Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Pasta alla Norma (ricotta en aubergine)

Pasta alla norma met aubergine en ricotta

Stap voor stap bereiden

Pasta alla Norma is een bekend pastagerecht uit Sicilië en wordt gemaakt met ricotta en aubergine. Een echte klassieker met typische Italiaanse ingrediënten. Wil je weten hoe je deze pasta alla norma zelf kunt maken? Lees dan verder en ontdek dit pastagerecht

  1. Voor de eerste stap heb je een scherp mes en een snijplank nodig. Snijdt dan de aubergine in dunne plakjes van ongeveer 1cm dik. Leg de plakjes aubergine even aan de kant.

  2. Pak een middelgrote steelpan en zet deze op hoog vuur. Voeg daarna twee eetlepels olijfolie toe. Laat de olijfolie warm worden.

  3. Dep de plakjes aubergine met wat keukenpapier droog en voeg ze toe aan de steelpan met warme olie. Zet het vuur wat lager en houdt de pan in de gaten. Begin ondertussen met koken van de pasta.

  4. Vul een grote pan met 75% water en zet deze op het vuur. Breng het water aan de kook en voeg de tortiglioni van Sgambaro aan het kokende water toe. Kook de pasta totdat het gaar is, kijk goed op de verpakking zodat je weet hoe lang de pasta moet koken . Alles over pasta koken lees je in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo‘.

  5. Als de aubergine is bruingebakken, kun je deze uit de pan halen en even opzij zetten. Voeg daarna opnieuw een teentje knoflook toe aan de pan. Als de knoflook in de pan zit kun je hier ook wat tomatenpassata aan toe. Laat alles samen even sudderen op laag vuur.

  6. Giet de gaargekookte pasta af en voeg dit toe aan de steelpan. Meng het goed door elkaar zodat de pasta en de saus een geheel worden.

  7. Pak de gezouten ricotta en rasp een beetje door de saus heen. Rasp zoveel ricotta als je zelf lekker vindt want smaken verschillen natuurlijk. Roer alles goed door elkaar heen.

  8. Pak een pastabord naar keuze om de pasta in te scheppen. Ons advies is om altijd warme borden te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de pasta alla norma langer warm blijft en je er langer van kunt genieten!

  9. Leg de gebakken plakjes aubergine op de pasta zodra de pasta op het bord ligt. Probeer het bord mooi op te maken door de plakjes een beetje op te rollen, zoals op de foto.

  10. Strooi er daarna nog wat gezouten ricotta over het heen.

  11. Zet de pasta alla norma op tafel en het genieten kan beginnen. Buon appetito!

  12. Lees even verder voor meer informatie zoals wijnadvies, het koken van pasta en alle keukentools die we gebruikt hebben om dit pastagerecht te maken.

De beste pastasoort voor dit pastagerecht

Deze pasta alla norma zit vol bomvol met smaak. Al die smaak wil je dan ook in elke hap proeven. Precies om deze reden hebben wij gekozen voor een pastasoort die super geschikt is voor dit pastagerecht. Voor de pasta alla norma hebben we gekozen voor de tortiglioni van Sagmbaro.  De tortiglioni zijn buisvormige stukjes pasta. Het voordeel van deze soort pasta is dat de saus in de buisjes kruip waardoor je met elke hap een smaakexplosie beleefd.

De ribbels op de tortiglioni zorgen ervoor dat saus ook goed aan de buitenkant blijft hechten. Voor deze tortiglioni van Sgambaro is uitsluitend gebruik gemaakt van Italiaanse durum tarwe uit de regio rond Bologna. Kortom, een echte kwaliteitspasta die perfect past bij dit gerecht en andere recepten met dikkere sauzen.

Bekijk de tortiglioni in onze pastashop, bestel hem gemakkelijk online en proef hem zelf!

Wijn advies voor pasta alla norma

Bij deze heerlijke pasta alla norma hoort natuurlijk een lekkere wijn. We helpen je graag met het uitzoeken van een bijpassende wijn. Voor dit authentieke pastagerecht kiezen we voor een droge, witte wijn. Natuurlijk raden we aan om voor een Italiaanse te kiezen!

Om je op weg te helpen hebben we bij 2 verschillende wijnwebshops een selectie gemaakt met de juiste wijnen voor dit pastagerecht. Door op de link te klikken kom je op de webshop uit en kun je gemakkelijk de juiste wijn uitkiezen en bestellen.

