Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoe kook je spelt pasta? (6 handige kooktips)

Speltpasta, hoe kook je dat precies? Het koken van spelt pasta is helemaal niet moeilijk en kost weinig tijd. Maar om het je helemaal foutloos en op z’n Italiaans te laten doen, hebben we 6 handige kooktips voor je! 

Hoe kook je speltpasta?

Hoe moet je spelt pasta koken? 

Spelt pasta kook je in een grote pan met kokend water. De eerste stap is het vullen van de pan met water. Dit breng je aan de kook en daarna kan je de spelt pasta toevoegen. Kook de spelt pasta in het kokende water gaat. Op de verpakking vind je de precieze kooktijd van de spelt pasta. Na het afgieten kun je de spelt pasta bij de pastasaus doen.

Dit klinkt misschien makkelijk, en dat is het ook! Toch is er nog veel meer te vertellen over het koken van spelt pasta. Wij hebben 6 handige tips voor je op papier gezet. Lees deze tips hieronder.

Spelt pasta kooktip #1: Kook spelt pasta in een grote pan

Om spelt pasta te koken heb je natuurlijk een pan nodig, dat is bij elke pasta zo. Er zijn hartstikke veel verschillende soorten pannen. Daarom kan nog best lastig zijn om de juiste pan uit te kiezen.

Wij raden aan om altijd de grootste pan te gebruiken voor het koken van spelt pasta. Hierin heeft de spelt pasta namelijk genoeg ruimte om te bewegen tijdens het koken. Dit is belangrijk zodat de pasta minder makkelijk aan elkaar kan plakken.

Een grote pan is dus al een goede stap. Maar het kan nog veel makkelijk: met een pasta pan! Wij gebruiken deze altijd en zullen je uitleggen waarom een pasta pan zo handig is.

Misschien wel het grootste voordeel is dat je de spelt pasta meteen kunt afgieten. In de pastapan zit een inzet die dient als vergiet. Je kan het pasta water op deze manier snel en makkelijk afgieten. Ook voorkom je dat het water gaat spetteren, ook nog een stuk veiliger dus!

Wil je meer weten over een pastapan en welke onze favoriet is? Neem dan even een kijkje op ons blog: ‘Wat is een goede pastapan

Voor het koken van de spelt pasta moet je de pan voor ongeveer 75% vullen met water. Een handige tip is om warm water te gebruiken. Op deze manier bespaar je tijd omdat het water minder lang nodig heeft om aan de kook te raken. Wil je helemaal snel zijn? Breng het water dan vooraf aan de kook met een waterkoker.

Spelt pasta kooktip #2: Doe wat zout in het water

Deze tip zorgt ervoor dat je pastagerecht nog lekkerder wordt! Door zout toe te voegen aan het kookwater worden namelijk alle smaken versterkt. Als je vaker zout toevoegt weet je waar we het over hebben. 

Maar hoeveel zout moet je eigenlijk toevoegen? Je wil namelijk voorkomen dat je te veel zout gebruikt waardoor je het gerecht verpest. Dat is natuurlijk zonde! Let daarom goed op hoeveel zout je aan het water toevoegt. 

Om je op weg te helpen hebben we een makkelijk ezelsbruggetje voor je. Hiermee voeg je genoeg zout toe aan het water, maar niet te veel. Voor 3 liter wat heb je 10 gram zout nodig. Hou je hieraan en breng de spelt pasta hiermee perfect op smaak.

We hebben je hier boven kort verteld over het effect van zout in je pastagerecht. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan ons blog ‘Pasta koken met of zonder zout?’ en lees meer over dit onderwerp.

Spelt pasta kooktip #3: Gebruik geen deksel tijdens het koken van spelt pasta 

Er zijn mensen die een deksel gebruiken in de hoop dat de pasta sneller gaar kookt. Doe dit vooral niet! Door de deksel ontstaat namelijk schuim op het water wat zorgt voor een hoop geklieder. Je kan de deksel het beste gewoon weglaten, less is more.

