Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Zo kook je macaroni (6 handige kooktips)

Een lekker bord macaroni, wie lust dat nou niet? Maar een heerlijk bord macaroni begint natuurlijk bij het koken van de macaroni. Moeilijk is het niet, maar toch gaat het niet altijd goed. Daarom geven we je 6 handige macaroni kooktips zodat je voortaan met gemak macaroni kookt!

Zo kook je macaroni (6 handige kooktips)

Zo kook je macaroni

Macaroni kook je in een grote pan met kokend water. Vul de pan voor 75% met water en breng het aan de kook. Doe de macaroni in het kokende water en kook de macaroni voor ongeveer 8 minuten gaar. Zodra ze gaar zijn kun je de macaroni afgieten en bij de pastasaus doen. 

Kort en bondig is dit de manier waarom je macaroni kookt. Maar er zit natuurlijk veel meer achter het koken van macaroni. Daarom geven je hieronder 6 handige tips en meer informatie over het koken van macaroni.

Macaroni kooktip #1: Kook de macaroni in een grote pan

Macaroni koken doe je in een grote pan. Het liefst een zo’n groot mogelijke! Deze tip is ontzettend belangrijk want als je macaroni in een te kleine pan kookt, zul je zien dat je tegen een hoop problemen aan loopt.

Daarom zeggen we altijd dat je macaroni het beste in een zo’n groot mogelijk pan moet koken. Tijdens het koken heeft de macaroni genoeg ruimte nodig om te kunnen bewegen. De macaroni moet kunnen dansen terwijl deze gaar kookt. Doordat de macaroni de ruimte heeft om te bewegen in de pan, zul je zien dat de macaroni minder de neiging heeft om aan elkaar te gaan plakken. Deze eerste en simpele stap scheelt je uiteindelijk een hoop irritatie!

Het type pan dat wij altijd gebruiken om macaroni in te koken is een pastapan. Een pastapan is een speciale pan die ontworpen is om pasta in te koken. Je kunt de pasta namelijk koken én meteen afgieten dankzij de inzet die in de pan zit. Daarom is een pastapan niet alleen makkelijker, maar ook een stuk veiliger om mee te koken dan een gewone pan. Wil je meer weten over een pastapan en welke onze favoriet is? Neem dan even een kijkje op ons blog: ‘Wat is een goede pastapan

Nu je weet dat je een grote pan moet gebruiken (het liefst een pastapan) hoef je hem alleen nog maar te vullen met water. Vul de pan voor ongeveer 75% met water. Ons advies is om warm water te gebruiken. Gebruik warm water uit de kraan of gebruik een waterkoker om het water voor te verwarmen. Het gebruik van voorverwarmd water scheelt je namelijk een hoop tijd en hierdoor zul je zien dat het koken van macaroni een stuk sneller gaat!

Nadat de pan gevuld is kun je het water aan de kook brengen. Zet het gas zo hoog mogelijk en wacht tot het water begint te borrelen.

Macaroni kooktip#2: Doe zout in het water

Voeg zout toe bij het koken van de macaroni. Je kunt het zout het beste toevoegen voordat de macaroni in de pan zit. Zodra het water kookt kun je er een snufje zout aan toevoegen. Zout toevoegen heeft niks te maken met het kookproces, maar meer met de smaak van de macaroni als het op je bord ligt.

Het lijkt misschien een kleine toevoeging en je vraagt je misschien af of het ook echt nut heeft. In onze ogen wel! Een klein beetje zout kan een groot verschil maken namelijk. Zout geeft alle smaken een extra boost, waardoor die smaken beter naar voren komen. Hierdoor wordt je bord macaroni, met een kleine handeling, veel lekkerder. Doe wel voorzichtig, want te veel zout verpest je hele gerecht. Dat zou dan ook weer zonde van de moeite zijn.

Om je een idee te geven hoeveel zout je zou moeten gebruiken, is het handig om je aan de volgende hoeveelheid vast te houden. We adviseren om ongeveer 10 gram zout per 3 liter water toe te voegen. Volgens ons is dit de ideale hoeveelheid zout om macaroni mee te koken.

Het type zout dat we je aanbevelen om te gebruiken is natuurlijk zeezout. Zeezout in de fijnste korrel die je kunt krijgen. Zonder jodium trouwens.

