Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

De kooktijd van macaroni (voor de perfecte macaroni)

Macaroni koken is het begin van een heerlijke bordje macaroni. Maar om te kunnen genieten van dit bekende pastagerecht, moet je de macaroni eerst koken. En dan precies lang genoeg om ze perfect te laten smaken. We vertellen je precies wat de kooktijd van macaroni is.

De kooktijd van macaroni

De kooktijd van macaroni

De kooktijd van macaroni is ongeveer 8 minuten. Kook de macaroni in kokend water voor 8 minuten totdat ze gaar zijn. Om de macaroni al dente te koken, kook je de macaroni voor ongeveer 7 minuten.

Maar om macaroni te koken moet je niet alleen rekening houden met de kooktijd, je moet ook even weten hoe je dit op de juiste manier doet. Lees verder want we vertellen je er meer over!

Hoe lang moet je macaroni koken?

De gemiddelde kooktijd van macaroni is dus ongeveer 8 minuten. De kooktijd is afhankelijk van de soort macaroni die je gebruikt. De kooktijd van 8 minuten geldt voor de welbekende macaroni.

Er zijn namelijk ook grotere en kleinere soorten macaroni. De kooktijden van deze soorten macaroni verschillen van de normale macaroni. Hoe groter de macaroni, hoe langer deze nodig heeft om gaar te koken. Aan de andere kant, hoe kleiner de macaroni, hoe korter de macaroni nodig heeft om gaar te koken. Dit geldt eigenlijk voor alle pasta soorten die er bestaan. En dat zijn we veel!

Mocht je zeker willen zijn wat de exacte kooktijd van de macaroni is, kun je altijd op de verpakking kijken. Hier staat namelijk altijd om vermeld hoeveel minuten de macaroni nodig heeft om gaar te koken. Dus mocht je twijfelen, kijk dan even op de verpakking.

Als we over de kooktijd van macaroni praten hebben we het altijd over de tijd dat de macaroni in het kokend water ligt. Als er op de verpakking staat dat de macaroni 8 minuten moet koken, is dit dus bedoeld als 8 minuten in kokend water. Doe daarom pas macaroni in de pan als het water echt aan de kook is.

Wat ik je nog wil meegeven over de kooktijd van macaroni is dat je het water zo snel mogelijk weer aan de kook moet brengen zodra je de macaroni er in gedaan hebt. Het water heeft namelijk de gewoonte om even te stoppen met koken zodra je macaroni in de pan valt. Breng het water dus zo snel mogelijk weer aan de kook door het gas op de hoogste stand te draaien.

We raden je aan om je altijd aan de hoeveelheid minuten te houden die er op de verpakking staat. Dit is namelijk een goed uitgangspunt om te bepalen hoe lang je de macaroni wilt koken. Maar ook om te bepalen hoe lang de macaroni moet koken om ‘al dente‘ gekookt te zijn. We vertellen je er meer over in de volgende alinea!

Macaroni ‘al dente’ koken

Macaroni ‘al dente’ koken is een term die je misschien wel eens gehoord hebt. Maar wat houdt deze term precies in? Het is niets ander dan een simpele Italiaanse term die aangeeft hoe gaar de macaroni is.

Macaroni ‘al dente’ koken betekent simpel gezegd niks anders dan de macaroni beetgaar koken. De macaroni is dan dus niet helemaal gaar gekookt, maar heeft nog een kleine ‘bite’ in zich.

Om de macaroni al dente te koken moet je je aan een andere kooktijd houden. Je moet de macaroni ongeveer 7 minuten in plaats van 8 minuten koken. Door de macaroni een minuut korter te koken zul je zien dat de macaroni nog net een kleine bite in zich heeft wat in het Italiaans dus ‘al dente’ heet.

Let wel op dat de pasta niet te ongaar is. Dit is natuurlijk echt niet lekker en het kan je hele macaroni gerecht verpesten. Proef daarom altijd eerst voordat je de macaroni gaat afgieten. Hierdoor kun je proeven hoe gaar de macaroni is en of je ze zo lekker genoeg vindt. Wat uiteindelijk draait het er allemaal om of jij de macaroni lekker vindt!

In het blog: ‘pasta al dente koken doe je zo’ gaan we dieper in op het koken van al dente pasta.

Macaroni van Rustichella d'Abruzzo

Macaroni kopen

Macaroni van goede kwaliteit kookt makkelijker en zal lekkerder smaken. Neem een kijkje bij onze favoriete macaroni en probeer hem zelf!

Macaroni bekijken

Proef de macaroni voordat je het afgiet

We adviseren altijd om de macaroni te proeven voordat je deze gaat afgieten. Want mocht je de macaroni te vroeg, of juist te laat afgieten, kan dit je hele macaroni gerecht verpesten. Het is dus erg belangrijk om voor het afgieten even te proeven of de macaroni gaar genoeg is.

Om te voorkomen dat de macaroni niet gaar genoeg is, kun je het beste 1 minuut voordat de kooktijd verstreken is een stukje macaroni uit die pan vissen. Proef de macaroni en bepaal zelf of je de macaroni gaar genoeg vindt. Is de macaroni nog te hard? Laat het dan nog 1 minuut door koken en herhaal het proeven.

Aan het proeven van de macaroni voordat je deze afgiet zitten twee grote voordelen:

  1. Je proeft meteen of je te weinig zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit het geval zijn, kun je dit eerst nog even doen. Laat de macaroni nog een minuut doorkoken voordat je hem uiteindelijk toch af gaat gieten. Mocht de macaroni al gaar zijn en je wilt het niet overgaar laten worden, kun je er ook voor kiezen om nog een beetje zout aan je pastasaus toe te voegen. Hierdoor compenseer je het tekort aan zout in het water en wordt je macaroni niet overgaar.
  2. Je proeft meteen of de macaroni gaar is. Door een stukje macaroni uit het water te halen en te proeven, merk je meteen of de macaroni als gaar genoeg is om te eten. De macaroni moet ‘al dente‘ zijn. Oftewel, gaar genoeg om te kunnen eten maar hij moet nog een lichte ‘bite’ hebben. Dit is hoe ze macaroni in Italië koken. Dit is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan. Hier lees je alles over pasta al dente koken.

De macaroni proeven voordat je het gaar afgieten is misschien wel de belangrijkste tip in het hele rijtje. Niet omdat het koken van de macaroni daardoor een stuk beter gaat, het zorgt er gewoon voor dat je zeker weet dat je macaroni gerecht lekker zal zijn. En daar doen we het allemaal voor! Proef daarom altijd de macaroni voordat je het afgiet.

Hoe kook je macaroni?

Nu je precies weet hoe lang je macaroni moet koken voor het perfecte bordje macaroni, is het handig om te weten hoe je macaroni kookt. In welke stappen kook je het, hoeveel macaroni gebruik je per persoon en wel of geen zout gebruiken, zijn een aantal vragen die we beantwoorden.

Wil je dus precies weten hoe je macaroni kookt? Neem dan een kijkje op het blog: ‘Zo kook je macaroni (6 handige kooktips)