Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Wat je moet weten over spaghetti

Je hebt macaroni, je hebt ravioli. Je hebt lasagne en je hebt penne. En zo heb je er nog heel veel meer. Maar van alle bekende pasta soorten is de allerbekendste zonder twijfel spaghetti. In alle uithoeken van de wereld weet iedereen meteen over welke pasta vorm het gaat als de naam ‘spaghetti’ valt. Spaghetti worden  over de hele wereld gegeten en dus ook verkocht. We vertellen je alles over deze onovertroffen pastasoort.

Alles wat je moet weten over spaghetti

Wat zijn spaghetti

De eerste les Italiaans voor beginners zou je kunnen vullen met pasta namen, want die vertellen je precies hoe de pasta’s eruit zien. De betekenis van spaghetti is dus ‘touwtjes’ en dat zijn het: dunne pasta slierten, amper twee millimeter dik en een centimeter of dertig lang. Pasta zonder poespas en waarschijnlijk daarom is het dat spaghetti de meest gebruikte pasta is. Ook in Italië zelf. Spaghetti is zonder twijfel één van dé symbolen van Italië. Alom bekend is bijvoorbeeld de benaming ‘spaghettiwesterns’ voor westernfilms van Italiaanse makelij. Er is zelfs een alternatieve ‘religie’ vernoemd naar spaghetti: de beweging van het Vliegende Spaghettimonster. De volgelingen heten pastafari en dragen een vergiet als hoofddeksel, het is werkelijk waar.

Italiaanse spaghetti

Maar laten wij het vooral over eten hebben. Italië en spaghetti horen bij elkaar, al honderden, honderden jaren lang. Bekend is dat ruim voor het jaar 1000 al pasta in spaghetti vorm vanaf Sicilië naar het westen van Azië (Arabië) werd geëxporteerd. Nog een millennium en langer geleden moeten ook de oude Romeinen en Grieken al pasta op het menu hebben gehad. In Italië, daar waar pasta een belangrijk deel is van het leven zelf en de traditie zó rijk is, worden uiteraard de beste pasta’s ter wereld gemaakt. Je hoeft geen Italiaan te zijn om dat te beamen, toch? Wij importeren de mooiste pasta’s en dus ook de beste Italiaanse spaghetti van de beroemdste pastamakers uit Italië. Spaghetti voor iedereen, gemaakt van verschillende tarwesoorten en zowel met als zonder eieren door het deeg. Naast de traditionele spaghetti vind je in onze pastashop onder andere biologische pasta, vegan spaghetti en glutenvrije pasta soorten.

Spaghetti recepten

Spaghetti bolognese, spaghetti carbonara, spaghetti vongole, spaghetti napoletana, spaghetti aglio e olio. Allemaal klassiekers uit de geliefde Italiaanse keuken. Pasta gerechten met spaghetti zijn er in de meest uiteenlopende combinaties. Met vlees of vis in de saus of met haast niets meer dan een simpele tomatensaus of een uitstekende olijfolie, knoflook en peper. De ongeschreven regel luidt dat je een dikkere pasta het beste laat samengaan met een dikkere, volle saus en een dunne pasta (zoals spaghetti) met een dunne saus, zodat het goed vermengt. Ons advies is: kies vooral de pasta die je zelf graag eet. Wij begrijpen ook wel dat je geen vijftig verschillende vormen op voorraad hebt. Maar kies wel voor een kwalitatief goede pasta, want dat maakt écht een verschil. Als je eenmaal een mooie Italiaanse pasta gebruikt hebt zul je zien dat je nooit meer anders wilt. Zoek je inspiratie voor een authentiek spaghetti gerecht? Kijk dan eens naar onze recepten. Regelmatig voegen we hier nieuwe Italiaanse gerechten aan toe. Allemaal makkelijk en snel te bereiden!

Spaghetti koken

Pasta, spaghetti in dit geval, is geen ‘noodzakelijk kwaad’ in de Italiaanse keuken. Het deed ons, met onze Italiaanse afkomst, in het verleden wel eens pijn in het hart als we mensen de goedkoopste keuze zagen maken in de supermarkt en deze later te verdrinken in de saus. Gelukkig beseffen de meeste mensen tegenwoordig dat er groot kwaliteitsverschil is tussen verschillende pasta’s en dat een goede spaghetti de basis is van de mooiste Italiaanse maaltijden. Het is ook niet meer dan logisch: het belangrijkste ingrediënt van een spaghetti gerecht is… spaghetti. Hoe zou je je best kunnen doen op de saus en tegelijk genoegen nemen met een matige spaghetti, de basis van alles?

Spaghetti koken is niet moeilijk, als je een paar simpele basisregels volgt. Doe de spaghetti pas in het water als dat kookt, voeg wat zout toe aan het water, gebruik ruim water en roer de spaghetti regelmatig door. Zo voorkom je plakkende pasta. Gedroogde spaghetti kookt in 8 tot 9 minuten gaar, verse spaghetti wat sneller. Het is lekker als de spaghetti al dente is, dus niet te zacht. Dat kun je maar op één manier controleren: proeven. Bijt tijdens het koken regelmatig in een sliert en hou zo in de gaten dat de spaghetti niet te ver doorgekookt worden. Een eenvoudig te volgen plan is te vinden in onze blog pasta koken doe je zo.

