Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoe lang en dik is spaghetti?

Spaghetti heb je in allerlei verschillende soorten en maten. Maar hoe lang en hoe dik is de ‘normale’ spaghetti? Het kan best nog wel eens verwarrend zijn met al die verschillende diameters en verschillende namen. Daarom vertellen we je precies hoe lang en hoe dik spaghetti is.

Hoe lang en dik is spaghetti?

Hoe lang en dik is spaghetti?

Spaghetti is een sliertvormige pasta soort. De lengte van spaghetti is ongeveer 25 centimeter. De dikte van spaghetti kan verschillend zijn, maar de meeste spaghetti is ongeveer 2 millimeter dik. Dit zijn de afmetingen van een normale spaghetti. Extra lange spaghetti kan soms wel 50 centimeter lang zijn.

Spaghetti komt in verschillende diameters en lengtes. Zoals gezegd is de normale spaghetti 25 centimeter lang en ongeveer 2 millimeter dik. Maar er zijn veel meer varianten. Daarom gaan we dieper in op de lengte en dikte van de wereldbekende spaghetti

Wat is spaghetti?

Spaghetti is een van de bekendste pasta soorten en wordt wereldwijd gegeten. En laten we eerlijk zijn, wie kent deze soort niet! Een lange sliertvormige pasta soort waar je eindeloos mee kunt experimenteren en de lekkerste pasta gerechten mee op tafel zet.

De spaghetti wordt gemaakt van pastadeeg dat door een bronzen mal heen geperst wordt. In de mal zitten allemaal kleine gaatjes en hierdoor ontstaat er een lange sliertvormige pasta. Deze pasta wordt te drogen gehangen en later op lengte afgesneden.

Je zult de spaghetti vast en zeker wel eens hebben zien liggen in de supermarkt. Meestal is spaghetti verpakt in een langwerpige plastic zak of in een langwerpige doos.

Hoe lang is spaghetti?

Spaghetti komt in verschillende afmetingen en daarom is het moeilijk om meteen antwoord te geven op deze vraag. De normale spaghetti heeft een lengte van ongeveer 25 centimeter. De dikte is ongeveer 2 millimeter.

Ga er dus vanuit dat de spaghetti die je in de supermarkt ziet liggen ongeveer 25 centimeter is. Dit is namelijk de meeste gebruikte lengte en is de maatstaaf in Italië.

De bedoeling van spaghetti is dat je de pasta sliert om je vork heen kunt draaien om hem vervolgens gemakkelijk in je mond te stoppen. Daarom vinden wij dat een spaghetti minimaal 25 cm moet zijn. Zo kun je de sliert dus minimaal 4x om je vork heen rollen en blijft hij goed aan je vork hangen. Wel zo makkelijk met eten!

Vind je het moeilijk om spaghetti om je vork te rollen en op te eten? Dan kun je de spaghetti breken voor het koken. Hierdoor wordt de spaghetti sliert een stuk korter en is hij makkelijker om te eten.

Extra lange spaghetti

In Italië zijn er meer dan 700 soorten pasta, dus je voelt hem al aankomen… ook spaghetti is er in meerder afmetingen. Er zijn natuurlijk een aantal verschillende lengte spaghetti te krijgen. Zo zijn er extra lange spaghetti slierten en een aantal kortere soorten.

Extra lange spaghetti kan soms wel een lengte hebben van 50 centimeter. Dit is echt een lange spaghetti sliert! Wees gewaarschuwd want om deze sliert om je vork gewikkeld te krijgen moet je een ervaren spaghetti eter zijn.

De extra lange spaghetti wordt vaak in de betere restaurants gebruikt. Je hebt vast wel eens een foto voorbij zien komen van een mooi bord spaghetti, waarbij alle spaghetti slierten omhoog gedraaid op het bord liggen. Dit wordt meestal gedaan met extra lange spaghetti slierten. Doordat de spaghetti langer is, is het makkelijker om zo’n mooi bord spaghetti te serveren.

Hoe dik is spaghetti?