Waarom gaat het water schuimen? Dit heeft alles te maken met de bestanddelen van spelt pasta. Het eiwit en zetmeel dat in de pasta veroorzaken het schuimen. Door een deksel te gebruiken vererger je dit proces alleen maar. Zonder deksel op de pan is het ook een stuk makkelijker om in de pan te roeren. Waarom dit zo belangrijk is leggen we je bij de volgende tip uit. 

Spelt pasta kooktip #4: Hou de spelt pasta in beweging tijdens het koken 

Elke pasta heeft de neiging om aan elkaar te plakken, ook spelt pasta. Heel vervelend als je het ons vraagt. Gelukkig is er een makkelijke manier om dit te voorkomen: hou de pasta in beweging.
Dit doe je door elke minuut eventjes in de pan met spelt pasta te roeren. 

Vindt je plakkende pasta ook zo verschrikkelijk? Er zijn nog veel meer tips waarmee je plakkende pasta kan voorkomen. Alle tips om plakkende pasta te voorkomen lees je in ons blog: ‘Zo voorkom je plakkende pasta‘.

Het roeren in de pan is dus erg belangrijk om plakkende pasta tegen te gaan. Gebruik een spaghettilepel om te roeren. Ook als je een andere pasta vorm kookt kan je de spaghettilepel gebruiken.

Een spaghettilepel is niet alleen makkelijk om mee te roeren, maar ook om de pasta daarna mee op te scheppen. De spaghettilepel is hier speciaal voor ontworpen. Dit maakt een spaghettilepel een echte must-have voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. Probeer het zelf uit en je zult merken dat je niet meer anders wil. Hier lees je alles over een spaghetti lepel gebruiken.

Spelt pasta kooktip #5: proef de spelt pasta voor het afgieten

Bij koken hoort proeven! Het is misschien wel het leuke en belangrijkste onderdeel van koken. Je beoordeelt je kookkunsten en kan nog wat dingen aanpassen. Dit is ook het geval bij het koken van spelt pasta. Proef de spelt pasta ongeveer 1 minuutje voor het afgieten.

Het proeven van spelt pasta heeft twee grote voordelen:

1. Je proeft of je genoeg zout hebt toevoegd
Door te proeven merk je meteen of het pastawater zout genoeg is. Mocht dit niet het geval zijn, voeg dan nog wat zout toe. Als je de spelt pasta al hebt gaar gekookt kan je wat extra zout aan de pastasaus toevoegen.

2. Je proeft of de spelt pasta gaar genoeg is
Hoe gaar je de pasta lekker vindt is voor iedereen persoonlijk. De één houdt van harde pasta en de ander van zachte. Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van het gerecht dat je ermee maakt. In een salade is het bijvoorbeeld om de spelt pasta ‘al dente’ te koken. Dan heeft de pasta een ‘bite’ en is het net genoeg gaar om. Te eten. Wist je dat ze in Italie alle pasta op deze manier eten? Hoe je zelf pasta al dente kookt lees je in ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo’.

Dit zijn twee redenen waarom het zo belangrijk is om de spelt pasta te proeven voordat je het afgiet. De spelt pasta speelt namelijk de hoofdrol in jouw pastagerecht. Proef daarom goed! 

Spelt pasta kooktip #6: Voeg de spelt pasta meteen bij de pastasaus

Vaak zijn mensen gewend om de spelt pasta en de pastasaus apart te serveren. Probeer het eens een keer gelijk bij de saus te voegen. Dit is namelijk super lekker en heeft daarnaast ook allerlei voordelen! 

Ten eerst maak je de kans kleiner dat de spelt pasta aan elkaar gaat plakken. Door de pasta direct na het afgieten bij de pastasaus te voegen hecht de saus namelijk goed aan de spelt pasta. Zo krijg de pasta weinig kans om aan elkaar te plakken. 

Daarnaast zorgt het ervoor dat het gerecht één geheel wordt. De spelt pasta en saus mengen zich goed. Daardoor is elke hap de juiste verhouding tussen pasta en saus. 

