Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Bucatini, een lange en holle pastasliert

Bucatini is een pastasoort die langwerpig en hol van binnen is. Hij lijkt een beetje op de welbekende spaghetti, maar dan net wat wanders. De bucatini vindt zijn oorsprong in Rome en is daar dus ook erg populair. We vertellen je meer over deze mooie pastasoort.

Wat is bucatini?

Bucatini is één van de 700 verschillende pastasoorten die er in Itlaië te vinden zijn. De bucatini lijkt op het eerste gezicht veel op spaghetti, maar toch is er één groot verschil. De bucatini is wat dikker en is hol vanbinnen. Door de holte neemt bucatini wat meer saus op dan spaghetti. Dit maakt de pasta extra lekker!

Buco betekent in het Italiaans:‘holte’. De naam bucatini vindt dus zijn oorsprong uit het wordt buco. De pasta zien we vooral terug in en rondom Rome, waar de pasta oorspronkelijk vandaag komt.

bucatini

Bucatini kopen

De bucatini is een speciale pastasoort die je niet vaak tegen zult komen. Neem een kijkje in onze pastashop en maak kennis met deze mooie pastasoort. Bestel hem online en geniet ervan in je favoriete pastagerecht.

Bucatini bekijken

Hoe wordt bucatini gemaakt?

Durum tarwe en water zijn de ingrediënten die je nodig hebt om de meeste pasta’s te maken, zo ook bucatini. Deze twee ingrediënten worden samen gekneed tot een pastadeeg.

Vervolgens wordt het pastadeeg door een bronzen mal heen geperst waardoor de vorm van de bucatini ontstaat. Bij bucatini is het belangrijk dat er een holte wordt gemaakt. Dit gebeurt met met een geperforeerde schijf. 

De laatste stap in het productieproces van de bucatini is het drogen van de pasta. Na het drogen wordt de pasta verpakt.

Recepten voor bucatini

Doordat bucatini een lange pasta is lijkt het erg op spaghetti. Bucatini is daarom erg geliefd in gerechten die normaal met spaghetti gemaakt worden. Denk aan de traditionele gerechten zoals all’Amatriciana en andere recepten met vlees en tomatensaus. 

Kortom, de bucatini is een echte alleskunner. Gebruik hem dus vooral zoals jij dit lekker vindt.

Hoe moet je bucatini koken? 

Het koken van bucantini verschilt niet erg met het koken van andere pastasoorten. Het heeft ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te koken. Het is een geschikte pastasoort om te koken als je veel tijd hebt. Heb je wat minder tijd om te koken? Kies er dan voor om een andere pastasoort te gebruiken.

Natuurlijk zijn er een aantal handige tips and tricks waarmee je de bucatini sneller gaar gekookt krijgt. Deze tips lees je in ons blog: ‘Snel pasta koken doe je zo 

We helpen je alvast op weg met het koken van bucatini. Als je deze stappen aanhoudt zal de pasta precies goed koken.

Bucatini kook je in de volgende 6 stappen:

Gebruik een grote pan om de bucatini in te koken
Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De bucatini moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de bucatini aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt.

Doe wat zout in het water
Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?

Gebruik geen deksel tijdens het koken van bucatini
Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip.

Hou de bucatini goed in beweging
Net als elke pasta heeft bucatini de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de bucatini voldoende in beweging.

Proef de bucatini voor het afgieten
Wil je weten of de bucatini goed is, dan is het verstandig om de bucatini te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kan ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen.

Voeg de bucatini gelijk bij de pastasaus
In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de bucatini aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!

Hoe lang moet je bucatini koken?

Bucatini kook je gemiddeld gaar tussen de 10 en 12 minuten. Dit kan verschillen per pastamerk. Kijk daarom dus altijd goed op de verpakking voor de precieze kooktijd.

Als je houdt van een hardere, ‘al dente’ pasta is het verstandig om de pasta wat korter koken. Het geeft het gerecht een extra ‘bite’. Dit doe je door de pasta ongeveer 1 minuut korter te koken dan op de verpakking staat. En vooral veel proeven tijdens het koken. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’. 

Hoeveel bucatini moet je per persoon koken?

De hoeveelheid bucatini die je gebruikt is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid en de soort pastasaus. Hoe voller de pastasaus, hoe minder pasta je hoeft te gebruiken.

Over het algemeen houden wij altijd zo’n 100 gram pasta per persoon aan. Als je een grote of kleine eter bent kan je ervoor kiezen om het aantal gram aan te passen.

Daarnaast adviseren we om te kijken naar de soort saus waarmee je de pasta wil combineren. Kies je voor een stevige saus? Gebruik dan wat minder pasta, 80 gram per persoon. 

De juiste hoeveelheid pasta per persoon bepalen kan best nog wel een lastig zijn. Als jij het ook lastig vindt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, lees dan meer over de hoeveelheden pasta per persoon op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon?’.

Italiaanse bucatini kopen

Heb je na het lezen van al deze informatie over bucatini zin gekregen in een heerlijk bordje pasta gemaakt met deze pastasoort? Neem dan snel een kijkje in onze webshop vind je deze en andere bijzondere pasta’s.

Ziti en zitoni zijn twee Italiaanse pasta’s die net als bucatini een holle binnenkant hebben. Ziti kun je vergelijken met een standaard rietje en zitoni is een grotere variant hiervan.

Kortom, er zijn meer dan genoeg lekkere soorten pasta in onze pastashop te vinden!