Hoeveel spaghetti per persoon

Je hebt van die handige spaghetti lepels met een gat erin. De spaghetti die daartussen passen is een standaard portie voor de volwassen eter. Maar het is wel zo leuk om een beetje op gevoel te koken. Dat past ook wel bij Italiaans eten, toch? Hoe veel spaghetti per persoon genoeg is, dat hangt ook weer af van de persoonlijke smaak. Het uitgangspunt is 100 tot 125 gram, waarbij 125 gram echt wel voor de grote eters is. Kies je voor een pasta met eieren, dan heeft ook die grote eter vermoedelijk genoeg aan 100 gram. Zéker als je spaghetti op z’n Italiaans eet, want daar geldt het meestal als tussengerecht en niet als de hoofdmaaltijd.

Verse spaghetti 

Verse pasta klinkt net iets sexier, iets smakelijker en gezonder dan gedroogde pasta. Maar dat is eigenlijk maar een vooroordeel. Er is niets mis met gedroogde spaghetti. Wat er anders is aan verse spaghetti is dat deze niet te drogen heeft gehangen nadat hij door zijn mal is gehaald. Verder is het recept hetzelfde: (durum) tarwe en water, eventueel met ei erdoorheen. Dus de smaak is in principe ook gelijk. Verse spaghetti heeft wel een kortere kooktijd. In plaats van de eerder genoemde 8 tot 9 minuten raden we hier 5 of 6 minuten aan, waarbij de gouden kooktip overeind blijft: je weet pas echt wanneer de spaghetti gekookt is als je hem proeft.

Gedroogde spaghetti

Gedroogde spaghetti is net zo lekker als verse spaghetti, maar is veel langer houdbaar. Bewaar hem in gesloten verpakking, gewoon in de voorraadkast, en je kunt hem (bij wijze van spreken) zo lang bewaren als je wilt. Maar je koopt kwalitatief goede spaghetti natuurlijk niet om hem eindeloos te laten liggen… In onze pastashop vind je spaghetti van de vermaarde pastafici die we in Italië hebben gevonden en bezocht. We hebben de allermooiste exemplaren voor je geselecteerd, waaraan het ambachtelijk vakmanschap duidelijk te proeven is. En er is keuze te over: spaghetti van durum tarwe (wat de traditionele soort is), spelt spaghetti, volkoren spaghetti, spaghetti met eieren, maar ook vegan spaghetti – waar dus geen eieren in zijn verwerkt.

Hoe worden spaghetti gemaakt?

Elke pastamaker heeft zijn of haar eigen touch, een eigen liefdevolle manier van het kneden van het deeg of het uithangen van de spaghetti, maar recepten en bereidingswijzen komen in 95 tot 99 procent overeen. In het basisrecept met tarwe en water is nu eenmaal niet heel veel te experimenteren. En het mooie aan een traditioneel recept is dat het zo veel mogelijk in ere gehouden wordt. Pastafici kneden hun deeg van tarwe, water en (eventueel) eieren en persen het deeg vervolgens door een bronzen mal. De dunne slierten worden daarin ongeveer om de 30 centimeter afgesneden en worden vervolgens te drogen gehouden: dertig uur lang bij een temperatuur van 20 tot 40 graden. Daarna worden ze verpakt en in dit geval door ons naar Nederland gehaald.

Voedingswaarde spaghetti

Spaghetti is allerminst een dikmaker. Pasta geeft energie. Daarom is het onder sporters ook zo’n populair voedingsmiddel. Spaghetti zit vol vezels, zeker volkoren spaghetti, en is een uitstekend onderdeel van een gezond dieet. 

De voedingswaarde van 100 gram spaghetti (zonder saus) ziet er als volgt uit:

  • Energie: 157 kcal
  • Vet: 0,9 gram
  • Cholesterol: 0,9 milligram
  • Natrium: 1 milligram
  • Kalium: 44 milligram
  • Koolhydraten: 31 gram
  • Eiwitten: 6 gram

Een uitstekende basis dus voor een gezonde maaltijd, die bovendien het risico op allerlei aandoeningen verkleint. 

Spaghetti kopen

Van de honderden soorten pasta die er inmiddels zijn en waarvan er vele al honderden jaren gegeten worden is spaghetti de bekendste. Een allemansvriend, hoewel het voor de meeste mensen nog altijd niet lukt om de ‘touwtjes’ te eten zoals het eigenlijk hoort volgens de Italianen. Snijden is natuurlijk uit den boze, maar denk je spaghetti te eten als een echte Italiaan met de vork in de rechter- en de lepel in de linkerhand… ? Nee, dat is dus niet zoals het hoort. Spaghetti eten doe je met een vork alleen. Zoek het maar even op. Het is echt niet moeilijk: een kwestie van oefenen!

Ben je op zoek naar echt goede spaghetti om jouw Italiaanse gerechten perfect te maken, kijk dan eens rond in onze pastashop en maak je keuze uit de normale spaghetti, spelt, volkoren, vegan, biologisch of welke soort spaghetti jouw voorkeur heeft. Eén ding beloven we je: de smaak van echte Italiaans spaghetti zal je betoveren. Buon appetito!