We adviseren om het zelf een keer uit te proberen. We achten de kans groot dat je niet meer anders wil. Lang verhaal kort, voeg de spelt pasta na het afgieten meteen bij de pastasaus. 

Wat is spelt pasta? 

We hebben je van alles verteld over het koken van spelt pasta. Maar wat is het eigenlijk? Spelt is een eeuwenoud graan dat bekend staat om zijn voedingsstoffen. Doordat het veel voedingsstoffen bevat is spelt erg gezond.

Spelt pasta is populair omdat het zo gezond is, maar ook omdat het minder gluten bevat dan witte pasta. Dit heeft als gevolg dat de pasta voor veel mensen makkelijker verteerbaar is.

Spelt is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Maar ook eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren.

Al deze voedingsstoffen zijn in spelt meer aanwezig dan in tarwe. Toch zijn we voorzichtig met deze uitspraken, uit recente onderzoeken blijkt namelijk dat de verschillen minimaal zijn. Dat neemt niet weg dat spelt pasta sowieso gezond is. Een verantwoorde keuze dus! 

Meer over spelt pasta lees je in ons blog ……

Hoe veel spelt pasta heb je per persoon nodig? 

Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar verschillende factoren. Het gerecht dat je met de spelt pasta wil maken speelt een grote rol. Gebruik je een stevige, goed gevulde pastasaus?

Kies er dan voor om wat minder spelt pasta te gebruiken. Andersom geldt natuurlijk ook: gebruik wat meer spelt pasta voor een lichte saus.

Bij een saus die hier tussen in zit adviseren we om 125 gram pasta per persoon aan te houden. Als je een grote of juist een kleine eter bent kan je deze hoeveelheid natuurlijk aanpassen.

Er zijn nog meer factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van de hoeveelheid pasta. Mocht je er nog meer over willen weten, dan verwijzen we je graag door naar ons blog: hoeveel pasta per persoon.

Hoeveel water gebruik je voor het koken van spelt pasta?

Het is erg belangrijk om genoeg water te gebruiken voor het koken van spelt pasta. Hierdoor kan de pasta dansen in de pan, en plakt het niet aan elkaar. Kijk niet verbaasd op als je merkt dat de hoeveelheid water minder is geworden na het koken van de spelt pasta. Dit komt omdat de pasta het water opzuigt en daardoor gaar en zacht kookt.

Vind je het lastig om de hoeveelheid water te bepalen? Gebruik dan ons makkelijke ezelsbruggetje. Voor 100 gram pasta heb je 1 liter water nodig. Dit is volgens ons de ideale hoeveelheid water waarin de spelt pasta kan dansen en gaar kan koken.

Om het duidelijker te maken geven we je een voorbeeld. Stel dat je drie gasten op bezoek krijgt en daarvoor wil koken. Met jezelf erbij kook je dus voor vier personen in totaal. 100 gram spelt pasta  x 4 = 400 gram. Per 100 gram gebruiken we 1 liter water, dus 1 liter x 4 = 4 liter water. Makkelijk toch?

Dit sommetje laat zien hoeveel water je minimaal nodig hebt. Als je meer gebruikt is dit niet erg. Belangrijk is om vooral niet minder water te gebruiken want dit beïnvloed het kookproces om een negatieve manier.

Het gebruiken van veel water heeft wel een nadeel: het heeft langer nodig om te koken. Als je veel tijd hebt maakt dit natuurlijk is uit. Heb je wat minder tijd? Kies er dan voor om je aan de minimale hoeveelheid water te houden.

Makkelijk spelt pasta koken met een pasta pan 

Spelt pasta koken is een stuk leuker en makkelijk geworden sinds we een pasta pan gebruiken. Je kan het gebruiken voor spelt pasta, maar ook voor alle andere soorten pasta. We vertellen je de voordelen die we hebben gemerkt sinds we een pastapan gebruiken.

Een pastapan lijkt op een normale pan, maar toch is er een groot verschil. In tegenstelling tot een normale pan bestaat een pastapan namelijk uit twee delen. De buitenkant van de pan en een inzet die lijkt op een vergiet. Door het vergiet wordt het afgieten van pasta zeer makkelijk.