Wil je meer weten over het effect van zout op je favoriete macaroni gerecht? Neem dan een kijkje op ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?‘ over zout gebruiken tijdens het koken van pasta.

Macaroni kooktip #3: Kook de macaroni zonder deksel op de pan

Dit is een tip die je een hoop geklieder tijdens het koken kan besparen. De macaroni wordt er niet lekker door, maar de keuken blijft er een stuk schoner van!

Gebruik dus geen deksel tijdens het koken van macaroni. Het deksel is nergens voor nodig en kan er alleen maar voor zorgen dat het water gaat schuimen. Doordat je geen deksel gebruikt zul je zien dat het water een stuk minder snel gaat schuimen.

Wat de oorzaak ook precies is, op de een of andere manier gaat het kookwater altijd schuimen zodra je een deksel op de pan zet. Dat heeft te maken met het zetmeel dat in de pasta zit. We willen het niet te ingewikkeld maken, daarom adviseren we om geen deksel tijdens het koken van macaroni te gebruiken.

Naast het feit dat een deksel voor schuimend water zorgt, belemmerd het je ook om de macaroni in bewegen te houden. Elke minuut moet er in de pan met macaroni geroerd worden. Een deksel op de pan maakt dit klusje alleen maar moeilijker. Bij de volgende tip vertellen we je er meer over.

Macaroni kooktip #4: Hou de macaroni in beweging tijdens het koken

Pasta, en dus ook macaroni heeft de vervelende neiging om aan elkaar te gaan plakken. Maar wist je dat je dit met een paar simpele handelingen grotendeels kunt voorkomen?

De eerste tip die we je mee willen geven is om de macaroni tijdens het koken goed in beweging te houden. Dit kun je het beste doen door elke minuut door de kokende macaroni heen te roeren. Zo hou je de macaroni in beweging en heeft het geen tijd om aan elkaar te gaan plakken.

Ook hier komt het belang van kooktip #1 weer naar voren. Als je het koken van macaroni begonnen bent met een grote pan, is het dus ook makkelijker om de macaroni in beweging te houden.

Om de macaroni in beweging te houden kun je het beste gebruik maken van een spaghetti lepel. Deze soort lepel is speciaal ontwikkeld om pasta op te scheppen en om in de pan te kunnen roeren. Dit is één van die keukentools die bij elke pasta liefhebber in de keuken hoort te liggen. Investeer in een goede spaghetti lepel en gegarandeerd dat je nooit meer anders wilt! Hier lees je alles over een spaghetti lepel gebruiken.

Macaroni kooktip #5: Proef de macaroni voordat je het afgiet

Ook dit is een ontzettende belangrijke kooktip. Want als je het afgieten verkeerd doet, kan dat er voor zorgen dat je hele macaroni gerecht verpest is.

Proef de macaroni voordat je het gaat afgieten! Het is een kleine moeite en een kleine handeling, maar het kan een groot verschil maken. Want hoe vervelend is het als je de macaroni te vroeg of juist te laat afgiet. De macaroni is dan of te hard of juist te zacht. Beide niet lekker!

Om dit te voorkomen kun je het beste 1 minuut voordat de kooktijd verstreken is, een stukje macaroni uit die pan vissen. Proef de macaroni en bepaal zelf of je de macaroni gaar genoeg vindt. Is de macaroni nog te hard? Laat het dan nog 1 minuut door koken en herhaal het proeven.

Aan het proeven van de macaroni voordat je deze afgiet zitten twee grote voordelen:

 1. Je proeft meteen of je te weinig zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit het geval zijn, kun je dit eerst nog even doen. Laat de macaroni nog een minuut doorkoken voordat je hem uiteindelijk toch af gaat gieten. Mocht de macaroni al gaar zijn en je wilt het niet overgaar laten worden, kun je er ook voor kiezen om nog een beetje zout aan je pastasaus toe te voegen. Hierdoor compenseer je het tekort aan zout in het water en wordt je macaroni niet overgaar.
 2. Je proeft meteen of de macaroni gaar is. Door een stukje macaroni uit het water te halen en te proeven, merk je meteen of de macaroni als gaar genoeg is om te eten. De macaroni moet ‘al dente‘ zijn. Oftewel, gaar genoeg om te kunnen eten maar hij moet nog een lichte ‘bite’ hebben. Dit is hoe ze macaroni in Italië koken. Dit is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan. Hier lees je alles over pasta al dente koken.