De pasta koken doe je zo

De pasta koken voor deze pasta alla norma is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je dit het beste doet.  De tortiglioni is een pasta die makkelijk is om te koken. Het kan bijna niet misgaan en je zult het vast en zeker wel eens eerder gedaan hebben. Voor de zekerheid hebben we hieronder toch een aantal stappen op een rijtje gezet. Hierin staan alle stappen van het gehele kookproces waardoor je precies weet hoe je de pasta het beste kunt koken.

Pasta koken in 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan.
    De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De pasta moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta. Vul de grote pan voor 75% met warm water. Door warm water te gebruiken win je tijd doordat het water minder lang nodig heeft om aan de kook te gaan. Als je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
  2. Doe wat zout in het water
    Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. We houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van tortiglioni
    Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het daarnaast veel makkelijker om de pasta in beweging te houden. Hier lees je meer over bij onze volgende tip.
  4. Hou de pasta goed in beweging
    Doordat de pastasoort uit buisvormige pasta bestaat, is er een grote kans dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. De oplossing is simpel want dat doe je door de pasta in beweging te houden. De tortiglioni heeft een kooktijd van ongeveer 9 minuten dus zorg ervoor dat je de pasta tijdens het koken de hele tijd in beweging houdt. Dit doe je simpel door met een spaghettilepel door de pan te roeren.
  5. Proef de pasta voor het afgieten
    Om erachter te komen of de pasta goed gaar is, kun je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je altijd nog meer zout toevoegen.
  6. Doe de pasta gelijk bij de pastasaus
    De kans dat pasta aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je de pasta na het afgieten meteen aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta! Dus na het afgieten van de spaghetti, kun je ze meteen bij de pastasaus doen.

Wil je echt alles weten over het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog: ’Pasta koken doe je zo‘ en lees er alles over.

Alle keukentools

Om deze past alla norma te maken heb je een aantal keukentools nodig. Schrik niet want het zijn de normale dingen zoals een pan, een lepel, snijplak etc. Maar omdat we je een duidelijk overzicht willen geven van de keukentools die nodig hebt, hebben we hieronder alle tools op een rijtje gezet.

Wokpan

Gebruik voor dit pastarecept een steelpan die groot genoeg is. Het hoef natuurlijk niet de grootste steelpan te zijn maar een steelpan van middelmatige grootte is goed genoeg. Hierdoor hebben alle ingrediënten genoeg ruimte in de pan. Heb je nog geen wokpan in huis? Neem dan een kijkje bij bijvoorbeeld bol.com voor een goedkope maar goede wokpan. Klik op de link hieronder en zoek een mooie wokpan uit.

Pastapan

Een pastapan is eigenlijk geen optionele keukentool. Het is in onze ogen eigenlijk meer een must have! Met een pastapan kook je de tortiglioni makkelijker en vooral het afgieten gaat een stuk sneller. En veiliger trouwens! Wil je meer weten over waarom je een pasta pan zou moeten gebruiken bij het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Wat is een goede pastapan‘ en kom er meer over te weten.

Heb je nog geen pastapan in huis? Klik op de link hieronder en zoek een pastapan uit.

Flesje met schenktuit

Olijfolie gebruik je bij een heleboel pastagerecht. Niet alleen bij pastagerechten trouwens! Daarom is het handig om een flesje met schenktuit te gebruiken zodat je altijd olijfolie klaar hebt staan. Het flesje hoeft niet groot te zijn maar moet wel een goede schenktuit hebben. Klik op de link hieronder en zoek een betaalbaar flesje met schenktuit uit.

Een spaghettilepel

Een spaghetti lepel is een lepel die speciaal ontworpen is voor pasta. Met een spaghetti lepel houd je de pasta makkelijker in beweging tijdens het gaarkoken. De spaghetti lepel kun je ook gebruiken voor de tortiglioni. Nog geen spaghetti lepel in huis? Klik op de link hieronder en kies een spaghetti lepel uit.

Snijplank

Een snijplank heb je nodig om alles fijn te snijden. Een goede snijplank van hout is het beste in onze ogen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een snijplank van plastic, maar onze voorkeur ligt bij een houten snijplank.

Pastaborden

De laatste maar zeker niet de minst belangrijke keukentool die we voor de pasta alla norma gebruiken zijn natuurlijk de pastaborden. De pasta alla norma dient natuurlijk geserveerd te worden in mooie pastaborden. Omdat er zo ontzettend veel pasta borden te krijgen zijn kun je hier een kijkje nemen en zelf een mooi setje pastaborden uitkiezen.

Dit heb je nodig:
  1. Tortiglioni van Sgambaro

  2. 1 Middelgrote aubergine

  3. 2 Teentjes knoflook

  4. 250 gram passata

  5. 75 gram gezouten ricotta

  6. Olijfolie