Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Waar is macaroni van gemaakt?

Macaroni is een super veelzijdig product dat je in allerlei gerechten kan gebruiken. Dit is de belangrijkste reden dat iedereen fan is van macaroni! Maar waar is macaroni eigenlijk van gemaakt? We vertellen je er meer over het productieproces en de ingrediënten.

Waar is macaroni van gemaakt?

Waar wordt macaroni van gemaakt?

Macaroni wordt gemaakt van durum tarwe en water. Het grootste gedeelte van alle soorten pasta wordt van deze twee ingrediënten gemaakt. In sommige gevallen wordt er ook nog ei toegevoegd. 

Je hebt niet veel nodig om macaroni te maken en de ingrediënten waar macaroni van gemaakt worden zijn simpel.  Toch willen we je wat meer informatie geven.

Wat is macaroni?

Macaroni is een echte comfort food. Het is niet voor niets geliefd over de hele wereld. We vinden dit voedingsmiddel vooral terug in Amerika. Macaroni met kaas (mac and cheese) staat bekend als een typisch Amerikaans gerecht.

Je zult de mac and cheese niet snel in Italië vinden. Je zult eigenlijk geen enkel gerecht met macaroni tegenkomen. Ze gebruiken hier maccheroni. De originele vorm pasta waar macaroni van afstamt. Maccheroni staat bekend om de kwaliteit en vakmanschap waarmee het zich onderscheid van macaroni zoals wij hem kennen. 

Maccheroni kan verschillend zijn per regio in Italië. Maccheroni in de ene regio zal een ander vormpje hebben dan maccheroni in een andere regio. Het staat wel vast dat maccheroni altijd een korte buisvormige pastasoort is. Het blijft dus een verrassing wat je krijgt als je in Italië op zoek gaat naar macccheroni. 

In Nederland weet je in ieder geval wat je kunt verwachten als je macaroni klaar maakt: korte, kleine, elleboogjes. Wil je meer weten over macaroni? Lees er alles over in het blog ‘’Alles wat je moet weten over macaroni’’.

De ingrediënten van macaroni

De twee ingrediënten die je altijd terug vindt in macaroni zijn simpel: water en harde durum tarwe. Simpel toch? Toch komt er een hoop meer bij kijken dan het misschien lijkt.

Een belangrijk detail dat we je willen meegeven is het verschil tussen zachte en harde durum tarwe. Bij Italiaanse pasta met een hoge kwaliteit valt het op dat altijd harde durum tarwe wordt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de pasta een stevige structuur krijgt en houdt.

Daarnaast blijft de pastasaus hierdoor beter aan de macaroni plakken. Let hier altijd goed op als je pasta koop. In onze webshop vind je uitsluitend macaroni gemaakt van harde durum tarwe. 

Door harde durum tarwe en water samen te voegen ontstaat er een pasta deeg. Op deze manier ontstaat de kwalitatieve Italiaanse macaroni, oftewel maccheroni. Probeer de maccheroni uit en je zal de goede kwaliteit proeven en merken dat de saus goed blijft hechten.

Het productieproces van macaroni

Nu weten we dat de ingrediënten van macaroni zijn, willen we je graag meer vertellen over het productie proces van macaroni.

Zoals we hebben genoemd worden de durum tarwe en water samengevoegd. Deze ingredienten worden vervolgens gekneed totdat er pastadeeg ontstaat. Dit is de eerste stap in het maken van macaroni.

Bronzen mal

Na het kneden van het pastadeeg wordt het pastadeeg door een bronzen mal heen geprest. Hierdoor krijgt de pasta zijn uiteindelijke vorm.

Nu hoor ik je denken: wat is een bronzen mal? Een bronzen mal is een schijf waar bepaalde vormen in gegraveerd zijn. Hier wordt het pastadeeg doorheen geperst. Een bronzen mal heeft verschillende voordelen. Het grootste voordeel van een bronden mal is dat het de pasta een ruige structuur mee geeft.

Je kan aan een pasta goed zien of het door een bronzen mal is geprest. Als pasta gemaakt is met behulp van een bronzen mal, zul je een ‘ruw’ laagje over de pasta heen zien zitten. 

Teflon mal

Bij goedkopere pasta varianten wordt er geen bronzen mal gebruikt, maar een Teflon mal. Dit heeft het resultaat dat de pasta glad en glanzend wordt. Door het glanzende laagje kan de pastasaus moeilijker aan de pasta hechten. De saus glijdt er als het ware vanaf waardoor het gerecht een minder mooi geheel wordt. 

Het drogen van pasta

Nadat de macaroni vorm is ontstaan hoeft de pasta alleen nog maar te drogen. Ook dit is een stuk ingewikkelder dan het lijkt. Voor veel producten geldt: massa is kassa. Om deze reden willen de meeste pastamakers vaak zoveel mogelijk maken, in een zo’n kort mogelijk tijd.

De droogtijd kan beperkt worden door de temperatuur hoger te doen. Dit is een afweging die veel producten maken, waardoor ze pasta drogen op de temperatuur van 80 graden.

Door pasta op deze hoge temperatuur te drogen gaan de eiwitten die in de tarwe zitten ‘plastificeren’. Ook dit zorgt voor een glimmend laagje waardoor de pastasaus niet zo goed kan hechten. Deze pasta is ook voor veel mensen lastiger te verteren en simpelweg minder lekker.

Niet alle producenten kiezen er voor om macaroni op deze manier te drogen. Zij nemen de tijd voor de pasta waardoor het zijn structuur behoudt. Dit heeft als gevolg dat de macaroni van goede kwaliteit is en dat de saus goed aan de macaroni hecht.

De producenten waar wij mee samenwerken kiezen ervoor om de macaroni te drogen op een temperatuur van ongeveer 30 graden. Het droogproces duurt hierdoor een stuk langer, maar de kwaliteit blijft gewaarborgd.

We hebben je kort en bondig uitgelegd hoe het productieproces van macaroni eruit ziet. Op deze manier wordt elke pastasoort gemaakt. Maar er is nog veel meer over te vertellen! Wil je er meer over weten? Je leest er alles over in ons blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?’.

Het bereiden van macaroni

De gemiddelde kooktijd van spelt pasta verschilt niet veel van gewone en volkoren pasta. Elke pasta vorm heeft een eigen kooktijd. Gelukkig kost dit meestal niet veel tijd waardoor je binnen de kortste keren een heerlijk bordje macaroni op tafel zet.

Mocht je weinig tijd hebben? Dan zijn er gelukkig manieren om macaroni wat sneller gaat te koken. We hebben alle tips en tricks voor je op een rijtje gezet. Deze tips lees je in ons blog ‘Snel pasta koken doe je zo’.

Hieronder hebben we een aantal stappen gezet waarmee je spelt pasta kan gaan koken. Door je aan deze stappen te houden kook je de spelt pasta precies goed gaar.

Macaroni kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de macaroni in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De macaroni moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de macaroni aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van macaroni
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de macaroni goed in beweging
  Net als elke pasta heeft macaroni de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de volkoren pasta voldoende in beweging.
 5. Proef de macaroni voor het afgieten
  Wil je weten of de macaroni goed is, dan is het verstandig om de spelt pasta te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de macaroni gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de macaroni aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Italiaanse macaroni kopen

Ben je benieuwd geworden naar Italiaanse macaroni? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Macaroni en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop.

We importeren de pasta zelf uit Italië, waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!