De macaroni proeven voordat je het gaar afgieten is misschien wel de belangrijkste tip in het hele rijtje. Niet omdat het koken van de macaroni daardoor een stuk beter gaat, het zorgt er gewoon voor dat je zeker weet dat je macaroni gerecht lekker zal zijn. En daar doen we het allemaal voor! Proef daarom altijd de macaroni voordat je het afgiet.

Macaroni kooktip #6: Doe de macaroni gelijk bij de pastasaus

Nadat je de macaroni gaar genoeg gekookt hebt is het tijd om hem te proeven en af te gieten. Dit kun je doen door de inzet van de pastapan omhoog te halen of door een vergiet te gebruiken.

Nadat je de macaroni hebt afgegoten kun je ze het beste meteen bij de pastasaus doen. Weet je nog dat macaroni de neiging heeft om aan elkaar te gaan plakken? Ook hiermee voorkom je plakkende pasta! Doordat je de macaroni na het afgieten meteen bij de pastasaus doet, kan de macaroni niet aan elkaar gaan plakken. De macaroni gaat aan de pastasaus plakken. En dit is juist wat we willen bereiken.

In Italië is het trouwens heel normaal om de pasta meteen in de pastasaus te doen. Je zult nooit zien dat er in Italië losse pasta en losse pastasaus geserveerd wordt. Daarom hebben ze in Italië ook nooit last van plakkende pasta!

Wat ook een voordeel is aan het meteen samenvoegen van de macaroni en de pastasaus, is dat de macaroni warm blijft. De pastasaus staat natuurlijk nog op het vuur te pruttelen. Zodra je de macaroni erbij doet zul je zien dat de macaroni lekker warm blijft. Dit is zeker handig als je nog even moet wachten voordat je kunt eten.

Hoe lang moet je macaroni koken?

Gemiddeld genomen is de kooktijd van macaroni rond de 8 minuten. Er zijn een aantal verschillende soorten macaroni. De een is wat groter als de ander, de ander is wat dikker en ga zo maar verder. De kooktijd van de welbekende macaroni is gemiddeld genomen 8 minuten.

Mocht je zeker willen zijn van de exacte kooktijd van macaroni kun je altijd op de verpakking kijken. Op de verpakking staat altijd aangegeven hoe lang de macaroni moet koken voordat deze gaar is. Hou de kooktijd op de verpakking aan voor het beste resultaat en proef de macaroni voordat je hem gaat afgieten. Door dit altijd te doen zorg je er voor dat de macaroni altijd lang genoeg gekookt heeft zoals jij dat lekker vindt.

Als we over de kooktijd van macaroni spreken hebben we het altijd over de tijd dat de macaroni in het kokende water ligt. Als er op de verpakking staat dat de macaroni 8 minuten moet koken, is dit dus bedoeld als 8 minuten in kokend water. Doe daarom pas macaroni in de pan als het water echt aan de kook is.

Een ding dat ik je nog wil meegeven over de kooktijd van macaroni is dat je het water zo snel mogelijk weer aan de kook moet brengen zodra je de macaroni er in gedaan hebt. Je zult zien dat het kokende water even stopt met koken zodra je de macaroni hebt toegevoegd. Zet het gas meteen op de hoogste stand en breng het water zo snel mogelijk weer aan de kook.

Hoeveel macaroni kook je per persoon?

Er zijn veel factoren die bepalen hoeveel macaroni je per persoon moet koken. Zo veel zelfs dat we een heel blog geschreven hebben over de hoeveel pasta die je per persoon moet koken. Daarom houden we het hier kort en bondig. Als je alles wilt weten over de hoeveelheid pasta per persoon kun je altijd een kijkje nemen op ons blog: “Hoeveel pasta kook je per persoon‘.

Omdat we je op weg willen helpen met de hoeveelheid macaroni heb ik hieronder een klein overzichtje gemaakt met de hoeveelheid macaroni per persoon.

