houden. Dit doe je simpel door met een lepel door de pan te roeren.

5. Proef de Casarecce  voor het afgieten
Om erachter te komen of de casarecce goed gaar is kan je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kan je nog meer zout naar smaak toevoegen.

6. Voeg de Casarecce gelijk bij de pastasaus
De kans dat casarecce aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je het gelijk aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta

Hoe lang moet je casarecce koken?

Gemiddeld kook je casarecce gaar in zo’n 9 minuten. Wij adviseren om altijd goed op de verpakking te kijken voor de precieze kooktijd van de pasta.

Als je houdt van een hardere, ‘al dente’ casarecce, is het verstandig om de pasta wat korter koken. Dit doe je door de pasta ongeveer 1 minuut korter te koken dan op de verpakking staat. En vooral veel proeven tijdens het koken.

Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’.

Hoe veel casarecce moet je koken? 

De hoeveelheid casarecce die je gebruikt is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid en de soort pastasaus. Hoe voller de pastasaus, hoe minder pasta je hoeft te gebruiken.

In de regel adviseren we je om 100 gram per persoon te gebruiken. Dit geldt voor een pastagerecht met een gangbare saus. Als je kiest een stevige, goedgevulde saus, raden we aan om te kiezen voor bijvoorbeeld 80 gram pasta.

Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid pasta te kiezen? Wij hebben er een uitgebreid blog over geschreven. Alles lees je op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon’.

Italiaanse casarecce kopen

Ben je benieuwd geworden naar deze pastasoort of heb je zin in een heerlijk bordje pasta? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Casarecce en andere heerlijke pasta vind je in onze pastashop.

We importeren alle pasta zelf uit Italie waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!