Een pastapan gebruik je als volgt:

  • Vul de pastapan met water.
  • Zet de gevulde pastapan op hoog vuur
  • Wacht tot het water in de pan kookt
  • Voeg de fusilli toe aan het kokende water.
  • Kook de fusilli volgens de kooktijd op de verpakking gaar.
  • Zodra de fusilli gaar is, til je het vergiet van de pastapan omhoog. Dit zorgt ervoor dat het water door de gaatjes terug de pan in stroomt.
  • Laat de fusilli uitdruppelen boven de pan en voeg de fusilli toe aan de pastasaus.

Het gebruik van een pastapan is een stuk makkelijker dan een normale pan. Het is niet alleen makkelijker, maar ook een stuk veiliger. Een erg groot voordeel als je het ons vraagt. Er zijn veel verschillende pastapannen verkrijgbaar. Zorg ervoor dat je een goede uitkiest. Welke pastapan wij adviseren lees je in ons blog: ‘Wat is een goede pastapan’.

Mocht je meer willen weten over het gebruik van een pastapan? Neem dan een kijkje in ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan’. Hier gaan we dieper in op alle aspecten van het gebruik van een pastapan.

Heb je thuis nog geen pastapan? Bekijk hier een aantal goede pastapannen en investeer in goede pastapan. 

Spelt pasta koken zonder dat het gaat plakken 

Wij en een heleboel andere pastaliefhebbers hebben een hekel aan plakkende pasta. Er zijn allerlei verhalen in omloop die dit zouden voorkomen. Er wordt geadviseerd om olijfolie aan het pastawater toe te voegen. De pasta afspoelen met koud water zou ook het plakken voorkomen.

Dit is allemaal niet waar! Laat deze tips dus achterwege en voorkom hiermee een hoop ellende. We gaan je vertellen op welke manier je echt plakkende pasta tegengaat.

Beide verhalen zijn niet kloppend. Laat deze tips dus achterwege en voorkom hiermee een hoop ellende. We gaan je vertellen op welke manier je echt plakkende pasta tegengaat.

Om te beginnen gaat het erom dat je de juiste spelt pasta uitzoekt. Spelt pasta van goede kwaliteit gaat valt niet uitklaar maar blijft intact. Dit zorgt er ook voor dat het niet aan elkaar gaat plakken.

Daarnaast moet je de pasta goed in beweging houden tijdens het koken. Doe dit door elke minuut in de pan te roeren. Op deze manier krijgt de spelt pasta niet de kans om tegen elkaar te plakken.

Na het afgieten heeft pasta de neiging om alsnog aan elkaar te gaan plakken. Voorkom dat dit op het laatste moment nog gebeurt. Het is erg simpel: voeg de spelt pasta gelijk toe aan de pastasaus. Daardoor hecht de pastasaus aan de pasta en krijgt het niet de kans om aan elkaar te plakken.

Zoals je leest is het voorkomen van plakkende pasta veel makkelijker dan je misschien dacht. Het enige wat je moet doen is: kwalitatieve pasta kopen, deze in beweging houden en het gelijk toevoegen aan de pastasaus. Die trucjes kan je vanaf nu dus achterwege laten!

Het juiste gerecht voor spelt pasta

Spelt heeft een herkenbare smaak. Je proeft het verschil tussen spelt en bijvoorbeeld tarwe erg goed. Pasta met spelt is iets nootachtige en aardser van smaak. Als je hier van houdt is het super lekker om pasta met spelt te verwerken in een pasta gerecht.

Wij raden aan om spelt pasta te combineren met een bijpassende saus. Zoals de pasta alla noci of pasta funghi. Je kan het natuurlijk ook combineren met onze andere recepten! Doe inspiratie op via onze recepten pagina.

Italiaanse spelt pasta kopen

Ben je benieuwd geworden naar Italiaanse spelt pasta? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Spelt pasta en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop.

We importeren de pasta zelf uit Italië, waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!