Zoveel macaroni kook je per persoon:

 • Hoeveelheid macaroni per persoon als voorgerecht: 80 gram (ongekookt)
 • Hoeveelheid macaroni per persoon als hoofdgerecht: 125 gram (ongekookt)
 • Hoeveelheid macaroni per persoon bij weinig pastasaus: 125 gram (ongekookt)
 • Hoeveelheid macaroni per persoon bij veel pastasaus: 80 gram (ongekookt)

Zoals ik eerder al aangeven heb zijn er meerder factoren die de hoeveelheid macaroni per persoon bepalen. Maar door de aantallen van hierboven aan te houden zit je bijna altijd goed.

Hoeveel water gebruik je bij het koken van macaroni?

Zoals ik bij kooktip #1 al aangegeven heb is het belangrijk om veel water te gebruiken bij het koken van macaroni. Liever te veel water dan te weinig. De macaroni heeft namelijk de ruimte nodig om te bewegen in de pan terwijl hij gaar kookt.

De twee voordelen hiervan zijn dat de macaroni niet aan elkaar kan gaan plakken en de macaroni heeft genoeg water om op te kunnen zuigen. Alleen maar voordelen aan het gebruik van voldoende water dus!

Om je een concreet voorbeeld te geven hebben we een handige vuistregel voor je. Gebruik ongeveer 1 liter water per 100 gram ongekookte macaroni. Als je deze hoeveelheid aanhoud zit je in de meeste gevallen goed. Met deze hoeveelheid water heeft de macaroni ruimte om te bewegen en meer dan genoeg water om zich mee vol te zuigen tijdens het koken.

Een voorbeeld:

Stel dat je macaroni voor 4 personen wil koken komt dit dus neer op het volgende: 100 gram pasta per persoon x 4 personen = 400 gram pasta. 1 liter water per 100 gram macaroni komt dus neer op 4 liter water.

Om voor 4 personen macaroni te koken heb je dus minimaal 4 liter water nodig. Let op: minimaal! Dit betekent natuurlijk niet dat je niet meer dan 4 liter water mag gebruiken. Je kunt gerust 6 of 8 liter water in de pan doen. Meer water beïnvloed het kookproces namelijk niet, terwijl minder water dat wel doet.

Een belangrijk punt wat betreft de hoeveelheid water is de duur van het koken. Oftewel de tijd die het kost om het water aan de kookt te brengen. Mocht je geen haast hebben is dit natuurlijk geen belangrijk punt.

Maar mocht je weinig tijd hebben en toch snel macaroni willen koken is de hoeveelheid wat die je gebruikt natuurlijk wel van belang! Gebruik dan niet meer water dan je daadwerkelijk nodig hebt. Het kan namelijk zo een aantal minuten schelen om het overtollige water aan de kook te brengen. Alles over snel pasta koken lees je in ons blog: ‘Snel pasta doe je zo“.

Makkelijker macaroni koken met een pastapan

Met een pastapan wordt het koken van macaroni makkelijker en veiliger. We hebben zelf zo lang getobd met veel verschillende normale pannen, dat we je oprecht kunnen aanbevelen om een pastapan te gebruiken.

Een pastapan is speciaal bedoeld om pasta mee te koken. Ongeacht de soort pasta, ook macaroni kun je er dus mee koken. Eigenlijk werkt een pastapan net als een normale pan. Er zit maar één groot verschil tussen een normale pan en een pastapan. De pastapan heeft een soort vergiet als inzet. Dit houdt in dat er een soort vergiet in de pan zit. Dit vergiet is echt onderdeel van de pan. En nu net dit vergiet zorg voor snelheid en veiligheid bij het afgieten van de macaroni.

Omdat je misschien onbekend bent met het gebruik van een pastapan omschrijf ik hieronder hoe je een pastapan gebruikt.

Zo gebruik je een pastapan:

 • Vul de pastapan met water.
 • Zet de pastapan met water op het gas en zet het gas hoog.
 • Wacht tot het water kookt.
 • Voeg de macaroni aan het kokende water toe en kook de macaroni gaar
 • Zodra de macaroni gaar is, kun je het vergiet van de pastapan omhoog tillen. De water stroomt door de gaatjes van het vergiet terug de pan in en de macaroni komt mee omhoog.
 • Laat de macaroni even uitdruppelen boven de pan en giet de tagliatelle in de pan met pastasaus.

