Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Ceppi, een grote buisvormige pastasoort

De ceppi is een grote, buisvormige pastasoort. Deze pastasoort gebruik je voor een pastagerecht met een stevige pastasaus. We vertellen je graag meer over de ceppi dus lees snel verder!

ceppi

Wat is ceppi?

Ceppi is een grote buisvormige pastasoort. Je kan de ceppi vergelijken met een hele grote penne. Een soort van xl penne met groeven aan de buitenkant. De vorm doet denken aan afgehakte boomstronken in de bossen van de Apennijnen. De stronken hebben, net als de ceppi, allemaal een eigen vorm en karakter.

Volgens de pastamaker Sibillini is de ceppi een eerbetoon aan deze bossen en moet het een moment van bezinning en rust symboliseren.

Kortom, de pastasoort ceppi is een mooie pasta die je favoriete pastagerecht nog voller maakt!

Ceppi van Regina dei Sibillini

Ceppi kopen

Ceppi is een mooie pastasoort die je gerecht mooier en gevulder maakt. Bestel de ceppi online en probeer ze zelf!

Ceppi bekijken

Hoe wordt ceppi gemaakt?

Net als bijna alle pastasoorten bestaat ceppi uit durum tarwe en water. Door deze twee producten samen te kneden ontstaat het pastadeeg. Dit pastadeeg is de basis van de meeste soorten pasta. Zo dus ook voor de ceppi

Dit pastadeeg wordt vervolgens door een bronzenmal heen geperst waardoor de gewenste vorm ontstaat.

Nu de ceppi zijn vorm heeft gekregen, hoeven ze alleen nog maar te drogen en verpakt te worden.

Het kijkt misschien simpel, maar dit is de manier waarom de pastasoort ceppi gemaakt wordt. Natuurlijk is het maken van pasta een stuk uitgebreider en komt er veel meer bij kijken dan wat we nu beschreven hebben. Om dit blog niet te lang te maken hebben we een heel blog geschreven over het maken van pasta. Alles daarover lees je in het blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?’.

Recepten voor ceppi

Doordat ceppi een pastasoort met een grote holte is, is het een ideale pasta om te vullen met saus. Je kunt ze vullen met een vulling naar keuze en daarna bakken in de oven. Of combineer ze met een goed gevulde pastasaus. Beide manieren zijn volgens ons heerlijk en makkelijk te bereiden! Laat je fantasie vooral de vrije loop.

Wij raden aan om ceppi altijd te combineren met een stevige pastasaus. Een lichtere pastasaus met alleen olijfolie bijvoorbeeld zijn minder geschikt voor deze pastasoort.

Wil je meer inspiratie op het gebied van pastagerechten? Neem een kijkje bij al onze pastagerechten en laat je inspireren!

Hoe lang moet je ceppi koken?

Ceppi is een pasta die je in ongeveer 11 minuten gaar kookt. Het is daarom van belang dat je genoeg tijd hebt om in de keuken te staan. Mocht je weinig tijd hebben, dan raden wij om zeker een andere pastasoort te gebruiken.

Gelukkig zijn er manieren om de ceppi wat sneller gaar te koken. We hebben alle tips and tricks om sneller pasta te koken op een rijtje gezet. Deze tips lees in je ons blog ‘Snel pasta koken doe je zo’.

Hieronder staat alvast een aantal stappen waarmee je de ceppi kan gaan koken. Hou je aan deze stappen en je zult zien dat je de ceppi precies goed gaar kookt.

Ceppi kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de ceppi in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De ceppi moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de ceppi aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van ceppi
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de ceppi goed in beweging
  Net als elke pasta heeft ceppi de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de ceppi voldoende in beweging.
 5. Proef de ceppi voor het afgieten
  Wil je weten of de ceppi goed is, dan is het verstandig om de ceppi te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de ceppi gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de ceppi aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Hoe lang moet je ceppi koken?

Ceppi is een pastasoort die ongeveer 11 tot 13 minuten nodig heeft om gaar te koken. We raden je aan om altijd goed op de verpakking van de pasta te kijken. Hier vind je de precieze kooktijd van de pasta. Als je deze kooktijd aanhoudt zul je zien dat je de pasta precies goed gaar kookt.

Sommige mensen houden van een zachte pasta, andere mensen eten graag pasta met wat meer een ‘bite’. Behoor je tot de laatste categorie? Kook dan de pasta een minuutje korter dan op de verpakking staat vermeld, zo kook je de pasta namelijk al ‘dente’. Proef vooral zelf wanneer je de pasta goed genoeg vindt om te gebruiken. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’

Hoe veel ceppi heb je per persoon nodig?

Het is verstandig om de hoeveelheid pasta die je gebruikt af te stemmen op de saus waarmee je het combineert. Hoe steviger en voller de saus, hoe minder pasta je nodig hebt. Andersom geldt dit natuurlijk ook!

Wij raden het over algemeen altijd zo’n 100 gram pasta per persoon aan. Je kan het aantal gram natuurlijk aanpassen als je iemand bent die doorgaans grote of juist kleine porties eet.

Daarnaast adviseren we om te kijken naar de soort saus waarmee je de pasta wil combineren. Kies je voor een stevige saus? Gebruik dan wat minder pasta, 80 gram per persoon.

De juiste hoeveelheid pasta per persoon bepalen kan best nog wel een lastig zijn. Als jij het ook lastig vindt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, lees dan meer over de hoeveelheden pasta per persoon op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’.

Italiaanse ceppi kopen

Wil jij de ceppi zelf proberen en je favoriete pastagerecht een keer met de ceppi maken? Neem dan snel een kijkje in onze webshop en vind de lumaconi en andere bijzondere pasta’s.