Net als bij de lengte is spaghetti te krijgen in verschillende diktes. De normale spaghetti sliert is ongeveer 2 millimeter dik. Dit is de diameter die in Italië de standaard is.

Het kan moeilijk zijn om een beeld te vormen van 2 millimeter en daarom hebben we een handig ezelsbruggetje voor je: Je duimnagel is ongeveer 1 centimeter lang. Kijk naar je duimnagel en ga er vanuit dat 2 millimeter ongeveer 20% van je nagel is. Zo dik is spaghetti dus. 2 millimeter is dus de ‘normale’ diameter van een spaghetti sliert.

Verschillende diktes van spaghetti

Spaghetti komt in verschillende diktes en hier begint meestal de verwarring! Elke pasta producent heeft zo zijn eigen manier om de dikte van de spaghetti aan te geven.

Er zijn producenten die nummer gebruiken om de dikte van spaghetti aan te geven. Je ziet dan op de verpakking staan: spaghetti #1,#2, etc. Het vervelende is dat er geen algemene regel geldt voor de dikte van spaghetti. Elke producten kan dus een andere dikte hanteren bij een verschillend nummer.

Andere producten kiezen er voor om de verschillende spaghetti slierten, verschillende namen te geven. Waarbij de spaghetti 2 millimeter dik is. Een dunnere variant heet dan een spaghettini. Een nog dunnere spaghetti heet dan capellini. Ook bestaat er een dikkere spaghetti die hol is. Die heet dan weer bucatini.

Jammer genoeg kunnen we je dus niet een kant en klaar lijstje geven met de universele diktes van elke spaghetti soort. Neem de ‘normale’ spaghetti als basis en kijk of je een dunnere of dikkere spaghetti wilt gebruiken.

Waar gebruik je dikke of dunne spaghetti voor?

Je zult je waarschijnlijk wel afvragen waarom er zo veel verschillende soorten spaghetti zijn. Dit komt doordat je elke spaghetti voor een andere pastagerecht kunt gebruiken.

Extra dunne spaghetti kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de wat delicatere pastasauzen. Of beter gezegd, pasta gerechten waarbij er weinig pastasaus gebruikt wordt. Heb je een gerecht waar je alleen een beetje kruiden en olijfolie gebruikt, dan kun je het beste kiezen voor een dunne spaghetti of capellini.

Maak je een volle pastasaus waar veel vlees, vis of groenten in zitten? Dan kun je zonder problemen kiezen voor een dikke spaghetti sliert. Kies dan voor de normale spaghetti. Of kies voor een nog dikkere en holle variant zoals een bucatini. Deze pasta sliert is hol waardoor de pastasaus ook in de spaghetti sliert kruipt. Hierdoor wordt je gerecht nog lekkerder.

Een andere leuke variant die je waarschijnlijk nog nooit gegeten hebt is de stringhette. Moeilijk woord, maar het betekent simpel gezegd ‘een vierkante spaghetti sliert’. Met deze pasta soort verras je al je tafelgasten!

Past spaghetti in een voorraadbus?

Als je spaghetti gekookt hebt en je houdt wat spaghetti over, maak je niet druk. Spaghetti bewaren kun je op verschillende manieren doen. We hebben er namelijk een heel blog over geschreven: pasta bewaren, hoe doe je dat?

Maar mocht je nog wat ongekookte spaghetti over hebben, kun je deze het beste bewaren in een voorraadbus. De meeste pasta voorraadbussen zijn 27 centimeter of langer. Een normale spaghetti sliert is 25 centimeter dus spaghetti moet zonder problemen in een voorraadbus passen.

Spaghetti pasta in een voorraadbus

Spaghetti voorraadbus met afmeting

Over voorraadbussen gesproken! We kwamen pas een hele leuke tegen die we graag met je willen delen. Deze leuke voorraadbus heeft namelijk een deksel waar je meteen de hoeveelheid spaghetti kunt afmeten. Zo weet je precies hoeveel pasta je per persoon moet koken. Hoe leuk en handig is dat!

Voorraadbus bekijken