Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Is spelt pasta koolhydraat arm?

De termen spelt pasta en koolhydraatarm zijn de laatste jaren in opkomst. Vandaag de dag hoor je er veel meer over dan jaren geleden. Maar wat is spelt pasta? En is spelt pasta koolhydraat arm? We vertellen je er alles over in dit blog. 

Is spelt pasta koolhydraat arm?

Is spelt pasta koolhydraat arm?

In 100 gram spelt pasta zitten 72,5 gram koolhydraten. Spelt pasta is dus niet koolhydraat arm. Het bevat wel minder koolhydraten dan normale pasta. 

Wat is spelt pasta

Spelt is een eeuwenoud graan dat bekend staat om zijn voedingsstoffen. Doordat het veel voedingsstoffen bevat is spelt erg gezond.

Spelt pasta is populair omdat het zo gezond is, maar ook omdat het minder gluten bevat dan witte pasta. Dit heeft als gevolg dat de pasta voor veel mensen makkelijker verteerbaar is.

Spelt is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Maar ook eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren.

Al deze voedingsstoffen zijn in spelt meer aanwezig dan in tarwe. Toch zijn we voorzichtig met deze uitspraken, uit recente onderzoeken blijkt namelijk dat de verschillen minimaal zijn. Dat neemt niet weg dat spelt pasta sowieso gezond is. Een verantwoorde keuze dus! 

De smaak van spelt pasta

De smaak van spelt is herkenbaar omdat het verschil van tarwe, waar witte en volkoren pasta van wordt gemaakt. Spelt pasta is vergeleken met deze pasta wat nootachtiger en aardser van smaak.

Door de nootachtige smaak is het extra lekker om te combineren met bepaalde recepten waar deze smaken ook in terug komen.

Wij raden aan om spelt pasta te combineren met een bijpassende saus. Zoals pasta alla noci of pasta funghi. Je kan het natuurlijk ook combineren met onze andere recepten! Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om spelt pasta te gebruiken in onze andere recepten. Doe inspiratie op via onze recepten pagina!

Langzame en snelle koolhydraten

Koolhydraten zorgen voor het stukje energie in onze voeding. Koolhydraten zitten in bijna alle voedingsmiddelen en kan je verdelen twee groepen: snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten worden snel door het lichaam omgezet in suiker. Dit heeft als gevolg dat de bloedsuikerspiegel stijgt.

Bij langzame koolhydraten wordt de suiker langzaam afgegeven waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Op deze manier blijft de bloedsuiker spiegel stabiel en voorkom je dat je bloedsuikerspiegel niet te veel piekt.

Je wil het pieken van de bloedsuikerspiegel voorkom omdat het o.a. schade aan de bloedvaten kan veroorzaken. Het is niet nodig om alle snelle koolhydraten uit je voedingspatroon te verwijderen. Zo lang je voedingspatroon maar in balans en voornamelijk gezond is. 

Spelt pasta bevat uitsluitend langzame koolhydraten, dit is één van de redenen dat het zo gezond is en een verantwoorde keuze. Vooral als je het natuurlijk combineert met allerlei gezonde ingrediënten zoals verschillende groenten.

Het zijn vooral de snelle koolhydraten uit ongezonde producten waarmee je beter kunt oppassen: snoep, frisdranken en fruitsappen en alcohol bijvoorbeeld. Die geven ook energie, maar bevatten verder zeer weinig voedingsstoffen. Dat zijn de echte dikmakers, zeker omdat je snel geneigd bent om er meer van te eten en drinken.

Kies wat vaker voor langzame koolhydraten. Het lichaam verteerd deze langzamer waardoor energie geleidelijk vrij komt. Dit voorkomt dipjes door de dag en heeft allerlei andere voordelen.

Wat is koolhydraatarm?

Misschien heb je weleens van gehoord: een koolhydraatarm dieet. Wat is het? Mensen die koolhydraatarm eten proberen om zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen. Dit doen ze door bepaalde producten te laten staan. 

Er zijn verschillende redenen waarom mensen koolhydraatarm eten. Vaak willen mensen afvallen door zo min mogelijk koolhydraten te eten. Soms is het gericht op het verbeteren van de bloedglucose waarden. Er zijn ook mensen die van mening zijn dat het gezond is om koolhydraten te vermijden.

Volgens het voedingscentrum mag je bij een koolhydraatarm dieet tussen de 50 en 130 koolhydraten per dag eten. Eet je minder dan 50 gram koolhydraten? Dan spreken we van een ketogeen dieet.

Een koolhydraatarm dieet werkt voor sommige mensen erg goed, maar het voedingscentrum noemt ook allerlei nadelen van een koolhydraat arm dieet.

Ze noemen bijvoorbeeld de kans op tekorten van sommige belangrijke voedingsstoffen. Neem altijd contact op met de huisarts of een diëtist voordat je aan een dieet begint.

Speltpasta koolhydraatarm?

Als je koolhydraatarm eet, zorg je er dus voor dat je niet boven de 130 koolhydraten per dag komt. Voor iedereen is dit persoonlijk en iedereen heeft zijn eigen richtlijnen. Als je het tijdens het ontbijt en de lunch weinig koolhydraten eet, past een klein bordje spelt pasta prima in een koolhydraat dieet.

In ons blog ‘Hoeveel koolhydraten zitten er in spelt pasta?’ kan je lezen dat 100 gram spelt pasta 72,5 gram koolhydraten bevat. Je kan dus makkelijk wat meer opscheppen dan 100 gram.

Dit betekent niet dat spelt pasta een koolhydraat arm product is, in tegendeel zelfs. Spelt pasta bevat een hoop koolhydraten. Hiermee is spelt pasta dus geen koolhydraatarm product.

Het bereiden van spelt pasta

De gemiddelde kooktijd van spelt pasta verschilt niet veel van gewone en volkoren pasta. Elke pasta vorm heeft een eigen kooktijd. Gelukkig kost dit meestal niet veel tijd waardoor je binnen de kortste keren een heerlijk bordje bereid.

Mocht je weinig tijd hebben? Dan zijn er gelukkig manieren om spelt pasta wat sneller gaat te koken. We hebben alle tips en tricks voor je op een rijtje gezet. Deze tips lees je in ons blog ‘Snel pasta koken doe je zo’.

Hieronder hebben we een aantal stappen gezet waarmee je spelt pasta kan gaan koken. Door je aan deze stappen te houden kook je de spelt pasta precies goed gaar.

Volkoren pasta kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de spelt pasta in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De volkoren pasta moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de volkoren pasta aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van spelt pasta
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de spelt pasta goed in beweging
  Net als elke pasta heeft volkoren pasta de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de volkoren pasta voldoende in beweging.
 5. Proef de spelt pasta voor het afgieten
  Wil je weten of de spelt pasta goed is, dan is het verstandig om de spelt pasta te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de spelt pasta gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de volkoren pasta aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Italiaanse spelt pasta kopen

Ben je benieuwd geworden naar Italiaanse spelt pasta? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Spelt pasta en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop.

We importeren de pasta zelf uit Italië, waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!