Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoeveel koolhydraten zitten er in spelt pasta?


Spelt pasta staat er om bekend dat ze gezond zijn. Dit is de reden waarom spelt pasta de laatste tijden steeds populairder wordt. Maar hoeveel koolhydraten zitten er precies in spelt pasta? We vertellen je er alles over.

Hoeveel koolhydraten zitten er in spelt pasta?

Hoeveel koolhydraten in spelt pasta

In 100 gram spelt pasta zit 72,5 gram aan koolhydraten. Dit zijn voornamelijk de langzame koolhydraten. Daarnaast vindt je in 100 gram spelt pasta 356 calorieren, 3,4 gram vezels en 0,05 gram zout.

Pasta en koolhydraten

Het is algemeen bekend dat pasta is een bron van koolhydraten is. In het geval van pasta spreken we over meervoudige koolhydraten. Dit houdt in dat het nuttige voedingsstoffen bevat en het je langer verzadigd houdt. Later in dit blog vertellen we je meer over koolhydraten.

Er zijn mensen die geen fan zijn van koolhydraten en ze zelfs vermijden. Dit is totaal niet nodig. Je hebt zelfs koolhydraten nodig om te kunnen presteren. Ook de gezondheidsraad adviseert om 40% van wat je eet uit koolhydraten te halen. Je kan dus prima een heerlijk pastaatje vol met koolhydraten eten. 

Wat is spelt?

Spelt, je hebt er vast weleens over gehoord. Veel mensen kennen wel de naam, maar weten niet wat spelt inhoudt. Wat is spelt precies?

Hier kunnen we kort over zijn: spelt is een graansoort. Andere voorbeelden van graansoorten zijn haver en tarwe (hier wordt pasta doorgaans van gemaakt). Spelt wordt ook wel een ‘oer’graan genoemd, omdat het behoort tot één van de oudste graansoorten. 

Je kunt spelt herkennen aan het kaf. Dit zijn meerdere omhulsels die om de graankorrel zit. Door het kaf is de graankorrel minder vatbaar voor ziektes. Spelt heeft een andere gluten structuur dan bijvoorbeeld tarwe. Hierdoor is het licht verteerbaar.

Het klinkt misschien als een ingewikkeld verhaal, dus we zullen het voor je samenvatten. Door de gluten structuur is spelt vaak beter te verdragen voor mensen met gevoelige darmen. Door de voedingswaarde zorgt het er ook voor dat je langer verzadigd bent. 

Deze voedingstoffen zijn eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren. Spelt is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Al deze voedingswaarde zijn in spelt meer aanwezig dan in tarwe. Toch zijn we voorzichtig met deze uitspraken, ondanks dat er verschillende onderzoeken naar spelt zijn, ontbreken de harde cijfers.

Spelt pasta heeft genoeg voordelen. Maar let op: ondanks dat spelt lichter verteerbaar is, is het niet geschikt voor mensen met een tarwe- of glutenallergie. Kies in dat gevoel liever voor een glutenvrije pasta.

Snelle en langzame koolhydraten

Koolhydraten zijn te verdelen in twee groepen: snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Ze hebben allebei een andere invloed op de bloedsuiker spiegel. Snelle koolhydraten worden namelijk sneller omgezet in bloedsuiker dan langzame koolhydraten.

Doordat langzame koolhydraten de bloedsuiker langzamer afgeven, blijft de bloedsuikerspiegel stabiel. Dit is voordelig omdat het ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel niet te veel piekt. Te veel pieken kunnen schade aan de bloedvaten veroorzaken. Af een toe snelle koolhydraten eten kan geen kwaad, maar hou dit wel in balans 

Spelt pasta bevat uitsluitend langzame koolhydraten. Dit is één van de redenen dat het zo gezond is en prima om te eten.

Het zijn vooral de snelle koolhydraten uit ongezonde producten waarmee je beter kunt oppassen: snoep, frisdranken en fruitsappen en alcohol bijvoorbeeld. Die geven ook energie, maar bevatten verder zeer weinig voedingsstoffen. Dat zijn de echte dikmakers, zeker omdat je snel geneigd bent om er meer van te eten en drinken.

Kies wat vaker voor langzame koolhydraten en dus voor spelt pasta. Het lichaam verteerd deze langzamer waardoor energie geleidelijk vrij komt. Dit voorkomt dipjes door de dag en heeft allerlei andere voordelen.

Voedingswaarde van spelt pasta

Je bent wat meer te weten gekomen over spelt pasta en koolhydraten. Maar wat voor effect heeft dit op spelt pasta? En hoeveel koolhydraten bevat spelt pasta en wat zijn de andere voedingswaarde?

100 gram spelt pasta bevat 72,5 gram koolhydraten. Dit zijn de langzame koolhydraten die we eerder hebben benoemd. Daarnaast vind je in 100 gram spelt pasta 356 calorieren, 3,4 gram vezels en 0,05 gram zout. 

Dit zijn allemaal voedingsstoffen die passen in een gevarieerd, gezond eetpatroon. In spelt pasta zit niet meer calorieren dan bijvoorbeeld volkoren of witte pasta.

De smaak van spelt

Spelt heeft een herkenbare smaak. Je proeft het verschil tussen spelt en bijvoorbeeld tarwe erg goed. Pasta met spelt is iets nootachtige en aardser van smaak. Als je hier van houdt is het super lekker om pasta met spelt te verwerken in een pasta gerecht.

Wij raden aan om spelt pasta te combineren met een bijpassende saus. Zoals de pasta alla noci of pasta funghi. Je kan het natuurlijk ook combineren met onze andere recepten! Doe inspiratie op via onze recepten pagina.

Het bereiden van spelt pasta

De gemiddelde kooktijd van spelt pasta verschilt niet veel van gewone en volkoren pasta. Elke pasta vorm heeft een eigen kooktijd. Gelukkig kost dit meestal niet veel tijd waardoor je binnen de kortste keren een heerlijk bordje bereid.

Mocht je weinig tijd hebben? Dan zijn er gelukkig manieren om spelt pasta wat sneller gaat te koken. We hebben alle tips en tricks voor je op een rijtje gezet. Deze tips lees je in ons blog ‘Snel pasta koken doe je zo’.

Hieronder hebben we een aantal stappen gezet waarmee je spelt pasta kan gaan koken. Door je aan deze stappen te houden kook je de spelt pasta precies goed gaar.

Volkoren pasta kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de spelt pasta in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De volkoren pasta moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de spelt pasta aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van spelt pasta
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de spelt pasta goed in beweging
  Net als elke pasta heeft de spelt pasta de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de spelt pasta voldoende in beweging.
 5. Proef de spelt pasta voor het afgieten
  Wil je weten of de spelt pasta goed is, dan is het verstandig om de spelt pasta te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de spelt pasta gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de spelt pasta aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Italiaanse spelt pasta kopen

Ben je benieuwd geworden naar Italiaanse spelt pasta? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Spelt pasta en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop.

We importeren de pasta zelf uit Italië, waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!