Dit is natuurlijk een korte en bondige uitleg over hoe je een pastapan gebruikt. Maar er zit meer achter het gebruiken van een pastapan. In ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan‘ vertellen we je er meer over.

Kort samengevat is een pastapan sneller dan een normale pan. Naast de snelheid en het gemak van het afgieten van de pasta, is de pastapan ook een stukje veiliger. Dankzij de pastapan hoef je niet meer met een pan kokend water naar de gootsteen heen en weer te lopen. Veiligheid is ook erg belangrijk in onze ogen!

Macaroni al dente koken

Deze kooktip is bedoeld voor de echt pastaliefhebber. Degene die macaroni wilt koken zoals ze dit in Italië doen. (alhoewel macaroni niet gegeten wordt in Italië). Pasta wordt in Italië namelijk altijd al dente gekookt. Ongeacht de soort pasta, hij wordt altijd al dente gekookt. Dus ook de in Nederland zo bekende macaroni.

Al dente betekend letterlijk vertaald beetgaar. Dit houdt in dat de macaroni gaar genoeg is om te eten maar dat er toch een kleine ‘bite’ aan zit. Het koken van macaroni al dente is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast komt het ook nog eens neer op smaak. Want wat de een al dente vindt, is voor de andere te hard of juist te zacht.

Om macaroni al dente te koken is het belangrijk om precies te weten hoeveel minuten de macaroni moet koken. Staat er op de verpakking dat de kooktijd van de macaroni 8 minuten is, kook de macaroni dan voor 7 minuten. Hierdoor is de macaroni net wat minder gaar en heeft het een ‘bite’.

Let wel op dat de pasta niet te ongaar is. Dit is natuurlijk echt niet lekker en het kan je hele macaroni gerecht verpesten. Proef daarom altijd eerst voordat je de macaroni gaat afgieten. Hierdoor kun je proeven hoe gaar de macaroni is en of je ze zo lekker genoeg vindt. Wat uiteindelijk draait het er allemaal om of jij de macaroni lekker vindt!

In het blog: ‘pasta al dente koken doe je zo’ gaan we dieper in op het koken van al dente pasta.

Macaroni koken zonder dat hij gaat plakken

Macaroni koken zonder dat hij aan elkaar gaat plakken is niet moeilijk. Op het internet lees je allerlei wilde verhalen over het gebruik van olijfolie en de macaroni afspoelen met koud water. Onzin als je het ons vraagt.

Macaroni koken en ervoor zorgen dat deze niet aan elkaar gaat plakken begint bij het kiezen van de juiste macaroni. Daarmee bedoel ik macaroni gemaakt van durum tarwe. Ook wel harde tarwe genoemd. Macaroni gemaakt van harde tarwe heeft de neiging om minder aan elkaar te gaan plakken. Alle macaroni in onze pastashop zijn gemaakt van harde tarwe. Dus neem gerust een kijkje en schaf echt Italiaanse macaroni aan.

Als je de juist macaroni hebt aangeschaft en de macaroni zit in het kokende water, is het belangrijk om de macaroni elke minuut een keer te roeren. Hou de macaroni in beweging waardoor hij geen tijd heeft om aan elkaar te gaan plakken.

En ander moment tijdens het koken van macaroni waar het vaak fout gaat is na het afgieten. Doe de macaroni na het afgieten meteen in de pan met pastasaus. Hierdoor hecht de pastasaus aan de macaroni en zal de macaroni niet aan elkaar gaan plakken.

Als je deze 3 punten in je achterhoofd houdt, zul je zien dat macaroni niet aan elkaar gaat plakken. Zonder trucjes of wondermiddeltjes. Gewoon goede macaroni kopen, in beweging houden tijdens het koken en daarna meteen bij de pastasaus doen. Zo kook je macaroni zonder dat hij gaat plakken!

Meer lezen over plakkende pasta voorkomen doe je op ons blog: ‘Plakkende pasta voorkomen doe je zo

De juiste macaroni kopen

Ben je op zoek naar een goede macaroni voor je favoriete pasta? Bekijk dan onze pastashop voor meer dan 100 pastasoorten. Ga bijvoorbeeld voor de spaghettipenne, of wat dacht je van de volkoren fusilli? Voor je het weet zit je te smullen van een overheerlijk pastagerecht, op de juiste manier gekookt  natuurlijk!