Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Voor 15:00 besteld,
morgen in huis!

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Hoeveel calorieën zitten er in macaroni?

Macaroni is een van de meeste gegeten pasta soorten in Nederland. Maar hoeveel calorieën bevat macaroni eigenlijk? We geven je antwoord op deze vraag door 2 soorten macaroni met elkaar te vergelijken. Daardoor kunnen we je precies vertellen hoeveel calorieën er in macaroni zitten. 

Hoeveel calorieën zitten er in macaroni?

De calorieën in macaroni

In macaroni zitten gemiddeld zo’n 360,5 calorieën per 100 gram. Hiermee bedoelen we per 100 gram ongekookte macaroni.

Er zijn verschillende soorten macaroni. Om precies te eten hoeveel calorieën in macaroni zitten, hebben we twee soorten naast elkaar gelegd en met elkaar vergeleken. We vertellen je hier graag meer over. 

Wat is macaroni?

Macaroni is een van de meest geliefde comfort foods voor jong en oud. Deze pastasoort heeft een Amerikaans imago gekregen door het gerecht ‘Mac and cheese’. Je zult er vast en zeker wel over gehoord hebben. Een gerecht dat je niet snel zal tegenkomen in Italië trouwens! 

Macaroni zul je überhaupt niet vinden in Italië, maccheroni wel. Dit is een pastasoort waar de macaroni, zoals wij hem hier kennen, van af stamt. Wat deze Italiaanse macaroni onderscheidt is de kwaliteit en vakmanschap. 

Wat is een calorie?

We kunnen je alles vertellen over het aantal calorieën in macaroni, maar eerst is het belangrijk om te weten wat een calorie eigenlijk is.

Calorieën staan voor de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt via voeding. Als we het hebben over een calorie, gaat het dus over een maat die symbool staat voor een hoeveelheid energie. De hoeveelheid energie wordt berekend in kilocalorieën. Kilocalorie wordt vaak afgekort naar kcal. 1 kcal is 1000 calorieën.

Om een voorbeeld te noemen: In gedroogde pasta zitten ongeveer 375 kcal. Dit zou uitgeschreven dus 375.000 calorieën zijn. Dit zijn nogal indrukwekkende hoeveelheden die niet handig zijn om de verpakking te vermelden. De getallen worden dan erg groot en je kan er niet goed mee rekenen. Aangezien de voedingswaardetabel vaak erg klein is, en die grote getallen nogal afschrikkend over kunnen komen, wordt de hoeveelheid calorieën altijd vermeld in kcal.

En laten we eerlijk zijn, het gevoel is toch anders als je 375 kcal in plaats van 375.000 calorieën op de verpakking ziet staan!

De calorieën per 100 gram macaroni 

Om erachter te komen hoeveel calorieën er in macaroni zitten vergelijken we de twee soorten macaroni uit ons assortiment. We vergelijken het aantal calorieën per 100 gram macaroni van de ene producent met het aantal calorieën per 100 gram van de andere producten.

Dit zijn de twee macaroni’s die we gaan vergelijken om uiteindelijk de gemiddelde calorieën uit te rekenen:

Deze twee verschillende macaroni’s bevatten dezelfde ingrediënten, namelijk: durum tarwe en water. Dit heeft als gevolg dat het aantal calorieën per pasta overeenkomt. Toch zien we kleine verschillen in het aantal calorieën.

Na het vergelijken van de macaroni zijn we tot de volgende conclusie gekomen: in 100 gram ongekookte macaroni zitten gemiddeld 360.5 calorieën. In het tabel hieronder kun je precies zien hoeveel calorieën in elke pastasoort zitten. 

Informatie over calorieën in macaroni

Qua calorieen zit geen verschil tussen droge of gekookte macaroni. Het enige verschil is dat gekookte macaroni een stuk zwaarder is dan droge macaroni. Dit komt omdat de macaroni water opzuigt om gaar te koken. Dit is de reden dat het belangrijk is om altijd uit te gaan van 100 gram ongekookte of droge macaroni.

Het gemiddelde aantal calorieën (360.5) gaat dus over ongekookte macaroni

De calorieën per portie macaroni 

Hierboven heb je gelezen hoeveel calorieën er in 100 gram ongekookte macaroni zitten. Nu wil je waarschijnlijk graag weten hoeveel calorieën een portie macaroni gemiddeld bevat. Geen zorgen, ook hier zullen we je alles over vertellen!

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om de grootte van de portie te bepalen. Dit is voor iedereen verschillend. De één kan namelijk een stuk meer eten dan de ander. Als we kijken naar de gemiddelde hoeveelheid pasta per persoon, gaan wij uit van 125 gram macaroni persoon. Dit is volgens ons de gemiddelde hoeveelheid macaroni die een volwassen persoon als hoofdgerecht eet.

Je kunt er ook voor kiezen om macaroni als voorgerecht te gebruiken of het te verwerken in een pastasalade. In dat geval adviseren wij om uit te gaan van ongeveer 80 gram macaroni per persoon. Wil je precies weten welke hoeveelheid pasta je moet gebruiken per gelegenheid? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Hoeveel pasta kook je per persoon‘ zodat je precies weet welke hoeveelheid pasta je in elke situatie kan gebruiken.

We rekenen de hoeveelheid calorieën per portie macaroni uit met de volgende formule:
360.5 calorieën x 1,25 = 451 calorieën.

Een portie macaroni zonder saus bevat dus 447,5 calorieën.

Natuurlijk moet je ook de calorieën van alle andere producten (saus, vlees, vis, groenten etc) bij het totaal van het hele gerecht optellen. Op deze manier achterhaal je de precieze hoeveelheid calorieën in je pastagerecht. Maar als we puur en alleen naar de calorieën van de macaroni kijken, zitten er in een portie van 125 gram ongeveer 447,5 calorieën. Wil je meer weten over de calorieën in andere pasta soorten? Lees het in ons blog ‘Calorieën in pasta’. 

Italiaanse macaroni kopen

Heb je na het lezen van dit blog zin gekregen in macaroni? Neem een kijkje in onze pastashop en probeer onze Italiaanse macaroni van de beste kwaliteit.