Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Garganelli, een bijzondere holle pastasoort

Garganelli is een speciale Italiaanse pasta met een bijzondere vorm. Deze pastasoort is hol, geribbeld en kan met of zonder eieren gemaakt worden. Een mooie pasta waar we je graag wat meer over vertellen!

Garganelli

Wat is garganelli?

Garganelli is een eierpasta die bestaat uit korte, geribbelde buisjes. Deze garganelli lijkt op de welbekende penne, maar is toch echt anders. De garganelli zijn totaal anders gemaakt en dat is duidelijk te zien aan de pasta. Bij de garganelli is het pastadeeg over elkaar heen gerold. Dit is een van de meest onderscheidende punten van de pasta.

Traditioneel worden de garganelli gemaakt met een geribbelde houten plank en een stokje. Hierdoor ontstaan de groeven in deze bijzondere pastavorm. Hieronder vertellen we je meer over hoe deze pastasoort gemaakt wordt.

Garganelli met ei van Rustichella d'Abruzzo

Garganelli kopen

Garganelli is een mooie pastavorm die je gerecht extra mooi maakt. Door de eieren die aan het deeg zijn toegevoegd is deze pasta nog lekkerder. Bestel de garganelli in onze pastashop en probeer ze zelf!

Garganelli bekijken

Hoe wordt garganelli gemaakt?

Garganelli is een pastasoort die zowel met als zonder eieren gemaakt kan worden. De garganelli uit onze pastashop zijn met eieren gemaakt. Dit houdt in dat er naast durum tarwe en water ook eieren aan het deeg zijn toegevoegd.

Deze drie ingrediënten worden samen gekneed tot een mooi pastadeeg. Dit is de basis van elke pasta trouwens. Het pastadeeg gaat daarna door een bronzen mal waardoor de vorm van de pasta ontstaat. In dit geval de vorm van garganelli.

Nadat de pasta zijn uiteindelijke vorm gekregen heeft, hoeft de pasta alleen nog maar te drogen en verpakt te worden.

Traditie garganelli

Volgens de Italiaanse legende is garganelli per ongeluk ontstaat. Dit gebeurde toen een arme huisvrouw tortellini aan het bereiden was. Tot haar schrik ontdekte ze dat haar kat de vulling aan het opeten was, waardoor ze dit niet meer kon gebruiken.

Om het eten te redden besloot ze de vierkantjes pastadeeg te rollen om een stok en over een weefgetouwkam. Op deze manier ontstond de vorm van garganelli en was het etentje gered!

Alle mooie verhalen over hoe een pastasoort ontstaan is moet je uiteraard met een korreltje zout nemen. Maar op zich kunnen we ons wel inbeelden dat de garganelli op deze manier ontstaan is!

Recepten voor garganelli

Garganelli is een pasta die je goed kan verwerken in verschillende pastagerechten. Je kunt de garganelli gebruiken voor gerechten met vis en vlees, maar ook voor een vegetarisch pastagerecht natuurlijk.

De pasta is zo veelzijdig omdat de pasta hol is. De pastasaus kruipt namelijk in de holte van de pasta en dit maakt je gerecht nog lekkerder. Daarnaast zorgen de ribbels aan de buitenkant ervoor dat saus goed aan de garganelli hecht. Kortom, een pasta die je echt geprobeerd moet hebben!

Een heerlijk gerecht waar wij garganelli graag mee combineren is pasta bolognese. Zoals eerder genoemd is garganelli een veelzijdige pasta en kan je het daarom in allerlei gerechten verwerken.

Wil je meer inspiratie op het gebied van pastagerechten? Neem een kijkje bij al onze pastagerechten en laat je inspireren!

Hoe moet je garganelli koken?

Net als elke pasta kook je garganelli is kokend water. Voeg de garganelli aan het kokende water toe en laat de pasta voor ongeveer 8 – 9 gaar koken. Het koken van deze pastasoort kost niet veel tijd. Dus mocht je weinig tijd hebben, dan is de garganelli een goede pastasoort om te koken.

Je kunt altijd nog meer tijd besparen door de tips en tricks uit ons blog  ‘Snel pasta koken doe je zo’ toe te passen. Hierin staan allerlei tips waarmee je de pasta nog sneller gaar kookt. En dit is altijd handig natuurlijk.

We hebben de stappen waarmee je garganelli kook hieronder op een rijtje gezet. Hou je aan deze stappen en je zult zien dat je de garganelli precies goed gaar kookt.

Garganelli kook je in de volgende 6 stappen:

 1. Gebruik een grote pan om de garganelli in te koken
  Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De garganelli moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de garganelli aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.
 2. Doe wat zout in het water
  Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
 3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van garganelli
  Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.
 4. Hou de garganelli goed in beweging
  Net als elke pasta heeft garganelli de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de garganelli voldoende in beweging.
 5. Proef de garganelli voor het afgieten
  Wil je weten of de garganelli goed is, dan is het verstandig om de garganelli te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.
 6. Voeg de garganelli gelijk bij de pastasaus
  In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de garganelli aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven.

Hoe lang moet je garganelli koken?

Garganelli kook je in  8 tot 9 minuten gaar. Om de precieze kooktijd te weten raden wij aan om altijd goed op de verpakking van de pasta te kijken. Als je dit aanhoudt zul je zien dat je de pasta precies goed gaar kookt.

Als je houdt van een hardere pasta met wat meer bite, raden wij aan om de pasta een minuutje korter te koken dan op de verpakking staat. Hierdoor kook je de garganelli ‘al dente’. Proef vooral zelf wanneer je de pasta goed genoeg vindt om te gebruiken. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’

Hoe veel garganelli heb je per persoon nodig?

Het aantal gram garganelli dat je per persoon nodig hebt hangt af van het gerecht dat je ermee wil maken. Gebruik voor een stevige, goed gevulde saus wat minder garganelli en voor een lichtere saus wat meer.

Doorgaans raden we aan om zo’n 100 gram pasta per persoon te gebruiken. Volgens ons is dit vaak de perfecte hoeveelheid pasta om te gebruiken voor een gemiddelde eter. Als je iemand bent die een grote of juist een kleine eter is, dan raden we aan om het aantal gram aan te passen.

Daarnaast adviseren we om te kijken naar de soort saus waarmee je de pasta wil combineren. Kies je voor een stevige saus? Gebruik dan wat minder pasta, 80 gram per persoon.

We snappen dat de juiste hoeveelheid pasta bepalen nog best lastig kan zijn. Als jij het ook lastig vindt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, lees dan meer over de hoeveelheden pasta per persoon op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’.

Italiaanse garganelli kopen

Wil jij de garganelli zelf proberen en je favoriete pastagerecht een keer met de garganelli maken? Neem dan snel een kijkje in onze webshop en vind de garganelli en andere bijzondere pasta’s.